Coridorul Suwalki

By | 07/09/2020

Foarte probabil, cei mai mulți dintre dumneavoastră, habar nu aveți ce este – Coridorul Suwalki.

Nu vă simțiți rușinați. Până de curând, nici eu, prea multe nu știam. Odată însă ce am căutat detalii, ”priveliștea” s-a schimbat complet și suficient pentru a realiza acest material spre știință și…veghe…

Deci:

  • Coridorul Suwalki, este o zonă, de fapt o fâșie de teren, cu o lățime de 100 de km, care este parte efectivă a frontierei dintre Lituania și Polonia, dar care se învecinează în vest, ”surprinzător” cu enclava rusă Kaliningrad, iar în est cu Belarus.
  • Ca lucrurile să fie mai ușor de înțeles, mai jos, vă prezint câteva hărți:

  • Da, știu că sunteți (poate unii) surprinși. Nu știați că există ”o bucată” de Rusia ”despărțită” oarecum de ”țara mamă”. Ei bine, există, și ca atare, se cuvine a cunoaște cum s-a format, de când și cu ”ce gânduri”. Se numește Regiunea Kaliningrad.
  • Regiunea Kaliningradeste un teritoriu al Federației Ruse, mai precis o enclavă a acesteia, situată după cum se vede, între Marea Baltică, Polonia și Lituania. Regiunea a fost constituită în anul 1946 pe teritoriile germane anexate la 2 august 1945 de URSS (regiunea fiind inițial parte a Prusiei Orientale).

Istoria regiunii Kaliningrad este spectaculoasă.

În anul 1000 (era noastră), ținutul era locuit de un popor baltic numiți ”pruți”. 225 de ani mai târziu, acolo a fost întemeiat primul ordin (al teutonilor) de călugării germani, prin ordinul Regelui Boemiei Ottokar II. Tot atunci, cetatea veche din lemn a pruților a fost demolată, și înlocuită cu una din piatră ”Konigsberg”, folosită de călugări ca fortăreață împotriva necredincioșilor pruți. Mai apoi, pentru scurtă vreme, pruții își redobândesc zona, pentru ca mai apoi, ea să reintre sub control german, apoi prusac, apoi polonez, apoi din nou german, și acum, de câțiva zeci de ani, sub control rusesc. De fapt, în 17 octombrie 1945, URSS anexează această parte a lumii, schimbă denumirea orașului capitală a regiunii, din Konigsberg în Kaliningrad (după numele unui prieten de a lui Stalin – Mihail Kalin), alungă locuitorii de etnie germană și repopulează zona cu ruși.

Este bine de știut de asemenea faptul că, în capitala regiunii a existat o faimoasă universitate, ”Albertina” fondată în 1544, astăzi având denumirea ”Immanuel Kant”, cu predare în limba rusă, după cum este interesant a cunoaște că în cadrul acesteia au activat filozofii – Immanuel Kant, Johann Gottfried von Herder, astronomul Friderich Wilhem Bessel, fizicianul Hermann von Helmholtz, scriitorul Ernst Theodor Amadeus Hoffmann și mulți alții. Ca simbol al identității profund prusace, până în 1918, la Konisberg au fost încoronați toți regii Prusiei.

  • Dar ce a fost, a fost, azi Regiunea Kaliningrad ocupă o suprafață de 15.100 km pătrați, aparține desigur de Federația Rusă, are o populație de 941.873 locuitori (2010), și este un puternic avanpost al forțelor militare ruse în zona țărilor baltice. De fapt, regiunea aparține de Districtul Militar de Vest al armatei rusești, ce dispune printre altele de 900.000 de militari, 2.000.000 de rezerviști, și sisteme balistice Iskander cu capacitate nucleară și rază de acțiune de 500 de km. Nu mai puțin important este faptul că în Belarus (unde se întâmplă ceea ce se întâmplă???), Rusia deține un centru de comunicare al flotei navale (la Vileyka), o stație radar (la Hantsavichy), o bază aeriană (la Bobruisk), și o alta (stație aeriană) la Baranovichi.
  • Pe de altă parte, sau de cealaltă parte, NATO are (deocamdată) în zonă – 4.500 de trupe în zona baltică (numărul lor va crește prin transferurile din Germania); în Polonia are un batalion multinațional în orașul Orzysz (la 60 de km de granița cu Kaliningrad – cu militari din România, Marea Britanie, Croația); în Lituania are un batalion în orășelul Rukla (cu militari din Belgia, Croația, Franța, Islanda, Olanda și Norvegia); în Letonia are un batalion în satul Adazi (cu militari din Albania, Italia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania); în Estonia are un batalion multinațional în orașul Tapa (cu militari din Danemarca și Islanda).
  • Cu toate aceste, conform unui raport al CEPA (Center for European Policy Analysis) – ”În eventualitatea unei crize între Rusia și NATO, forțele terestre ale Kremlinului care operează în zona Kaliningrad și în Belarus sunt într-o poziție din care pot închide Coridorul Suwalski, împiedicând Alianța (NATO) să acționeze ca garant al securității în trei state baltice: Lituania, Letonia și Estonia.”
  • Și tot raportul CEPA spune că: ”În termeni geografici, regiunea Suwalki trebuie privită ca o cutie care interconectează patru state și patru orașe majore: Bialytok – din Polonia, Hrodna – din Belarus, Vilnius și Kaunas – Lituania și enclava Kaliningrad. De-a lungul istoriei, această rută dintre litoralul baltic și Marea Câmpie Europeană a servit ca arteră pentru armate, imperii și conflicte între marile puteri.”

Deocamdată atât…; și atât sper să rămână…informații doar spre știință…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *