In anul 2007, in intervalul 15 – 17 martie am sustinut la Oradea un seminar pe tema managementului schimbarii. Atunci domeniul era oarecum exotic, caci, nu-i asa, celor mai multi dintre cei implicati in afaceri si nu numai le mergea oarecum bine. Le mergea bine de asemenea si speculatorilor, chiar daca tagma lor era agresata de noii intrati prin ceea ce devenise aproape un sport national, cumpararea si revanzarea rapida. A venit insa criza si astfel multora a inceput sa le mearga prost sau din ce in ce mai prost. Pentru mine insa, a fost ocazia sa trec rapid de la teorie si oarece practica la teorie si multa practica.
Astazi, am sa postez pe blogul meu, infrastructura informativa a seminarului tinut in 2007. Materialul are limitele sale evidente si numai pentru faptul ca de atunci au trecut aproape 6 ani. Pe de alta parte insa, foarte multe din continutul sau raman valabile si aplicabile si astazi. De altfel, daca ar fi sa-l actualizez cred ca l-as completa prin nuante, cateva studii de caz parcurse in acesti ani de practica si sublinieri pe anumite principii si valori. Una peste alta consider ca materialul chiar si in forma realizata in 2007 poate fi de folos celor care sunt interesati si implicati in teoria si practica managementului.
Desigur, seminarul propriu-zis nu s-a marginit la a parcurge doar materialul in cauza, ci el a fost dezvoltat si reglat pe realitatile si perspectivele societatii romanesti de la acea data. Astazi, reglajele cerute de evolutiile societatii romanesti din 2007 si pana acum vi le las a fi provocarile voastre. Sunt totusi disponibil pentru cei expres interesati de domeniu.
Se cuvine totusi a face o ultima remarca inainte de a va invita sa parcurgeti ( va anunt de pe acum ) materialul consistent. Managementul schimbarii si acum ca si atunci l-am prezentat ca fiind specific nu doar organizatiilor care au ca scop obtinerea profitului ci si celor ce activeaza in domeniul non-guvernamental sau in alte diverse forme.