Familiile

de | 25/04/2013

             Este foarte posibil ca nu toti dintre dumneavoastra ( cititorii mei ) sa intelegeti pe de-a intregul ceea ce urmeaza a aborda prin aceasta postare sau cum urmeaza a aborda tema acestei postari.

             Spun asta nu pentru ca va banuiesc de neputinta, ci pentru ca pur si simplu intelegerea temei de azi presupune sa traiesti efectiv anumite situatii de viata. Iar cei care sunteti tineri spre exemplu, pur si simplu nu ati avut cand sa traiti cele la care si despre care eu fac azi vorbire. Ma rog de altfel ( pentru voi in mod expres ) ca Dumnezeu sa va insoteasca cu Intelepciunea si priceperea Sa in fiecare clipa a vietii  harazita voua.

             Trecand direct la tema de azi va spun tuturor deschis :

una este familia ta de origine ( pe linia sau linile careia te-ai nascut ), si

alta este familia pe care tu ( ca sot sau sotie ) o intemeiezi cu cel ce l-ai ales a fi partenerul /-ra  ta de viata – impreuna cu copiii rezultati

             Se impune a va spune la fel de deschis, ca in ciuda delimitarii ferme de mai sus, intre cele doua familii nu se cuvine si nu trebuie sa existe :

nici competitie, si

nici conflict .

              Ideal ar fi ca legatura fundamentala intre cele doua familii sa fie Cuvantul lui Dumnezeu.

              Prezenta lui in crezul si practica celor doua familii favorizeaza ” priceperea ” unuia de catre celalalt cunoscandu-se de altfel de catre toti cei implicati perspectivele prin care viata trebuie privita ; cunoscandu-se raspunsurile la intrebarile fundamentale de genul :

– ” De unde venim ” si ” Incotro mergem „

– ” Cum trebuie a ne trai viata „

– ” Ce se poate ” si ” Ce nu se poate „

– ” Ce drepturi si obligatii am in familie, in societate „

              Viata imi arata insa ca aceasta forma ideala de coexistenta si comunicare intre cele doua familii – bazate pe Cuvantul lui Dumnezeu – este exceptie si nu regula in viata, in societate.

              Aici ( in viata, in societate ) regula este ceva de genul : ” nicaieri nu e liniste ” ; ” toti au problemele lor ” ; ” da, cum sa tac… „

              Ca lucrurile sa se complice si mai mult, de multe ori intalnesti situatii precum :

– familia de origine cere sa fie tratata preferential

– familia de origine doreste ca viata tinerilor sa fie asa…si nu asa…

– familia de origine zice ca daca nu se face asa, ea numai face…

– tinerii spun ca familia de origine le datoreaza

– tinerii oscileaza intre parinti si sot sau sotie

– sotul sau sotia spune : ” ori ei ori eu „

               si cate si mai cate.

               Ei bine, in cele urmeaza am sa va comunic si am sa va impartasesc cateva constatari si invataturi care sper a va ajuta in administrarea relatiilor din cadrul si dintre cele doua familii ( daca va aflati intr-o asemenea situatie ).

               De pe acum se cuvine a va spune ca nu am pretentia ca cele spuse de mine sa epuizeze subiectul ; dupa cum desigur imi asum limitele evidente ale neputintei si nepriceperii mele in a intelege sau comunica.

               Astfel : 

–  constat ca multe din problemele care pot aparea intre cele doua familii isi au cauzele in insasi familiile de origine ale celor doi tineri.

     De cele mai multe ori explicatiile posibile sunt :

    * ” batranii ” nu au stiut cum sa-si organizeze propria familie, sau au facut tot ce au putut mai bine, dar ” atat au putut „…

    * ” batranii ” au fost prea tineri ( la vremea lor de parinti ) si au invatat prin propriile greseli, chiar daca astfel au fost expusi si cei din jurul lor ;

    * ” batranii ” si-au delegat partial si prelungit responsabilitati ale familiei lor catre parintii lor – vezi ceva de genul copii crescuti de bunici ;

    * ” batranii ” nu l-au cunoscut pe Dumnezeu si invataturile Cuvantului Sau ;

    * ” batranii ” nu si-au stiut aranja prioritatile in momentele vietii si astfel au preferat ca altii sa le stabileasca ordinea sau au acceptat prea usor argumentul ” asa au fost vremurile atunci … ” ;

    * ” batranii ” si-au rasfatat excesiv odraselele, prelungind nefiresc de mult ” protectia ” lor. Nu stiau ca astfel de fapt isi devaforizeaza proprii copii in procesul maturizarii. Uneori devine prea tarziu… ;

    * ” batranii ” la randul lor au fost rasfatati excesiv de parintii lor. Vezi explicatiile de la punctul anterior, valabile si in aceasta situatie ;

    * ” batranii ” au indus in cultura odraslelor lor asteptari de viata bazate pe oportunitati, speculatie, si nicidecum pe onestitate si responsabilitate ;

    * ” batranii ” se uita prea mult in viata familiilor odraslelor lor. Nu pentru ca bazic este ceva anormal, ci pentru ca in fapt nu de putine ori uita ca de fapt se uita la o alta familie, care are tot dreptul a se configura pe sine.

 

pe de alta parte, ” tinerii „ :

 

    * ” tinerii ” desi au inceput a intelege forma si continutul procesului de maturizare au amanat constient ” intalnirea cu viata „. Se prea poate sa ajunga la punctul in care pur si simplu nu mai doresc a se intalni cu viata – cu responsabilitatile si pretentiile ei. Prefera sa ramana astfel ” sub aripa „…

    * ” tinerii ” cred ca li se cuvine. Li se cuvine ajutor, suport, caci ” daca ne-ati facut, atunci… „

    * ” tinerii ” cred ca vremurile nu le sunt prielnice si ca atare ” trebuiesc a fi intelesi „

    * ” tinerii ” interpreteaza in forme folositor speculative neajunsurile celor primite de la ” batrani ” – de aici formule precum : ” de ce nu ai facut asa atunci… ” sau ” de ce nu mi-ai spus ? ” sau ” de ce m-ai  / sau nu m-ai lasat atunci…”

    * ” tinerii ” prefera a trai din amintiri ( legati de trecut ) uitand ca au de construit prezentul si viitorul. Nu spun ca e usor, dar nefacute la timp, anii zboara…

    * ” tinerii ” spun mereu ca le lipseste ceva, ca nu acum, ca ” dupa ce fac si asta ” atunci…si astfel amana…amana…amana

    * ” tinerii ” uita, sau nu stiu, sau nu au fost invatati ca atunci cand se casatoresc familia lor devine – el si ea si copiii lor. Familia de origine ramane familia de origine care trebuie a se bucura de respectul lor si ajutorul lor la nevoie. Dar, el si ea si copiii lor sunt acum – familia.

 

         In finalul postarii mele, va prezint cateva texte din Biblie care fac vorbire la tema postarii mele de azi, si care zic eu ca poarta in sine invataturi bine de stiut :

Geneza 2 : 18 = Domnul Dumnezeu a zis : ” Nu este bine ca omul sa fie singur ; am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el. „

Geneza 2 : 21 = Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adanc peste om, si omul a adormit ; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui si a inchis carnea la locul ei.

                  2 : 22 = Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a facut o femeie si adus-o la om.

                  2 : 23 = Si omul a zis : ” Iata in sfarsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea ! Ea se va numi ” femeie „, pentru ca a fost luata din om. ” 

                  2 : 24 = De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa, si se va lipi de nevasta sa si se vor face un singur trup.

 

Exod 20 : 12 = Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti se lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau.

 

Proverbe 10 : 12 = Ura starneste certuri, dar dragostea acopera toate greselile.

 

Proverbe 14 : 26 = Cine se teme de Domnul are un sprijin tare in EL, si copiii lui au un loc de adpost in EL.

 

Proverbe 17 : 1 = Mai bine o bucata de paine uscata , cu pace, decat o casa plina de carnuri, cu cearta !

 

Proverbe 17 : 6 = Copiii copiilor sunt cununa batranilor, si parintii sunt slava copiilor lor.

 

Proverbe 18 : 22 = Cine gaseste o nevasta buna gaseste fericirea ; ea este un har pe care-l capata de la Domnul.

 

Proverbe 20 : 20 = Daca cineva blestema pe tatal sau si pe mama sa, i se va stinge lumina in mijlocul intunericului.

 

Proverbe 22 : 6 = Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, si cand va imbatrani, nu se va abate de la ea.

 

        Dumnezeu sa va binecuvanteze familiile dragii mei cititori.

 

         

 

3 comentarii la „Familiile

  1. tibi

    Adesea mi se pune intrebarea;”toti copii au aceeasi mama, ai avut o singura nevasta(avand in vedere ca intre Alex si Gabriel sunt 20 de ani).Da,unora li se pare iesit din comun,dar si mai mare-i mirarea celor la care le dau adresa de mail si vad ca si asta o avem la comun.Astazi se vrea tot mai mult pervertirea si schimbarea sensului cuv.”familie” si a institutiei insasi care o reprezinta(familia a fost prima institutie de pe pamant,instituita de DUMNEZEU insusi).In acest sent vezi unele proiecte de lege(perioada de proba inaintea casatoriei)etc.Unii zic ca astfel s-ar reduce numarul divorturilor.Adevarat, dar s-ar reduce si mai mult numarul casniciilor.Am intrebat o doamna respectabila zilele trecute daca ar fi de acord cu asta, si fara sa ste pe ganduri a raspuns afirmativ.Abia dupa ce am intrebat-o ce ar zice daca mai multi barbati i-ar „proba”fiica, sa stea cu ea vreo 3,4 insi in perioada de proba, raspunsul deja a fost altul.Va recomand tuturor familistilor,celorlalti cu atat mai mult poezia: CASNICIA de Costache Ioanid, apoi hotarati singuri din care categorie vreti sa faceti parte.Doamne da-ne familii sanatoase.(am scris un comment la „increderea”si nu am reusit sa-l postez).

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Amin, frate Tibi.
      Te rugam Doamne, da-ne familii sanatoase cu frica de Cuvantul Tau.

      Răspunde
  2. Anca Fratila

    la capitolul acesta sunt foarte norocoasa atat din p.de vedere al familiei de baza cat si al propriei familii intemeiate…atata timp cat stii ce vrei in viata imposibil sa uiti principiile, valorile, credintele, datinile ….imposibil sa-ti spargi rotundul inscris intr-un patrat perfect …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *