Zgomotele din jurul nostru si mesajele lor

de | 11/09/2013

           Banuiesc ca cei mai multi dintre dumneavoastra, nu stiti ce este : Geofonia sau Biofonia sau Antrofonia.

           Ei bine am sa va spun eu . De fapt nu eu, ci Bernie Krause – un cercetator american ce activeaza de peste 45 de ani in domeniul studiului zgomotelor de diverse feluri si origini.

           Se intelege asadar, ca postarea mea de astazi este inspirata de munca lui si de teribilele perspective ( in opinia mea cel putin ) pe care le deschide asupra vietii, asupra trecutului, prezentului si viitorului umanitatii – studiul zgomotelor.

           Excelenta prezentare a domniei sale o veti gasi in link-ul de mai jos, pe care va invit cu caldura al urmari. Eu zic ca merita.

           Pana atunci insa, sa-mi indeplinesc obligatia mai sus asumata.

           Astfel :

Geofonia = se refera si cuprinde toate sunetele nebiologice, care apar intr-un habitat dat. Se includ aici, sunete precum cele produse de fosnetul copacilor, susurul apei, valuri la tarm, miscari tectonice, etc.

Biofonia = se refera si cuprinde toate sunetele generate de organismele dintr-un habitat dat, la un moment dat si intr-un anumit loc. Se includ aici spre exemplu, chitaituri, grohaituri, ragete, etc.

Antrofonia = se refera si cuprinde toate sunetele pe care le generam noi oamenii. Dintre acestea, unele sunt controlate ( exemplu : muzica, teatrul, etc. ) iar altele ( cele mai multe ) sunt haotice, incoerente.

          

            Simt nevoia sa mai afirm o data. Zgomotele din jurul nostru contin mesaje de mare impact si de mare valoare ce pot contribui esential la diagnosticul de trecut, de prezent sau de viitor al umanitatii.

            Ascultati…

 

http://www.ted.com/talks/lang/ro/bernie_krause_the_voice_of_the_natural_world.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *