Un cuvant, un fapt : Depindem

de | 15/08/2013

             Ca ne place sau nu, aproape orice din ceea ce dorim a fi sau a face depinde de ceva sau de cineva.

             Stiu ca afirmatia poate parea oarecum retrograda, batraneasca, neadaptata sau chiar primitiva.

             In cele din urma, indivizi, grupuri, societati ale lumii actuale promoveaza insistent faptul ca ( in sfarsit ) traim vremuri in care totul depinde de tine insuti, totul depinde de motivatia, determinatia si consecventa ta in a-ti defini si realiza obiectivele. Acestia spun ca in sfarsit avem instrumentele necesare reglarii determinarilor esentiale ale dorintelor si intereselor noastre, ca vremurile neputintelor omului au apus si ca o noua era de realizari ne sta in fata. Spun ca este suficient SA VREI.

              Asa este ? Totul depinde de noi, si numai de noi ?

              In opinia mea, raspunsul este : NU. Nu totul depinde de noi, de dorintele si interesele noastre. 

              Exista mereu ceva, care ne scapa, care nu poate fi previzionat, care pur si simplu apare si nu de putine ori influenteaza fundamental planul realizarii obiectivelor formulate si propuse.

              De ce este asa, si de ce nu putem prelua controlul deplin al realitatii ?

              Cateva posibile explicatii :

pentru ca nu noi am creat lumea, si deci nu putem controla pe deplin ceea ce nu am creat.

pentru ca nu stim nici macar ce exista in aceasta lume. Inca descoperim, inca ne miram…

pentru ca si despre ceea ce stim ca exista nu stim intotdeauna suficient de ce si cum functioneaza. Este spectaculos procesul cercetarii, insa de multe ori rezultatul este o noua intrebare – devenita astfel punct de plecare spre o noua posibila intelegere.

pentru ca inca nu ne cunoastem suficient pe noi. Am inventat stiinte, studii de caz, teste si clasamente si cu toate astea inca descoperim consistent ceea ce nu stim, ceea ce nu intelegem despre noi, ceea ce am pierdut…

pentru ca nu intelegem inca suficient cum se influenteaza fiintele si lucrurile unele pe altele. Avem teorii, avem prognoze, insa continuam a fi surprinsi, si a intelege ( eventual ceva ) – dupa – si nu inainte.

pentru ca si alti semeni de-ai nostri vor ceea ce si noi vrem. Cateodata asa, pur si simplu, cateodata prin imitatie, de cele mai multe ori insa, pentru ca sunt…oameni.

pentru ca alti semeni de-ai nostri nu stiu ce vor pentru altii, dar stiu ce vor pentru ei. Nu de putine ori acestia sunt in politica sau in administratia publica.

pentru ca unii semeni de-ai nostri stiu sau pot sti multe despre noi si despre activitatile noastre. Ei sunt oarecum…” la butoane ”  si nu vor ca si altii sa poata ce pot ei…

             

            Desigur ca cele mai sus scrise nu au pretentia de a fi suficiente si atotcuprinzatoare la complicata intrebare ce le-a generat, dupa cum cele mai sus scrise nu inseamna ca :

 – nu trebuie sa continuam a ne stradui a descoperi si a intelege ;

– nu inseamna ca trebuie a ne opri sa experimentam ;

– nu inseamna ca nu intelegem azi mai mult decat ieri ;

– nu inseamna ca trebuie a ne resemna ;

– nu inseamna ca ceilalti ne vor raul ;

– nu inseamna ca noi si ceilalti nu trebuie sa ne facem treaba ;

– nu inseamna ca trebuie sa uitam de increderea intre oameni ;

– nu inseamna ca altii nu au dreptul de a dori ;

 

            ci, inseamna a cerceta, a cauta – cu reverenta, cu respect, cu responsabilitate, fata de Cel ce stie totul si poate totul.

2 comentarii la „Un cuvant, un fapt : Depindem

  1. tibi

    Draga dacian,felicitari pt. subiect.”Dependenta” este ceva ce se invata,se repeta,se expertimenteaza.Asa cum ai mentionat exista multe feluri de a depinde,iar asta implica un raport de subordonare, de aservbire,o stare de „atarnare”.Putem fi dependenti de mai multe lururi,locuri,persoane, etc.Stiti ca oamenii cel mai ades depind de lucruri cum ar fi:dependenta de alcool sau diferite substante,dependenta sexuala,dependenta de mancare,boala colectionarilor,de cafea sau ceai,tabieturi,si mai nou dependenta de adrenalina si de senzational.Acestea toate au urmari nefaste;boli(alcoolism,bulimie,anorexie,boli venerice,pancreatite,infarct,obezitate,cancer),accidente(depend.de adrenalina)timp irosit,distrug relatii,si lista poate continua, adica sant rele.Apoi mai putem fi dependenti de dragoste,de iubire,de familii,de locurile natale,de cultura(carti,muzica,poezie,etc.)adica lucruri care zidesc,inalta.Acestea sant bune(fara a le trnsforma in idoli).Cea mai importanta insa este dependenta de DUMNEZEU.Daca am invata sa depindem de DUMNEZEU,avem totul.Asa IL glorificam si-I aducem cinste si slava.Domnul ISUS cand a trait pe pamant, a trait, si tot ce a facut, a facut in dependenta totala de DUMNEZEU(minuni,vindecari,totul).Apoi ne mai spune ceva; „Harul Meu iti e de-ajuns”(2Cor.12:9).Doamne invata-ne si da-ne puter sa traim in dependenta totala de Tine,Amin.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Amin, frate Tibi.
      Amin.
      Multumesc pentru comentariile tale pline de invatatura, pline de intelepciune.
      Dumnezeu sa te intareasca in a fi lumina si sare pentru cei dinprejul tau.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *