Postul de televiziune Romania TV, a difuzat astazi un material ce sesiza faptul ca tot mai multe afectiuni specifice pana acum celor aflati la varsta a treia, devin din ce in ce mai frecvente, mai des intalnite, la categorii de varsta ce de multe ori nu depasesc 40 de ani. Adica, cei considerati inca tineri, se imbolnavesc si mor de suferinte ce de regula se intalneau la bunicii lor.
Pe de alta parte, cred ca multi dintre dumneavoastra cunoasteti cazuri concrete, care par a verifica si alarma cu temei aceasta realitate oarecum cruda si agresiva. Sigur abordarea profesionista a unui asemenea subiect necesita detalii, statisticii, comparatii – care poate exista, sau la care poate, se lucreaza sau nu. Oricum fenomenul, daca este un fenomen, are ratiuni serioase pentru a fi luat in seama, dupa cum nu stim sigur daca este ceva nou.
Pentru mine insa, stirea transmisa astfel s-a constituit intr-un prilej de meditatie la care va invit sa participati in speranta desigur a unui folos concret.
In materialul filmat o doamna doctor identifica drept posibile cauze ale durei realitati : stilul de viata dezordonat, stresul, sedentarismul ( adica o viata lipsita de miscare / miscare sportiva ), obezitatea, globalizarea.
Dintre bolile ce devin incetul cu incetul apanajul tinerilor si nu doar al batranilor mentiona : bolile cardiovasculare, diabetul de tip II, accidentele vasculare, cancerul. De altfel cei interesati de subiect pot viziona materialul filmat accesand linkul : http://www.rtv.net/bolile-batranetii-tot-mai-frecvente-la-tineri-video_62151.html
Nu ma indoiesc ca enumerarile doamnei doctor explica intr-o oarecare masura aceste situatii, fara a avea pretentia prin sine a fi suficiente si atotcuprinzatoare.
De altfel, in ceea ca ma priveste nu cred ca vom avea vreodata raspunsuri certe la aceste intrebari, cu atat mai mult cu cat in acelasi timp observam si in societatea romaneasca o crestere a numarului persoanelor ce se incadreaza usor nu in categoria celor de varsta a treia, ci la ceea ce deja se numeste varsta a patra – adica peste 80 de ani.
Si atunci, merita sa incercam a cauta explicatii la un fenomen care pare-se ca se ” neutralizeaza ” sau se corecteaza singur prin cresterea sperantei de viata ?
Eu zic ca merita. Spun acest lucru deoarece se pare ca este important cat traim, dar mai important pare-se ca devine cum traim. Ce conteaza pentru noi, ce facem pentru ceea ce conteaza pentru noi, ce sacrificam pentru ceea ce conteaza pentru noi, ce pret cere ceea ce conteaza pentru noi, cat de stabil sau instabil este ceea ce conteaza pentru noi ?
Ei bine, pana acum viata mi-a aratat cateva lucruri pe care cu drag vi le impartasesc. Ele sunt desigur limitate de propria-mi putinta in a intelege si a actiona. Totusi, unora sper a le fi de folos. Lista ramane deschisa.
Asadar :
– o buna parte a vietii noastre nu stim ce conteaza pentru noi. Desi formularea credeti ca s-ar potrivi mai degraba tinerilor, va asigur ca nu exista un prag de varsta la care sa nu fie dificil la a raspunde la intrebarea – Ce conteaza pentru tine. Este adevarat insa, ca odata cu trecerea anilor, imaginea in si legat de viata se stabilizeaza oarecum si capata continut si directie. La unii.
– sunt, pe de alta parte, multe momente in viata in care crezi ca stii ce conteaza pentru tine, dar nu de putine ori greutatile, neputintele, conjuncturile se arata a fi mai puternice decat dorinta si ambitia ta. Unii revin si insista, nu putini renunta, altii intra in deriva, depresii.
– pe de alta parte sunt unii care par a cauta mereu sa afle ceea ce conteaza pentru ei. Unii par a gasi raspunsul, altii il gasesc, altii mor fara a-l gasi.
– altii, considera ca raspunsul la intrebarea ” Ce conteaza ” este atat de greu si necesita atat de multa responsabilitate incat prefera sa imite, sa devina formali, oarecum ” disciplinati social „- in sablon. In aceasi categorie se pot include si cei care aleg sa-i zicem ” easy way „ – adica un fel de a trai cu putin efort si multa meditatie.
– viata mi-a aratat ca ” Ceea ce conteaza pentru noi ” e o chestie in dinamica. Adica la un moment dat al vietii ai un anumit raspuns cu un anumit continut si actiune, iar la un alt moment al vietii ai un alt raspuns cu un alt continut si cerere in actiune. Sigur, intr-o forma ideala ar fi grozav sa stii ” care este vremea lucrurilor „ – adica sa stii ce si cand conteaza. Pare-se ca cei mai multi nu stiu, dupa cum unii stiu ca exista un raspuns stabil.
– viata mi-a aratat ca intr-adevar conteaza cum traiesti. Conteaza ce faci cu inima, mintea, comportamentul, vorba, fapta si trupul tau. Conteaza nu numai in ceea ce te priveste ci conteaza si in ceea ce-i priveste pe cei dragi tie. Conteaza nu doar pentru generatia ta ci si pentru generatiile care vin.
– cred ca intra in spectrul maturitatii a revedea din timp in timp de ce conteaza ceea ce conteaza pentru tine.
– cred ca ceea ce conteaza in viata noastra este bine a rezulta din observarea onesta si combinata atat a mediatiilor noastre cat si a actiunilor si experientelor noastre de viata. Este riscant sa privesti doar prin prisma meditatiei sau doar prin prisma actiunii. Ele trebuiesc imbinate.
– am observat de asemenea ca nu este bine sa fii foarte incapatanat si foarte sigur pe tine atunci cand incerci sa aplici ceea ce conteaza pentru tine. Lasa mereu un loc deschis, un daca…
– am observat inca o data ca ” viata bate filmul „ . In timp ce redactam acest material, postul de televiziune RomaniaTv anunta ca tanarul lor coleg Catalin Striblea – realizatorul emisiunii ” Ultima ora „ a suferit un accident vascular cerebral urmand a intra peste putina vreme in operatie. Catalin are 35 de ani, este casatorit si are un baietel cu varsta in jur de 4 ani.
Pentru tine, ce conteaza ? Pentru Catalin, ce conteaza ?
Lista ramane deschisa.
Sanatate Catalin.Dumnezeu sa te aibe in paza Sa.
Cand am sti cu precizie ce conteaza am sti-aproximativ- si ce ar trebui sa facem….
Draga Magda, imi place alaturarea ” precizie ” si ” aproximativ”. De fapt imi da idei. Ceva de genul ” intre precizie si aproximativ „. Hi, mai stii…
Fiti ateneti si la decalajele tehnologice dintre generatii. Cei care au copii pot urmari mai bine acest exemplu. Noi la varsta lor vedeam doar in filme SF telefoane mobile sau videotelefoane, acum redam jocuri is desene animate copiilor de pe smart-uri si tablete. Dinamica vietii din jurul nostru ne „tureaza” mediul, ritmul biologic;la 25-30 de ani dorim sau ajungem la un nivle de trai pe care parintii l-au atins la 45-50 de ani. De ce sa fie uimitor ca la varste mai mici avem boli si simptome ale batranetii? Pentru mine conteaza „linistea”, rabdarea de a-mi atinge obiectivele pe termen lung (bine fundamentate) si o mare doza de discernamant. Oricum asta ar fi o tema interesanta pt o dezbatere.
Ca intotdeauna draga Dan interventiile tale ma onoreaza. Au mesaj, continut si deschid perspective. Multumesc inca o data. Si da, discernamantul ca subiect este o idee excelenta. Cu voia lui Dumnezeu, intr-un viitor, de ce nu.
Cred ca in prima perioada a vietii (sa zicem pana in 30 de ani) cineva (familia, un mentor, un autor..) trebuie sa-ti zica ce conteaza (familia, un mentor) sau „inveti” singur ce conteaza (cu putin noroc si ajutor de sus). Odata intrat in faza a doua lucrurile se complica serios, deoarece teoretic ar trebui sa poti raspunde singur la intrebarea ce conteaza si din observatiile mele aici se „pierde” foarte multa lume 🙂
Oarecum legat de subiect, merita sa aruncati o privire pe acest articol:
http://techcrunch.com/2013/01/12/10-reasons-why-2013-will-be-the-year-you-quit-your-job/
Cred ca se produce o schimbare fundamentala in multe partie a le lumii in modul in care oamenii percep educatia si viata profesionala.
Draga Jan, multumesc pentru comentariu. Da, cum zici, si eu acord o importanta semnificativa rolului celor mai in varsta, care pot oferi suport, asistenta si mentorat in special in perioada copilariei, adolescentei si chiar a formatarii pojghitei de maturitate a individului in crestere. Din pacate, multi adulti nu-si inteleg acest fundamental rol si lasa astfel tinerele generatii expuse riscant unor greseli ce pot fi chiar fatale.
Pe de alta parte, multumesc pentru recomandarea ta. O voi viziona cu placere.Toate cele bune.
Iov a mai trăit după aceea o sută patruzeci de ani şi a văzut pe fiii săi şi pe fiii fiilor săi până la al patrulea neam. – Iov 42:16
parerea mea este ca esenta mesajului prezentat de tine Dacian se afla in cuvintele Domnului.Cat priveste trezirea constiintei sau mai precis o constientizare a discernemantului tine de fiecare dintre noi,prin citirea adevarului in sigura carte pe care Domnul ne-a lasat,fiind aproape la indemana oricui si care in ciuda vremurilor ,ea este mereu actuala.
Draga Georgiana, sunt onorat sa constat ca acorzi importanta scrierilor mele. Multumesc. Pe de alta parte sunt extrem de bucuros sa constat o temeinica si profunda aplecare a ta spre Dumnezeu, spre mantuire. Domnul sa te binecuvanteze cu Intelepciunea , priceperea si Harul Sau, in tot ceea ce faci draga prietena. Sper, in cele din urma ca si dialogurile noastre Sa-i aduca in cele din urma Marire si Slava Lui.Sa fim lumina si sare pentru cei din jurul nostru.Amin.
amin!
Trebuie să mulţumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, fraţilor, cum se şi cuvine, pentru că credinţa voastră merge mereu crescând, şi dragostea fiecăruia din voi toţi faţă de ceilalţi se măreşte tot mai mult.
1Tes 1.2-3; 1Tes 3.6-9; 2Tes 2.13;
RTV ul este un post care „constata la modul senzational”realitati ! #truisme 🙂