Paziti-va. Puteti muri cu zile.

de | 19/01/2013

              Se intampla aproape in fiecare zi, in aproape toate spitalele publice ( de stat ) din tara si poate ( desi n-am stiinta ) si in alte unitati spitalicesti.  Oameni in suferinta, adusi in special prin serviciile de urgenta mor, pentru ca personalul medical ce ii preia de la serviciile de urgenta nu-si face treaba la timp. Accentuez : LA TIMP. Sau altcumva spus, daca medicii ar fi actionat la timp, conform procedurilor si standardelor medicale, pacientul nu-si pierdea viata.

              Din pacate, nici dupa siruri intregi de morti, nimeni nu isi asuma curajul sa prezinte ceea ce se intampla in culisele multora dintre spitalele de stat romanesti.

              Exista de fapt o complicitate, un coautorat moral al medicilor si managerilor care stiu aceste lucruri de ani de zile dar nu spun si nu fac nimic. Personal, gasesc situatia foarte grava si imi asum riscurile si limitele devoalarii acestor practici care ucid romani cu zile. OPRITI GENOCIDUL ROMANILOR.

              In concret, lucrurile se intampla astfel : dupa ce se pune diagnosticul pacientului, acesta, in loc sa intre in operatie sau in procedurile medicale cerute de diagnostic, pacientul intra in pozitia de ASTEPTARE, si aceasta pentru ca unii medici au tot felul de :

             – orgolii = parere foarte buna, adesea exagerata si nejustificata, despre sine insusi, despre valoarea si importanta sociala

             – aranjamente = cum ca nu lucreaza decat cu cine doreste el, cand doreste el, dupa un anumit program, etc.

             – mofturi = cum ca cineva i-a suparat sau nu le-a indeplinit vreo dorinta, etc.

              Se ajunge astfel la situatii in care pacientul este internat sa zicem sambata, dar nu este operat decat martea, sau in alta zi a saptamanii pentru ca asa este ” regula ” stabilita de nu stiu care medici tolerati cu mofturi, fite, sau orgolii. In tot acest timp pacientul este aburit cu expresii de genul ” sa-l stabilizam „ sau mai stiu ce motive care mascheaza aceasta de neinchipuit realitate medicala.

             Riscul ? Viata pacientului, care neinformat pe dea-intregul de situatia lui medicala si mai ales de procedurile ce trebuie efectuate, de importanta riscurilor si de alternativele decizionale in ceea ce-l priveste, se lasa astfel condus de multe ori spre moartea sa. Din pacate, de multe ori apartinatorii pacientului la randul lor se lasa prea usor convinsi de acest pervers mecanism.

             Stiu ca cele mai sus descrise de mine par de neinchipuit pentru multi medici din sistemul medical de stat sau privat, insa se intampla suficient de des ca stirile saptamanale sa adauge parca nesatule situatii dramatice care distrug la propriu vieti si destine. OPRITI GENOCIDUL ROMANILOR DE CATRE ROMANI.

            Iata de ce, pe un asemenea trist fundal in randurile de mai jos va voi informa despre cateva situatii posibile a le intalni in viata sau in preajma dumneavoastra care va cer sa ganditi si sa actionati rapid in situatii de urgenta. Desigur, ele nu sunt asezate intr-o ordine a importantei, dupa cum ele nu au pretentia de a fi atotcuprinzatoare. In acelasi timp va informez ca nu sunt medic, insa cele mai jos prezentate le-am aflat de la oameni direct implicati in transeele serviciilor medicale.

             Unii ma vor putea contra usor, spunand ca fiecare caz este un caz aparte. Da, insa, procedurile medicale sunt ferme si verificate existand in acest sens protocoale extrem de precise. Din pacate protocoalele exista, insa ele nu se aplica de multe ori pentru ca nu stiu ce medici, cu orgolii, aranjamente sau fite se pun pe sine mai presus de viata pacientului. PAZITI-VA.PUTETI MURI CU ZILE.

             INFARCT MIOCARDIC ACUT – cere ca intr-un interval de 6 ORE, pacientului sa i se adminstreze procedura trombolizei, constand in administrarea pe vena a unor medicamente care actioneaza asupra cheagului de sange. Pacientul trebuie pregatit pentru coronografie si stentare ( introducerea unui stent in coronara bolnava ). Pot fi si sunt situatii in care investigatia arata necesitatea unor operatii pe cord deschis.

              Retineti : daca in orasul dumneavoastra nu se fac sau nu se pot face aceste proceduri, sunteti in mare risc de moarte. Solutia este ca de urgenta ( in cele 6 ore ) sa ajungeti intr-o unitate medicala ce poate realiza cele necesare. Asta inseamna masina dotata cu aparatura de resuscitare, asistent, procedura trombolizei si viteza. Sunteti in risc si daca se face coronografia dar investigarea arata nevoia unei operatii deschise. De asemenea in unele unitati medicale exista competente limitate in ceea ce priveste stentarea. Nu uitati, totul in 6 ore.

             ACCIDENTELE VASCULARE CEREBRALE ISCHEMICE – avand semne de genul unor paralizii, cere ca intr-o ora ( 1 ora ) pacientul sa ajunga la spital, iar in maxim 3 ore sa i se administreze procedura trombolizei. Atentie : informati-va daca in unitatea medicala de urgenta sunt persoane calificate sa efectueze procedura. Daca nu, viteza spre unitatea ce are asemenea competente. Nu uitati, aveti maxim 3 ore.

            ANEVRISMELE CEREBRALE RUPTE si UNELE HEMORAGII CEREBRALE  – daca pacientul nu este in coma profunda necesita operatie de urgenta. Atentie : nu toate unitatile medicale au aparatura si personal medical calificat pentru a face asemenea interventii. Daca nu sunt, atunci viteza spre unitatea ce are asemenea competente. Fiecare minut conteaza.

            FRACTURILE DESCHISE – trebuie operate de urgenta intr-un interval de maxim 6 ore. Altcumva riscurile pentru viata pacientului cresc extrem de mult ( exemplu : embolia grasa )

           FRACTURA DE COL FEMURAL – FRACTURA DE COLOANA CU FRACTURA DE CORP VERTEBRAL – trebuie operate de urgenta. Orice ora risipita creste grav riscurile in ceea ce priveste viata pacientului.

           HEMORAGII DIGESTIVE ( exemplu : pacientul care varsa sange ) – trebuie urgent investigat endoscopic. Nu peste o zi, nu peste doua. Daca unitatea medicala nu are aparatura sau competente atunci viteza spre locul unde gasiti ce trebuie.

           La final se impun cateva importante precizari :

Nu toti medicii din Romania se comporta si actioneaza in modalitatile mai sus descrise. Asa cum am scris si in postarea cu titlul ” Sanatatea la romani ” plecaciunea mea in fata tuturor cadrelor medicale ce-si exercita cu profesionalism aceasta nobila profesie. Data fiind insa valoarea de impact mare a profesiei – viata omului – aici rigurozitatea, exigenta si precizia sunt cuvinte de ordine. Si daca ar fi un singur medic care actioneaza asa, articolul meu tot este justificat. Din pacate, pare- se ca sunt mai multi de unul si sunt raspanditi in toata tara.

– Se poate sa existe dotari medicale de exceptie in orasul vostru. Daca insa ele nu pot fi folosite datorita lipsei competentelor umane ele sunt cum n-ar fi.

– Ar fi bine sa aveti un inventar al competentelor medicale in zona de care apartineti. Ar fi bine ca cei apropiati voua sa aiba stiinta incotro s-o ia daca dumneavoastra nu veti putea gandi si decide. Au nevoie de nume, telefoane, contacte directe sau indirecte.

– Desi sunteti sub presiune nu renuntati a gandi. Cereti a fi insotiti in suferinta voastra de apropiati care gandesc. E nevoie de logica si de intelegerea faptului ca orice minut conteaza. Asculati si filtrati cu atentie  informatiile prezentate de personalul medical.

– Situatiile generate de asemenea triste realitati medicale romanesti pot fi rezolvate intr-o mare masura de realismul, onestitatea si profesionalismul managerilor unitatilor medicale. Doar sa se vrea.

– Acolo unde am folosit cuvantul viteza trebuie sa intelegeti ca nu este cazul sa va lasati internati pierzand astfel ore importante, dupa cum trebuie sa aveti acces la transport asistat medical – Salvare, SMURD. Nu va lasati influentati de expresia des folosita : Nu este transportabil. Trebuie sa va asumati decizia , sa solicitati prezenta medicului urgentist pe mijlocul de transport medical special dotat.

 

          Tuturor va doresc sanatate. Paziti-va. Puteti muri cu zile. Rugati-va, ganditi si actionati.

6 comentarii la „Paziti-va. Puteti muri cu zile.

  1. georgiana

    Mesajul tau este unul cat se poate de real,intr-adevar sunt multe lucruri de schimbat ,dar ce sa te faci,cand intr-o societate atinsa de ciuma si lepra vrei sa faci curatenie?nu stiu daca surprinde afirmatia mea,dar aici in LA California nu stau lucrurile cu mult mai bine,pe deasupra platesti o suma frumusica lunar ,500 $ ca asigurare medicala.niciun serviciu medical nu este gratuit,este coplata pentru fiecare act medical,la fel si pentru medicamente.interventiile chirurgicale sunt la sume fabuloase,iar daca nu ai asigurare ,esti pierdut.chiar si asa se intampla ,am cazul sotului meu,cand au durat cca 6 zile sa-l opereze ,in urma unui accident grav de circulatie,si in toate acele zile nu au facut decat sa-i dea morfina pentru ca nu s-au decis in ce spital si unde sa-l opereze.marturisesc toate aceste lucruri ca toti cei care cred ca actul medical in strainatate,mai ales in America merge struna.nici pe departe!oricum nu am postat acest mesaj ca sa critic pe cineva anume,dar acum fix 2 ani in urma ,avand o tensiune atipica ,am fost tratata necorespunzator,vedeam cum ma sfarsec cu zile,ma simteam din ce in ce mai rau,am ajuns pana la sprey cu nitroglicerina sa-l am in buzunar la indemana,ca sa-mi dau seama ca de la banalul aspacardin care-mi fusese administrat de 3 ori pe zi facusem o hiperpotasemie,intruncat nici rinichii probabil nu functionau corespunzator ca sa elimine surplusul de potasiu din organism.cu ultimile puteri m-am rugat Domnului nostru Isus si Tatalui din ceruri sa se indure de mine ,sa-mi lumineze mintea si sa nu merg in spital ,ca acolo cu siguranta nu se vor ocupa de mine si ma vor pierde.Dumnezeu este mare!,chiar in aceea seara am primit raspuns,nu stiu cum ajuns pe net ,si problema mi-a fost rezolvata:simplu,n-am mai luat acele pastile si m-am salvat de atac de cord.Dacian ,cand ai mentionat ca cineva lucid trebuie sa fie langa tine,abia atunci mi-am adus aminte de aceasta istorioara a mea,in care eu de fapt, eram numai cu Domnul in acele momente si cu catelusa mea.morala ?in tot timpul si in toata vremea nu trebuie uitat Dumnezeu,El este in permanenta alaturi de noi,ne sustine si ne lasa din mana.din pacate tot atunci intervine si satan si-ti spune ca nimic nu mai are rost ,totul e pierdut,nu merita sa mai lupti si cearta-te cu Domnul daca se poate!nu-l ascultati pe tatal minciunosilor si al hotilor pentru ca nimic nu poate fi mai adevarat ca si cuvintele Dumnezeului nostru:Voi, copilaşilor, sunteţi din Dumnezeu; şi i-aţi biruit, pentru că Cel ce este în voi este mai mare decât cel ce este în lume.
    1Ioan 5.4; Ioan 12.31; Ioan 14.30; Ioan 16.11; 1Cor 2.12; Efes 2.2; Efes 6.12;

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Draga Georgiana, ca intotdeauna comentariile tale ma onoreaza si ma bucura in acelasi timp.Multumesc pentru informatiile tale concrete ce vin din SUA.Ne ajuta sa ne plasam si mai bine in realitatea globala. Pe de alta parte, apreciez aplecarea si aplicatia ta biblica, care evident ca aduce esenta mesajului ca intotdeauna in viata. Fie ca multi semeni de-ai nostri sa-l descopere si astfel pe Dumnezeu.
      Toate cele bune draga prietena.

      Răspunde
  2. DanP

    1.Din pacate mor cu zile cei care sunt corecti. In cazul in care chemi ambulanta, nu cumva sa spui ca ai baut (chiar daca e vorba un pahar. Nu mai ai nici o sansa. Caz verificat. Apoi mai este „triajul” de la primire. Iarasi, daca simt miros de alcool, poti sa astepti…Cei care „supravietiesc/se descurca” sunt cei care au gura mai mare si un punct in plus sa apartina unei anumite minoritati pentru care cotizam noi, cei corecti.
    2. Mi se pare ca se numeste „stiintific” parasolventa. De aceasta „atentie” beneficiaza frizerul, ospatarul, etc. dar numai la sfarsitul serviciului prestat, ca o apreciere sau multumire din partea clientului. Cand beneficiezi de ea la inceput (chiar conditie minima pentru a fi luat in seama), cu toata bunavointa, tot spaga sau mita se cheama.
    3. idee pt reforma in sanatate ( valabila si pt articolul de acum cateva zile): toti medicii „cu pretentii” dar cu o vechime mica in practica ( 8- 10 ani) sa fie trimisi in mediul rural. Acolo ar dobandi experienta (acum se numesc competente)dar cel mai important ar invata sa ia decizii. In spitalele mari (orasenesti, judetene) acestia se consulta tot timpul cu colegii. Procesul decizional nu le apartine, sunt influentati de catre cei cu experienta iar responsabilitatea se estompeaza…

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Aplicat ca intodeauna.Bine informat si cu resursae in solutii si actiune.Multumesc inca o data Dan. Sper sau auda cine trebuie.

      Răspunde
  3. DanP

    completare pct 3. – durata max 3 ani, in care ar avea timp sa le vada pe toate in meseria lor.

    Răspunde
  4. SMURDBIHOR

    Citit 🙂
    Realitatile enumerate se pot extrapola intregului sistem medical românesc 🙁
    Cu toate acestea,#bihor -ul este un caz”aproape”fericit :tromboliza IMA -ului (infarctului),AVC_ului(accident vascular cerebral) precum si celelalte proceduri in fracturi de oase „mari” ,beneficiaza de programe speciale si riguros respectate .Ca sa nu mai spun despre „viteza”cu care reusim sa „ne adresam”Institutului Inimii CLUJ…
    Cit despre celelalte „realitati”gen „angiografia”cu specialisti dar fara „truse”…”ifose”…cutume”operationale…hmmm…acestea NU se intimpla insa in”urgenta, la UPU-SMURD ORADEA….Circuitul pacientilor …inseamna si ce se intimpla dupa „UPU”…
    Cred,de fapt sint aproape sigur ca stii DACIAN,despre eforturile si realizarile dr.HADRIAN BORCEA in acest sens 🙂
    Pt.o „radiografie locala”reala a sistemului ,cred ca parerea lui ar fi edificatoare 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *