Istoria în sine – acest minunat şi necesar profesor de… maturitate ( I )

de | 03/01/2017

      Poate nu tocmai la vreme, am descoperit că istoria onest prezentată şi priceput explicată, poate contribui esenţial la structurarea şi configurarea sănătoasă, matură a individului în diversele sale etape de viaţă.

      Ca atare, pentru a nu păstra doar pentru mine acest folos, acest beneficiu, am găsit de cuviinţă a vă pune la dispoziţie notele mele de lectură determinate de studiul cărţii : Marea Carte a Inumanităţii – o istorie a ororilor în 100 de episoade ( astăzi partea I ), avându-l ca autor pe americanul Matthew White, şi publicată în româneşte în anul 2015 prin efortul şi grija Editurii Humanitas – Bucureşti.

      De altfel, de pe acum trebuie să vă comunic faptul că marea parte a textelor de mai jos sunt extrase mai mult sau mai puţin precise, din textul tradus în româneşte, la care, pe ici, pe colo am adăugat note sau perspective ce mi-au atras atenţia sau le-am găsit de folos ca analiză şi învăţătură.

      Nu în ultimul rând, vă îndemn sincer a achiziţiona cartea în sine, pentru a percepe şi pricepe prin filtrul propriu, al fiecăruia, valoroasele şi utilele informaţii ( zic eu ), spre frumoasă creştere şi acţiune individuală, socială.

 

                           MAREA CARTE A INUMANITATII
                 O ISTORIE A ORORILOR IN 100 de EPISOADE

Autor : MATTHEW WHITE
Editura : HUMANITAS – Bucureşti
Anul : 2015

   Despre autor :

MATTHEW WHITE – este BIBLIOTECAR la Tribunalul Federal din Richmond, Virginia – SUA.
Pasionat de istorie a creeat în 1998 site-ul ” Historical Atlas of the Twentieth Century „, pe care a postat o serie de date comparative despre istoria secolului 20.
    Statisticile sale despre războaie și atrocități au avut succes în rândul publicului larg și au fost preluate de istorici.

   Despre carte :

Cartea a apărut în anul 2011 într-o ediție americană, iar apoi a fost tradusă în italiană, portugheză și japoneză. În anul 2015 cartea a fost publicată și în limba română.

   Termeni introduşi de autor :

– ATROCITOLOGIE, NECROMETRIE, HEMOCATACLISM – au fost creati într-o cheie tragicomică dorind să exprime fenomenul lipsei de omenie a omului față de om .

   Câteva CONCLUZII GENERALE ale autorului :

1. HAOSUL este mai ucigător decât TIRANIA .
    Numărul masacrelor care au rezultat din prăbușirea autorității, a fost mai mare decât cel al masacrelor care au decurs din exercitarea autorității. ( pagina 18 )

2. LUMEA e foarte DEZORGANIZATĂ.
    Structurile puterii tind să fie şi ele – formale și temporare.
    Multe mari nume ale istoriei au exercitat autoritatea supremă. fără sa aibă o funcție clar reglementată în cadrul cârmuirii. ( pagina 19 )

3. Majoritatea războaielor nu încep la cu DECLARAŢII și mobilizări, și nu se sfârșesc cu CAPITULĂRI și tratate.
    Deseori războaiele se dezvoltă treptat ca urmare a escaladării violențelor și se potolesc când toată lumea e prea obosită ca să continuie, fiind posibil a fi urmate de replici imprevizibile.
    Soldați și popoarele nu pregeta să treacă în cealaltă tabără  în toiul războiului, uneori chiar în timpul bătăliilor.

4. Războaiele ucid mai mulţi CIVILI, decât SOLDAŢI.
    De fapt, armata este, de obicei, locul cel mai sigur în timpul unui război. Soldații sunt protejați de mii de oameni înarmați și beneficiază de cele mai bune alimente și îngrijiri medicale.
    Civilii, pe de altă parte, chiar dacă nu sunt masacraţ sistematic, sunt de obicei jefuiți, izgoniți s-au lăsaţi să moară de foame – cu toate acestea, povestea lor rămâne în general nespusa. ( pagina 19 )

5. Exista tendința de a respinge multe aspecte incomode din istorie ca fiind doar din auzite, însă, dacă ne gândim mai bine, TOATĂ ISTORIA E DIN AUZITE. ( pagina 67 )

6. CĂDEREA ROMEI ( in 410 d.Hr. ) este, poate, cel mai important eveniment geopolitic din istoria Occidentului. Fără destrămarea Imperiului, populațiile romanizate din vestul Europei nu ar fi ajuns la identităţi separate.
      In loc de francezi, spanioli, italieni si portughezi, in aceste ținuturi nu ar fi fost decât romani ( vorbind ceva foarte asemanator cu italiana ). Aceasta patrie neoromana ar fi inclus si Britannia, nordul Africii si malul sudic al Dunării, ale căror populații au fost mai târziu absorbite, asimilate si înlocuite de invadatorii anglo-saxoni, arabi si slavi.
      Închipuiți-va un singur grup etnic umplând tot spațiul dintre Liverpool si Libia, cu 2.000 de ani de istorie unitara. Ar fi rivalizat cu China pentru titlul de cea cea mai veche si mai populata țara de pe pământ .

7. Cel mai ciudat lucru legat de CONFLICTELE RELIGIOASE este ca unii oameni NU RECUNOSC ca ele s-ar fi produs.
   Evident, nici un război nu are o motivație sută la sută religioasă ( de fapt, razboaiele nu se explica niciodată printr-o singura cauza ), dar trebuie sa admitem faptul că, unele conflicte implica religia mai mult decât altele.
   Religia este atât de importantă in concepția despre lume a unei persoane, încât cele mai multe dintre hotărârile foarte importante au, intr-o anumită măsura, motivații religioase. ( pagina 147 )

8. Să observăm ca adepții RELIGIILOR ORIENTALE s-au ucis mult mai rar între ei pentru a-si impune propria religie. Acest lucru este valabil pentru păgâni, şamani şi animişti. De obicei, adepții acestor religii relativ flexibile stau liniștiti până ce se cionesc de MONOTEIŞTII RIGIZI.
     Desi cei mai mulți dintre noi sunt in favoarea toleranţei religioase, aceasta este, în cele din urmă o strategie perdantă. 
     Intoleranţa monoteismului – fata de credințele rivale este unul dintre principalele motive pentru care el a izbutit sa înlocuiască religiile indigene, mai îngăduitoare din Europa, Africa, America si Orientul Mijlociu. ( pagina 152 )

9. Trebuie sa recunoaștem că ISTORIA este uneori TRUNCHIATĂ de sursele existente si ca multe dintre POVEȘTILE care au ajuns pana la NOI, sunt probabil EXAGERĂRI. Din păcate, când respingem prea multă istorie pe temeiul ca ar fi propagandă, ne pomenim prinși într-un CICLU PARANOIC în care nu ne mai încredem în spusele nimănui şi CREDEM doar CE VREM NOI. ( pagina 167 )

10. OMUCIDEREA tinde să perturbe COMPORTAMENTUL cooperant şi ordonat de care are nevoie societatea să funcționeze. Am observat că cele mai multe dintre uciderile în masă fie se produc după ce societățile se destramă, fie vizează anumiţi duşmani ai celor aflați la putere. ( pagina 209 )

11. O lungă istorie de INTERZICERE prin legea INTERNAȚIONALA a OMORÂRII civililor n-a izbutit să împiedice cu adevărat omorârea civililor, dar ne-a făcut MAEȘTRI în găsirea de SCUZE ( ex. ca a fost un război legitim ; ca numărul de morți a fost mai mic ; ca inamicul o merita, ca omorurile nu au fost intenționate ) ( pagina 245 )

12. GENOCID. In majoritatea cazurilor, cele mai multe ETNII din zilele noastre au ajuns acolo unde sunt ELIMINÂNDU-ŞI RIVALII. ( pagina 246 )

13. TEAMA de ADEPŢII unei RELIGII – este cea mai buna modalitate de a VERIFICA AUTENTICITATEA unei religii? ( se întreabă autorul – cu referire la povestea si deznodamantul Răscoalei Taipinilor – 1850 – 1864 ). ( pagina 368 )

EU : ai grija la TEHNOLOGIE şi IMPORTUL ei. In vremuri grele, ea poate fi un factor care poate favoriza şi susţine pierderea sau exportul RESURSELOR vitale naţiei. Aşa s-a întamplat şi în INDIA, când în timpul unei perioade de foamete ( 1876 – 1879 ) – când indineii mureau de foame, peste 300.000 de tone de grâne au fost exportate din India ( de către britanici ) către Europa. Culmea, jaful englez a fost mai reuşit tocmai în zonele din India unde era CALE FERATĂ – şi astfel transportul fiind mai rapid, jaful era mai facil. ( pagina 390 )

         SINTEZELE MELE :

– Dacă INOVAŢIILE în ceea ce privește armamentul, fac ca RĂZBOIUL SĂ DEVINĂ MAI IEFTIN, aceasta înseamnă că se pot implica mult mai ușor, mult mai mulți OAMENI ( Vezi inventarea arbaletei în perioada statelor combatante, statul Qin contra statului Chu – anii 475 – 221 i.Hr. ( pagina 30 )

– Au fost cazuri când PENISUL ( neobișnuit de mare al unui bărbat ) a influențat consistent ISTORIA ( Vezi cazul reginei Zhao Ji și a bărbatului amant pe nume Lao Ai – Perioada Statelor combatante ( pagina 32 )

Cel mai mare DEZASTRU MARITIM din istoria omenirii, se pare că a avut loc ( in anul 255 i.Hr. ) când procesul evacuării romanilor din asediul Cartaginei, cand o furtună a scufundat 248 de corăbii romane la capul Pachynus, trimițând în adâncul mării 100.000 de vâslași, marinari și soldați. ( pagina 35 )

– Împăratul Zheng ( al întregii Chine – 221 – 210 i.Hr. ) a fost cel care a desființat vechea aristocrație chineză și a abolit sistemul feudal. Practic el a fost primul care a creeat PREFECTURILE, împăratul având trei oficiali de sine stătători, astfel :
    * Un guvernator pentru partea civilă
    * Un comandant militar
    * Un inspector care îi iscodea pe ceilalți doi ( serviciul de informații )
( pagina 46 )

Scopul Marelui Zid Chinezesc era să împiedice tribul Xiongu ( călăreți nomazi – probabil strămoșii hunilor ) unu să treaca CAII PESTE ZID, obligându-i astfel să invadeze China pe jos, fără avantajul militar care îi făcea atât de puternici. ( pagina 37 )

Practica sacrificării prizonierilor de război și au VĂRSĂRII SÂNGELUI  lor pe mormintele marilor războinici ai existat pretutindeni în lume. Prin aceasta, puterea lor era transferată eroilor, care erau, în același timp, oarecum răzbunați ( Vezi perioada luptelor de gladiatori – 264 – 435 d.Hr. ). ( pagina 44 )

COLOSSEUMUL din Roma putea gazdui până la 60.000 de spectatori. La inaugurarea lui au fost ucise 5.000 de animale sălbatice și 4.000 de animale domestice. Împăratul Traian a dispus uciderea a 11.000 de animale pentru sărbătorirea triumfului din Dacia, în anul 107 d.Hr. ( pagina 46 )

In vremea GLADIATORILOR, erau persoane care verificau dacă luptătorul învins, era CU ADEVĂRAT MORT. Ei împingeau trupul celui învins, îl atingeau cu fier roșu, sau mai apoi de parte de ochii lumii, spintecau beregata luptătorului mort. În mod straniu, acest ritual a supraviețuit timp de veacuri la VATICAN, unde tradiția cerea ca fruntea unui papă mort să fie lovită ușor cu un ciocan de argint, pentru a exista siguranța ca e mort cu adevărat.
( pagina 48 )

Un CONSUL – cel mai nou oficial ales din Republica Romană – deținea puterea supremă, atât executivul, și militară. Întotdeauna au fost doi consuli și amândoi erau înlocuiti în fiecare an, şi asta ca să NU se poata acumula PREA MULTĂ PUTERE. Alţi magistrați romani (de exemplu, tribunul, chestorul, edilul, pretorul ) erau și ei aleși pentru un an și aveau sarcini de mai mică importanță. ( pagina 51 )

Chestiunea cu TRANSPORTUL OAMENILOR PENTRU A VOTA nu este ceva nou. Candidații romani ( pentru conducerea  Romei – în vremea în care romanii au acordat aliaților rebeli dreptul de a vota la alegerile pentru conducerea Romei ) au început a transporta alegători la secțiile de vot – deplasările devenind un adevărat prilej de sărbătoare. ( pagina 56 )

Şuvoiul de SCLAVI IEFTINI, care s-a scurs în Italia a sărăcit în cele din urmă, clasa muncitoare romană, fapt care, la rândul său, a subminat temeliile democratice ale Republicii Romane. ( pagina 63 )

FLUVIUL GALBEN sau Huang He din China, este, cu siguranță, cel mai ucigător element geografic cunoscut de om . Câteva dintre inundațiile provocate de Fluviul Galben se disting prin faptul sunt singurele catastrofe naturale din istorie care au omorât peste 1 milion de oameni. ( pagina 72 )

– În ciuda unor întreruperi temporare, CHINA a existat ca entitate politică mai mult timp decât orice țara de pe pământ, iar slujbasii civili ai Imperiului Chinez au ținut REGISTRE AMĂNUNȚITE  timp de secole întregi. ( pagina 75 )

IERUSALIMUL A CĂZUT  în anul 70 d.Hr. când romanii conduși de Titus – fiul împăratului roman Vespasian, au masacrat populația evreiasca răzvrătita și au prefăcut Templul intr-o ruina. Titus a poruncit totuși ca o bucata din Zidul ce înconjura Ierusalimul sa fie păstrată – si asta ca lecție pentru viitorii răsculați, ca nici măcar zidurile cele mai groase nu pot să țină piept oștirii romane. Astăzi, fragmentul de zid se numește Zidul Apusean sau Zidul Plângerii.
    Atunci atunci ( 70 d.Hr. ) MENORA – adică sfeșnicul de aur cu șapte brațe înalt de 1 m și jumătate care împodobise Templul, a fost cărat la Roma și purtat în triumf prin oraș ca să îl vadă lumea. ( pagina 76 ). Mai apoi, în jurul anului 454 d.Hr. vandalii au jefuit Roma, luând cu ei și sfeșnicul de aur ( MENORA ) de la Ierusalim. ( pagina 99 ) Apoi, in 554 d.Hr, Belizarie – generalul Împăratului Roman Iustinian a prezentat din nou poporului MENORA, însă Iustinian considerând ca păstrarea ei la Roma va aduce blesteme asupra capitalei, a trimis-o din nou la Ierusalim.  De atunci nu se mai știe nimic de sfeșnicul cu șapte brațe ce a împodobit Templul din Ierusalim ( pagina 108 ).

Împăratul roman HADRIAN s-a hotărât să înceapă reconstruirea Ierusalimului pentru a-l transforma într-un oraș roman modern, cu un templu închinat lui Jupiter acolo unde se înălțaseră Templul lui Iahve. Evreii nu puteau să accepte așa ceva și s-au răsculat sub conducerea lui Simon ben Koshiba supranumit Bar Kohba – ” FIUL STELEI  ” ( 132 – 135 d.Hr. ). Când luptele s-au sfârșit, cei mai mulți evrei din Palestina fuseseră uciși, exilaţi sau luați în sclavie, romanii asigurându-se ei de această dată că nu va mai exista nici o revoltă. Romanii au DEPOPULAT o mare parte din teritoriu și l-au repopulat cu neamuri mai cooperante. Evreii au fost exilați din Palestina și astfel a început Diaspora, ÎMPRĂŞTIEREA EVREILOR ÎN LUMEA LARGĂ.( pagina 79 )

– Împăratul roman Teodosiu a scos ÎN AFARA LEGII – PĂGÂNISMUL și a trecut titlul de pontif suprem ( cel mai înalt rang ecleziastic ) de la împărat la episcopul Romei. Teodosiu a pus capăt unor ritualuri păgâne cum erau Jocurile Olimpice și a dat voie gloatelor creștine să distrugă temple străvechi ca Serapeionul, care făcea parte din complexul Bibliotecii din Alexandria. De asemenea FLACARA SACRA a fecioarelor Vestale in Roma a fost stinsă, după 1000 de ani de veghere neabătută. ( pagina 91 )

In perioada împăratului roman Teodosiu – SFANTUL AUGUSTIN a ajuns faimos. În tinerețea sa Augustin s-a bucurat de plăcerile cărnii, însă după ce sa maturizat și a cunoscut religia în anul 386 d.Hr. a făcut tot posibilul ca nimeni să nu se mai poată bucura de ea. Sfantul Augustin se ocupa de problema liberului arbitru, a vorbit de păcatul originar, a sortit iadului pruncii nebotezaţi, a scos în afara legii relațiile sexuale și a transformat creștinismul, dintr-o mișcare populară, într-un curs universitar de filosofie. ( pagina 91 )

– În anul 410 d.Hr. ROMA CADE sub jaful și distrugerea realizată de vizigoților conduși de Alaric. Este important de reținut faptul că  Roma nu mai fusese jefuită de străini de 800 de ani ( între anii 390 i.Hr – 410 d.Hr. ). ( pagina 94 )

– În anul 453 d.Hr., după ce s-a întors în ținuturile barbare, ATTILA a murit beat în patul său, în noaptea nuntii, în urma unei hemoragii nazale abundente. ( pagina 98 )

– IMPERIUL ROMAN a căzut ( 455 d.Hr. ) și pentru faptul că partea sa din APUS nu și-a mai putut permite economic să se apere ; Răsăritul avea o granița mai mică de aparat, însă avea si accesul si controlul unei zone economice prospere. ( pagina 102 )

– In secolul al XIX-lea navele de război britanice au pus capăt NEGOŢULUI CU SCLAVI peste Atlantic; prin urmare, sclavii care erau trimiși până atunci în America, au fost redirecționati spre nord, peste deşert. ( pagina 117 )

MAMELUCII au fost sclavii oșteni folosiți în multe oștiri musulmane. Turcii otomani, aproximativ 1450 – 1900 d.Hr. cereau anual comunităților de tarani creștini, un număr de băieți  care sa fie crescuți in legea musulmană si sa devină oșteni . Mamelucii, deși deveneau liberi la maturitate, nu aveau familii, afilieri tribale sau proprietăți care sa le afecteze loialitatea fata de sultan. ( pagina 121 )

SINGURA bătălie dintre o oștire CHINEZA si una ARABA s-a consumat in anul 751 d.Hr. pe raul Talas din Asia Centrală. ( pagina 123 )

In viață TINDEM sa alegem SCENARIUL care se potrivește cel mai bine cu concepția noastră despre lume si viața. Vezi Testul RORSCHACH ( psihiatrul elvețian 1884 – 1922) care consta în interpretarea de către subiectul cercetat, a unor pete de cerneală , în vederea studierii personalității sale. ( pagina 132 )

Când cuceritorii ARABI au pus, în secolul al VII – le-a, stăpânire pe ORIENTUL MIJLOCIU, ei au ajuns să controleze LEAGĂNUL credinței CREŞTINE. In general, acești noi stăpâni, i-au lăsat pe supușii lor creștini să trăiască în pace și le-au permis pelerinilor creștini accesul în locurile sfinte, dar, DIN CÂND IN CÂND, câte un nou rege sau câte o noua dinastie musulmană, clocotind de fanatism, începea PERSECUTIILE.
    Situația s-a agravat sub domnia califului ( cuvântul arab pentru succesor ) al-HAKIM al Egiptului, care ia hartuit pe creștini, iar în 1009 A DISTRUS BISERICILE pe tot teritoriul său, inclusiv cel mai sfânt altar al creștinătății – BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT din Ierusalim .
    CU TOATE CA următorii califi au revenit la POLITICA de TOLERANTA , noile semințe ale neîncrederii fuseseră semănate. ( pagina 134 )

In cea mai mare parte ISTORIEI sale TIMPURII, CREŞTINISMUL a privit cu DEZAPROBARE RĂZBOIUL. Sfântul AUGUSTIN a stabilit criterii stricte și aproape cu neputința de îndeplinit pentru declararea și purtarea unui război drept. Calendarul bisericii INTERZICEA LUPTA in atât de multe zile de sărbătoare, că aproape jumătate de an nu era îngăduită nici măcar lupta aprobată oficial.
    Pana in al doilea mileniu, Biserica Romano Catolică crease atâtea restricții care reglementau purtarea războaielor, încât ARISTOCRATII din APUSUL EUROPEI ii era foarte greu sa pună la cale un război ca lumea. Astfel, s-a ajuns ca prea mulți fii fără ocupație ai aristocrației europene SĂ BÂNTUIE prin Europa, făcând SCANDAL, OMORÂNDU-SE între ei și omorând oameni nevinovați care se nimereau pe acolo.
     Pe un asemenea fundal, PAPA URBAN II a ținut in 1095 la CONCILIUL de la CLERMONT un discurs mobilizator, încurajând clasă războinică a Europei SĂ IA CRUCEA şi să o planteze in ȚARA SFÂNTĂ. Părea o sarcina bună pentru a-i ţine ocupați pe toți acei cavaleri disponibili ; putându-se astfel asigura si securitatea pelerinilor creștini in Țara Sfânta. Papa a dat asigurări ca oricine se înrola intr-o CRUCIADA ( 1095 – 1291 ) câștiga puncte spirituale prețioase, care aveau sa fie de mare folos la Judecata de Apoi. Voluntarii juriu sa-si ducă misiunea la bun sfârșit  – de nu, să-i trăznească Dumnezeu. ( pagina 136 )

– In prima cruciada ( așa numita CRUCIADA a ȚĂRANILOR ), creștinii bântuiau Europa îndreptându-se spre Țara Sfântă au hotărât sa scape înainte de toate de necredincioșii care trăiau printre ei, așa ca s-au dezlănțuit împotriva comunităților EVREIEȘTI din Renania. La Mainz – 1.000 de EVREI au fost UCIŞI sau împinși la SUICID. La Worms, CRUCIAȚII au pătruns cu forța in palatul episcopal si au măcelărit 800 de EVREI care se refugiaseră acolo. Alți EVREI au fost uciși la Speyer, Kol, Praga, înainte ca cruciații sa pornească spre Țara Sfântă. ( pagina 136 )

– In decembrie 1098 CRUCIAȚII au cucerit după o luna de asediu orașul MA’ARRA si au MĂCELĂRIT aproximativ 20.000 de prizonieri sarazini. E acum, după 2 ani de călătorie grea, CRUCIAȚII erau sleiți de puteri si flamanzi iar satele golite de ultima fărâma de mâncare. S-a ajuns astfel ca cei mai flamânzi dintre creștini  să PRĂJEASCA LEȘURILE MUSULMANILOR  şi să mănânce din ele. Evenimentul a rămas adânc întipărit în memoria colectivă islamică si total ignorat de cea creştină. ( pagina 138 )

In 1099 IERUSALIMUL CADE fiind ocupat de CRUCIAȚI. Aceștia jefuiesc orașul si omoară pe străzi peste 70.000 de oameni – in cea mai mare parte MUSULMANI. Nu scapă nici EVREII, sângele ( spune legenda ) ajungând până la frâiele cailor. ( pagina 139 )

– Unii dintre cei mai DEVOTATI CRUCIAȚI s-au organizat în ordine de călugări războinici care escortau și protejau pelerinii în Tara Sfânta. CAVALERII TEMPLIERI – aveau cartierul general la Ierusalim pe MUNTELE TEMPLULUI ; iar CAVALERII OSPITALIERI – aveau sediul general la SPITALUL AMALFITAN.
   Cavalerii erau legați de un jurământ monastic de sărăcie și castitate, descărcându-si toată energia acumulată în luptele cu păgânii. Tot ei au inventat SCRISOAREA de CREDIT ; pelerinii depuneau bani gheata la un BIROU din EUROPA al ordinului si duceau CHITANȚA onorata la alt birou al ordinului din INTREAGA LUME. ( pagina 140 )

SALADIN a fost un general KURD si unul dintre cei MAI IUBIȚI conducători din ISTORIA MUSULMANILOR. A recucerit IERUSALIMUL in bătălia de la Hattini, a omorât mulți prizonieri templieri ; dar a avut un simţ al onoarei mai flexibil ( regulile ospitalității interzic a omori un prizonier căruia i-ai dat de mâncare si i-ai dat sa bea. ( pagina 141 )

Potrivit unor istorici, cruciadele au creat o falie între CREȘTINISM si ISLAM – faliee care dăinuie şi în ziua de astăzi. Sa fim realiști – NICI UNA dintre aceste religii NU SE ÎMPĂCA CU NIMENI. Este greu sa găsim in istorie un moment in care ADEPȚII lor nu se omorau între ei – si chiar dacă l-am găsi, ar fi doar pentru ca se ODIHNEAU si se pregăteau pentru runda următoare.
   Oricum, prin punerea unui număr enorm de ARISTOCRAŢI din Europa de Vest în contact cu sofisticatul ORIENT – cruciadele au stimulat dezvoltarea civilizației occidentale. Pe de altă parte, principala moștenire a cruciadelor a fost ÎNĂSPRIREA RELIGIEI CREȘTINE. In următoarii 500 de ani ( până ce ILUMINISMULUI l-a îmblânzit ) creștinismul occidental a avut nefericita TENDINŢĂ de a-i TRATA cu VIOLENŢĂ pe cei care nu credeau in el.
   Cruciadele au pornit din pricina unui loc : ȚARA SFÂNTA.
   E un lucru obișnuit sa te lupți pentru PĂMÂNT, însă de obicei pământul care face obiectul disputei oferă niște RESURSE cu însemnătate practică ( minerale, revolte, porturi, ferme, amplasare strategica ). PALESTINA nu are nimic din toate acestea. Singura resursă este PATRIMONIUL ( locurile sfinte ) aşa că, in esență luptele purtate in timpul cruciadelor, care au costat viața a 3 milioane de oameni, au avut ca miza : CINE CONTROLEAZĂ TURISMUL ; e vorba de pelerinajul consistent şi la acea dată. ( pagina 145 )

Primele 2 MASACRE RELIGIOASE din istorie sunt :
   1. Răscoala taipinilor ( 1850 – 1864 ) – când 20.000.000 de oameni au murit intr-o REVOLTA MESIANICA a CREȘTINILOR chinezi
   2. Războiul de 30 de ani ( 1618 – 1648 ) – când 7.500.000 de oameni au murit când CATOLICII si PROTESTANŢII si-au disputat autoritatea asupra GERMANIEI (pagina 147)

– Când Împăratul ANASTASIU ( al Imperiului Roman de Răsărit ) a numit EPISCOPI MONOFIZIŢI ( care credeau ca natura DIVINA si natura UMANĂ a lui HRISTOS sunt separate ), nu CALCEDONIENI ( care credeau ca natura divina si natura umană ale lui HRISTOS sunt unite ), generalul VITALIAN ( CALCEDONIENI ) s-a răzvrătit împotriva lui ANASTASIU. Au murit 65.000 de oameni, in ceea ce Edward Gibbon numea ” primul război religios. ” ( pagina 150 )

MANIHEISMUL – fondat de profetul Mani din PERSIA, in secolul al III-leac.Hr., este o RELIGIE DISPĂRUTA care credea in conflictul veșnic dintre forțele BINELUI si cele ale RAULUI. De la el a luat probabil CREȘTINISMUL întreaga idee de RAI si IAD, ea nefiind nici evreiasca, nici greco-romană ci cât se poate de maniheista. Dat fiind ca maniheistii credeau ca binele si răul sunt LA FEL de puternice si se ECHILIBREAZĂ perfect, dușmanii lor ii acuzau ca merg pe ambele părți ale drumului si ca-l adora pe diavol. După ce Mani a creat aceasta religie, autoritățile PERSANE l-au azvârlit in închisoare, unde si-a petrecut restul vieții. In ciuda persecuțiilor, invățăturile lui Mani s-au răspândit in Asia de-a lungul caravanelor, ajungând in CHINA. ( pagina 153 )

– Un STUDIU GENETIC recent arată ca GENGHIS – HAN s-ar putea sa aibă 16.000.000 de descendenți  in viața, el fiind prezentat mai degrabă ca un ” amant prolific ” si nu ca un violator in serie. ( pagina 155 )

– ARMAMENT si avantajul in lupta – ARCUL COMPOZIT – folosit de mongoli pe vremea lui GENGHIS – HAN a reprezentat un avantaj fantastic in luptele purtate de aceștia, aducându-le multe reușite. ( pagina 159 )

ORAȘE – OAZĂ precum a fost si HOREZM ( centrul cultural al ISLAMULUI ). Se spune ca orașul BUHARA avea o populație de 300.000 de oameni si o biblioteca de 45.000 de volume, dintre care 200 scrise de un fiu al orașului – IBN SINA, nimeni altul decât AVICENA – marele învățat al islamului medieval. ( pagina 161 )

– Cand hoardele lui GENGHIS – HAN au cucerit orașe de pe traseul dintre Asia spre Europa, Africa – toate LEȘURILE celor omorâți trebuiau să fie SPINTECATE şi DECAPITATE pentru a se verifica dacă nu cumva în INTESTINE sau în alte părți ale CORPULUI aceștia ascundeau PERLE sau alte bunuri de valoare. ( pagina 163 )

– Tocmai când trupele MONGOLE se apropiau de actualul teritoriu al POLONIEI, a sosit vestea că GENGHIS – HAN a murit, așa ca atacul a fost oprit, iar căpeteniile s-au întors pentru a hotărî cine va fi succesorul. ( pagina 165 )

FRANCISC de ASSISI este PRIMA persoana despre care se consemnează în DOCUMENTE că i-au apărut spontan STIGMATELE – cele 5 RĂNI ale lui ISUS.
     El a întemeiat Ordinul Călugăresc al FRANCISCANILOR la care a contribuit mai mult prin carisma sa si mai puțin prin acțiunile sale. In tinerețe, FRANCISC a fost fermecător, isteţ si iubitor de PLĂCERI ; apoi s-a întors către RELIGIE si FILOSOFIE. ( pagina 168 )

CATARISMUL – a fost o EREZIE persistenta care a supraviețuit CÂTEVA SECOLE încercărilor se ERADICARE din lumea CREŞTINĂ.
    Catarii credeau că :
* ISUS nu era din aceasta lume corupta, ci ca era o entitate pur divina, corpul său fiind doar o fantomă
* ISUS venise doar sa i-L înlocuiască de DUMNEZEUL cel crud si răzbunător din Vechiul Testament – Creatorul universului plin de defecte
* toți oamenii trebuie sa se ELIBEREZE de STRICĂCIUNEA din lumea MATERIALĂ ca să ajungă la o condiție ” perfecta „
 * oamenii NU AU NEVOIE de INTERMEDIARI ca să primească de la ISUS – MÂNTUIREA
    In cele din urma CATARII au fost EXTERMINAȚI de BISERICA ROMÂNO – CATOLICĂ, in ultima lor fortăreața in secolul XIII. ( pagina 170 )

– În 1258 prin UCIDEREA ( călcarea in picioarele cailor – intr-un covor fiind ) a CALIFULUI BAGDADULUI de către trupele mongole conduse de HULAGU ( un nepot de al lui GENGHIS – HAN ) – s-a STINS LINIA DIRECTA A CALIFILOR care se întindea de la MOHAMED încoace. ( pagina 175 )

MONGOLII ajung cu cuceririle in ORIENTUL MIJLOCIU : cuceresc DAMASCUL, cuceresc ALEPUL ( ambele in SIRIA ) si sunt pe cale sa mature EGIPTUL. Se opresc însă pentru ca moare MONGKE ( nepotul lui GENGHIS – HAN ) si sunt ÎNFRÂNŢI de asemenea la izvorul lui GOLIAT – in PALESTINA. ( pagina 175 )

– Sa spunem lucrurilor pe nume : de la CUCERIREA NORMANDĂ încoace, adică din 1066, ANGLIA fusese cârmuită de FRANCEZI. Istoricii ii numesc ENGLEZI, dar cei mai mulți nobili englezi vorbeau in casa franceza. LEGILE ANGLIEI erau SCRISE in FRANCEZĂ. ( pagina 176 )

– În 1346 ENGLEZII debarcă in FRANȚA si abia in 1380 FRANCEZII își erau controlul asupra tării. ( pagina 179 )

Un rege NEBUN pe tronul FRANȚEI – Carol cel Nebun – vezi detalii concrete ( 1389 – 1415 )

NOBLEȚE BRITANICĂ – NOBILII ENGLEZI au refuzat sa măcelărească prizonierii francezi ( la comanda regelui englez Henric V ). In schimb, ȚĂRANII englezi au avut mai putine scrupule si au încălcat regulile cavalerești – măcelarindu-i. ( pagina 180 )

În anturajul IOANEI D’ARC ( 1429 ) activa si GILLES de RAIS – Mareșal al Franţei, care a ajuns sa fie aclamat ca unul dintre cei mai mari RAZBOINICI ai ţării sale ; in cele din urma însă, a căpătat o faimă si mai mare ca unul dintre cei mai mari UCIGAȘI in serie din istoria omenirii. După ce s-a retras din viața militare pe moșia sa ( in 1435 ), s-a apucat sa RĂPEASCĂ, sa VIOLEZE si sa SPINTECE băiețași. Cand a fost prins in 1440, el a mărturisit cu amănunte peste 150 de omoruri. A fost judecat , condamnat si sugrumat. ( pagina 182 )

RĂZBOIUL de 100 de ani a împărțit FRANȚA si ANGLIA in 2 ŢĂRI DISTINCTE, lucru ce nu fusese evident înainte. Pe HARTA, marea schimbare era ca nu mai existau hălci uriașe de Anglie în Franța. In anul 1362, Parlamentul ENGLEZ a intrat pentru prima oară în sesiune, în LIMBA ENGLEZĂ. După aceea, si procedurile din TRIBUNALE s-au desfășurat in LIMBA ENGLEZĂ. In 1404, englezii au hotărât ca NEGOCIERILE cu FRANȚA se vor face in LIMBA LATINA, si nu in limba dușmanului ( franceza ) folosită până atunci. ( pagina 183 )

– In 1368, Împăratul Zhu Yuanzhang al noii dinastii MING ( fost țăran, fost luptător in Turbanele Roșii ) i-a alungat pe ULTIMII MONGOLI din Beijing pana dincolo de Marele Zid Chinezesc. Până atunci – MONGOLII au condus CHINA. De reținut însă si faptul că pe teritoriul chinez se proclamase încă un impărat chinez Chen Youliang – restauratorul dinastiei Han ( pagina 187 )

În 1363, pe LACUL POYANG din CHINA a avut loc cea mai mare CONFRUNTARE NAVALA din istorie ( din punctul de vedere al numărului de COMBATANȚI – aproximativ 500.000 de oameni ) in care s-au înfruntat pentru poziția de ÎMPĂRAT al Chinei – Zhu Yuanzhang si Chen Youliang. In cele din urma a câștigat – Zhu Yuanzhang, care se proclamă Imparatul Hongwu ” Cel nespus de războinic ” ( pagina 187 )

TIMUR a fost unul dintre marii CUCERITORI ai LUMII. A fost mongol, s-a născut in 1336, de religie MUSULMANĂ si a murit la 71 de ani in 1405. A zdrobit cele mai puternice armate din Asia : sultanatul de la Belhi si Semiluna OTOMANĂ ( l-a învins pe BAIAZID FULGERUL ). A cucerit teritorii in toate direcțiile, mai puțin una – estul, unde era CHINA ( de fapt, a murit înainte sa treacă hotarul spre China ). I se atribuie excursiile sângeroase marcate cu grămezi de cranii ce aveau rolul de a intimida. In armata sa, FEMEILE puteau lupta si ele. A fost pasionat de ȘAH, de aici si stilul ȘAHUL TAMERLAN. Datorită lui s-au propagat in actuala Rusie si teritoriile învecinate CUPOLELE in forma de BULB de CEAPA. ( pagina 201 )

AZTECII ( din centrul MEXICULUI ) şi în anii 1521 ( când au pus pe fugă spaniolii conduși de Cortes ) au realizat SACRIFICII si RITUALURI de OMUCIDERE de o cruzime inimaginabilă. Istoricii si istoria nu au nici până acum o explicaţie larg acceptata.
    Prizonierii de război erau de regula DROGAȚI, urcați pe scările MARELUI TEMPLU închinat lui Huitzilopochtli ( zeul soarelui și al războiului ) – li se scotea INIMA încă bătând, apoi erau dezmembrați, jupuiți, gătiti, mâncați. ( pagina 206 )

INCHIZIȚIA SPANIOLĂ se crede că a omorât aproximativ 32.000 de oameni ; VÂNĂTOAREA de VRĂJITOARE aproximativ 60.000 de morți. O nimica fata de ceea ce au făcut AZTECII, aproximativ 1,2 – 1,6 milioane de oameni sacrificați barbar. ( pagina  208 )

AFACERILE cu SCLAVI erau atât de BĂNOASE, încât FIECARE națiune europeană care dispunea de nave a încercat sa înfaşte o bucățică ; chiar si cei pe care în mod normal nu i-am vedea implicaţi în asemenea activităţi,  cum ar fi danezii.
     De-a lungul timpului, au fost TRANSPORTAȚI peste ATLANTIC între 10 si 12 milioane de SCLAVI. Probabil ca 10 – 15 % dintre ei AU MURIT in timpul transportului, adesea din cauza dizinteriei, a scorbutului si a vărsatului de vânt. ( pagina 215 )

In 1452 PAPA NICOLAE V a emis bula DUM DIVERTAS – care acorda țarilor CATOLICE ” permisiunea deplina sa-i invadeze, sa-i caute, sa-i prindă si sa-i supună pe SARAZINI si pe PĂGÂNI si pe oricare alți NECREDINCIOȘII si DUȘMANI ai lui CRISTOS, oriunde s-ar afla ei…..şi să-i arunce în ROBIE VEȘNICA. „
    Pe de alta parte, urmare a REFORMEI PROTESTANTE si a ILUMINISMULUI – scindarea creștinătății a creat o aripa de extrema stânga care credea profund in EGALITATEA TUTUROR OAMENILOR. Câteva din aceste grupuri nou formate : MENONITII ( 1688 ) ; QUAKERII ( 1696 ) ; METODISTII ( 1774 ) au început apoi sa se ÎMPOTRIVEASCĂ însăși existentei sclaviei. De fapt, QUAKERII englezi au fondat in 1783 PRIMA societate împotriva SCLAVIEI, iar in 1807 – englezii au scos in AFARA LEGII negoțul INTERNATIONAL cu SCLAVI. Tot ei au patrulat naval decenii coastele africane pentru a împiedica comerțul cu sclavi. ( pagina 220 )

Despre ABOLIREA SCLAVIEI :
       * nu înseamnă ca dacă ea a fost interzisă ca si comerț internațional in 1807 de englezi, ea nu a continuat sa fie prezenta in coloniile țarilor europene ( Anglia a abolit-o in colonii in 1833 ; Franța in 1848 ; 1860 SUA ; CUBA in 1878 ; Brazilia in 1888 ) şi nu numai sau in SUA, Brazilia sau Cuba
       * odata cu apariția Revoluției Industriale – cu apariția FLUCTUAȚIILOR PIEȚEI, pentru capitaliști era mai ușor sa ANGAJEZI si sa CONCEDIEZI decât sa crești si sa susții sclavi pentru activități care nu vor mai exista. Au rămas totuși sclavi in zona RURALĂ, in zonele AGRICOLE unde stabilitatea era mai mare, si unde susținerea sclavilor era mai ușoară.
      * de asemenea, sclavia a supraviețuit mai mult in regiunile mai CALDE, unde economiile locale depindeau mai ales de profitul obținut de pe urma recoltelor asigurate de sclavi
      * in SUA – scindarea dintre Nord si Sud din cauza SCLAVIEI s-a accentuat si a contaminat TOATE aspectele vieții publice. In 1845, fracțiunile pro-sclavie ale BAPTIȘTILOR s-au separat si au format CONVENŢIA BAPTISTĂ SUDICĂ ( actualmente a doua comunitate din SUA ca număr de membri ).
        In cele din urma, disputa dintre Nord si Sud, dintre pro si contra SCLAVIEI in SUA, a dus la apariția unui nou partid politic – PARTIDUL REPUBLICAN – a cărui ideea călăuzitoare era opoziția fata de extinderea sclaviei. Cand acest partid a ajuns la putere in 1860, PROPRIETARII DE SCLAVI s-au revoltat si peste 500.000 de oameni au murit in RĂZBOIUL CIVIL care a urmat. In 1995 – BAPTIȘTII SUDICI si-au revizuit punctul de vedere si NU mai susțin SCLAVIA. ( pagina 223 )

Timp de peste 700 de ANI peninsula SPANIOLA a fost SFÂŞIATĂ între culturile CRESTINA si MUSULMANĂ, fiind disputata de oștirile europene si africane, fiind FĂRÂMIȚATĂ intr-o mulțime de DUCATE, REGATE si EMIRATE belicoase. De fapt, SPANIA a apărut ca NAȚIUNE abia după ce doua regate mai mici au FUZIONAT prin căsătoria monarhiilor lor in 1469. ( pagina 225 )

In 1492 GRANADA – ultima fortăreața MUSULMANĂ din Peninsula Spaniola, a CEDAT in fata cuceritorilor CREȘTINI ; şi tot în acel an ( 1492 ) SPANIA a EXPULZAT EVREII de pe teritoriul său. ( pagina 225 )

Despre întâlnirea sa ( COLUMB ) cu etnia TAINO ( sau arrawak ) din BAHAMAS, acesta a scris următoarele :
     ” Nu poarta arme si nu știu nimic despre ele, căci le-am arătat săbii, iar ei le-au apucat de lama si s-au tăiat in neștiința lor. Sunt oameni iubitori, lipsiți de invidie si se împăca cu oricine….; nu exista niciunde o țara cu un popor mai bun. Își iubesc vecinii ca pe ei înșiși, graiul lor este cel mai dulce si mai blând din lume si surâd mereu….AR fi niște SERVITORI MINUNAȚI. Cu cincizeci de oameni poți sa-i ÎNROBEȘTI pe toți si sa-i pui sa MUNCEASCĂ pentru tine. ” ( pagina 225 )

CRUZIMI ale BĂȘTINAȘILOR AMERICANI :
   * AZTECII – sacrificau in fiecare an 15.000 de oameni pe vârful piramidelor
   * CARAIBIENII – practicau CANIBALISMUL
   * INCAȘII – sacrificau COPII pe munți
   * IROCHEZII – se distrau tăind si arzând prizonierii
        De reținut de asemenea si faptul ca INDIENII din CÂMPIILE nord-americane au devenit faimoși pentru asa numitul COUNTING COUP – un ritual de bravura in care atacau doar ca să MARCHEZE dușmanul şi NU ca să-l OMOARE. ( pagina 227 )

Poporul AZTEC ( actualul MEXIC ) a dispărut datorită VĂRSATULUI de VÂNT, datorită LĂCOMIEI si BARBARISMULUI  spaniolului CORTES ( navigator, cuceritor si oportunist ) care a distrus printre altele si orașul perla TENOCHTITLAN al aztecilor – un oraș magnific, spectaculos sistematizat si plin de bogății. ( pagina 233 )

IMPERIUL INCAȘ ( actualul Peru ) a fost cea mai AVANSATĂ entitate politică băștinașă din America de Sud. In primele decenii petrecute in Lumea Noua spaniolii nici n-au știut ca există, până când neşcolitul Francesco Pizzaro a pornit din Panama spre miazăzi ca să exploreze coasta dinspre Pacific a Americii de Sud. ( pagina 233 )

LOIALIȘTII  erau COLONIŞTII americani rămași fideli COROANEI BRITANICE în timpul Razboiului de Independența Nord-American. ( pagina 237 )

Cea mai mare EXECUȚIE in MASA din istoria AMERICII a avut loc in 18 August 1862 cand 38 de INDIENI SIOUX au fost spânzurați pentru ca au mutilat si omorât circa 800 de COLONIȘTI. ( pagina 238 )

– Deşi RĂZBOIELE cu INDIENII nord-americani sunt PREA COMPLICATE ca sa poată fi explicate in câteva rânduri, trebuie spus totuși ca MOMENTUL de COTITURA s-a produs in 1815. Pana atunci, INDIENII ERAU JUCATORI in conflictele geopolitice mai ample dintre francezi, englezi, spanioli si americani. Asta făcea ca fiecare TRIB sa aibă aliați, protectori si finanțatori puternici. După 1815 însă, toate NAȚIUNILE ALBE își rezolvasera diferendele, iar INDIENII au trebuit să se descurce SINGURI in faţa OFENSIVEI AMERICANE. ( pagina 239 )

PĂDUREA tropicala AMAZONIANA a devenit ULTIMUL ADĂPOST de pe PĂMÂNT al indienilor neasimilați, dar aceste triburi au fost in mare parte DISTRUSE in secolul XX. Dintre cele 230 de triburi indiene care mai existau in BRAZILIA in 1900, 87 au pierit pana in 1957. In aceiași perioada populația Braziliei a scăzut de la 1.000.000 la 200.000 de oameni. ( pagina 239 )

Dupa HOLOCAUST se pare ca cel mai mare GENOCID produs a constat in UCIDEREA a 1.500.000 de PAKISTANEZI in anul 1971. ( pagina 248 )

GENOCID – între pagina 246 si 251 este LISTA primelor 31 de GENOCIDE notorii.
( pagina 246 – 251 )

–  TURCII UCID : În 1915 au fost uciși peste 972.000 de ARMENI. Au fost uciși de către TURCI – deși ei NU recunosc ca au făcut asta. ( pagina 248 )

TURCII UCID : Începând cu 1915 se estimează ca turcii au ucis mai bine de 275.000 de ASIRIENI ( vezi – Primul Război Mondial pagina 249 )

TURCII UCID : Între anii 1919 – 1923 se estimează ca TURCII au ucis între 100.000 si 350.000 de GRECI ASIATICI ( vezi Războiul greco – turc – pagina 249 )

– Si TURCII si IRANUL si IRAKUL ucid in anii 1970, 1980, 1990 peste 200.000 de KURZI care trăiau ca minorități oprimate in cele 3 tari mai înainte menționate. Genocidul cel mai cumplit a fost săvârșit de către Saddam Husein care a măcelărit 180.000 de kurzi. ( pagina 249 ).

– În anii 1972 – 1973 au fost uciși aproximativ 125.000 de oameni din tribul HUTU ( si de către cei din tribul TUTSI – vezi mai jos ce urmează, in BURUNDI ) – ( pagina 249 – vezi Genocidul din Rwanda )

– În 1994, au fost uciși 937.000 de oameni din tribul TUTSI, de către cei din tribul HUTU – in Rwanda ( pagina 248 )

În 1950 CHINEZII au RECUCERIT TIBETUL si au ucis aproximativ 350.000 de TIBETANI. Apoi, Republica Populara Chineza a încercat SISTEMATIC sa nimicească poporul tibetan, sa-i distrugă reperele si sa-i aneantizeze cultura. IMIGRANTII chinezi i-au înlocuit pe tibetanii băștinași, devenind MAJORITARI in cele mai multe orașe din Tibet. ( pagina 249 )

TIMORUL DE EST : au murit 102.800 de persoane între anii 1975 si 1999. INDONEZIA a invadat si a cucerit aceasta fostă COLONIE a PORTUGALIEI – omorând cam o treime din populație. ( pagina 250 )

EVREII OMOARĂ : CANAANIŢI – poate 100.000 au fost OMORÂȚI in jurul anului 1.200 i.Hr. Conform BIBLIEI – ISRAELITII conduși de IOSUA au trecut peste Râul IORDAN in CANAAN. După cum le poruncile însuși IEHOVA, i-au măcelărit ( pagina 250 )

EVREII OMOARĂ : peste 60.000 de MADIANIȚI femei si bărbați, uciși in jurul anului 1250 i.Hr. La porunca lui MOISE

DACII : se estimează ca au fost uciși aproximativ 100.000 de daci între 101 si 106 d.Hr. După ce au golit țara acestui popor de aproximativ 800.000 de oameni ROMANII au dus cu ei 500.000 si au populat țara cu COLONIȘTI ROMANI. Cucerirea este ilustrata pompos, cu măreţe şi sângeroase scene de luptă pe Columna lui Traian din Roma.(pagina 250)

COLONIŞTII ALBI : omoară 5.000 de TASMANIENI intr-unul dintre cele mai meticuloase genocide din istorie. Au fost vânați unul câte unul, iar puținii care au scăpat au trăit apoi o vreme sub protecția organizațiilor caritabile – ultimul TASMANIAN a murit in 1877. ( pagina 253 )

BISERICA ROMANO CATOLICĂĂ : în ultima parte a Evului Mediu ( 1500 ) Biserica Romano Catolica devenise o CORPORAŢIE TRANSNATIONALĂ care ii făcea pe monarhii LAICI să tresară la orice chemare. Biserica avea OȘTIRI de RĂZBOINICI precum : Templierii, Ospitalierii si Cavalerii Teutoni.
     Pe de alta parte, Biserica Romano Catolica ajunsese MONUMENTAL de CORUPTA iar Reformiștii ( pana in 1520 ) nu au prins cheag. Astfel, reformatorul ceh – JAN HUS a fost prins si ARS pe rug in 1415. Reformatorul englez – JOHN WYCLIFE a mutat din cauze naturale in 1384 ( înainte ca Biserica să pună mâna pe el ) ; totuși mai apoi trupul i-a fost dezhumat şi ARS pentru a se arată dezaprobarea faţă de conceptele sale. In 1520 – MARTIN LUTHER a reușit sa supraviețuiască mâniei Bisericii si astfel a început REFORMA. ( pagina 255 )

FEMEI.REGINE PUTERNICE – în special regine CATOLICE în tari pe care DUMNEZEU le dorise PROTESTANTE – l-a înfuriat pe evanghelistul JOHN KNOX făcându-l să scrie in 1558 ” Primul sunet al trâmbițele împotriva monstruoasei cârmuiri a femeilor „. De altfel, si Franța era pe cale sa se alăture țărilor cârmuiri de femei. ( pagina 256 )

MACHIAVELLI a scris cartea ” IL PRINCIPE „ inspirat si dedicată lui LORENZO de MEDICI – conducătorul RECE si VICLEAN al Florenței renascentiste. ( pagina 257 )

NOSTRADAMUS. Ieșirea pe rampa istoriei a astrologului mistic NOSTRADAMUS s-a datorat si faptului că a prezis intr-o bălmajeală mistică accidentul în urma căruia urma să moară ( in 1559 ) regele francez HENRIC II – care a fost lovit de o SCHIJA de LANCE la un turnir. La câteva zile mai apoi, regele a murit, iar NOSTRADAMUS a început a fi căutat cu insistenta pentru te miri ce preziceri, precum numerele câștigătoare de la loterie. ( pagina 257 )

HUGHENOȚII au fost de fapt CALVINIȘTII inspirați de reforma francezului JEAN CALVIN. In Anglia, calviniștilor se numeau PURITANI.
    Calviniștii credeau în absoluta PĂCĂTOŞENIE a oamenilor, care puteau fi IZBĂVIȚI DOAR prin mila lui DUMNEZEU. Calviniștii criticau frivolitatea si STRICĂCIUNEA naturii umane şi îi îndemnau pe cei cu credința in DUMNEZEU sa trăiască intr-o CUCERNICIE STRICTĂ, fără compromisuri.
    Este de observat faptul că : ORIUNDE a prins rădăcini CALVINISMUL, a urmat RĂZBOIUL CIVIL. ( pagina 256 )

HUGHENOȚI ( protestanți ) uciși in masa de către CATOLICI. În noaptea de 23 August 1572 peste 50.000 de PROTESTANȚI au fost uciși de catre CATOLICI în PARIS şi în restul FRANȚEI, într-o barbarie care nu a exclus copiii. Masacrul a îngrozit Europa si pana si Ivan cel Groaznic din Rusia l-a condamnat. Evenimentul a schimbat natura războaielor religioase din Franța, transformându-l dintr-o lupta între BANDE in război de EXTERMINARE. ( pagina 260 )

POLONIA a preferat de mult-doritul sa așeze un STRĂIN pe TRONUL său , astfel încât nici una dintre familiile locale sa nu câștige un avantaj politic. Astfel, in 1573, mama Caterina de Medici își foloseste influenta pentru a-i gasi fiului ei FĂRĂ TRON – HENRIC un locșor tihnit – pe tronul Poloniei. La un moment dat, practic in 1574 HENRIC ( devenit al III-lea după moarte fratelui sau mai mare ) fuge din POLONIA ducând cu el in bagaje tezaurul național al Poloniei ( pentru a deveni regele Franței ) ; de reținut ca era un ciudat – umbla îmbrăcat in haine femeiești si era înconjurat de mulți tineri chipeși, homosexuali. ( pagina 260 )

PROTESTANTUL devenit Rege al Franței HENRIC de NAVARRA ( protestant – forțat catolic – protestant – catolic de pace apoi ) a început in 1590 asediul Parisului, ducând astfel la moartea prin INANIȚIE a peste 50.000 de parizieni. Apoi, in 1593 se convertește din nou la catolicism si crează premizele Edictului de la Nantes dat de catre HENRIC IV, prin care se instituia TOLERANŢA între toate CULTELE CREȘTINE.
( pagina 263 )

IVAN cel GROAZNIC este un etalon al TIRANILOR SMINTIȚI ( Țaratul Moscovei – Rusia  in perioada 1598 – 1613 ) prin faptele de el determinate – omoruri, genocid, violenta. El este cel care a înființat o clasa specială de BANDIȚI – numiți OPRICINIKI, cărora le-a dat dreptul sa OMOARE, sa VIOLEZE si sa FURE fără sa fie pedepsiți. ( pagina 268 )

– Spre deosebire de zilele de AZI, în secolul XVII – RUSIA primea şuturi în fund de la SUEDIA şi de la POLONIA. Suedia controla cea mai mare parte a regiunii baltice – inclusiv Finlanda, Letonia si Estonia. Polonia era unita cu Lituania si in plus se întindea peste jumătate din Bielorusia si Ucraina. ( pagina 269 )

ANABABTISMUL – este exact genul de creștinism la care ne-am aștepta de la țărani. Predica : egalitatea, pacea, simplitatea împărțirea bunurilor si alte  idei care atrag oamenii aflați la baza piramidei sociale.
In zilele noastre ANABABTISMUL sunt rari. Au fost întâlniți intr-o vreme sub forma MENONIŢILOR – unul dintre primele grupuri care au ridicat glasul împotriva sclaviei. In intreagra lume există doar 1.000.000 de MENONITI. ( pagina 275 )

Ca să impună un rege al Sfântului Imperiu Roman ( anii 1600 )  boiemiemii ( locuitorii BOEMIEI – o țărișoară ce participa la formare Sfântului Imperiu Roman ; si care erau  calviniști ) i-au aruncat pe fereastra pe oficialii habsburgi ( ce erau catolici si păreau a avea un vot in plus in comisia electorilor ) obținând astfel majoritatea necesară alegerii data aceasta protestant. Alesul a fost Frederic – electorul calvinist al PALATINATULUI ( o alta țara participanta in cadrul Sfântului Imperiu Roman ). Apoi, catolicii folosesc forța militară si pârjolesc Boemia, apoi Palatinul, omoară, confisca si scot CALVINISMUL in afara legii in întregul imperiu. ( pagina 277 )

GUSTAV ADOLF – a fost rege al Suediei ( 1600 ), protestant si un adevărat geniu militar ce plănuia bătăliile precum niste Maeștrii ai șahului – care a repurtat victorii importante împotriva catolicilor in timpul Razboiului de 30 de ani ( 1618 – 1648 ). Gustav Adolf a reformat stilul de lupta al vremii, reducând mărimea tunurilor, Instruindu-și cavaleria sa atace in galop cu lănci si săbii, iar soţiile ostașilor ii urmau pe aceștia in deplasările lor. ( pagina 278 )

–  Practica ARDERII VRĂJITOARELOR a ajuns la apogeul sau in timpul Razboiului de 30 de ani dintre protestanți si catolici – Germania ( 1618 – 1648 ). Despre Episcopul deWurzburg se spune ca a ars 9.000 de vrăjitoare intre 1625 si 1628. ( pagina 281 )

Dinastia MING ” strălucitoare ” este considerată pe drept cuvânt APOGEUL civilizației CHINEZE. A fost perioada cea mai evoluată din punct de vedere cultural şi tehnologic înainte de amestecul EUROPENILOR, şi ultima in care CHINA a fost condusă de un împărat de etnie CHINEZA. ( pagina 284 )

– Desi estimările variază foarte mult ( intre 3 – 12 milioane de germani ) se pare totuși ca RAZBOIUL de 30 de ani ( 1618 – 1648 ) rămâne cel mai ucigător eveniment de care a avut parte GERMANIA in istoria sa – acest conflict a omorât mai multi germani decât cele doua conflagrații mondiale la un loc. ( pagina 283 )

SECOLUL XVII poate fi un candidat serios la titlul de CEL MAI RĂU SECOL DIN ISTORIA OMENIRII pentru cel putin urmatoarele motive :
   * in Europa – războiul de 30 de ani a fost cel mai ucigător conflict pana la izbucnirea Primului Război Mondial
   * Rusia s-a scufundat in haoticele Timpuri Tulburi
   * cucerirea Chinei de catre manciurieni a provocat o scădere a populației cum rareori s-a văzut in istoria Asiei de Est
   * invadarea sudului Indiei de catre Aurangzeb a dus la cel mai mare număr de morți dintr-un singur război
   * Anglia era sfâşiată de războiul civil
   * Shogunii japonezi sa băteau pe rupte intre ei pentru putere
   * apariția prafului de pușcă si saltul tehnologiei militare
   * revenirea ciumei bubonice cu celebra epidemie de la Londra din 1635
   * apogeul ” micii glaciațiuni „ adica temperaturile din întreaga lume tot scădeau de câteva secole si aveau sa înceapă a creste abia dupa câteva decenii. Astfel, agricultura dispunea de perioade de cultivare mai scurte si mai uscate, ceea ce a dus la foamete.
( pagina 292 )

O parte a relațiilor dintre ENGLEZI si IRLANDEZI se poate explica si prin ceea ce s-a întâmplat intre 1649 – 1652 cand DICTATORUL ANGLIEI – OLIVER CROMWELL a măcelărit irlandezii si țara lor, a ucis sute de mii de oameni, iar pe supraviețuitori i-a vândut ca SCLAVI plantațiilor din Barbados. Irlandezii au murit si de foame, populația insulei irlandeze a scăzut cu 20 % si astfel au început lupta de PARTIZANAT. ( pagina 295 )

– Se poate invata din istorie si faptul ca sunt situatii in care desi vrei sa fii pacifist – totusi trebuie sa lui mână o pe arma şi să folosesti violenţa. Asa s-a intamplat si cu Guru Nanak Dev – cel care a fondat RELIGIA SIKH, o religie care ii propunea sa aduca pacea in INDIA si sa concilieze ISLAMUL cu HINDUISMUL. Dar aceasta incercare l-a infuriat pe AURANGZEB ( conducatorul mongol si musulman habotic si violenta a domnit intre 1658 si 1707 ) si i-a obligat SIKHITI a deveni luptatori mai apoi pe viata.
( pagina 298 )

KOSOVO – au ajuns acolo ALBANEZII MUSULMANI în jurul anului 1687 – 1700 şi asta deoarece acel teritoriu a fost părăsit de localnicii SÂRBI atunci când zona a căzut DIN NOU în mana TURCILOR urmare a conflictelor militare cu AUSTRIECII – atunci mobilizati într-un alt război cu francezii. Peste ani am avut razboiul din 1999. ( pagina 303 )

PANTEONUL GRECESC a fost distrus de un obuz al flotei VENETIENE ce a luat de la OTOMANI sudul GRECIEI ( 1687 – 1700 ). Distrugerea masiva se explica prin faptul ca turcii depozitasera in Panteon praful de pusca si astfel explozia care a urmat a fost teribila, lasand in urma sa numai colonada exterioara a Panteonului. ( pag. 303 )

PĂRUL şi HAINELE sunt expresii cheie ale CULTURII. Pe vremea lui Petru Cel Mare ( conducătorul şi reformatorul dur modernist al Rusiei, care a domnit între anii 1682 si 1725 ) ţăranii care purtau barbă trebuiau sa poarte la vedere un PERMIS pentru purtarea acesteia ; altfel, ei erau raşi cu forţa. ( pagina 307 )

BISERICA RUSĂ a fost transformată în ramură a SERVICIILOR RUSE DE INFORMAŢII în anul 1721 sub puterea şi influenţa Ţarului PETRU CEL MARE ( 1682 – 1725 ).
( pagina 307 )

Când ţarul PETRU cel MARE al Rusiei şi-a inceput domnia ( 1682 – 1725 ) singurul port la mare al Rusiei era ARHANGHELSK, aflat la Marea Alba, chiar sub Cercul Artic. Acest port era INGHETAT jumatate din an. Curand, Petru a pornit nesfarsita goana dupa un PORT la APE CALDE. A incercat necontenit sa se extinda catre miazanoapate – razboidu-se cu SUEDEZII, care stapaneau coasta MARII BALTICE, si catre miazazi, luptând cu TURCII, care ocupau coasta MĂRII NEGRE. ( pagina 308 )

FREDERIC WILHELM – a fost conducatorul PRUSIEI si a condus tara in ceea ce unii il considera ca fiind PRIMUL RAZBOI MONDIAL ( in perioada 1756 – 1763 ) si asta pentru ca atunci impotriva PRUSIEI s-au aliat : Austria, Franta, Rusia, Marea Britanie. Ideea este ca disciplina  si tacticile exceptionale de lupta dezvoltate de prusaci i-au facut de neinvins, totul terminandu-se dupa 7 ani cu PACEA DE LA PARIS din 1763. Disciplina, strategia si inteligenta au câştigat. ( pagina 324 )

În perioada franceză cunoscuta drept ” REGIMUL TERORII ” ( perioada Regelui Ludovic al XVI lea ) autoritatile au trimis in regiunea Vandeea niste comisari cu puteri speciale pentru a inabusi revolta taranilor. Pentru ca mulţi oameni au trebuit a fi ucişi, comisarii incarcau oameni in BARJE, ii incuiau sub punte, si apoi SCUFUNDAU barjele in fluviul LOARA. La un timp, barjele erau ridicate la suprafata, INCARCATE cu alti condamnaţi şi din nou scufundate. ( pagina 327 )

Cuvantul ” QUERRILLA ” inseamna ” RAZBOI MIC ” şi vine de la tactica ” LOVEŞTE si FUGI ” folosită de SPANIOLI şi PORTUGHEZI împotriva armatei lui NAPOLEON, si aplicată în special începând cu anul 1808 – an în care Regele Bourbon din Madrid a fost inlocuit cu fratele lui Napoleon, în intentia francezilor de a impune o BLOCADĂ CONTINENTALĂ împotriva flotei britanice si portugheze asupra circulatiei maritime.
( pagina 333 )

In 1806, PRUSIA introduce VACCINAREA GRATUITA pentru tot poporul, si asta imediat dupa ce armata sa a fost distrusa de Napoleon in batalia de la Jena.
( pagina 336 )

Când NAPOLEON a avut nevoie de BANI LICHIZI, i-a VÂNDUT lui Jefferson ( Presedintele SUA ) posesiunile franceze din America de Nord, DUBLÂND mărimea SUA şi apropiindu-se de coasta Pacificului. ( pagina 340 )

LEGIUNEA STRĂINĂ FRANCEZĂ a fost creata in anul 1831 cand puţini CETATENI FRANCEZI erau dispusi sa lupte  împtriva BEDUINILOR din ALGER – într-un razboi inceput strategico-politic de către Carol al X lea al Frantei si continuat apoi ( mai mult obligat ) de catre Regele Ludovic – Filip. Legiunea era alcatuita din cei mai duri si mai mârşavi UCIGASI culesi din TOATA LUMEA, oameni de nimic ademeniti de refugiu, cetăţenie, soldă şi aventură. ( pagina 355 )

RAZBOIUL OPIULUI ( sau Rascoala Taipinilor – 1850 – 1864 ) in CHINA a pornit si de la faptul ca Dinastia Quing limitase accesul EUROPENILOR in CHINA – ei nu aveau acces decat la cateva porturi ) ; europenii trebuiau sa plateasca chinezilor mărfurile cumparate de la ei cu BANI CASH. In timp, chinezii au adunat multi bani europeni – bani pe care europenii ii doreau inapoi. Astfel, EUROPENII au inceput sa VANDA chinezilor OPIU – si asta si pentru ca IDEILE si TEHNOLOGIILE straine invadau CHINA ţi îi dadeau peste cap STRUCTURA SOCIALĂ. Cand comisarul chinez LIN ZEXU a luptat sincer si radical împotriva comertului si a consumului de OPIU – ENGLEZII si FRANCEZII au declarat RAZBOI. ( pagina 359 )

MISIONARI BAPTIŞTI AMERICANI au fost cei care l-au instruit începand din anul 1843 pe excentricul HONG XIUQUAN ( chinez din populatia hakka ) în ÎNVĂŢĂTURA CREŞTINĂ, pe care acesta mai apoi, impreuna cu vedeniile sale, smecheria si violenta sa, au dus la CONFLICTELE MILTARE RELIGIOASE cu peste 20.000.000 victime – locul 6 in clasamentul general. ( pagina 360 )

RĂZBOIUL CRIMEII ( 1854 – 1856 )
   * a fost primul razboi FOTOGRAFIAT si RELATAT in ziare de corespondentii de razboi
   * a fost primul mare razboi dus după ce a inceput REVOLUTIA INDUSTRIALA
   * a fost ocazia in care PRECIZIA tragerilor cu pusca a crescut – astfel ca 1 glont din
      16 trase lovea pe cineva ( comparativ cu 1 din 459 – in perioada folosirii
      muschetelor )
   * noile tehnologii au schimbat fundamental tacticile de lupta ( se ajungea mai greu la
      liniile inamice ; infanteria stăteaăin aşteptare luni de zile ; conflictul îşii pierdea din
      avânt ; practic fiecare război trebuia gândit de la zero ) – ( pagina 369 )

Dupa RAZBOIUL TRIPLEI ALIANŢE ( Argentina, Brazilia, Uruguay ) contra PARAGUAYULUI ( 1864 – 1870 ), intr-un dezechilibru fatal ( 11.000.000 locuitori contra 500.000 locuitori ) ; dupa ce populatia Paraguayului s-a injumatatit – POLIGAMIA a devenit o practica curenta in Paraguay – si asta de deoarece nu mai erau sufiecienti BARBATI la cate FEMEI ramasesera in viata. De văzut aici si SMINTEALA dictatorului paraguyan Francisco Solano Lopez. ( pagina 382 )

Primul GUVERN SOCIALIST din EUROPA a fost COMUNA din PARIS – care, pe fondul haosului rezultat urmare a Razboiului FRANCO-PRUSAC ( 1870 – 1871 ) a reusit sa preia puterea in oras. Garda Nationala franceza care se opunea instalarii socialistela putere, a executat 2.000 de rebeli pe loc, iar 25.000 de francezi rebeli au ramas morţi printre ruine. ( pagina 385 )

FOAMETE si RESPONSABILITATE . LACOMIE SI FATARNICIE BRITANICA. In 1999, Amartya Sen a luat PREMIUL NOBEL pentru faptul ca prin cercetari a demonstrat faptul ca : ” Nici o perioada de foamete din istoria lumii nu a avut loc intr-o DEMOCRATIE functionala. ” Teoria lui Sen se verifica si in INDIA – care din 1947, de cand este INDEPENDENTA nu a avut de-a face cu foametea. Cat insa a fost sub control BRITANIC, a avut grele perioade de foamete – rezultatul, 26,6 milioane moarte, fara a include mortii datorati foametei din BENGAL din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Practic, viata arata ca ori de cate ori apare foametea, PERSOANELE care au sarcina sa actioneze, sunt cele care i-au permis sa apara.
    In putinele cazuri cand BRITANICII au ajutat localnicii indieni cu RATII de HRANA pe perioada foametei – ratia indienilor era cu 123 de calorii mai mica decat ratia unui PRIZONIER din lagarul de concentrare nazist BUCHENWALD.
    FONDURILE constituite de britanici pentru combaterea foamei – erau constituite din banii INDIENILOR si cheltuiti de britanici pentru ALTE SCOPURI – precum pensiile BRITANICILOR si plata DOBANZILOR creditelor lor.
   Pe masura ce TARANIMEA INDIANA se ruina si se indrepta catre orase, DOMINATIA BRITANICA asupra subcontinentului se intarea.
   Cand Partidul Populist din Kansas – SUA a expediat 200.000 de saci de grâne ca sa reducă foametea in INDIA, oficialii britanici au perceput TAXĂ VAMALĂ pe acest transport ( lăcomie şi fatarnicie britanica, fara margini ).
( pagina 387 – 393 )

Ai grijă la TEHNOLOGIE – importul şi implementarea ei. In vremuri grele ea poate fi un factor care poate FAVORIZA pirderea sau exportul RESURSELOR vitale natiei. Asa s-a intamplat si in INDIA cand in timpul unei perioade de foamete ( 1876 – 1879 ) – când INDIENII mureau de foame, peste 300.000 de tone de GRANE au fost EXPORTATE din India in EUROPA. Si culmea, jaful englez a fost mai reusit tocmai in zonele din INDIA unde era CALE FERATĂ – şi astfel transportul era mai rapid, jaful era mai facil. ( pagina 390 )

– Desi in secolele al XIX -lea si al XX -lea s-a consemnat o EXPLOZIE a POPULATIEI pe tot GLOBUL, populatia INDIEI a suferit un DECLIN DRAMATIC. Numai in perioada foametei dintre 1899 – 1900, se apreciaza ca au murit peste 6.000.000 de oameni.
( pagina 393 )

Oscilaţia sudică EL NINO – este o ÎNCĂLZIRE SPORADICĂ a apelor de SUPRAFAŢĂ din zona sudică a Oceanului Pacific ( în largul coastelor Peru ), care dă peste cap sistemele CLIMATICE din întreaga lume ( aducând ploi, acolo unde de obicei este seceta – si aducând secetă, acolo unde de obicei sunt ploi ). ( pagina 392 )

Ultima MARE BĂTĂLIE din istoria moderna ( 1889 ) purtată predominant cu ARME ASCUŢITE si FORŢA MUŞCHILOR a fost aceea dintre armata condusă de Împăratul Ioan IV al Etiopiei şi armata sudaneză ( de ocupatie a Etiopiei ) – lupta purtându-se în jurul fortificatiei Metema aflate la graniţa dintre Etiopia si Sudan. ( pagina 403 )

BRITANICI – interese si mod de actiune. Preocupati ca FRANCEZII să nu ajungă cu imperiul lor colonial până pe cursul superior al NILULUI ( şi pentru a nu risca ca francezii să impiedice a ajunge APA POTABILĂ in Egipt ) – britanicii au pornit ofensiva de RECUCERIRE a SUDANULUI. Astfel, la Omdurman a avut loc una dintre cele mai DEZECHILIBRATE bătălii din istorie – şi asta pentru că BRITANICII au folosit MITRALIERA MAXIM şi au secerat zeci de mii de DERVIŞI si au rănit grav alte câteva zeci de mii. Tot atunci britanicii au pierdut 48 de ostaşi si asta pentru că un COMANDANT neascultator a intrat în lupta directă cu inamicul  cu o ŞARJĂ de CAVALERIE ( de fapt, a fost ultima şarjă de cavalerie lansată de armata britanică ).
( pagina 405 )

In anii 1800, guvernele europene aplicau principiul cum ca – o COLONIE costa mai mult decat valoreaza. Astfel, NIMENI nu era interesat de colonii in continentul african, iar misionarii crestini actionau pe propria lor raspundere.
   In aceiasi perioada insa, tanarul Rege Leopold al Belgiei pleda pentru exploatarea a ceea ce urma sa fie Statul Liber Congo. Principiul pervers al acestuia presupunea cei trei C : COMERT – CRESTINISM – CIVILIZATIE.
   Cu toate acestea in 1879 – ANGLIA ocupa EGIPTUL si declanseaza astfel iritarea restului EUROPEI, care deodata vrea si ea bucati din Africa. Astfel, in 1884 – peste 12 NATIUNI s-au intalnit la Berlin ca sa IMPARTA CINSTIT continentul african. Desigur, nici o natiune africana nu a fost acolo reprezentata ( chiar daca atunci deja Liberia si Transvaalul ). ( pagina 408 )

BĂŞTINAŞII din cadrul Statului Liber Congo ( aflat in exploatarea Regelui Leopold al Belgiei – din 1879 ) erau pusi sa adune COTE de CAUCIUC, FILDES sau LEMN. Daca nu isi indeplineau aceste cote, PEDEPSELE erau INIMAGINABILE :
    * batut crunt cu un bici din piele de hipopotam
    * apoi, EUROPENII puteau sa-i prindă SOTIA si sa o tina OSTATICA pana cand SOŢUL isi indeplinea COTA. Nu de putine ori SOŢIA era legata de un STÂLP pe  marginea drumului, în asteptarea sotului.
   Tot in acea perioada, trupele EUROPENE care mentineau ordinea, aveau un principiu : UN GLONŢ o MÂNĂ TĂIATĂ. Adica, nu trebuiau sa risipeasca munitia si pentru fiecare glont tras, trebuiau sa aduca DOVADA unei MÂINI TĂIATE / sau PENIS al băştinaşilor.
( pagina 410 )

OSCAR WILDE ( scriitor irlandez, cel mai mare estetician literar englez ) a fost HOMOSEXUAL – motiv pentru care el a si facut inchisoare ( vezi si wikipedia )
( pagina 414 )

In MEXIC – pana in anul 2000, nici un partid politic de OPOZITIE INDEPENDENT nu a putut sa ia PUTEREA din mainele ferme ale Partidului Revolutionar Institutional. Până acolo, şi din păcate şi mai apoi, grupările violente, rebele, bandiţii fac legea în diverse zone ale tarii. ( pagina 428 )

PRIMUL RAZBOI MONDIAL ( 1914 – 1918 ) a dus la răsturnarea a 4 dintre cele mai puternice DINASTII ale lumii : HABSBURGII, ROMANOVII, OTOMANII, HOHENZOLERII.
   Primul Razboi Mondial a distrus de asemenea o ORDINE INTERNATIONALA bazata pe legaturi FAMILIALE dintre monarhi si investitii multinationale, inlocuind-o cu o lume a IDEOLOGIILOR RIVALE. ( pagina 430 )

FRONTIERE CONTROVERSATE in Europa :
   * Germania si Franta – pentru ALSACIA si LORENA
   * Austria si Serbia – pentru BOSNIA
   * Italia si Austria – pentru TIROL
   * Bulgaria si Grecia – pentru TRACIA
   * Germania si Danemarca – pentru SCLESWIG – HOLSTEIN
( pagina 431 )

– In batalia de la YPRES ( in Primul Razboi Mondial ) in anul 1915, GERMANII au folosit GAZUL IPERITA –  care face sa apara BEŞICI pe orice ŢESUT contaminat ; aducand astffel un nou mod oribil de a muri ( înecat în FLUIDELE care se scurg din PLĂMÂNII BĂŞICAŢI ) ( pagina 435 )

BATALII pentru NIMIC din Primul Razboi Mondial ( tehnica transeelor ) :
    * A doua batalie de la ARTOIS ( 9.05 – 16.06.1915 ) – 50.000 de morti – inaintare 5 km
    * Batalia de la Gallipoli ( 19.02.1915 – 19.01.1916 ) – 125.000 de morti – inaintare 3 km
    * Batalia de la Somme ( 1.07.2016 – 18.11.1916 ) – 306.000 morti – inaintare 13 km
    * Batalia de la Verdun ( 21.02 – 16.12.1916 ) – 305.000 morti – inaintare 10 km
    * Batalia de la Passchendaele ( 31.07 – 16.11.1917 ) – 150.000 de morti – inaintare 6 km
( pagina 436 )

O TREIME din toţi CIVILII MORŢI în Primul Război Mondial au pierit în RUSIA – cea mai mare parte din cauza FOAMETEI si a TIFOSULUI. ( pagina 440 )

Desi si SUA si RUSIA ezita a-l mentiona, a existat un razboi SUA – RUSIA. S-a consumat in perioada iulie 1918 – inceput de 1919, in urmatorul context :
    In iulie 1918, cateva mii de militari britanici si americani au sosit in porturile artice Arhanghelsk si Murmansk din Rusia, ca sa pazeasca MATERIALELE DE RAZBOI stocate acolo de Aliati ( urmare a efectelor Primului Razboi Mondial ). Stocurile erau apărate pentru a nu ajunge pe mâna GERMANILOR şi a BOLŞEVICILOR – cei care incepeau a controla teritorul rusesc si erau deja implicate in RAZBOIUL CIVIL DIN RUSIA. Daca l-a inceput stocurile erau doar păzite, încetul cu incetul soldatii americani si britanici au. Inceput sa aibe LUPTE soldatii bolsevici. Au murit atunci 304 AMERICANI ( de doua ori mai multi decat au murit in Razboiul din Golf din 1991 ) – insa in cele din urma AMERICANII au decis sa parasesca respectivele teritorii. ÎNVINŞI ?….
( pagina 451 )

– Oarecum pe modelul LEGIUNII FRANCEZE – a existat si s-a creat in timpul Primului Razboi Mondial asa numita LEGIUNE CEHA – formată din 60.000 de PRIZONIERI si DEZERTORI de neam SLAV din armata AUSTRO-UNGARĂ. Comandatul acesteia a fost ALEKSANDR KOLCEAK – un amiral rus, care pentru aproximativ un an, după o lovitura de stat, a fost considerat SEFUL de STAT oficial al RUSIEI. ( pagina 452 )

Persecutia EVREILOR în UCRAINA de azi in anul 1919 ( cand  intre 60.000 si 150.000 de evrei au fost impuscati, arsi de vii, inecati, ucisi in bataie sau hacuiti ) este cea mai devastatoare izbucnire de ANTISEMITISM dintre REVOLTA lui BAR KOHBA ( vezi Razboaiele dintre romani si iudei ) si HOLOCAUST. ( pagina 455 )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *