Sa-ncercam a ne-intelege…popor roman – episodul 1

de | 14/12/2012

                       Cand vezi cateodata ce se intampla si cum merg lucrurile in tara, te cuprind trairi, sentimente si stari dintre cele mai sofisticate, contradictorii, naucitoare chiar. Nu vreau astfel sa spun, ca nu se intampla si lucruri bune in Romania. Nicidecum. Dar, daca suntem onesti cu noi insine, trebuie sa recunoastem ca de multe ori nu stim ce sa credem, ce sa intelegem si mai ales incotro sa privim.

                       Se instaleaza astfel,  la multi semeni de-ai nostrii, binecunoscuta resemnare. Un fel de ” predare „ in fata realitatii urmata mai apoi de izolarea in ” propriul cuib „ si de asumarea statutului de observator pasiv fata de ceilalti, fata de societate. 

                      Ce cauze, si ce efecte determina astfel de atitudini cumulate asupra individului si asupra societatii, cred ca este un subiect bun de studiu, caci in cele din urma si aceste aspecte nevazute ale apartenentei  si coexistentei in grup contribuie fara indoiala la ceea ce este forma si continutul calitatii vietii fiecaruia dintre noi.

                     Iata cum, dintr-o asemenea perspectiva, Dumnezeu mi-a pus in inima si minte a va invita, ca impreuna sa calatorim in adancuri nevazute ale ceea ce inseamna popor roman, individ, grup, natie, antropologie si ce-o mai fi specific sau nu celor ce ne numim romani.

                    Sper ca demersul meu sa contribuie nu doar la a ne intelege mai bine, cat mai ales la a ne ajuta sa intelegem ce trebuie sa facem si de ce. Desigur, ca orice lucru omenesc, nu va fi atotcuprinzator, va fi discutabil si interpretabil. Va rog insa a fi rabdatori cu ceilalti, si in cele din urma rabdatori cu dumneavoastra, caci despre noi vorbim.

                    Iata cum, a venit timpul sa va prezint materialul de studiu de azi.

                    El consta intr-o inregistare video postata pe youtube acum un an de zile, mai precis in data de 1 decembrie 2011. Inregistarea este asezata acolo de cineva care se numeste sau foloseste contul sub numele „etaardeleanu.blogspot.ro” Daca intrati pe acest blog ve-ti gasi un material publicat in 18 septembrie 2012 avand titlul ” Nesfarsita Scarba „ – in care autorul se declara obosit de tristele si goalele evenimente din societatea romaneasca si hotareste astfel a se retrage ” putin intr-o lume mai curata „. Nu stiu ce o fi insemnand in opinia domniei sale acest lucru, dar stiu ca vizualizandu-i profilul complet publicat de dansul, acesta se declara a fi liber cugetator cu o oarece  vechime in mediul mediul on-line,  avand postari pe blog de prin 2011. Am citit cu aceasta ocazie cateva din postarile domniei sale, cu unele perspective si afirmatii fiind de acord, cu altele nu, precizand ca subsemnatul nu gust in general stilurile zeflemitoare, tragice prin esenta. Dar, asta sunt eu, si ma straduiesc ai iubi pe ceilalti ca pe mine insumi. Oricum, multumesc domnului E.T.Ardeleanu pentru inregistrarea, care astazi reprezinta asa cu v-am spus materialul nostru de studiu si pentru ” arderea ” sa in ale poporului roman intelesuri.

             Dar sa trecem la materialul de studiu propriu-zis : acesta este mesajul cantat in forma colindului de catre Corul Barbatesc din localitatea Finteusul Mare – Maramures, cu ocazia unui spectacol pare-se in Cluj-Napoca.

             Desigur in link-ul de mai jos va invit a urmari inregistrarea, insa doresc inainte a va semnala urmatoarele ” chei „ :

apelul in cadrul versurilor la traditii ” vin colindatorii cum veneau odata…. „

colindatorii sunt tristi, sunt poate chiar infometati ” dar li’s ochi-n lacrimi …. ” si incep a crede ca degeaba rabda si patimesc greutatile vietii in tara

– daca esti crestin trebuie sa primesti colindatorii cum se cuvine

– primirea colindatorilor este o incercare a Domnului Isus pentru noi oamenii

– primirea colindatorilor ramane o incercare si astazi pentru oamenii ” cu vila ” mai ales, care de multe ori hotarasc a se inchide si izola astfel de ” ceilalti ” multi si….

” cei multi „ sunt timizi, nu stiu, dar daca ceva nu le place sau se satura…” Domnilor de astazi sa v-apuce frica….

nu comunicam unii cu altii, ” tinem in noi pana cand…” – ” Muta-i intrebarea…. „

– noi mereu ” cu maini intinse, pe la porti straine ce ne stau inchise…… ” – ganditi, nu va grabiti…

– ” prea degeaba sange, prea degeaba patimi…. „

 

                                        Dumnezeu sa ocroteasca Romania, sa reverse peste noi din Intelepciunea si Priceperea sa.

        Pentru a viziona inregistrarea da-ti click pe – Materialul de studiu de azi – Colind – Corul Barbatesc din Finteusul Mare

Un comentariu la „Sa-ncercam a ne-intelege…popor roman – episodul 1

  1. Magda

    Anul trecut am accesat de zeci de ori acest colind…Il voi asculta si in „cheia” ta

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *