Sanatatea la romani

de | 14/01/2013

               S-a declansat la sfarsitul saptamanii trecute o dezbatere cu un impact potential extrem de important in ceea ce priveste sanatatea fiecaruia dintre noi si a societatii romanesti in ansamblu. Factorii declansatori au fost declaratiile Ministrului Sanatatii – Eugen Nicolaescu, vizand posibila sistare a finantarilor din fondul Casei Nationale de Sanatate a unitatilor spitalicesti private, precum si gandurile domniei sale in a cere medicilor sa opteze a lucra fie la stat fie la privat.

              Cum era de asteptat, reactiile nu au intarziat sa apara, exprimandu-se pe subiect, manageri din sectorul privat, manageri de la unitatile spitalicesti de stat, oameni politici, jurnalisti, oameni simpli. Fara indoiala ca discutiile vor continua si numai Dumnezeu stie cu ce rezultat efectiv.

               Indiferent insa unde se va ajunge cu aceste framantari si dezbateri, cred ca este folositor pentru noi toti si pentru cei ce ne conduc a accepta si a aplica un realism onest fata de noi insine si fata de semenii nostri. In virtutea unui asemenea deziderat, afirmandu-mi de pe acum limitele evidente, voi puncta cateva elemente, care,  in opinia mea pot conta in dezbaterea privind sanatatea la romani  – 2013.

               Aceste elemente ar fi :

– dupa 1989, sistemul medical si finantarea acestuia au fost o minge ce s-a incalzit incetul cu incetul pana cand matematica crizei a adus-o in pozitia de a trebui sa se faca ceva. Politicienii, indiferent de culoarea lor nu au tratat pana acum serios domeniul pentru ca le era frica de impactul social larg al eventualelor reforme. Si daca e social si daca e larg, e si riscant in ceea ce priveste voturile in alegeri.

        In acelasi timp, spatiul politic a preferat sa ciuguleasca consistent din vanzarile facute in cadrul si catre sistemul medical in special public. Era de unde, ca nu era al lor. De fapt, de cele mai multe ori parea al nimanui. Acum, multi dintre ei, desi se arata surprinsi, de fapt stiau. Sunt sigur de aceasta pentru ca o stiam inclusiv noi – pacientii de rand.

– pe de alta parte, dupa 1989, cu toate dificultatile, urcusurile si coborasurile, banul public alocat sanatatii a fost si inca este intr-o masura consistenta tinta intereselor private. Actorii : medicii, companiile farmaceutice, distribuitorii de medicamente, oficiali ai Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Sanatate, pacientii. Toti acestia, sau mare parte a lor s-au raportat pervers la ceea ce inseamna ban public, interes national, responsabilitate.

         Medicii, pentru ca au acceptat cu usurinta si accepta in continuare a fi niste simpli agenti de vanzari pentru companiile farmaceutice sau distribuitori. Au acceptat si accepta cu usurinta a se ascunde cu ratiuni profesionale in spatele excursiilor, a cadourilor si a altor favoruri oferite de producatori sau comercianti.

        Medicii, pentru ca accepta cu greu practica competitiei reale bazate pe concurenta, competenta, fiscalitate. Asa se face ca medicii sunt printre cele mai lichide categorii sociale. Adica au bani cash, de regula neimpozitati ; si credeti-ma pentru multi care lucreaza si la privat aceasta este axioma – banul cash. Ca este asa, o dovedeste si intiativa de altfel strategica a unei banci, care de ani de zile are asa numita – divizie pentru medici, sau nivelul de trai la standarde inalte in lipsa unor surse de venit clare. 

        Este adevarat ca in ultimii ani, tot mai mult intalnim si exceptii. Dar tocmai prin faptul ca sunt inca putini ca exceptii se explica si continua parazitare a banului si a sistemului public. Ganditi-va la situatia unui chirug care la sfarsitul fiecarei zile isi numara incasarile cash. Ce impozite, ce taxe ? Opereaza si in privat, si vrea la fel : cash. Cum face proprietarul sa-i satisfaca dorinta, nu-l intereseaza. Va imaginati cum ar reactiona daca i s-ar spune de 16 % impozit pe profit, 16 % impozit pe dividende si posibilitatea de a ridica banii la sfarsitul anului fiscal. Dar sa mai adaugi ca pentru 1000 euro net ar trebui sa produca in privat cam 2300 brut ( asa ca exemplu ). Rezultatul pentru orice reforma : rezistenta. O rezistenta deloc de neglijat pentru ca : au bani, au relatii si sunt inteligenti.

       In mod expres trebuie sa fac cateva precizari : nu toti medicii gandesc si procedeaza asa. Sunt multi care si-au asumat pe de-antregul mecanismele de piata, cu tot ceea ce insemna bune si rele, sus si jos. Dar, numarul celor care inca fenteaza si exploateaza banul public este mai mare si evident pagubos pentru buget.

       De asemenea ma grabesc a spune ca sunt inca in Romania, medici si cadre medicale care isi exercita profesia la inalte standarde morale si profesionale. Sunt cei care stiu ca medicina si profesia medicala este o activitate profund vocationala, in care dedicatia si jertfa pentru binele aproapelui il va obliga si insoti pana in ultima clipa a vietii. Plecaciune in fata tuturor acestora.

      Un ultim aspect legat de medici. Si in medicina competenta trebuie bine platita. Dar, competenta nu-ti garanteaza stabilitate si pozitia de ” batut pe post „. In societatea de piata, competenta se evalueaza mereu prin raportare la altii. Vechimea nu garanteaza nimic. Stiu ca nu este usor, dar este sanatos. Mereu, astfel sangele proaspat oxigenat circula si aduce cu sine noi resurse, noi provocari, in cele din urma pentru binele pacientilor. Succes.

      Companiile farmaceutice, distribuitorii de medicamente si aparatura medicala. Au contribuit si contribuie din plin prin complexe mecanisme, cointeresare si  ” proiecte de cercetare ” la parazitarea banului public destinat sanatatii. Aceeasi tinta : banul public. Filiera : medic, retete, procente. Coruptie la nivel inalt pentru plati, decontari. Politica ? Da. Interes national ? Nu. Jucatori ? retelele de farmacii si putinii dar puternicii distribuitori ramasi. Desigur veti spune, ca acestia crediteaza sistemul public de sanatate. Iar eu va spun, da, dar nu pe gratis – in cele din urma e o afacere. Rezultatul : rezistenta. Sau cel putin o rezistenta pana cand vor sti ( sper sa nu fie asa ) cu cine si cat. A, si era sa uit de decapitarea producatorilor nationali pe ” mana noastra „. Cei care trebuie sa stie, stiu. Succes.

      Oficiali ai Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Sanatate. Aici vorbim de politica, competenta, curaj, coruptie si desigur rezistenta. Nu cred ca toti cei aflati la carma acestor institutii au fost sau sunt rai intentionati. Cred insa ca introducerea competentelor reale si nu scriptice in structurile institutiilor mai sus mentionate este la fel de importanta precum reforma insasi. Daca nu se actioneaza ferm si in acest sector sansele oricarei reforme sunt periculos puse sub semnul intrebarii. In cele din urma omul sfinteste locul.

       Pacientii, adica noi si ai nostri. Constient sau nu am fost sau inca suntem complici la parazitarea banului public destinat sanatatii. Ori de cate ori am acceptat ca pe hartie ( reteta, fisa de internare etc. ) sa scrie ceva ce nu corespunde realitatii am praduit banul public. Stiu ca nu sunt bani, ca nu ajung banii si pentru sanatate, ca cei mai multi merg pe mancare si intretinere. Dar, pe minciuna nu poti construi. In cele din urma se darama.

       Pentru ca in cele din urma asa cum rezulta, criza nu este a sistemului de sanatate public. Este criza generata de minciuna indusa, promovata si acceptata chiar si tacit.

       Solutia : haideti sa nu mai mintim. Vom fi mai sanatosi atat ca indivizi cat si ca natie.

Dumnezeu sa ocroteasca Romania.

       

7 comentarii la „Sanatatea la romani

 1. Gabi

  …Pacientii s-au raportat pervers ?!…Nu prea cred …de fapt ai zis : „mare parte a lor …”
  Cam TARE articolul asta ! Vrei sa fii linsat ? 🙂
  La final :
  FELICITARI !

  Răspunde
 2. DanP

  Odata ce s-au obisnuit la „borcanul cu miere” nu va reusi nimeni sa-i dezvete pe acei „agenti de vanzari”. Ar trebui sa existe o transparenta in ceea ce priveste tratarea bolnavilor (nu faci investigatiile la cabinetul privat pe bani „grei” si il tratezi sau folosesti baza materiala a spitalului „de stat”. Ar trebui sa existe cardul de sanatate. Il ai, supravietuiesti. nu il ai, asta e. Mie nu imi convine absolut deloc faptul ca de 20 de ani platesc contributiile in numele meu si de serviciile medicale beneficiaza in mare parte etnii si categorii sociale care de 2-3 generatii nu au cotizat si nu au muncit deloc. Daca eu am nevoie de aceste servicii sunt luat la „puricat” si intervin furcile caudine ale birocratiei asa ca prefer sa aleg seectorul privat. In ceea ce priveste serviciile medicale, cardul de sanatate ar trebui sa fie ca si abonamentul la cablu, de ex. pachet de baza/minim (obligatoriu), dupa care optiuni… Platesti mai mult dar ai o acoperire mai mare.

  Răspunde
 3. SMURDBIHOR

  Subscriu mesajului din articol .Chiar daca „am pareri personale”legate de CAS,contributii la sanatate,alocari de fonduri,afaceri nesimtite cu banul…meu/tau 🙁 .
  Si,la urma urmei TOTI sintem sau vom fi pacienti !

  Răspunde
 4. Batran

  Piata este stapanul lumii! Daca gandim in termeni de „piata” orice domeniu al vietii suntem departe de conditia de OM. Ce ar fi daca piata ar guverna relatiile cu copiii nostri,sau cu sotiile, sau cu parintii. Sunt domenii ale vietii sociale in care „piata” nu se potriveste; sanatatea, educatia, cultura ar putea fi doar cateva exemple. Din pacate globalizarea modelelor occidentale foarte eficiente economic,are si foarte multe efecte perverse de care inca nu prea se tine seama. Adevarat, adevarat va spun ca vine vremea si pe alocuri a si venit,cand oamenii vor constientiza limitele eficientei keynsiene dar pentru multi este/va fi prea tarziu. Da Doamne minte oamenilor sa ordoneze viata sociala dupa valorile autentice ( care pot fi uneori si economice, de piata).

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   Iti multumesc Geo pentru comentariul tau.
   Intr-adevar, si eu cred ca ratiunile de piata nu de putine ori il distrug tocmai pe cel caruia ar trebui sa-i foloseasca : omul.
   De vina nu e piata, de vina e ratacirea in valori a multor oameni.
   Asa cum zici : Te rugam Doamne, sa nu ne lasi a ne rataci de la Cuvantul Tau. Nu ne rataci Doamne.
   Dumnezeu sa te binecuvanteze.

   Răspunde
 5. Batran

  Cum comentezi sanatatea sociala versus sanatatea Familiei, a Bisericii, demisia Papei si alte variabile asociate?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *