Este de mult probat faptul că, accesul larg al oamenilor la informații de tot felul, indiferent de suportul pe care sunt stocate sau prelucrate (hârtie, bandă magnetică, metal, piatră, mediu on-line, etc.) îi stimulează pe oameni a gândi, îi ”înfierbântă” în a căuta să înțeleagă și să se înțeleagă. S-a întâmplat așa, (ca să vorbim doar de o perioadă cât de cât apropiată) odată cu apariția tiparului, cu înmulțirea cărților, cu accesul liber la bibliotecă, s-a întâmplat așa odată cu apariția radioului, a televiziunii, a mijloacelor moderne de stocare, a internetului, și cine știe ce urmează…
Trebuie spus într-un asemenea context, ceva foarte important: nu contează de ce fel de informație vorbim; că este o informație adevărată sau falsă, că este o informație verificată sau probabilă, că a emis-o, sau împrăștiat-o cineva sau altcineva. Nu. Accesul oamenilor la informație (de ce fel ar fi ea), îi pune pe gânduri și le ”dă idei”….de tot felul...
Am putea spune oarecum, că informațiile și accesul facil la ele, pot în egală măsură să liniștească oamenii, dar cel mai probabil pot să agite oamenii, să îi ”excite” în forme și spre teme și cu accente, greu de imaginat și de cuprins…
Dar mai pot determina ceva informațiile și accesul liber (atât cât se crede a fi?) la ele…Pot grupa oamenii, în raport de interese (de termen scurt, mediu sau lung), în raport de chestiuni legate de muncă, pasiuni, distracții, distrugere sau te miri ce alte interese, care mai de care mai stranii, sau mai de greu de înțeles…
Practic, cu cât informația este mai abundentă, cu cât ea este mai ușor accesibilă și cu cât ea se poate împrăștia mai ușor, cu atât ea poate determina printre altele, o mai mare coagulare sau o mai mare segmentare a societății. Contează desigur într-o astfel de abordare și politica filtrelor și a algoritmilor elaborați și aplicați, de proprietarii rețelelor, și a platformelor, de interesele statului care controlează chiar și parțial infrastructura de generare și mișcare a informației, atât cât privește ”forma” cât și conținutului propriu zis al informației generate și ”rulate” în mediul social efectiv sau virtual.
Desigur, de acest apetit pentru informații grevat pe interese, slăbiciuni și ambiții omenești, tind să profite și profită, toți aceea care privesc oamenii ca mase de consumatori, ca mase de manevră, ca ”purtători de vot” sau mai te miri ce ”resurse” pentru te miri ce interese…
Nu este astfel de mirare, de ce am avut, avem (dar încă nu știm), și este foarte probabil încă a mai avea, un scandal de tipul Cambridge Analytica, și cine știe încă câte altele, deocamdată bine acoperite, dar nu mai puțin de impact programe și strategii de influențare și manipulare.
De fapt, în toată această imensă și amestecată ”ciorbă” informațională globală, puțini, foarte puțini, sunt cei care știu cu adevărat ceea ce se întâmplă, iar cei mulți, pot doar să intuiască sau să ia ”de bun” ceea ce li se spune…că este (?)….
Mai este ceva important de observat și de subliniat în acest context informațional global, să-i spunem așa. Aproape întotdeauna și aproape pe orice temă, fiecare om conectat se poate exprima și poate spune, aproape orice, pe aproape orice temă, la orice oră a zilei. Expertiza devine astfel tot mai volatilă, mai relativă (chiar dacă pe fond nu este întotdeauna așa), mai greu ”de auzit”, și astfel, tot mai circumscrisă cercurilor (nu de puțin închise; și uneori nu e bine că e așa) unde ea este mai ușor înțeleasă și oarecum firesc a fi analizată de cei ”de meserie”.
Se pune întrebarea: Unde vom ajunge dacă ”o ținem tot așa”? Va fi mai bine, va fi mai rău? Vom avea mai multă siguranță sau mai multă incertitudine? Ne vom descurca mai ușor, sau mult mai greu? Putem fi siguri pe ceva, și ce ar trebui să facem?
Vă dați seama, că răspunsul sau răspunsurile nu sunt ușor de formulat. Dar totuși, câte ceva vreau să spun, iar acestea ar fi următoarele:
- vor fi (și sunt deja) pentru început câteva forțe. Una va fi aceea a proprietarilor și gazdelor de rețele și platforme, care vor dori desigur profit, dar și o cât mai bună culegere de informații cu și despre membrii lor, folosite nu de puține ori, foarte probabil ca ”monede de schimb” în relația cu unii sau cu alții…(vezi punctul următor);
- o altă forță, va fi aceea a statului, a statelor, și a structurilor lor, mai mult sau mai puțin oficiale (?) de monitorizare, control și acțiune informativă…De la nivelul lor, se impun și se vor impune agenților economici cu specific special în telecomunicații, precise reguli de acces și control în cadrul structurilor acestora și aproape totală subordonare pe anumite aspecte. Nu va fi niciodată prea clar, cine și ce va face…;
- o altă forță, va fi aceea a ”rezistenței”, adică a ceea ce pentru cei mulți, azi nu este încă foarte vizibilă, deși ea există, dar care în timp, mă aștept să crească ca prezență și influență publică. Și mă refer aici în mod special, la mișcările anti-sistem, la mișcările care nu doar că se opun monitorizărilor de tot felul ale indivizilor și comunităților, ba mai mult decât atât, se organizează și se vor organiza și mai dedicat, pentru a se proteja de dorința, acțiunea și imixtiunea mai mult sau mai puțin vizibilă a sistemelor de tot felul, în viața privată și socială a oamenilor, de te miri unde pe glob.
- și nu în ultimul rând va fi forța indivizilor și a grupurilor de tot felul, de la cele profesionale, la cele generate de pasiuni, credințe sau sporadice interese. Desigur, puterea acestora va depinde esențial de accesul la rețele, și de respectarea politicilor acestora. Altcumva, vor trebui să caute alte modalități de comunicare și împrăștiere a crezurilor și credințelor lor…
- în contextul de mai sus, în viitor, lumea este foarte posibil să fie mult mai ușor inflamabilă, și asta pentru că nu de puține ori, paradoxal, în vremuri de interconectare și larg acces la informație, disponibilitatea indivizilor și mai ales a grupurilor de a se asculta unii pe alții, va scădea; și deci, mult mai ușor ”spiritele” se vor inflama. Oricum, coeziunea socială, nu va fi exclusă, însă ea va fi foarte volatilă, și mult mai ușor de manipulat într-o direcție sau alta;
- în același timp, guvernele vor avea tendința să își sporească și mai mult puterea de monitorizare și control a populației, a indivizilor, și a grupurilor formate de aceștia, de ce fel or fi ele. Folosindu-se de motive mai mult sau mai puțin reale, minți ”patriotice” au intrat și vor intra și mai adânc, în intimitatea vieții indivizilor, a căminelor lor, și a activităților lor, până acolo încât, va dispărea și puțina intimitate rămasă pe ici pe colo…;
- practic, ”cei mulți”, vor fi din ce mai puternic și mai pervers influențați de cei ”câțiva” care vor știi, vor putea și vor ”lupta” (?) paradoxal, tocmai pentru ei, pentru ”cei mulți”…și binele (?) lor…De altfel, prin același mecanism prin care ”cei mulți” sunt calmați și monitorizați, tot așa ei vor putea fi stârniți și agitați…; că de, se poate…;
- și da, când lucrurile tind să scape de sub control, rețelele ”vor cădea”, pentru ca ”cei mulți” să (re) devină orbi, surzi și muți…ca înainte. De altfel, este o naivitate (chiar în secolul XXI fiind) să crezi că există numai progres. Regresul a fost, este, și va fi mereu posibil. Întrebarea care rămâne este: Ești pregătit?