Nici titlul si nici parte din continutul acestei postari nu-mi apartin.
De fapt, ele se datoreaza unui domn numit VIKTOR EMIL FRANKL, care in urma cu 67 de ani, mai precis in 1945 a scris o carte avand acest titilu : " Omul in cautarea sensului vietii ". Autorul tocmai fusese eliberat din lagarul de concentare de la Auschwitz, dupa ce in intervalul 1942 – 1945 a reusit a supravietui detentiei din alte trei lagare ale mortii. De profesie a fost psihiatru, avand doctorate in neurologie si filosofie. Este fondatorul celei de-a treia scoli vieneze de psihiatrie ( dupa cea a lui Sigmund Freud si a lui Alfred Adler ) metoda sa de lucru fiind LOGOTERAPIA – de la grecesul " logos " adica sens – si ea este centrata pe ideea ca forta prim motivatoare in om este aceea de a gasi sens in viata sa.
Se datoreaza de asemenea aceasta postare si Editurii romanesti Meteor Press, care in 2009 din cate stiu prima data si apoi in 2011a editat si apoi reeditat aceasta carte in limba romana in traducerea domnului Silvian Guranda. Apreciez pe aceasta cale implicarea editurii in raspandirea in spatiul cultural roman a cartii ce deja era un best-seller vandut in peste 9 milioane de exemplare si tradus in peste 73 de limbi. Aici este locul a preciza expres ca in parte din randurile de mai jos voi prezenta extrase din textul tradus al cartii si ma voi ingriji a arata ca ele provin din traducerea si editarea efectuate de catre Editura Meteor Press impreuna cu colaboratorii sai. Sper astfel ca nu voi aduce atingere drepturilor editurii rezultate din faptul publicarii, subsemnatul neasumandu-mi nici un merit in tot acest proces.
Desigur, un mic aport imi revine si mie pentru faptul ca astfel semnalizez cititorilor blogului meu existenta unei carti ce are zic eu ingredinentele unei lecturi care ridica intrebari de natura a folosi individului si de ce-urilor lui. Astfel, in cele de mai jos am sa reproduc cateva pasaje din textul cartii, iar acolo unde voi simtii nevoia voi formula micile mele comentarii. Nu in ultimul rand recomand celor interesati si stimulati de referirile mele sa acceseze site-ul editurii Meteor Press – www.meteorpress.ro – pentru achizitia efectiva a cartii.
Totusi, inca ceva important de spus : Viktor Frankl a dorit ( conform propriilor sale declaratii ) sa comunice semenilor sai faptul ca viata isi pastreaza sensul potential in orice conditii, chiar si in cele mai nefericite. Iata de ce semenii cuprinsi sau inclinati a se lasa prada deznadejdii sper a gasi repere folositoare.
" De regula, ramaneau in viata doar detinutii care, dupa multi ani de preumblari dintr-un lagar in altul, isi pierdusera orice fel de scrupule in lupta lor pentru existenta ; acestia erau gata sa foloseasca orice mijloace, mai mult sau mai putin cinstite, chiar forta bruta, hotia sa tradarea prietenilor, pentru a se salva. Noi, cei care ne-am intors din lagar gratie acelor multe intamplari fericite sau miracole – oricum are vrea cineva sa le numeasca – noi stim : CEI MAI BUNI DINTRE NOI NU S-AU INTORS. "
( extras din textul cartii " Omul in cautarea sensului vietii " – Editura Meteor Press – 2011 – traducere Silvian Guranda )
" In general, in lagar era vorba si de o " HIBERNARE CULTURALA ". Doua chestiuni faceau exceptie : politica si religia. Politica discutau cu totii, peste tot in lagar, aproape tot timpul ; discutiile se bazau mai ales pe zvonurile care erau lansate si treceau de la unul la altul cu nesat……………………….Curiozitatea religioasa a detinutilor, de indata ce aparea si cata vreme lua avant, era cea mai sincera pe care ti-ai putea-o imagina. Profunzimea si vigoarea credintei religioase ii surprindeau si ii miscau adeseori pe nou-veniti. Cele mai impresionante, in privinta aceasta, erau rugaciunile sau slujbele improvizate intr-un colt al baracii sau in bezna vagoanelor pentru vite cu care eram adusi inapoi in lagar dintr-un loc de munca mai indepartat, obositi, infometati si inghetati in imbracamintea noastra ferfenita. "
( extras din textul cartii " Omul in cautarea sensului vietii " – Editura Meteor Press – 2011 – traducere Silvian Guranda )
" Sa fac o analogie : SUFERINTA OMULUI se aseamana cu COMPORTAMENTUL GAZULUI. Daca se pompeaza o anumita cantitate de gaz intr-o incapere goala, gazul va umple camera complet si uniform indiferent cat de mare ar fi ea. Tot astfel, suferinta umple intru totul sufletul uman si gandirea constienta, indiferent daca e vorba de o suferinta mare sau de una mica. De aceea "marimea" suferintei umane este absolut relativa. "
( extras din textul cartii " Omul in cautarea sensului vietii – Editura Meteor Press – 2011 – traducere Silvian Guranda )
" Exista un singur lucru de care ma tem : sa nu fiu vrednic de suferinta mea " ( Feodor Dostoievski )
" Experienta vietii de lagar ne arata ca OMUL ARE SANSA DE A FACE CEVA. Au fost suficient de multe exemple, unele chiar de eroism, care au dovedit ca indiferenta poate fi depasita si iritabilitatea poate fi suprimata. Omul poate pastra o ramasita de libertate spirituala, de independenta in gandire chiar si in astfel de conditii groaznice de stres psihic si fizic……Omului i se poate lua totul, mai putin un lucru : ultima dintre liberatatile umane – respectiv aceea de A-SI ALEGE PROPRIA ATITUDINE intr-un anumit set de imprejurari date, de a-si alege propriul mod de a fi. "
( extras din textul cartii " Omul in cautarea sensului vietii "- Editura Meteor Press – 2011 – traducere Silvian Guranda )
" Acesta este specificul omului – ca POATE TRAI DOAR PRIVIND SPRE VIITOR – " sub specie aeternitatis ". Si aceasta ii este salvarea in cele mai dificile clipe ale existentei, desi sunt momente cand trebuie SA-SI SILEASCA MINTEA sa procedeze asa. "
( extras din textul cartii " Omul in cautarea sensului vietii "- Editura Meteor Press – 2011 – traducere Silvian Guranda )
" Cel care are UN DE CE PENTRU CARE SA TRAIASCA poate indura aproape orice " ( Friedrich Nietzche )
COMENTARIUL MEU : Care este de ce-ul tau ? Al meu il poti gasi la postarea mea – De ce m-am nascut ( video )
" Asadar, este cu neputinta sa definesti sensul vietii la modul general. Intrebarior despre sensul vietii nu li se poate raspunde niciodata prin declaratii exhaustive. Viata nu este ceva vag, ci ceva foarte real si concret, tot asa cum si sarcinile vietii sunt la fel de real si concrete. Ele alcatuiesc destinul omului, care este diferit si unic pentru fiecare individ in parte. Niciun om si nici un destin nu pot fi comparate cu un alt om si un alt destin. Nicio imprejurare nu se repeta, si fiecare situatie cere un alt raspuns. Cateodata, situatiile in care omul se gaseste ii pot cere sa-si modeleze propia-i soarta prin actiune. Alteori, e mai avantajos pentru el sa faca uz de sansa de a contempla si a realiza in acest fel valori launtrice. Alteori, omului i se poate cere sa isi accepte pur si simplu soarta si sa-si duca crucea. Fiecare situatie se distinge prin unicitatea ei si intodeauna exista doar un singur raspuns corect la problema pe care o ridica situatia respectiva.
Cand omul descopera ca destinul lui este sa sufere, va trebui sa-si accepte suferinta ca fiind propria sa misiune ; singura si unica lui misiune. Va trebui sa realizeze faptul ca pana si in aceasta suferinta a sa, el este unic si singur in intregul univers. Nimeni nu-l poate scuti de suferinta lui sau nu poate sa sufere in locul sau. Singura lui sansa tine de modul CUM ISI POARTA POVARA. "
( extras din cartea " Omul in cautarea sensului vietii " – Editura Meteor Press – 2011 – traducere Silvian Guranda )
COMENTARIUL MEU : nu sunt intru-totul de acord cu autorul insa afirmatia si invitatia finala ce vorbeste despre CUM NE PURTAM POVARA o imbratisez pe de-a intregul.
" Pentru omul reintors acasa, incununarea tururor celor traite este sentimentul minunat ca, dupa toate cate le-a indurat, nu mai are a se teme de nimic altceva, ci NUMAI DE DUMNEZEUL SAU. "
" Caci lumea se gaseste intr-o stare rea, dar aceasta va deveni inca si mai rea daca fiecare dintre noi nu va da tot ce poate mai bun. "
( extras din cartea " Omul in cautarea sensului vietii "- Editura Meteor Press – 2011 – traducere Silvian Guranda )
COMENTARIUL MEU : Tu ce si cat dai lumii ?