Ceva special – increderea

de | 24/04/2013

            Sa vedem ce stiu ( pana acum ) despre incredere.

           Astfel, stiu ca :

– increderea poate fi privita din cel putin urmatoarele perspective :

           * increderea in semeni

           * increderea in sine

           * increderea in Dumnezeu si in Cuvantul Sau 

           * increderea in alte entitati individuale sau sistemice supraumane

           As putea lungi lista perspectivelor asupra increderii, insa astfel s-ar putea sa depasesc intentiile unei postari pe un blog. Ca atare, in cele ce urmeaza,  pastrand oarecum ordinea de mai sus, voi puncta ( conform opiniei mele ) cateva elemente considerate de mine bine de stiut in / si in legatura cu increderea.

 

                                                               INCREDEREA IN SEMENI

 

increderea in semeni este extrem de practicata, de cotidiana – si aceasta, chiar daca de multe ori este blamata sau regretata ca nu exista sau ca nu este suficient de prezenta.

           Ganditi-va cata incredere acordati zi de zi furnizorilor dumneavoastra de alimente – incepand de la cei ce vand in piata pana la cei ce va faceti cumparaturile in supermarket. Largiti perimetrul increderii la cei care produc si vand medicamente sau la cei care in esenta vand servicii ( chiar daca ele pot viza chiar trupul vostru – starea dumneavoastra de sanatate ). Tuturor le acordam incredere zi de zi, prin fiecare imbucatura  de mancare, prin fiecare administrare de medicamente, servicii cumparate sau sfaturi urmate.

increderea in semeni se formeaza sub influenta cel putin a urmatorilor factori :

            * traditie – asa au facut si stramosii si uite ca… Sau, de la batrani stim ca…

            * sistemelor de organizare sociala – contand desigur setul de valori pe care acestea se fundamenteaza. Atentie insa :  fiecare sistem social are capacitatea de a genera propria-i forma de incredere. Acest lucru poate insemna si forme de incredere ” doar pentru unii „.

            * actiunea sistemelor de monitorizare si control ( de tip institutional ) – construite tocmai pentru a certifica increderea cotidian aplicata, ” cumparata „. Viata ne arata repetat ca ele nu pot cuprinde pe de-a intregul realitatea si ca nu de putine ori ajung doar sa constate ceea ce s-a intamplat deja. 

            * educatie – adica prin formarea si formatarea individului dupa valorile si standardele impuse de sistemul de organizare sociala, care astfel si prin educatie doreste a-si asigura existenta si actiunea.

            * prin dimensiunea si exercitiul social individual – adica zona activata de dimensiunea ( nevoia ) sociala a propriei persoane, urmare a careia individul, cauta si nu de putine ori gaseste semeni carora le deleaga increderea sa, tocmai datorita mixtului dintre propria-i nevoie si nevoile asemanatoare de identitate si incredere a celor cu care are de-a face pe parcursul vietii.

             Atentie insa : tot prin actiunea factorilor de mai sus increderea in semeni poate fi slabita sau chiar distrusa…

increderea in semeni poate reprezenta o extraordinara structura de rezistenta societara, daca ea este construita mai ales pe valori larg impartasite, pe credinte comune si exercitiu social indelungat. ” Per a contrario „, slabirea increderii intre actorii sociali, face respectiva structura societara vulnerabila, usor manipulabila si in unele cazuri cu mare risc de dezintegrare.

             Iata cum se mentin active inca, principii precum ” divide et impera ” – ” dezbina si stapaneste ” sau ” fiecare pentru el „, complementar cu ” daca nu acum, cand „. Desigur, timpul exercitiului social comun conteaza, dupa cum conteaza valorile si experienta celor aflati la carma societatii in discutie.

increderea in semeni este o constructie vie, care parcurge diverse stadii si etape de viata, care poate cunoaste diferite tonusuri – si aceasta si pentru ca vietile indivizilor sunt sisteme dinamice si suma lor determina odata in plus acelasi atribut la nivelul sistemului social format de acestia.

             Iata cum, sistemele sociale pot cunoaste diverse specificitati si momente privind increderea in semeni. Acest lucru inseamna in acelasi timp ca exista si instrumente, metode de interventie si reglaj in si / in legatura cu increderea de la nivelul unei societati. Inseamna in acelasi timp ca este nevoie si de o dinamica de control si supraveghere a acesteia. 

increderea in semeni se poate pierde dar se poate si recastiga – nu de putine ori, tocamai prin aceasta alternanta individul dobandeste parte a maturitatii sale sociale, dupa cum nu de putine ori si astfel se verifica zicala ” omul sfinteste locul „.

 

                                                              INCREDEREA IN SINE

am constatat ca apare nu de putine ori dupa momente de neincredere in sine ; adica dupa momente in care individul fie nu ” s-a verificat ” pe sine prin comparatie cu altii, fie ” s-a verificat ” prin comparatie cu altii dar nu este multumit de sine.

             Nu de putine ori, individul este dus in eroare de deformatia sistemelor de performanta active in mediu, in societate, care de regula  sanctioneaza esecul si induc credinta nesanatoasa a performantelor constante si continuu ascendente.

am observat ca nu de putine ori dobandirea increderii in sine are legatura cu cei din prejurul individului. Din pacate, mecanismul produce efecte si in sens invers – adica cei din prejurul subiectului pot induce acestuia neincrederea in sine.

             Iata cum, atitudinea noastra fata de semenii nostrii poate deveni un indicator al inimii noastre…

am observat ca exista tendinta de a suprapune nesanatos increderea in sine cu banii din portofel sau din contul bancar.

             De altfel, nu de putine ori cei care au incredere in sine par a vorbi mai tare si cu asteptarea evidenta de a fi ascultati sau ” mai ascultati ” de catre cei din jurul lor. Pe de alta parte, este partial adevarat ca banii pot face diferenta. Problema este ca nu intotdeauna este o chestiune de bani, dupa cum,  in multe momente esentiale depinde in fata cui stai…si ce astepti…

am observat ca exista tendinta de a promova adevarate formule sau retete ale increderii in sine. Ba mai mult se crede ca odata astfel ” instalata ” increderea, ea ramane acolo pe vecie.

            Nu de putine ori, prin suferinte indivizii descopera ca de fapt raman atatea situatii in care se pot indoi de ei insisi, de putintele lor…si ale semenilor lor…

am observat de asemenea ca increderea in sine se poate pierde, dar se poate si recastiga.

            Foarte probabil in momentul de dupa recastigare, continutul si forma sa este diferita ( mai mult sau mai putin ) fata de stadiul initial. Oricum prin parcurgerea acestor momente subiectul este posibil sa descopere noi dimensiuni ale conditiei umane in general si ale sale in particular.

     

 

                                                INCREDEREA IN DUMNEZEU 

– am observat ca increderea in Dumnezeu si in Cuvantul sau se poate construi si prin formula combinata a cel putin urmatoarelor elemente :

             * studiu biblic ( individual si / sau si mentorat )

             * aplicarea practica a invataturii in viata de zi cu zi

             * rugaciune ( cu importantele ei detalii  ) ce exced specificul acestei postari

             * participarea la serviciile religioase organizate cu alti membri ai comunitatii

             * pastrarea unui dialog onest cu sine, cu propria-ti viata

             * pastrarea unui dialog onest cu Dumnezeu

             * dezvoltarea priceperii personale in a identifica si bloca strategiile Celui Rau

             * o constanta si onesta observatie a functionalitatii si pragmatismului credintei tale ( iarasi aici intervin detalii ce exced  specificului acestei postari )

             Precizare : elementele mai sus prezentate nu sunt asezate intr-o ordine a importantei, iar intre ele exista conditionalitati si determinatii ce nu mi-am propus a le aborda in aceasta postare.

– am observat ca multi nu stiu ca se pot increde in Dumnezeu in orice aspect al vietii, pentru simplul motiv ca nu stiu nimic sau mai nimic de Dumnezeu, de Isus Hristos, de Duhul Sfant, de existenta si invatatura biblica.

             Explicatiile nestiintei lor vin pe de o parte de la generatiile mai in varsta crescute la randul lor fara frica de Dumnezeu, sau de la generatiile mai in varsta devenite ignorante fata de Dumnezeu si cuprinse total sau partial de ” lume ” si principiile ei contemporane (cred ei) de evolutie si supravietuire.

va prezint mai jos cateva fragmente de invatatura biblica, ce prin sine poarta un mesaj direct cu referire la tema postarii mele :

              Proverbe 3 : 5 = Increde-te in Domnul din toata inima si nu te bizui pe intelepciunea ta !

              Psalmul 62 : 5 = Da, suflete, increde-te in Dumnezeu, caci de la El imi vine nadejdea.

              Psalmul 37 : 5 = Incredinteaza-ti soarta in mana Domnului, increde-te in El, si El va lucra,

              Proverbe 4 : 23 = Pazeste-ti inima mai mult decat orice, caci din ea ies izvoarele vietii.

              Proverbe 12 : 26 = Cel neprihanit arata prietenului sau calea cea buna, dar calea celor rai duce in ratacire.

              Proverbe 14 : 22 = In adevar, cei ce gandesc rau se ratacesc, dar cei ce gandesc binele lucreaza cu bunatate si credinciosie.

              Proverbe 15 : 33 = Frica de Domnul este scoala intelepciunii, si smerenia merge inaintea slavei.

              Evrei 4 : 12 = Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri : patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simturile si gandurile inimii.

              Ioan 6 : 40 = ” Voia Tatalui Meu este ca oricine vede pe Fiul si crede in El sa aiba viata vesnica ; si Eu il voi invia in ziua de apoi. „

              Precizare : textele de mai sus nu sunt asezate intr-o ordine a importantei ; dupa cum cum ele nu epuizeaza abordarea biblica cu referiri la tema propusa de mine.

increderea in Dumnezeu se poate pierde, dar uneori se poate si recastiga – o faci punandu-ti  de fapt ” la bataie ” insasi viata ta. Este probabil cel mai periculos joc al vietii.

 

       INCREDEREA IN ALTE ENTITATI INDIVIDUALE SAU SISTEMICE SUPRAUMANE

– am observat ca in aceasta categorie cu referire la incredere putem gasi semeni care :

              * se considera profund rationalisti – chiar daca nu pot explica totul prin ratiune…

              * nu au auzit de Dumnezeu

              * care au auzit de Dumnezeu dar au ales ai intoarce spatele – crezand ca se descurca singuri…

              * care se razboiesc cu Dumnezeu din diverse motive si porniri

              * cei de pe care Dumnezeu si-a luat mana

              * cei care nu isi asuma conditia de dependenta fata de Dumnezeu

– am observat ca acesti semeni nu sunt putini la numar ; insa am observat si ca ratiunea pura nu i-a salvat si nu ii salveaza de la moarte…

increderea in alte entitati sau structuri sistemice supraumane se poate pierde dar se si poate recastiga. Eu zic ca nu toate cele pierdute trebuie a fi cautate, recuperate, dupa cum nimeni nu spune ca Dumnezeu exclude ratiunea.

am observat ca ceva le lipseste….. Poate increderea ?

 

              Increderea este ceva special.

              Voi ce credeti ?

5 comentarii la „Ceva special – increderea

  1. Georgiana

    Hmmm,aici nu sunt de acord cu tine….eu zic altfel:am incredere totala in Dumnezeu,si de aici decurge increderea catre ceilalti.El este izvorul….avem un verset din biblie in care se precizeaza clar” blestemat este cel ce se increde in oameni”,sau ca inima omului este extrem de inselatoare.deci,in momentul cand viata ta o pui in mana Domnului,incredeerea este toata pusa si ea,lucrurile merg foarte simplu,oamenii nu mai au cum sa te insele,pentru Domnul nu ne lasa si nu ne insala niciodata.cat priveste increderea de sine ,aceasta se raporteaza tot la relatia ta cu Dumnezeu ,si ,in functie de cat de personala este relatia ta cu Domnul ,increderea de sine va fi mai mare sau mai mica.o tema destul de dificila cu multe conotatii in toate planurile vietii,felicitari Dacian si Domnul sa te binecuvinteza in lucrarea lui,sa-ti dea putere sa ajuti si sa sprijini semenii.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Draga Georgiana, tu nu esti de acord cu mine, insa eu sunt de acord cu tine. Iti impartasesc intru-totul perspectiva credintei tale, ale noastre. Ai fost insa probabil, dusa oarecum in eroare de prezentarea tehnicista, pragmatica, lumeasca a subiectului, care de altfel ( asa cum corect ) ai observat este greu, pretentios.
      Cu toate aceste lipsuri si limite, sper ca prin sine tema postarii mele a adus un oarece folos macar unuia dintre cei ce au gasit ragaz a ma citi. In ceea ce ma priveste ( in ceea ce ne priveste ) speram ca am respectat invatatura biblica, speram ca si astfel Domnul isi gaseste placere in noi.
      A Lui fie toata slava, in veci. Amin.

      Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Eu zic iubirea in intelesul Cuvantului lui Dumnezeu.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *