2030 – la ce ne putem astepta – episodul 3

de | 01/12/2012

            De data aceasta trec direct la subiect, considerand ca in partile introductive ale episoadelor anterioare am facut precizarile si trimiterile necesare, astfel incat orice cititor sa poata intelege de ce si cum s-au nascut aceste postari. 

            Deci, la ce ne putem astepta pana in anul 2030 :

– ne putem astepta sa descoperim noi planete in ritmul de cel putin una la o saptamana sau doua. Este posibil sa ajungem astfel la o harta a catorva sute de planete foarte asemanatoare ca dimensiuni si caracteristici cu Pamantul.

– ne putem astepta ca pe orbita terestra sa fie plasata LISA ( Laser Interferometer Space Antena ) – adica un sistem alcatuit din sateliti, legati intre ei prin fascicule laser care vor sesiza orice efect al undelor gravitationale care circula prin univers si care poart astfel in ele si cu ele informatie cosmica din cele mai vechi timpuri.

– ne putem astepta ca in anul 2029, pe sub orbitele unora dintre satelitii nostrii sa treaca Apophis – un asteroid cu o diametru de aproximativ 300 de metri.

– ne putem astepta ca unele tari sa inteleaga ca abilitatile si cunoasterea sunt surse esentiale in competitia globala si ca creierul omenesc pur si simplu nu poate fi produs in masa. Se formuleaza astfel una din provocarile importante ale natiunilor pe drumul deja marcat al diferentelor dintre capitalismul marfurilor si capitalismul intelectual. Se formuleaza astfel marile provocari aflate deja in fata sistemului educational, inca bantuit de maxima : " cine poate sa faca face, iar cine nu ii invata pe altii "

                                                                               IN  LOC  DE  FINAL

am ales sa reproduc extrase din cartea folosita dominant la realizarea acestor trei episoade dedicate stiintei. Spun din nou ca titltul acesti carti este " Fizica viitorului – cum va influenta stiinta destinul omenirii si viata de zi cu zi in anul 2100 ". Cartea a fost scrisa de MICHIO KAKU, american de origine japoneza, fizician, cofondator al teoriei cuantice., a aparut la Editura Trei in traducerea lui Constantin Dumitru Palcus. Va recomand inca o data cu caldura a o cumpara, cu atat mai mult cu cat iata eu am ales a ma referii in episoadele mele doar la pespectiva anului 2030, desi perspectiva propusa de autor merge pana in anul 2100.

          Am ales de asemenea a reproduce anumite texte din finalul cartii mai sus prezentate si pentru ca am gasit formularile autorului extrem de bine construite, percutante si mature. Textele alese sunt deci urmatoarele :

         " Insa stiinta ca atare este neutra din punct de vedere moral. Stiinta este asemenea unei sabii cu doua taisuri. Cu unul, sabia aceasta poate sa reteze saracia, bolile si ignoranta. Insa cu celalalt aceasta sabie poate sa taie oamenii. Felul in care este folosita aceasta sabie depinde de intelepciunea celor care o manuiesc. "

         " Prin urmare,cheia consta in gasirea intelepciunii necesare pentru manuirea acestei sabii a stiintei. Dupa cum a spus candva filosoful Immanuel Kant : " Stiinta inseamna cunoastere organizata. Intelepciunea inseamna viata organizata. ". In opinia mea, intelepciunea reprezinta capacitatea de a identifica subiectele criciale ale vremurilor noastre, de a le analiza din multe puncte de vedere diferite si perspective si de a o alege apoi pe aceea care contine un scop sau un principiu nobil. "

         " In cadrul societatii noastre este greu de ajuns la intelepciune. Dupa cu a spus Isaac Asimov odinioara, " cel mai  trist aspect al societatii din acest moment este ca stiinta acumuleaza cunoastere mult mai repede decat acumuleaza societatea intelepciune."

         " In lipsa intelepciunii si a capacitatii de patrundere, plutim in deriva fara nici un obiectiv si fara scopuri, ramanand cu o senzatie de pustiu, de gol dup ce dispare noutatea informatiei fara limite. "

         " Dar de unde provine intelepciunea ? In parte, intelepciunea provine din dezbaterea democratica, rationala si in cunostinta de cauza de pe pozitii opuse. Aceasta dezbatere este adeseori amestecata, scandaloasa si intotdeauna galagioasa, dar din tunete si fum apare intuitia veritabila. "

         " Din cacofonia dezbaterii rasare intelepciunea. Dar calea cea mai sigura pentru amplificarea dezbaterii viguroase, democratice este educatia, caci numai un electorat educat poate sa ia decizii in privinta tehnologiilor care vor determina soarta civilizatiilor noastre. Mai presus de orice, oamenii vor decide pentru ei insisi cat de departe sa duca aceasta tehnologie si in ce directii sa se dezvolte, insa numai un electorat informat, educat poate sa ia aceste decizii intr-un mod intelept. "

        " Sa speram ca oamenii acestui secol vor folosi sabia stiintei cu intelepciune si compasiune. "

           Despre intelepciune si compasiune insa, cu voia lui Dumnezeu poate voi scrie alta data.

             

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *