Daca n-ai bani si n-ai ce face

de | 12/02/2013

              Intalnesc aproape in fiecare zi, oameni care imi marturisesc ca ” nu o duc prea bine ” din punct de vedere financiar. Ca nu mai au clienti, ca s-au facut reduceri la firma, ca muncesc mult pentru aceiasi bani sau chiar mai putini, ca nu mai stiu ce sa faca.

              In fata unei asemenea realitati, reactiile am constatat ca in mare sunt urmatoarele :

se agita si incep a cauta in stanga si in dreapta. Unora li se leaga ceva, celor mai multi nu.

– se agita, dar mai putin decat prima categorie, si asteapta ocazia, accesand cu zgarcenie putinele rezerve.

– altii,  intra intr-o stare meditativa on-line. Adica, aleg a ” trai ” on line. Practic isi creaza astfel un substitut existential, din care ies sporadic pentru nevoi si treburi ce se cer a fi concrete, tangibile. Dar repede, inapoi la virtual.

             Una peste alta, indiferent in ce ” stare ” intra cei in cauza, ei au un punct comun : s-au terminat banii, sau urmeaza sa se termine si nu stiu de unde vor veni altii. Sigur, in tot acest timp facturile vin, si vin, si vin…si bani se duc, se duc, se duc…

            Totusi insa, acesti oameni incep sa aiba ceva din belsug : timp. Si mai ales timp cu care nu stiu ce sa faca.

            La inceput se odihnesc, se uita la televizor, navigheaza pe net, se plimba, iar unii chiar incep sa faca sport ( un fel de a avea grija de tine, fara costuri ).

            Timpul trebuie insa umplut cu ceva, caci iata cu munca nu se poate.

            Pentru unii se umple cu depresii ; pentru altii cu ” iluminare „ – un fel de ” waw  se poate trai si asa…”

            Sunt insa si alte solutii.

            Una dintre ele, care-mi place si o gasesc in acelasi timp provocatoare si folositoare in acelasi timp este – creatia, inovatia, experimentul. Stiu ca le-am combinat putin, insa sa stiti ca, practica le valideaza in egala masura, indiferent ca vorbim de creatie, inovatie sau experiment. Pana la urma nu conteaza cum le spuneti, ci CONTEAZA SA INCEPETI A FACE. Conteaza sa incepeti a face ceva ce nu ati mai facut, ceva ce odata ati abandonat din diverse motive, ceva ce va doreati a face dar nu ati avut timp, ceva prin care puteti imbunatati ceva ( in viata voastra si a altora ).

            Este recomandat ca acel ” a face ” sa aiba ca rezultat CEVA TANGIBIL.

            Stiu, imi veti spune ca si pentru asta e nevoie de resurse, ca resursele cer bani, ca bani nu aveti, ca…” sa termin cu prostiile „.

            Ce sa zic, nu va pot obliga, dar macar incercati.

            Altii au incercat si uite ce-a iesit : 

http://www.ted.com/playlists/80/design_of_useful_things.html

            Din lista de sub ecranul video alegeti ultima prezentare : speaker MARCIN JAKUBOWSKI.

 

4 comentarii la „Daca n-ai bani si n-ai ce face

  1. Jan

    Superba initiativa lui Marcin. In acelasi timp, firme ca Monsanto castiga proces dupa proces impotriva fermierilor si vor sa petenteze seminte 🙂

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Da, Jan. La randu-mi am considerat ca ceea ce Marcin a reusit poate trezi, poate mobiliza. Si cata nevoie de trezire si mobilizare sincera are Romania si lumea.
      Sper sa fi folosit cuiva.

      Răspunde
  2. DanP

    Mi se pare ca o tema asemanatoare ai mai pus in discutie sau cel putin eu am postat un raspuns asemanator cu cel care urmeaza, dar intai as propune o alta abordare a subiectului:
    Cadrul si conditile de acum sunt cele normale, ce a fost inainte ( conditiile si ritmul economic al anilor 2004-2008) a fost anormal. Daca privim astfel lucrurile, acum asistam la o revenire la normalitate, adica la momentul in care conteaza initiativa si nu cojunctura.
    Initiativa de a inova, de a perfectiona intr-un mediu virgin/ostil (nu ajungi la lichiditati fie ca nu esti de incredere, fie ca nu esti cunoscut/recunoscut) versus conjunctura de atunci, ce „duduia” datorita creditarilor si faceai ceva ce faceau foarte multi altii – a fost un adevarat boom de afaceri „mee too” care au stricat piata).
    In anii 2004-2008 toti aveau bani datorita creditelor, toti erau potentiali ( sau siguri) clienti, cheltuind acolo unde era marfa disponibila imediat. Bineinteles ca puteai sa vinzi orice.
    Acum s-a cam terminat cu deciziile de cumparare luate pe baza de impuls. Acum totul a fost defrisat in jur, nu mai ai pe cine sa copiezi (nu prea mai sunt nici resurse), individul/ intreprinzatorul a ramas descoperit, singurul capital de care mai dispune se afla in interiorul sau. Mintea, tenacitatea, instinctul.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Si e rau ca au intervenit corectii ? La fel ca tine si eu zic ca nu. Postarea aceasta isi propune sa trezeasca, sa determine actiune, aratand ca se poate.
      Pentru ca se poate, se poate pe bune, pe competenta, pe corecta atitudine, pe onesta competitie.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *