Istorie românescă ( I ) . Istoria – acest minunat profesor…

de | 08/01/2017

     În anul 2013, sub îngrijirea Editurii Curtea Veche Publishing a apărut cartea ” Cea mai frumoasă poveste : câteva adevăruri simple despre istoria românilor „ – avându-l ca autor pe profesorul universitar doctor Adrian Cioroianu.

    Trei ani mai târziu, în 2016, aceiaşi editură publica cartea : ” Nu putem evada din istoria noastră ” volumul 2 – avându-l din nou ca autor pe respectatul profesor Adrian Cioroianu.

    Din aceste cărţi citite de mine, îndrăznesc ( şi de această dată ) şi vă invit cu drag pe toţi cei interesaţi, să parcurgeţi notele mele de lectură ( azi partea I ), în speranţa că şi pe această cale veţi fi surprinşi şi constant provocaţi pentru a include şi păstra istoria, în poziţia de excelent profesor de…maturitate. 

     Se cuvine a vă spune de pe acum faptul că, textele de mai jos reproduc în parte textul publicat, la care pe ici, pe colo am adăugat perspective şi nuanţe care mi-au atras atenţia sau m-au pus pe gânduri.
 
     Nu în ultimul rând, vă îndemn să cumpăraţi cărţile ca atare, fiind uşor accesibile, dar nu mai puţin utile în construcţia constantă a descoperirii şi exprimării de sine, ca om, ca român.
 
 
Cartea : ” Cea mai frumoasă poveste : câteva adevăruri simple despre istoria românilor „
Autor : Adrian Cioroianu
Editura : Curtea Veche Publishing – 2013
 
Note de lectură :
 
– Povestea şi poveștile Castelului Peleș ( 1873 – 1883 ) – Carol I vinde o moşie din Germania, cumpăra teren şi construiește castelul
         MORALA : 
      În anul inaugurării sale 1883, Castelul Peleș era foarte aproape de granița cu Austro-Ungaria, care începea dincolo de Predeal. Astăzi, Castelul Peles este în mijlocul României.
 
 
– Eugeniu Carada şi Banca Națională a României ( născut in 1836 la Craiova intr-o familie se pare de aromâni și olteni ) – fondator al Băncii Naționale a României ( 1880 )
        MORALA :
     I se atribuie expresia : ” Pentru o Românie liberă : oricând, oricum, cu orice, contra oricui. „
 
 
Răscola țărănească din anul 1907
        Printre tinerii ofițeri care au luptat cu răsculații din Moldova şi Oltenia, s-a numărat şi Ion Antonescu – viitorul Mareșal din anii celui de al Doilea Război Mondial.
        Dincolo de arendașii evrei care nu si-au respectat angajamentele faţă de țărani, situația a fost sub presiune şi datorită scăderii prețurilor cerealelor romanești şi asta datorită pătrunderii pe piața românească a cerealelor ce veneau din America.
       MORALA :
     Fără sa știe, țăranii romani au fost printre primele victime ale globalizării.
 
 
– Carol I si pesmetul de pe noptieră – Septembrie 1914
       În dimineața în care i s-a constatat decesul, pe noptiera de lângă patul Regelui Carol I era doar un pahar cu apă şi un pesmet dedicat soldaților armatei.
       MORALA :
     Firea modestă si cumpărată a regelui s-a văzut până în ultima sa clipă.
     Un rege care dădu-se atât de mult ţării, lua cu el atât de puţin.
 
 
Patriarhia Romaniei a fost înfiinţată ăn 4.02.1925 şi a avut până acum 6 Patriarhi :
       * Miron Cristea – patriarh timp de 14 ani, iar in 1938 Regele Carol al II lea l-a numit prim-ministru
       * Nicodim Munteanu – în 11 ani a fost martor la cinci regimuri consecutive
       * Justinian Marina – a fost membru al PNŢCD ( şi simpatizant legionar ) şi l-a adăpostit câteva zile pe Gheorghe Gheorgiu Dej când acesta a evadat de la închisoarea din Târgu Jiu în august 1944
       * Iustin Moisescu
       * Teoctist Arapasu
       * Daniel 
 
 
Gheorghe Duca – prim-ministrul României numit in Noiembrie 1933 de către Regele Carol al II-le-a a fost cela care a scos în afara legii Partidul Garda de Fier, şi este cel care in 29 Decembrie 1933 a fost asasinat de către 3 legionari în gara din Sinaia. Ducă a fost un om educat, inteligent şi foarte modest – dovadă că la autopsie s-a dovedit că purta o cămașă curată, albă, dar veche şi cârpitî cu grijă  de una dintre slujnicele sale. El nu uitase că România trecuse printr-o criză economică teribilă.
 
 
Femeile din viaţa Regelui Carol al II – lea : au fost 6 la număr dintre care cu 3 s-a căsătorit
   * Ella Filliti
   * Maria Martini
   * Zizi Lambrino – se căsătorește cu ea in 1918 ; se naște Mircea ; un tribunal roman desface căsătoria ; Zizi primește mulţi bani si pleacă cu copilul din țară
   * Mirela Marcovici
   * Regina Elena – se căsătorește cu ea ( 1921 ) si se naște unicul lor fiu Regele Mihai
   * Duduia Elena Lupescu – pe care o cunoaște in 1925 ; se căsătorește cu ea ; şi îi rămâne fidel până la moartea sa în anul 1953.
 
 
Istoria Enciclopediei Romane este poate încă, cea mai mare şi mai importantă carte a spaţiului românesc – susţinută de către Regele Carol al II – lea ( Voievodul Culturii ) ; în proiect urmând a apărea 6 volume ( în fapt, au parut 4 ), şi asta la sfârşitul anilor 1930 sub semnături celebre precum : Dimitrie Gusti, N. Iorga, C-tin Giurescu, Sabin Manuilă, Grigore Antipa, Mircea Vulcănescu, Virgil Madgearu, Cezar Petrescu, Constantin Rădulescu Motru. Cartea rămane şi azi una dintre cele mai importante cărti ale culturii romane din toate timpurile.
 
 
– Legionarii au asasinat următoarele personalităţi :
   * în decembrie 1933 – pe primul-ministru Ioan Gheorghe Duca ( din 1930 – Preşedintele PNL )
   * septembrie 1939 – pe primul-ministru Armand Călinescu ( implicat fără îndoială în scenariul uciderii lui Zelea Codreanu şi a acoliţilor săi sub pretextul fugii de sub escortă in anul 1938 ) ; Armand Călinescu fiind ucis în 21 septembrie 1939 de un comando legionar
  * Apoi, Regele Carol al II -lea dispune uciderea a peste 300 de legionari ( ca răzbunare pentru uciderea lui Calinescu )
  * Apoi, in 1940 – Legionarii îl vor asasina la Jilava pe 64 dintre foştii demnitari ai lui Carol al II -lea
  * 27 noiembrie 1940 – legionarii îl asasinează pe savantul Nicolae Iorga – poate cel mai mare intelectual roman al secolului XX
  * 27 noiembrie 1940 – legionarii îl asasinează pe profesorul si ministrul ţărănist Virgil Madgearu
  * tot în 1940 ( se pare ) legionarii i-au ucis pe Gheorghe Argeşeanu şi Victor Iamandi
 
  Trebuie retinut faptul că, legionarii s-au aflat ca conducerea ţării ( împreuna cu Ion Antonescu ) doar 5 luni de zile – între septembrie 1940 şi ianuarie 1941. Au venit la putere ca nişte salvatori şi au plecat ca nişte criminali.
      MORALA :
    Vărsarea de sânge, atrage după sine altă vărsare de sânge.
 
 
În 27 iunie 1940 România Mare a încetat să mai existe şi asta datorită faptului că în Consiliul de Coroană convocat de Regele Carol al II – lea. din 26 de lideri politici prezenţi numai 6 s-au pronunâat pentru apărarea graniţelor cu arma în mână ( printre ei şi Nicolae Iorga – care însă nu ştia cât costa un avion de luptă, şi astfel argumentele sale au cântărit puţin ). De fapt, cu câteva zile înainte –Germania şi Rusia semnaseră un acord secret prin care Berlinul  se declara de acord cu preluarea Basarabiei de către URSS. Şi astfel am pierdut Basarabia si Bucovina de Nord. Tot în acea vara, în anul 1940 – arbitrajul germano-italian de la Viena, recomanda României să cedeze Ungariei partea de Nord a Transilvaniei. Din cei 30 de consilieri ai regelui Carol al II -lea, 19 s-au pronunţat în favoarea cedării Transilvaniei. Astfel România este amputată, iar Regele Carol al II-lea părăseşte tronul ţării.
 
 
1940 – un an dezastruos pentru Romania. Se poate spune că a fost ceea ce economiştii definesc ca fiind : Blestemul Resurselor.
   De fapt, în faţa a 3 vecini agresivi ( Bulgaria, Ungaria şi Uninunea Sovietica ) România a încheiat 3 acorduri cu Germania în formula ” resurse ( petrol, mai apoi şi cereale ) contra arme.
   Tot atunci, în 30.08.1940 – Hitler si Musolini au decis ca Transilvania de Nord să fie scoasă din graniţele României şi să fie dată Ungariei.
      MORALA :
  Au fost situatii în istoria României, cănd bogăţiile noastre în resurse mai mult ne-au făcut probleme decât să ne ajute.
 
 
Cea mai mare catastrofă maritimă din istoria României la Marea Neagră s-a produs în mai 1944 – când trupe româneşti şi germane ( atunci aliate împotriva Germaniei ) au fost practic măcalărite la retragerea lor pe aăa ( de către submarinele ruseşti ) venind din Peninsula Crimeea – zonă extrem de importantă ca acces la drumurile petrolifere din sudul Uniunii Sovietice. Mai bine de 11.000 de oameni au murit atunci înecaţi în Marea Neagră. 
 
 
Cea mai lungă ocupaţie militară pe care România a suportat-o în ultimii 300 de ani, a fost ocupaţia militară sovietică care s-a întins pe o perioadă de 14 ani, mai concret între anii 1944 – 1958. 
 
 
Publicarea în 1964 de către Editura Academiei RPR a volumului Karl Marx – Însemnări despre Romani – a fost poate cel mai dibaci act politic al regimului condus de Gheorghe Gheorghiu Dej ( promotorul comunismului naţional ). Pentru ruşi, Karl Marx a fost un sfânt şi nici măcar regimul de atunci nu şi-a permis a contrazice opiniile sale descoperite în insemnarile depozitate la Institutul International de Istorie Socială de la Amsterdam.
 
 
– Potrivit recensămintelor, populaţia de azi a României coboară spre nivelul anului 1966 – an iî care Nicolae Ceausescu a emis celebrul Decret 770 care încuraja natalitatea ( decreţeii ) si care pedepsea cu închisoarea avortul. Visul lui Ceauşescu era ca în anul 2000, România să aibă o populaţie de 25 milioane locuitori.
 
 
– Este bine de ştiut faptul că Academia de Ştiinţe din New York şi Institutul Regal de Chimie din Londra i-au acordat Elenei Ceauşescu calitatea de membru de onoare pentru cărţile de chimie pe care cele două instituţii ştiau că le scriau alţii.
 
– Nicolae Ceauşescu şi-a dorit mult, şi a sperat mult ca prin iniţiativele sale internaţionale ( începand cu anul 1971 ), vizând reducerea arsenalelor militare şi în special nucleare şi reducerea cursei înarmărilor ; cât şi prin grandioasele sale manifestări publice va reuşi să fie nominalizat drept câştigator al Premiului Nobel pentru Pace. Nu s-a întamplat aşa cum el a sperat.
      MORALA :
   Şi in istorie, precum într-o sală de concerte, zgomotul nu face niciodată muzica.
 
Canalul Dunare – Marea Neagră, nu are nici o legătura cu comunismul. De fapt, despre necesitatea unui asemenea canal s-a vorbit prima dată  la sfarsitul secolului al XIX – lea, după ce Dobrogea a intrat în graniţele statului roman – şi asta după Războiul de independenţă din 1877 ( când inginerul Saligny a construit Podul de la Cernavodă pentru a marca acest important eveniment istoric ).
   Lui Carol al II – lea i s-au prezentat schiţe , proiecte, însă abia în regimul Gh.Gheorghiu Dej au început lucrarile, mai concret în anul 1949. Apoi, lucrările s-au oprit în 1955 şi au fost reluate în anul 1970 în regimul Ceauşescu – care a şi tăiat panglica inaugurală în 26 mai 1984.
   În total canalul are acum 95 km lungime şi scurtează drumul spre Portul Constanta cu 400 de km, el fiind una dintre marile realizări ale României în secolul XX – şi fiind o parte importantă a canalului fluvial european Rin-Main-Dunare care leagă Marea Nordului de Marea Neagră.
 
 
– Victorie a la Pyrrhus – înseamnă să câştigi o bătălie, dar cu un preţ care echivalează cu o înfrângere, şi în final să pierzi războiul. 
   Acum 2.500 de ani – Pyrrhus era un rege al macedonenilor care a dus câteva lupte victorioase împotriva romanilor ; însă pierderile sale au fost impresionante.
 
Patriotismul trebuie probat prin fapte. Nu este important ce spune  un conducator, ci ceea ce conteaza este ceea ce el face pentru ţară.
   Singurele care atestă patriotismul sunt consecinţele faptelor noastre.
 
            
        ROMÂNIA – partea plina sau partea goala ?
 
   1. Prima racordare a teritoriilor noastre la civilizaţia Occidentului s-a produs odată cu victoria Împaratului Traian asupra Regelui Decebal in anul 106 – adică acum aproape 2.000 de ani. Mare parte din teritoriile României de azi au intrat atunci sub lumina culturii latine – care era cultura superioara a acelei epoci.
      Astfel, moştenirea noastră latina este prima ancoră în civilizaţia europeană.
 
   2. Începand cu secolul al IV – lea d.Hr. au urmat invaziile barbare şi, mai apoi, cucerirea Europei de est de către turcii musulmani.
 
   3. De-a lungul Evului Mediu, Europa a însemnat Europa catolică. În lupta lor împotriva Imperiului Otoman al Turciei, împaraţii şi regii catolici sau protestanţi i-au apreciat pe domnii nostrii ( ortodocşi ) : Mircea cel Batran, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul.
       Dar, la drept vorbind, teritoriul de atunci al României nu era văzut ca o parte a Europei. De altfel, nici Bucureştiul, nici Sofia, nici Belgradul si nici Budapesta nu făceau parte din Europa. Civilizaţia epocii părea că se opreşte undeva în jurul Vienei.
       În cazul nostru, această situaţie a durat până sepre anul 1800, când Valahia si Moldova erau încă două ţinuturi mai curând bizare şi controlate, când de turci, când de ruşi.
 
   4. In secolul XX s-a produs un adevărat miracol.
        Astfel, în anul 1900România era deja un regat tânăr şi stabil, cu un rege respectat, cu o armata temută, cu o cultură înfloritoare şi cu mari proiecte de modernizare.
       Marele istoric Constantin C.Giurescu scria într-o istorie a Bucureştiului, că după fiecare incendiu, cutremur sau năvăliri ale turcilor – bucureştenii construiau mai întâi casele, apoi hanurile, apoi bisericile. Şi atunci eram un popor latin căruia îi plăcea viaţa şi care avea o mare capacitate de regenerare.
 
   5. Românii au luptat eroic în Războiul din 1877 şi apoi în cele două războaie mondiale care au urmat. Disciplinatnepretenţios şi curajostăranul din satele României a fost mereu în secolul XX un soldat foarte eficient – aşa cum sunt încă soldaţii noştri şi azi, în zonele de luptă din Irak şi Afganistan.
 
   6. Din punct de vedere cultural, al civilizaţiei – în anul 1900, românul generic vorbea la telefon de 16 ori mai puţin decât francezul. 38 de ani mai apoi, raportul era de doar 1: 2 în favoarea Franţei. În privinţa ştiintei de carte, la sfârşitul anilor ’30 – România cu doar 57 de analfabeţi la 100 de locuitori – era în urma Franţei, dar stătea mai bine decât Portugalia, Uniunea Sovietică sau Grecia. 
     În ultimul deceniu al perioadei interbelice, România prea destinată să recupereze cu succes din întârzierea sa istorică.
 
  7. În istoria modernă a României, au fost 3 perioade în care românii au performat neaşteptat de bine : 
     – între 1870 si 1900
     – între 1930 şi 1940 sub domnia Regelui Carol al II – lea
     – ultimii ani ai lui Gheorghe Gheorghiu Dej şi primii ani ai lui Nicolae Ceausescu
 
    ” Atunci când studenţii îmi spun că nu mai au speranţe în privinţa viitorului, le aduc aminte, că în anul 1795, Ţara Românească a fost lovită concomitent de secetă, de foamete, de o invazie de lăcuste şi de o epidemie de ciumă. Puţin mai târziu, ruşii şi austriecii ocupaseră Moldova, iar peste câţiva ani turcii urmau să jefuiască Oltenia.
     Morala poveştii spune că în istorie am avut perioade mult mai rele decât prezentul. Şi cu toate acestea am mers mai departe. Poate că şi astăzi, mai avem, totuşi o şansă. „
( Adrian Cioroianu )
 
 
 
Cartea : ” Nu putem evada din istoria noastră ” – volumul 2
Autor : Adrian Cioroianu
Editura : Curtea Veche Publishing – 2016
 
 
1. ” Competiţia între temerile şi certitudinile noastre, dintre orgolii şi dezamăgiri va continua. Din acest motiv spuneam că, atâta vreme cât aceste dileme sunt în desfăşurare, nici noi nu vom putea evada din istoria noastră. „
( Adrian Cioroianu )
 
2. Istoria – este o poveste savantă. Istoria, ca disciplină a cunoasterii, are la bază o metodologie, dar nu are unităţi de măsură şi nici reţete sau grade de comparaţie precisă. Istoria rămâne mereu o carte deschisă, cu pagini care se scriu şi se rescriu n permanenţă. „
( Adrian Cioroianu )
 
3. Politica ” prin noi înşine ” – îi aparţine lui Vintilă Brătianu ( 1867 – 1930 ) fiul marelui lider si fondator PNL Ioan C.Brătianu şi a fost sintetizată in anii 1920 ca fiind un fel de naţionalism economic ce punea accentul pe capitalul naţional şi pe conlucrarea dintre statul român şi oamenii de afaceri români ( adică burghezia comercială sau antreprenorială, în numele cărora Brătianu acţiona ).
 
4. Politica ” porţilor deschise ” – îi aparţine lui Virgil Madgearu ( 1887 – ucis de legionari în noiembrie 1940 ) – principalul teoretician al PNŢCD, care susţinea că numai pătrunderea capitalului străin poate impulsiona modernizarea şi reducerea decalajului economic al României.
 
5. Biserica Greco-Catolică din România – În 1698 ( acum mai bine de 3 secole ), Mitropolitul Ortodox Anghel al Transilvaniei şi 38 de protopopi au acceptat pentru ei şi pentru credincioşii lor ( romani ortodocşi din Imperiul Habsburgic ) aşa numita ” unire cu Roma ” – şi astfel a luat naştere Biserica română greco-catolică.
     Ritualul şi calendarul acestei biserici era unul ortodox, dar ea recunoştea conducerea papei de la Vatican.
     Pe 1 octombrie 1948 ( sub directa coordonare a lui Petru Groza ) – 36 de preoţi greco-catolici din România semnau un document prin care recunoşteau revenirea lor şi a enoriasşlor lor în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. La sfarşitul acelui an – 1948 – toţi cei 6 episcopi greco – catolici de Transilvania au fost arestaţi, iar unii dintre ei aveau să moară ca martiri în închisoarea din Sighet. Aceştia au fost : Vasile Aftenie, Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Ioan Bălan, Iuliu Hossu.
 
6. Herodot – estima ca o generaţie cuprinde circa 20 de ani – şi asta în considerarea vârstei la care un tată are primul copil. Sigur că între timp lucrurile s-au schimbat iar copiii apar mai târziu, iar oamenii trăiesc mai mult. Oricum, o generaţie este altceva decât o promoţie.
 
7. ” E drept că cei care decid istoria unui stat sunt, cel mai adesea, oamenii politici. Dar intelectualii sunt gardienii valorilor, în orice societate. „
( Adrian Cioroianu )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *