Si pe stanga si pe dreapta

de | 19/01/2013

              Cu interese mascate sau nu, de cateva zile se dezbate oarecum in media romaneasca ideea avansata de domnul Dan Voiculescu – proprietar printre altele al grupului Intact Media Group, de a implica in lupta impotriva evaziunii fiscale din Romania angajati ai Ministerului Apararii Nationale.

              Nu doresc in mod expres a ma alatura acestor dezbateri din pespectiva propusa de domnul Voiculescu. Insa folosesc acest punct al agendei publice pentru a marca cateva elemente care in opinia mea pot fi de folos si de efect concret in subiectul propus astfel dezbaterii si atentiei societatii romanesti.

              Astfel :

– cu sau fara initiativa domnului Voiculescu evaziunea fiscala continua sa fie o prezenta consistenta in viata romanilor si a economiei romanesti. Probabil nu este lipsit de folos a spune aici ca in esenta evaziunea fiscala consta in sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoane fizice si/sau persoane juridice romane sau straine.

– pana acum , in acesti ultimi 23 de ani, in Romania am avut de-a face doar cu pusee ale luptei impotriva evaziunii fiscale. Statul – urmaritorul, contribuabilul – urmaritul, amandoi de regula dominati de prejudecati. Reprezentantii statului inclina sa-i creada pe toti contribuabilii hoti ; contribuabilii inclina sa-i considere pe reprezentantii statului niste spagari,  fripturisti, carora niciodata nu le ajung banii publici si numai din motivul ca tot ei ii praduiesc in folos propriu.

prejudecatile si practicile generate de acestea au marcat consistent cultura si actiunea civica a societatii romanesti care continua a fi bantuita de fantoma si obsesia unui fenomen de altfel cat se poate de real.

– pe de alta parte, este adevarat ca s-au facut si se fac pasi inainte in ceea ce priveste reglementarea, practica si atitudinea civica atat a cetatenilor cat si a autoritatilor avand competente in aceasta importanta zona a societatii – disciplina fiscala. In mod evident insa se pot si trebuie a se face mult mai multe. Secretul ? Oameni cu principii sanatoase in pozitii cheie ; vointa politica ; educatie ; preventie ; aplicarea corecta si ferma a legii in mod egal pentru orice cetatean, pentru orice contribuabil.

           In lumina cel putin a celor mai sus afirmate, imi expun mai jos o mai veche idee avand ca destinatie si rezultat constructia si reconstructia societatii romanesti in si legat de disciplina fiscala.

           Motto-ul actiunii ar fi ceva de genul :  ” Un an fara dosar penal „ ( adica pe durata unui an, organele de control fiscal nu vor deschide nici un dosar penal contribuabililor intervievati in conditiile actiunii mai jos descrise ). Se cere a fi organizata o campanie media la nivel national, precum si a implica comunicatori foarte buni catre societatea romaneasca.

           Actiunea in sine as numi-o : ” Si pe stanga si pe dreapta „.

           In concret lucrurile s-ar desfasura astfel : atat pe partea stanga cat si partea dreapta a fiecarei strazi sau asezari din Romania s-ar deplasa echipe special instruite care ar urma a intra in fiecare casa si ar initia si consemna date si informatii dupa urmatorul imaginar scenariu.

          ” Buna ziua. Dupa cum probabil ati aflat din presa, din mijloacele de comunicare media, in Romania pe parcursul acestui an se desfasoara o actiune care- si propune a consemna precis si responsabil date si informatii legate de situatia fiscala a fiecarui cetatean a fiecarei entitati juridice ce activeaza pe teritoriul tarii. In acest sens, va solicitam concursul si disponibilitatea in a ne furniza, a verifica si consemna informatiile necesare realizarii acestui sa-i zicem inventar finaciar, fiscal individual. Va informam de asemenea ca in situatia in care refuzati aceasta comunicare, organele statului cu atributii in domeniu au libertatea de a fixa urmare a informatiilor detinute, obligatii fiscale in sarcina dumneavoastra. 

            Asadar, va solicitam a ne raspunde sincer la urmatoarele intrebari :

– ce venituri aveti la ora actuala si din ce activitati provin

– ce bunuri imobile detineti in calitate de proprietar

– ce bunuri  mobile cu o valoare estimata de peste 20.000 lei detineti

– ce depozite bancare detineti si unde

– daca si ce sume de bani detineti in cash. Mentionam ca nu ne intereseaza sursa lor, dupa cum nu veti fi tras la raspundere in nici un fel pentru a explica provenienta lor. In acelasi timp, omisiunea sau refuzul de a le declara va expun incepand de anul viitor riscului impozitarii sau chiar a confiscarii lor. 

            De asemenea parte a acestei actiuni este si aceea de a va informa ca incepand de anul viitor va recomandam a pastra pentru o perioada de 3 ani de zile, documentele care probeaza achizitiile sau tranzactiile dumneavoastra egale sau mai mari de suma de 10.000 lei.

            Va rugam a verifica consemnarile noastre pe acest formular, va rugam a-l semna daca ele corespund declaratiilor dumneavoastra.

            Va multumim Sa aveti o zi buna. „

            Desigur ideea mea, se poate nuanta si perfectiona atat in forma cat si in continut, pastrandu-si insa dorinta de a fi un nou inceput, pe noi baze intre stat si contribuabil. Secretul ca intotdeauna, cum mai sus am spus sunt oamenii, credintele si valorile lor. In opinia mea, in cele din urma frica de Dumnezeu, in sensul cel mai sanatos si responsabil al cuvantului si aceasta atat pentru cetateni, cat si pentru reprezentantii statului.

            Poate visez eu……

            Mai stii ?

8 comentarii la „Si pe stanga si pe dreapta

  1. DanP

    Eu cred ca verificari de genul asta se fac de multa vreme, fara stirea noastra. In Ungaria de vreo 3 ani sunt publice rezultatele acestor verificari ” prin sondaj” a populatiei. Este nevoie doar de cnp. Ai declaratia de venit, taxlele locale (+ cele usor deductibile asigurarea masinii, utilitati, etc) si balanta contului si cardului aferent. In cazul in care ai facut cu cardul cheltuieli pentru bunuri/servicii mai mari sau egale cu declaratia de venit, deja esti luat in vizor. Dar asta se intampla celor mici, de ex. profesori ce isi alimenteaza cardul inainte de vacante in strainatate, etc. Cei mari nu prea au nimic pe numele lor, asa ca nici metoda ta nu mi se pare eficienta. Nimeni (nici un guvern) nu se va mai intoarce in ’90 sau ’91 cand s-au „legalizat” toti banii negri odata cu intrarea in vigoare a primului cod fiscal.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Ce stiu este ca si la noi sistemele de monitorizare fiscala functioneaza destul de bine. Actiunea insa ma face sa cred ca in esenta este vorba de vointa si competenta. Vointa, de care o fi ea : politica, administrativa.Competenta : cel putin legislativa, manageriala.
      Cat priveste solutia mea, e o solutie dintre multele altele posibile. Lasa-ma te rog sa visez putin, drag prieten.

      Răspunde
  2. DanP

    Din pacate cred ca e in gena noastra. Pe vremuri in intreprinderile statului mai toti se faceau ca muncesc, dar se ocupau cu atceva. Sau isi confectionau diverse obiecte pt acasa sau isi isuseau materia prima 9 bineinteles fiecare cate putin). In zilele noastre sa nu-mi spuna nimeni ca nu a luat cu el acasa rechizite (pixuri, notesuri) cu logoul firmei unde lucreaza samd…

    Răspunde
  3. Jan L

    Sincer nu cred ca asta ar rezolva problema de fond. Pe de o parte avem un stat corupt si centralizat si o populatie predispusa la evaziune din cauza unui stat care zeci de ani sparge banii in general in mod iresponsabil (drumuri/autostrazi, achizitii publice, functionari etc…)
    Daca am scapa de acest „cancer” numit centralizare care sifoneaza banii si discupla pe oricine pentru decizii prost luate, am putea stimula munca cinstita cu impozite cinstite. Sunt absolut convins ca cel putin 90% din cetateni ar renunta la practicile evazioniste.

    Răspunde
  4. DanP

    fara constrangere si pedeapsa nu se face nimic. bunatatea este considerata indolenta sau impotenta, in orice caz o stare normala. Cand te impui intr-un mod autoritar poti avea sanse. dar cine sa fie primul sacnctionat? cine sa sanctioneze? Sa sanctioneze cel care nu a dus acasa nici un pix al firmei unde lucreaza! nu-i asa?

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Dane draga, eu cred ca inainte de sanctiuni, pedepse este de dorit ca partile implicate sa se pozitioneze onest ( corect ) fata de realitate si fata de pozitia si interesele celuilalt. Abia mai apoi, sau mai bine zis de comun acord rezulta si sanctiunile.
      Esential in practica de mai apoi : nimeni nu este mai presus de lege.

      Răspunde
  5. Georgiana

    Imi pare rau subiectul ma depaseste,dar nu pot sa ma abtin de la titul acestui subiect ” Si Pe stanga si pe dreapta” uite-asa se joaca fata,completez eu conform unui cantec popular.deci?sa fie vorba de joaca unora?:)Domnul sa se indure de noi!

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Nu Georgiana, te-ai descurcat foarte bine. Continuarea ” simtita ” de tine este corecta. Poate sa fie considerata un joc atiunea, numai sa fie un joc serios.
      Altcumva, stiu…poate visez.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *