Utilitatea istoriei – recuperări necesare ( I )

By | 10/09/2014

              Viaţa ne arată în mod repetat că atunci când oamenilor le merge bine ( sau destul de bine ), printre perspectivele de viaţă şi învăţătură pe care le aceştia le ignoră se găseşte şi istoria – fie că vorbim de istoria omenirii în general, fie că vorbim de istoria spaţiului geografic şi cultural de origine al acestora.

              Pe de altă parte, tot viaţa ne arată şi tot în mod repetat faptul că, atunci când oamenii, când comunităţile alcătuite de aceştia, când naţiunile alcătuite de aceştia dau de probleme, şi îşi văd ameninţate pacea, liniştea şi prosperitatea, ei se întorc extrem de interesanţi spre istorie – chestionând-o parcă şi cerându-i imperativ explicaţii şi dacă se poate şi soluţii.

             Iată de ce dragii mei, începând de azi, în măsura putinţei şi a priceperii mele, din timp în timp, vă voi invita a ne uita în urmă pentru a pricepe, pentru a evita şi pentru a folosi învăţăturile istoriei omenirii – parte necesară şi esenţială a lumii mai bune la care toţi sperăm.

            Spre bucuria mea ( şi sper şi a dumnevoastră ), în acest demers de reaşezare socială ( dacă vreţi ) a istoriei, nu sunt şi nu voi fi singur. De fapt, constat cu bucurie, că din acest punct de vedere societatea românească nu sta, şi încetul cu încetul scoate onest la suprafaţa socială evenimente, personaje şi contexte istorice de referinţă şi învăţătura pentru români şi România.

            Unul dintre aceste fericite exemple de recuperare istorică românească şi nu numai, este ( după părerea mea ) emisiunea realizată de prof.univ.dr.Adrian Cioroianu ( Decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti ) în cadrul Televiziunii Române sub titlul : 5 minute de istorie.

           Şi pentru ca serviciul social să fie deplin, Televiziunea Română a postat pe site-ul său, înregistrările emisiunilor realizate în anul 2013 şi 2014 ( până în aprilie ) de distinsul profesor. Mă voi folosi deci de această admirabilă muncă pentru a disemina la rându-mi către dumnevoastră utile şi necesare informaţii zic eu, pentru cultura fiecărui român ce speră a înţelege mai bine, a acţiona în cunoştinţă de cauză şi a-şi indeplini datoria faţă de semeni, faţă de România.

          Azi vă invit a urmări două emisiuni :

– prima dintre ele ne învaţă că indiferent de poziţia pe care sporadic o poţi ocupa în structura unui stat, este foarte important a nu uita să asculţi ;

http://www.tvrplus.ro/editie-5-minute-de-istorie-cu-adrian-cioroianu-157503

– cea de a doua ne învaţă că securitatea alimentară a fost şi este o referinţă importantă în evaluarea istorică a managementului unei ţări.

http://www.tvrplus.ro/editie-5-minute-de-istorie-cu-adrian-cioroianu-166573

 

         Tuturor vă doresc o zi binecuvântată.

         Şi nu uitaţi : ” Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste. „ ( prof.univ.dr. Adrian Cioroianu )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *