Dupa cum puteti banui, aceasta postare este o continuare ( oarecum fireasca ) a celei de acum 2 zile avand atunci ca tema : Cine ramane in tara si de ce ?
Bine, bine imi veti spune. Subiectul nu este epuizat ? Enumerarile din postarea anterioara nu au spus ceea ce trebuia spus ? Mai este ceva de spus ? Si daca da, ce ?
Ei bine, raspund eu : Cred ca mai trebuiesc spuse cateva lucruri ; cred ca ” tabloul ” realitatii romanesti se cere a fi completat, atat in continut cat si in ” culoare „, pentru a-l putea pricepe mai bine, pentru a-l intelege corect de ce suntem cum suntem, pentru a putea decide si actiona eficient.
In acelasi timp trebuie sa fac o precizare importanta : atat la prima postare cat si la aceasta, eu analizez cele intamplate pe subiect in Romania de dupa 1989. Ce s-a petrecut in tara inainte de 1989 au analizat si probabil vor analiza istoricii si persoanele avand potrivitele competente in materie.
Desigur, inca o data se cuvine a spune ca abordarea mea nu are pretentia de a fi atotcuprinzatoare, dupa cum nu are pretentia unui instrument stiintific de studiu. Evidenta insa a fenomenului ” intrarilor ” si ” iesirilor ” demografice din si in Romania, justifica insa spun eu o serioasa analiza, utila nu doar pentru intelegerea prezentului societatii romanesti, cat mai ales pentru determinarea obiectivele, strategiilor, si a nevoile viitorului acesteia.
Asadar :
CINE A PLECAT DIN ROMANIA – SI DE CE ?
– au plecat odata, cei deja ” armati ” pentru plecare. In Romania acelor vremuri ( inainte si imediat dupa 1989 ) a existat o masa de concetateni care aveau ca tinta, ca ideal de viata – strainatatea, occidentul, tarile dezvoltate. Astfel, o parte au plecat din tara in 1990, sau cel tarziu pana in prima parte a anului 1991. A fost in acest interval de timp ( aproximativ 1 an ) o deschidere oarecum lejera a occidentalilor fata de romani si Romania, deschidere care mai apoi ( din motive politice, geostrategice si de alta natura ) s-a inchis, s-au mai bine zis s-a ingustat foarte mult si pentru multi ani de atunci incolo.
Din acesti romani atunci plecati din tara, putini s-au reintors definitiv in Romania. Au pastrat desigur, oarece legaturi cu tara, unii mai tineri chiar au inceput a face afaceri cu si din Romania, dar in marea lor parte au ales a-si implini visele in afara tarii. Cei mai multi au devenit cetateni ai tarilor de adoptie, iar astazi daca i-ai intreba ce sunt probabil ca ti-ar raspunde intr-o romana ” cu accent „, semn ca identitatea lor a suferit adanci mutatii.
– au plecat de asemenea din Romania, rude ale celor plecati din tara inca inainte de 1989 dar si rude ale celor plecati din tara in anii 1990, 1991. Observatiile mele arata ca au existat cateva ” valuri ” si probabil vom mai vedea cateva ” valuri ” de plecari. Ele se justifica prin puternice determinatii ce tin de lipsa reformelor in societatea romaneasca, sau de vremurile de exuberanta economica cand cei noi plecati deveneau o forta de munca ” de oportunitate ” in strainatate, fiind ieftini si bine motivati. Desigur, lucrurile s-au schimbat in special odata cu sosirea crizei, resimtita mai ales in tarile de imigratie, si transferata mai apoi cum s-a si vazut si in Romania.
– din Romania au plecat in acesti ani, multe femei – mai tinere sau mai in varsta. Multe femei au plecat, implicate fiind in diverse relatii personale cu cetateni straini. Fara a intra in multe detalii, conditiile de viata din tara, lipsa perspectivelor si dorinta de a avea stabilitate si orizont, au contat intr-o mare masura in scrierea acestor povesti individuale, devenite iata ” fenomen ” national. Observatiile mele arata ca dintre femeile plecate pe o asemenea matrice, putine s-au intors in tara ; chiar daca in timp, ai lor barbati au derulat ( s-au deruleaza ) afaceri si aici.
– au plecat din tara, specialistii de varf din domenii in care Romania avea inca inainte de 1989 o buna reputatie internationala. Dintre domeniile vizate au fost : exploatarile petroliere inclusiv partea de productie tehnologica ; industria chimica – in special partea de cercetare ; constructiile si serviciile navale ; parte a industriei constructoare de masini si a industriilor de nisa ; energetica – in special pe partea de hidro.
Au plecat de asemenea printre primii, chiar daca in forme discrete, minti sclipitioare in matematica, fizica, chimie.
In ultimii ani, din Romania au plecat si continua sa plece, noile sperante ( in special tineri si foarte tineri ) ce au rezultate sau promit in domenii precum : matematica, chimie, fizica, informatica, robotica, stiinte umane – in special pe partea de sociologie, psihologie, arte. De altfel, putem cu usurinta sa observam adevarate strategii de selectie si recrutare derulate de cei din afara si vizand competente romanesti. Nu intru intentionat in nuantele subiectului, el necesitand fara indoiala o atentie aparte, expresa.
– au plecat din Romania oameni cu pregatire ( sa zicem ) de nivel mediu, sau chiar superior, manati de unul sau mai multe motive precum :
* si-au pierdut locurile de munca din tara – in special din ” proaspatul ” privat fost pana nu de mult stat
* nu au reusit in activitatile initiate in Romania pe cont propriu
* si-au pierdut increderea ca in Romania se mai poate reforma ceva
* nu au reusit sa traiasca din ceea ce castigau – in general la privat
* trebuiau sa fuga – in special pentru ca presiunea ” gaurilor ” din Romania crestea teribil
* au vrut sa ” incerce „, sa experimenteze sa ” vada ce iese „
Viata ne arata ca, povestile de viata scrise de romanii aflati in asemenea situatii au avut si au felurite evolutii. Dintre acestea remarc urmatoarele :
* unii, si-au gasit rostul in tara adoptiva si deja sunt usor asimilabili localnicilor ( in special in localitatile mici )
* altii, nu s-au integrat adanc in tara adoptiva, continuand a-si privi situatia ca pe ceva provizoriu, o solutie de avarie – pana cand Romania isi va reveni.
* altii, au reusit in tara adoptiva si au dorit sa se intoarca in Romania. Pentru multi insa din acestia, criza le-a stopat planurile – si au ales in cele din urma sa nu se intoarc in tara.
* altii, s-au calificat in diverse meserii sau activitati in tara adoptiva si au inceput sa lucreze si in Romania pe cont propriu sau ca angajati ai altora ( romani sau straini ).
* altii, au descoperit ca pot spera la mai mult si la mai bine, gandind si actionand global, astfel ca incetul cu incetul devin globe-troteri ai oportunitatilor globale.
* altii, putini s-au intors in Romania din diverse motive. Nu putini regreta.
* altii doresc a se intoarce in Romania. Fac greu, insa pasul. Lipsa reformelor de esenta si in domenii vitale, precum sanatatea, sistemul de pensii si asigurari sociale ( public sau privat ), serviciile dedicate persoanelor in varsta, ii determina sa gandeasca atent, circumspect si astfel sa amane – nu se stie cat – dorita intoarcere cu inima in tara.
– din Romania au plecat de asemenea o masa consistenta de tineri avand excelente competente si abilitati in IT, cu tot ce inseamna aceasta, de la partea de programare pana la partea de implementare, optimizare, creatie. Formele in care acestia au plecat cuprind de regula elemente precum : recrutare din timpul studentiei ; joburi part-time ; proiecte proprii finantate ; oferirea unor pachete stimulative la instalare si in raport de performanta.
In ciuda imaginii, oarecum de invidiat, multi dintre acestia lucreaza pe muchie de cutit. Riscul provine de la faptul ca multi sunt angajati ai unor firme de consultanta din strainatate, care la randul lor presteaza servicii clientilor lor. Si cum economia globala de multe ori trepideaza, si locurile lor de munca trepideaza. Pe de alta parte, e adevarat, per ansamblu reusesc a face mai multe ” in afara ” decat in tara. Si oricum, daca lucrurile ” crapa ” afara, oportunitati de angajare pe IT se gasesc si in Romania ; asta, daca nu vor a incepe ceva pe cont propriu.
– din Romania au plecat, de asemenea multi concetateni de nationalitate maghiara. Au fost cateva ” valuri ” strans determinate de ceea ce s-a intamplat economic in Ungaria si in Romania, neexcluzandu-se desigur ratiunea ” de sange „, de radacini si apartenenta.
Partea interesanta a fenomenului migratiei in Ungaria, il intalnim de aceasta data in Ungaria si nu in Romania. Astfel, la ora actuala in Ungaria, de la vest la est sau de la nord la sud, gasesti foarte usor vorbitori de limba romana, care intr-un fel sau altul mentin legaturile cu Romania si aceasta nu le este total indiferenta. Pe de alta parte, pozitiile ocupate in societatea maghiara de acest fel special de imigranti ( si ) romani sunt dintre cele mai diverse, si nu putine dintre ele foarte onorante.
– din Romania, au plecat o masa consistenta de concetateni cu pregatire si experienta in domeniul medical. Fenomenul este evident deja de o buna perioada de timp, iar efectul sau ii ingrijoreaza cu temei pe cei ramasi aici. Cine se ingrijeste de sanatatea noastra ? Ce competente au ? Dar, mai ales : Unde ( in Romania si nu numai ) imi pot ingriji sanatatea in conditii de maxima responsabilitate si competenta profesionala ?
Subiectul ramane unul sensibil, dar mai mult unul vital pentru societatea romaneasca si nu numai. Din pacate, ramane deocamdata si un subiect fara raspuns in solutii.
– din Romania au plecat romani, care au facut bani in Romania de dupa 1989. Este adevarat ca numarul lor este mic, insa averile si experienta dusa cu ei au o mare valoare care nu mai lucreaza pentru tara. In cele din urma sunt o pierdere.
– din Romania au plecat o categorie oarecum speciala. Sa le zicem ” navetisti „. Ei sunt acei romani, care lucreaza o perioada a anului in afara Romaniei, pentru ca cealalta parte a anului sa stea acasa. Ii intalnim aici pe cei care lucreaza pe vase de croaziera, pe cei care presteaza (de multe ori la negru ) diverse activitati la cerere in afara pentru clienti persoane fizice din strainatate, pe cei care ” dau o mana de ajutor ” sau inlocuiesc pentru perioade timp conationali avnd diverse urgenta in tara.
In rare cazuri, unii dintre ei se stabilesc defintiv in strainatate. Perioadele de timp pentru care sunt insa plecati pot fi totusi uneori consistente, depasind chiar un an.
CINE URMEAZA SA PLECE DIN ROMANIA ?
– din Romania, in opinia mea vor continua sa plece concetatenii care au competente si abilitati in domenii cu cerere in Europa si nu numai. Dintre aceste domenii amintesc cateva, fara a le aseza intr-o ordine a importantei :
* sanatate – medici, asistente medicale, servicii conexe domeniului ( kinetoterapeuti, imagisti, etc. )
* servicii de asistenta si ingrijire batrani
* munci putin calificate – menajera ; ajutor ospatar, culegatori, etc. ( desi trendul este descrescator si tinde sa devina sezonier )
* munci calificate si de experienta – de tip operator pe tehnologii de nisa, conducatori de echipe sau manageri de proiect
* IT – in masura in care nu vor putea fi prestate serviciile din Romania
* cercetare, in special pe zone de granita, interdisciplinare – de tip robotica, nanotehnologii, etc.
– cred ca vor pleca din Romania, cei care nu mai au timp sa astepte, sa spere in Romania. Adica, cei care nu mai au timp biologic pentru ca le-a mai ramas relativ putin din perioada activa si productiva a vietii. Azi, ei nu sunt batrani, dar calculeaza si inteleg ca si daca Romania ar incepe reformele de azi, perioadele de acumulare si maturizare cerute de acestea nu vor putea produce bine si pentru ei ; pentru ca atunci ei poate nu vor mai fi.
– vor pleca din tara cei tineri si foarte tineri, bantuiti de pe bancile scolii, ca in Romania nu sunt sanse, ca in Romania nu se poate daca nu ai bani si relatii.
– cred ca vor pleca din Romania, intr-o perspectiva medie de timp cei care au reusit a face bani in Romania. Acestia se vor organiza pentru ca vremurile neputintelor lor pe cat posibil sa fie asigurate si securizate in afara Romaniei. Conteaza pentru acestia, daca se va intampla ceva bun in tara pana la ” momentul ” aparitiei nevoilor lor. Daca nu, ei oricum pot pentru ca au cu ce.
– vor pleca din Romania o parte din concetatenii de origine maghiara care acum au dobandit si cetatenia maghiara. Deciziile vor avea ca probabil fundament sistemul de pensii maghiar, sistemul de asistenta medicala si paleativa din Ungaria. Pentru acestia, va conta insa in luarea deciziei si ceea ce se intampla in Romania, si ceea ce Romania poate sau nu poate oferi.
– vor pleca din tara, ” navetistii „, adica cei care acum merg si vin, dar care odata imbatranind, vor opta posibil pentru a trai restul vietii in sisteme care le-au aratat ca functioneaza si pot genera o oarecare predictibilitate.
Ma opresc aici, cu analiza mea dedicata cum spuneam mai sus, celor ce au plecat si celor ce urmeaza a pleca din Romania. Reiterez ca imi asum limitele putintei in a intelege, a pricepe si a comunica pe subiect. Pe de alta parte, perspectiva de constatare, descriptiva, folosita de mine are rolul de a indemna la meditatie si in cele din urma la actiune individuala si colectiva.
Doamne, ocroteste Te rugam Romania si romanii oriunde ei s-ar afla.
O analiza foarte reusita, am omis sa precizez si la postarea precedenta, dar mi se pare o analiza foarte reusita a fenomenului social atat al celor care au ramas cat si al celor care au plecat.
Pentru mine personal, a fost extrem de trist ca fiind plecat, am incercat sa aduc niste relatii care au rezultat din activitatea mea in vest in orasul de origine dar din pacate nu a existat interes din partea celor ramasi in tara.
Incearca sa intelegi de ce. Incearca insa cu rabdare, cu onestitate si din ambele directii : est – vest.
Apoi, repozitionat fata de oameni si chiar fata de proiecte, intreaba-te daca mai poti si daca mai merita sa incerci si altcumva.
Nu in ultimul rand introdu-l in ecuatia explicatiilor si a asteptarilor pe Dumnezeu – Cel care vede, stie si poate totul.
Si apoi, multumeste pentru tot, indiferent ce iese sau nu.
Spor la treaba prietene.
Am tot stat si meditat asupra posibilelor motive si cred ca pana la urma e o diferenta de prioritati (ar fi foarte multe de povestit aici, nu ma bag acum).
Oricum, ma rog ca Bunul Dumnezeu sa ne lumineze pe toti, in special pe cei care iau decizii pentru popoare (de fapt, cred ca El ne tot lumineaza, ideea ar fi sa acceptam aceasta lumina cat mai multi)
Intrebarea este cine a ramas. Poate analizand si aceasta intrebare si coroborand raspunsurile cu cele ale intrebarii precedente vom reusi sa raspundem la intrebarea Romania incotro?
Intr-adevar Angela, putem spune ca incercam a pricepe incotro merge Romania.
Si, da perspectiva deschisa de intrebarea – cine a mai ramas in Romania, se cere pentru a completa tabloul de analiza.
Cu voia lui Dumnezeu, intr-o postare viitoare.