Războiul electronic

de | 27/07/2020

Fără a greși cu nimic, îi putem spune războiul total, războiul permanent. Și chiar așa și este. În ”lumea” războiului electronic, NU EXISTĂ NICIODATĂ PACE. Sistemul e gata de luptă permanent.

Conform Dicționarului NATO Joint Pub (2000), războiul electronic (eng. EW – Electronic Warfare) – reprezintă orice acțiune militară, care implică folosirea energiei electromagnetice, pentru controlul spectrului electromagnetic sau atacul inamicului.

Într-o definiție mai lărgită, aparținând colonelului (r) Valeriu Delighioz, războiul electronic este definit ca fiind – ansamblul acțiunilor militare, care implică utilizarea undelor electromagnetice pentru a determina, exploata, contracara, reduce și preveni acțiunile ostile în spațiul electromagnetic, precum și măsurile care asigură desfășurarea în siguranță a acțiunilor trupelor proprii și/sau aliate.

Este important de știut faptul că, războiul electronic poate fi aplicat din aer, mare, uscat și/sau spațiu, prin sisteme cu echipaj și fără echipaj, și poate viza oameni, comunicare, radare, sau alte active (militare și civile).

Cât privește undele electromagnetice și spectrul electromagnetic, într-o scriere de-a mea de pe acest blog din data de 04.01.2019, veți putea găsi mai multe și mai detaliate informații – aici linkul https://www.dacianpalladi.ro/inconjurati-influentati-undele-electromagnetice-adevarata-putere/

Totuși aici, pentru o minimă orientare și informare, găsesc de cuviință a vă spune următoarele:

 • Undele electromagnetice – sunt un rezultat (sub formă de unde), a co-existenței și co-acțiunii câmpurilor electrice și a câmpurilor magnetice.
 • O undă – este o oscilație, o mișcare periodică, ce se propagă într-un mediu material sau în spațiu, și care transportă energie (și impuls, după unii).
 • Spectrul electromagnetic reprezintă totalitatea radiațiilor electromagnetice existente în univers. Aceste radiații au frecvențe cuprinse între aproximativ 1023 herți și 0 herți. Nu există totuși o delimitare teoretică exactă a acestui spectru, întrucât practic lungimea de undă poate avea orice valoare, valoarea maximă fiind dimensiunea universului.
 • Ne place, nu ne place, cu știință sau fără știință, suntem înconjurați și trăim învăluiți total într-o permanentă ”ciorbă” electromagnetică, purtătoare de energie și informații, cu efecte cunoscute și necunoscute cât privește trupurile și viața noastră individuală și comunitară (subiectul e foarte complex). Cu titlu orientativ, spectrul electromagnetic poate fi imaginat / înțeles, și astfel – vezi imaginile de mai jos.

În ”lumea” războiului electronic, tot timpul, adică 24 de ore din 24, de zeci de ani de zile (într-o formă oarecum modern structurată, din timpul celui De-al Doilea Război Mondial- ”Bătălia Grinzilor”; deși prima aplicație datează din timpul conflictului ruso-japonez 1904 – 1905) toată lumea are ”ochii” și ”urechile” – ciulite, atente, deschise, ”pe recepție”, cât privește ceea ce ”circulă”, ceea ce se emite, ceea ce se comunică, ceea ce se bruiază, ceea ce se mișcă, și ceea ce se intenționează a se face pe suprafața globului pământesc și ÎN AFARA ACESTUIA.

Deși cele de mai sus sunt deziderate pentru toate țările și structurile de stat sau private (cu interese specifice) de pe glob, totuși, capabilitățile tehnice, umane și de logistică, fac ca doar ca unii să-și poată permite anumite lucruri, anumite perspective și anumite acțiuni. Nici în acest domeniu, nu există egalitate, nici democrație și nici morală. În fapt, mai mult sau mai puțin deschis, sau recunoscut – toți se spionează, toți se supraveghează, se monitorizează, se încurcă, se fură și se împiedică (atunci când e cazul) reciproc. Probabil vă veți întreba – chiar și aliații? Iar răspunsul meu este – da, chiar și aliații.

Cum domeniul războiului electronic este extrem de vast, de bine păzit, de discret și invizibil pentru cei mai mulți oameni, în rândurile de mai jos, am să vă prezint un ”purpuriu” de informații de natură a vă oferi un ”capăt de fir”, o minimă orientare, într-o zonă de mult mai mare impact și de mai profund impact (în raport de cât nu se știe public) cât privește viața fiecăruia dintre noi.

Să începem:

 • ES (Electronic Suport) – este acea parte a războiului electronic care are ca și obiectiv detectarea, interceptarea, identificarea și localizarea surselor de energie electromagnetică.

Practic, se baleiază, se ”periază”, cu tehnică și metode specifice, permanent sau sporadic, o anumită rază geografică (și aici chestiunea e mai complicată, pentru că undele electromagnetice sunt supuse fenomenelor de reflexie, refracție, difracție, etc.; iar capabilitățile tehnice sunt diferite), și pe anumite intervale de frecvență/spectru de bandă (sau/și prin salturi – e mai complicat) pentru a detecta, a intercepta, identifica și localiza, eventualele surse de energie electromagnetică (posibil amenințări).

ES presupune de cele mai multe ori, o abordare pasivă, adică pur și simplu ”tragi cu urechea și ochiul” fără ați face simțită (pe cât posibil – și aici e mai complicat) prezența.

Tot ”ascultând”, în timp îți faci un fel de bază de date cu frecvențele descoperite, începi ”a înțelege” cât de cât comportamentul și specificul generatorilor de unde electromagnetice, faci tot felul de corelații și legături, iar în timp observi mai ușor ”dacă și cine s-a mutat nou în cartier”.

Pentru realizarea ES, se folosesc de regulă în paralel sau sporadic mai multe echipamente de monitorizare și ”citire”, calibrate pe anumite fâșii de spectru, și cu anumite sensibilități și filtre specifice pentru a selecta, pentru a separa, undele purtătoare (?!) cu conținut interesant, de zgomotul de fond, sau chiar de strategiile de înșelare și diversiune, din greu practicate în câmpul tactic.

Ca să aveți doar o idee, despre ce înseamnă tehnic și tehnologic, în realizarea ES (Suport electronic) în cadrul războiului electronic, priviți vă rog imaginile de mai jos.

Dar dacă ”ai văzut” și ”ai citit” cine se mișcă și pe ”terenul tău”, dacă ai reușit (?!) a stabili mai mult sau mai puțin clar, cine îți sunt prietenii (?!) și cine îți sunt inamicii (?!), rămâne întrebarea: Și acum ce faci, cum te protejezi?

Și atunci intervine:

 • EP (Electronic Protection) – implică măsuri și acțiuni de natură a proteja propriile echipamente, capabilități, informații, de acțiunea surselor ostile sau suspecte, generatoare de unde electromagnetice, și care pot influența, deteriora sau chiar neutraliza propriile capacități de luptă.

Cum se realizează o asemenea activitate, este o chestiune mai complexă (chiar foarte complexă), iar informațiile de mai jos, nu își propun decât să vă facă o idee, despre ce și cum se întâmplă ”în teren”.

O primă metodă de protecție electronică, este aceea determinată de calitatea materialelor din care sunt fabricate dispozitivele și ansamblele tehnice efective, utilizate de subiectul interesat a se proteja. Altfel spus, nu toate materialele utilizate în realizarea diverselor dispozitive implicate în recepția, prelucrarea și transmiterea undelor electromagnetice, au aceeași rezistență la nivelurile ridicate de radiații electromagnetice de mare putere. Dacă componentele circuitelor electronice ale propriei aparaturi nu sunt realizate din materiale rezistente la niveluri înalte și specifice ala radiațiilor electromagnetice de mare putere, atunci, capacitatea ta de protecție electronică, este consistent limitată. Deci ai grijă ce cumperi…(pentru ”sensibilizare” – vezi imaginea de mai jos)

O altă metodă folosită în realizarea protecției electronice este – mascarea electronică. Dacă ai avut grijă să cumperi dispozitive realizate din materiale rezistente la undele electromagnetice de mare putere, atunci imediat mai apoi preocupă-te să muți aceste dispozitive/sisteme din raza de bătaie a generatoarelor (ostile sau suspecte) de unde electromagnetice, iar dacă acest lucru nu este posibil, protejează-le prin natura și specificul reliefului sau/și a clădirii în care ele sunt găzduite. (vezi în imaginea de mai jos – o cameră Faraday. Pereții și podeaua sunt îmbrăcați în folie de cupru, un material cu ridicate proprietăți de protecție împotriva câmpului electric și a celui magnetic) .

Mai poți de asemenea să te maschezi electronic, operând în salturi pe diferite și aleatoare frecvențe, sau ascunzându-te (mai mult sau mai puțin subtil sau reușit) ”în spatele” sau în ”imediata vecinătate” a unor frecvențe comune utilizate pentru te miri ce scopuri, chiar și din spațiul civil (și aici chestiunile sunt mai complexe, mai sofisticate).

Ei bine, ai aparatură cu rezistență la unde electromagnetice de mare putere, ai scos aparatura/sistemul tău din raza de bătaie a capabilităților electromagnetice inamice, ai protejat fizic, efectiv aparatura și sistemul tău de comunicație, acum preocupă-te să nu emiți aiurea. Altcumva spus, controlează-ți emisia de unde electromagnetice, și expune-te cât mai puțin detecției ostile. În limbajul de specialitate, i se spune – controlul emisiilor. Iar chestiunea asta depinde oameni, de inteligență, de specificul fiecărui context tactic, coroborat cu tăcerea electromagnetică, transmisii minime și codate și multe, multe altele. (vezi sugestiv, imaginea de mai jos).

Și tot în domeniul protecției electronice intră și managementul spectrului electromagnetic cât și cel ce vizează compatibilitatea electromagnetică și importante aspecte ce țin de protocoalele foarte stricte (COMSEC; TEMPEST; COMPUSEC) pe care trebuie să le urmeze cei implicați direct sau indirect în operarea, analiza și distribuirea informațiilor obținute (și) pe această cale nevăzută a undelor. Despre toate acestea, vă invit a aprofunda de unii singuri sau în colaborare (?) cu cei mai experimentați.

Și nu în ultimul rând, în cadrul războiului electronic se cuvine a fi inclus, oarecum firesc și – atacul electronic.

 • EA (Electronic Atack) – implică utilizarea ofensivă a energiei electromagnetice pentru a ataca instalațiile, echipamentele și personalul ce alcătuiește dispozitivul și capabilitățile inamice, cu intenția de a degrada, neutraliza și distruge capacitatea de luptă (tehnică și umană) a acestuia.

Nu de puține ori, atacul electronic se realizează integrat și complementar cu alte tipuri de lovituri de foc (artilerie, rachete, etc.). Din arsenalul tehnicilor și metodelor specifice atacului electronic fac parte:

Bruiajul – constând în folosirea atributelor de radiație și reflexie a undelor electromagnetice, folosind semnale parazite, în scopul dereglării, a ”tulburării” sau împiedicării în îndeplinirea funcțiilor (în special a celor de recepție), a sistemelor electronice aparținând inamicului. Ca să aveți o idee cu ce se realizează o asemenea activitate, vă invit a privi imaginea de mai jos, cu precizarea că domeniul bruiajului este prin sine o chestiune foarte complexă.

Tot în ”spațiul” atacului electronic, găsim și dezinformarea electronică – constând în suma tehnicilor și a metodelor de natură a pune inamicul în ipostaza de lua decizii eronate, ”stimulat” fiind să creadă, să analizeze și să decidă pe baza unor informații – simulate, manipulate, imitate.

Într-un asemenea context – se emit false unde electromagnetice, se manipulează caracteristicile de emisie a mijloacelor proprii, se ”înțeapă” frecvențele și canalele folosite de inamic, și câte și mai câte.

Și nu în ultimul rând, în cadrul atacului electronic se folosesc arme propriu-zise, efective în distrugerea capabilităților tehnice și umane ale inamicului. Mai jos, câteva exemple – armament cu sistem laser și armament cu impuls electromagnetic ne-nuclear.

Dragii mei, pe cât este de puțin cunoscut, pe atât este de fascinant și înspăimântător domeniul războiului electronic. Vă rog să nu uitați că el este într-o desfășurare non-stop 24 din 24, 7 zile din 7, de zeci și zeci de ani pe întreaga suprafață a planetei, și acum, din ce în ce mai mult și în afara ei. Vă îndemn de asemenea să nu credeți că subiectul nu vă privește. Trebuie să vă reamintesc faptul că, că vreți că nu vreți, într-o formă sau alta, atâta timp cât ieșiți pe străzile orașelor (pe jos sau în orice mijloc de transport), atâta timp cât purtați la dumneavoastră și folosiți un telefon mobil cu diversele sale funcții, puteți fi sau poate chiar sunteți, o picătură mai mult sau mai puțin însemnată în războiul care nu se vede, care nu doarme niciodată.

Nu fiți naivi.

Nu fiți fraieri.

Informați-vă constant, analizați, decideți, acționați.

2 comentarii la „Războiul electronic

 1. Fuzzy

  Foarte informativ articolul! Razboiul electronic devine din ce in ce mai important pentru gasirea unor alternative de control al spectrului electromagnetic. Acest lucru arata provocarile cu care se confrunta statele intregii lumi. Mi-a fost de folos articolul si iarasi multumesc pentru informatii!

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   Mulțumesc pentru atenția cordată muncii mele, după cum mulțumesc și pentru aprecieri. Să fie de folos.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *