Se intampla in SUA. La noi…

de | 21/05/2013

                 Se afirma ca scolile sunt dedicate sa construiasca, nu sa distruga – oameni.

                Cine este, cum se numeste, ce stii si care este ultimul gest de amabilitate aratat femeii de serviciu din scoala ta ?

                Colegele tale din scoala, sunt mai mult dezbracate ? De ce crezi ca se imbraca asa ?

                Baietii din scoala ta vor sa para masculini si duri ? Crezi ca le lipsesc imbratisarile ?

                Ai profesori care au salarii mici, dar care spun ca li se cere mult ?

                ” Simtiti „ ca va pierdeti timpul in scoala, deoarece nu intrevedeti utilitatea si aplicabilitatea cunostintelor ?

                ” Simtiti „ ca in scoala voastra ” unii ” sunt preferati ” altora ” ?

                Incepi sa crezi ca in viata pentru ” a urca ” trebuie ” sa calci ” pe cineva ?

                ” Simti ” ca esti doar o masa de manevra pentru unii care ” cad mereu in picioare ” ?

                Temele de casa le simti stresante, si nu-ti mai dau timp de nimic ?

                Dai teste si teste doar pentru a bifa procedura si curiculla ?

 

                         Toate acestea se intampla in SUA, iar afirmatiile de mai sus nu-mi apartin – vezi linkul de mai jos

                         Te pun insa pe ganduri

                         Ganditi, actionati, ganditi. Rugati-va.

                         La noi.

 

http://www.ted.com/talks/lang/ro/malcolm_london_high_school_training_ground.html

              

3 comentarii la „Se intampla in SUA. La noi…

  1. Stefan

    Ai capturat extrem de bine o imagine care se potriveste ambelor sisteme educationale: atat in SUA cat si in Romania.
    Acum, cred ca e bine sa facem distinctia intre invatamantul preuniversitar si cel universitar. Poate diferentele nu sunt majore nici la acest nivel, insa se poate face o diferentiere pe domeniile de studiu.
    Si cred ca undeva aici intervine o problema la care ma gandesc de cateva zile incoace (tocmai am terminat cartea Plutocrats al lui Chrystia Freeland)
    Societatea noastra a glorificat atat de multe sistemul financiar, incat se pare ca multi dintre cei mai valorosi studenti de la universitatile de prestigiu aleg sa mearga in acest domeniu (daca acum 30 de ani elitele preferau sa aleaga o cariera academica, acum numarul celor care se indreapta spre finante s-a dublat). Si am vazut cu totii ca chiar si in contextul in care expertiza profesionala a celor din domeniul financiar a ajuns sa fie la nivelul cel mai inalt, si de asemenea cel mai bine remunerat, totusi am aterizat in criza economica.
    Si atunci, cine sa mai aleaga sa studieze stiinte sociale, cine sa aleaga sa faca o cariera in domenii umaniste, non-financiare? Din ce in ce mai putini parca, si competitia in acest domeniu incepe sa dispara cu consecintele de rigoare.
    Si atunci ma gandesc: ca si rasa umana, ca sa putem evolua, nu ar fi poate mai intelept sa investim in educatie? A knowledge based society? Sa restabilim valoarea educatiei, dezvoltarii intelectuale, a cercetarii si cunoasterii. In societatile scandinave, cu cat ai mai multe studii, esti mai bine platit. Cam in toate domeniile… Asta insa nu se poate spune la fel si despre societatile vestice, sau aici chiar Romania.
    Imi cer scuze pentru comentariul lung, vroiam doar sa subliniez ca din punctul meu de vedere, esenta problemei se afla in locul pe care societatea noastra o acorda educatiei si dezvoltarii in toate domeniile, nu doar cel financiar.
    Bunul Dumnezeu in Iubirea Sa nemarginita ne-a lasat liberul arbitru sa ne organizam si sa ne alegem calea. Cred ca ar fi intelept din partea noastra ca sa alegem o cale care sa ne dezvolte ca rasa si sa reduca cat mai mult inegalitatile intre noi.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Serban, prietenul meu romano – olandez ( nu gresesc, nu ? ), cat ma bucura comentariul si semnul tau de viata, chiar si in mediul virtual. Pe de alta parte, stiu ca oarecum vorbesti de ” la cald „, caci, iata de aproximativ 2 ani ( daca bine am calculat ) traiesti si compari sisteme de invatamant europene. Sunt convins ca multe ai descoperit, multe te-au surprins si multe ai invatat.
      Si da, ai retinut bine ca in ultimii 30 de ani, multe din mintile luminate ale lumii au fost indrumatate a activa in domeniul finantelor globale si nu in cel al cercetarii si al tehnologiilor. Astfel, ei au devenit modele pentru alte minti luminate si astfel s-au nascut ” jucarii financiare ” care acum isi arata limitele, care acum arata nesfarsita lacomie umana.
      Da, se cuvine a privi deci mult mai responsabil ce credem ca trebuie facut in educatie, ce descoperim ca nu stim si ca nu reusim in educatie, dar mai ales cu cine si ce fel de educatie ne propunem a face.
      Matricea imbratisata de mine si pe acest subiect include : oameni cu frica de Dumnezeu, care fac totul ca si pentru Dumnezeu si care isi iubesc semenii ca pe ei insisi.
      Doamne ajuta.

      Răspunde
  2. Stefan

    Acum am inceput un nou capitol, britanic. Dar da, sunt perfect de acord. Ma rog pentru intelepciune. Multa intelepciune. In special pentru cei care iau decizii ale caror efecte se rasfrang asupra unor intregi populatii.
    Doamne ajuta, si sa fie toate in Ceasul cel Bun 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *