Discretie :
– calitatea de a pastra o taina incredintata ;
– rezerva in atitudine ;
– retinere in vorbe ;
– retinere in fapte ;
– calitatea de a nu atrage atentia ;
– calitatea de a nu soca ;
– comportare retinuta si plina de tact ;
– delicatete .
Acestea sunt cateva dintre intelesurile cuvantului discretie, prezentate in dictionarele de limba romana.
Din partea-mi, cateva reflectii :
– desi traim vremuri in care exista un mare apetit pentru spectacol, pentru soc, pentru audienta, discretia continua a avea valoare, discretia continua a avea mesaj. Poate, doar ca sesizarea si talmacirea ei este oarecum ingreunata, obturata, deranjata.
– discretia se cuvine a fi incurajata si explicata in conceptul si praxis-ul social romanesc si nu numai. Discretia poate deveni astfel, ocazia mediatiilor interioare individuale, atat de ignorate si de amanate datorita tumultumului zilnic sau a subrezeniei managementului personal.
– discretia are in continutul sau cuvantul ” Stop „, sau inteleapta vorba ” Nu te grabi „. Rezulta de aici, minuni comportamentale de genul : ” Ce vrei de fapt ? ” ; ” Cui foloseste ? ” ; ” Iti asumi consecintele ? „
– discretia are legatura si cu : ” Ajunge „. ” Ajunge, ca parca incepe sa-mi placa ! ” : ” Ajunge, pentru ca se pare ca nu mai conduc eu ! „.
– discretia are legatura cu smerenia. Aceasta face, ca si in cele mai dificile momente ale vietii, sa fi in stare a vedea binele si frumosul dinprejurul tau, sa fi in masura a vedea binecuvantarile lui Dumnezeu din viata ta. De fapt, dintr-o asemenea perspectiva, discretia poate insemna si ceva de genul : ” Iti multumesc Doamne ca ai inca rabdare cu mine si nu ma pedepsesti dupa cum as merita”.
– discretia are legatura si cu invatarea, are legatura si cu performanta. Daca nu credeti, taceti atunci cand vreti sa vorbiti si veti observa cat de multe ati invatat tacand si cat de multe ati pierdut vorbind intr-una.
– discretia nu inseamna a nu te exprima. Ea inseamna a te exprima atunci cand sti ce spui, de ce spui si iti asumi posibilele efecte ale comportamentului, vorbelor si faptelor tale.
– discretia scoate in evidenta sau iese in evidenta. Aceasta nu inseamna ca insa ca trebuie renuntat la ea, dupa cum nu inseamna ca trebuie sa fie un obiectiv in sine.
– discretia are legatura cu iubirea aproapelui. Este un fel de pas inapoi pentru ca altuia sa-i fie bine, pentru ca altuia sa-i foloseasca. Discretia presupune in acest caz capacitatea de a te bucura de bucuria altuia, chiar si atunci cand ( poate ) ati concurat.
– discretia presupune si capacitatea de a suferi alaturi de seamanul tau. Procesul este in mare masura ” de interior „, iar ” exteriorul ” necesita de regula putine cuvinte.
– discretia poate insemna si un angajament de lunga durata fata de tine, fata de seamanul tau. In fapt, constient sau nu accepti sa porti ” incarcatura ” secretului incredintat tie. Si cat de greu poate fi uneori.
– discretia nu are sex, insa fie barbat, fie femeie, ea innobileaza, ea te fereste de cel rau.
Discretia, este ceva special.
Voi ce spuneti ?