Second – hand

de | 04/02/2013

                    Nu stiu cati dintre dumneavoastra stiti, dar multi romani au o viata determinata major de produsele second-hand.

                    Second-hand la haine, second-hand la pantofi, second-hand la piesele de schimb pentru masina, second-hand la aparatura electrocasnica, second-hand la mobila, second-hand la telefoane, second-hand la accesorii personale si cine stie cate si mai cate second-hand.

                    De ce acest consum de tip second-hand ?

                    Eu zic ca pentru cel putin urmatoarele motive :

– pentru ca oamenii nu se ajung cu banii, insa au nevoi care trebuiesc acoperite

– pentru ca au observat ca se poate trai bine sau relativ bine cu produsele second-hand

– pentru ca au observat ca nu merita intotdeauna a fi manat de fite si prejudecati in consum

– pentru ca cele noi nu-i multumesc ( ca unitati cumparate ), dar altele nu-si pot permite

– pentru ca la second-hand poti gasi produse din game de creatie ce altfel nu le intalnesti pe piata normala

– pentru ca unele produse pot fi chiar noi ( e discutabil aici )

– pentru ca achizitiile repetate pot da senzatia de acumulare 

– pentru ca poti face economii

– pentru ca poti sa pari ceea ce nu esti

 

                      Ce mai ” transmite ” acest tip de consum ?

                      Eu cred ca cel putin urmatoarele :

– ca ce nu este bun la unii poate fi bun la altii

– ca ” a fi bun ” are intelesuri diferite in diverse parti ale lumii

– ca in lume se vinde multa iluzie, iar oamenii o cumpara usor

– ca unitatile de masura difera in raport de interese ( ce era la bucata, asa se vinde la kilogram, etc. )

– ca banii ( chiar si de acelasi fel ) au valori diferite

– ca in lume comerciantii sunt in multe privinte mai influenti decat producatorii sau consumatorii

– ca nestiinta poate contribui la decizia de cumparare

– ca priceperea cunoasterii pietei poate face diferenta atat intre comercianti cat si intre consumatori

– ca alergarea zilnica a celor mai multi dintre consumatori este speculata de catre multi comercianti

– ca nu putini dintre consumatori sunt dispusi ” sa inchida ochii „ daca lor le ” iese bine „

 

                Realizez ca deja exista si second-life. Hm…

                Cu voia Domnului, poate alta postare.

P.s. Listele deschise mai sus raman deschise. Poftiti si comentati….

                  

18 comentarii la „Second – hand

  1. georgiana

    Mda….Am ramas blocata pe ideea : „ca ce nu este bun la unii poate fi bun la altii”.Da se poate spune si asa,insa chiar daca iti este inca bun ,dar altul n-a avut niciodata ,nu ti se pare corect sa daruiesti pentru a se bucura si altcineva?Ma gandesc la bucuria unui crestin ,care se bucura in primul rand de bucuria altuia.Daruieste cand iti mai este de folos inca si bucura-l pe un frate de-al tau in credinta.
    10 „Cel ce dă sămânţă semănătorului şi pâine pentru hrană” vă va da şi vă va înmulţi şi vouă sămânţa de semănat şi va face să crească roadele neprihănirii voastre.
    Isa 55.10; Osea 10.12; Mat 6.1;
    11 În chipul acesta veţi fi îmbogăţiţi în toate privinţele pentru orice dărnicie, care, prin noi, va face să se aducă mulţumiri lui Dumnezeu.
    2Cor 1.11; 2Cor 4.15;
    12 Căci ajutorul dat de darurile acestea, nu numai că acoperă nevoile sfinţilor, dar este şi o pricină de multe mulţumiri către Dumnezeu.
    2Cor 8.14;

    ” ca in lume se vinde multa iluzie, iar oamenii o cumpara usor”- asa este Dacian.Aici ,unde traiesc in provizorat(abia astept sa ma intorc acasa) vanzarea de iluzii este la ea acasa.Este o practica care m-a uimit.Cumperi lucruri noi,din magazin,dar intrucat sistemul lor este bazat pe: clientul nostru stapanul nostru,adica daca un produs nu-ti convine il poti aduce innapoi si el este repus in vanzare ,tu cumparator de buna credinta si european fiind iei plasa.Adica poti lua un lucru deja folosit ,incepand ca produs o lenjerie intima ,pana la un televizor.desigur exemplul meu este dat in afara subiectului prezentat de tine,dar in perfecta legatura cu vanzarea de iluzii.Probabil ca o sa deranjez pe multi cu pararea mea,dar imi asum afirmatia.In plus nu intodeauna cumperi ce platesti.Ambalajul exista ca cel european ,continutul este diferit.am primit explicatii ca totul este diferit ,ca aici sunt alte cerinte,bla,bla bla….
    Ce facem cu afirmatia:sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine?mai este valabila zilelelor noastre?
    Multumim Dacian inca odata pentru timpul acordat scrierilor pe acest blog,asa ne mai improspatam si noi,si Domnul sa-ti dea putere in lucrarea pe care ti-a incredintat-o!

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Eu iti multumesc Georgiana pentru timpul acordat scrierilor mele. Iti multumesc de asemenea pentru comentariile tale pline de invatatura inspirate de Cuvantul lui Dumnezeu. Iti multumesc pentru disponibilitatea ta de a ne impartasi experiente din ” lumea noua”.
      Dumnezeu sa te intareasca in lucrarea ta, draga prietena de peste ocean.

      Răspunde
    2. Dacian Autor articol

      Multumesc pentru comentariu si pentru incurajari Georgiana. Cat despre relatarile tale ” americane „. stii cum se spune : ” America e America „. Cu bune si cu rele. Cu iluzii si pragmatism crud, si pare-se cu din ce in ce mai putin Dumnezeu.
      Dumnezeu sa binecuvanteze America.

      Răspunde
  2. DanP

    „Gunoiul unora, comoara altora”. In textile, imbracaminte, confectii poti sa observi (mai ales in magazine multinationale) diferenta in ceea ce privesc anumite linii/game/colectii noi, care in magazinele de la noi nu sunt disponibile. Apoi la unele obiecte de imbracaminte ( de baza – lenjerie etc) se poate observa chiar si o diferenta de calitate in defavoarea magazinelor de la noi. La detergenti, sapun, sampoane este clara diferenta decalitate in cazul aceleias marci si acelasi produs. 9 comparati un astfel de produs facut pentru „noi” – adica specificatii scrise pe eticheta in lb. rusa, bulgara, sarba, albaneza, etc – si acelasi produs cu specificatiile scrise in lb engleza, germana, olandeza etc. Valabil si pentru aroma tigarilor.
    Cred ca defapt suntem intr-adevar o tara si o populatie ( de consumatori) second – hand inca de la inceputul „economiei de piata” din anii’90. In toate business planurile multinationale zona asta era R O S E E. ( rest of south-east Europe), cu conditii de plata speciale, preturi speciale si bineinteles produse speciale.
    Din pacate ce am enumerat mai sus sunt doar obiecte si obiective desirabile ale unei economii de piata superficiale, unidirectionala, orientata doar spre o piata de desfacere. Ceea ce exista la noi cu adevart bun si competitiv in cadrul unei economii de piata adevarate, mondiale, resurse si produse specifice nu prea mai sunt ale noastre si in nici un caz nu prea mai sunt pentru noi.

    Răspunde
    1. georgiana

      Draga DanP,te invit atunci peste ocean ca sa probezi :)produse de ingrijire corporala in SUA!ai sa ramai profund dezamagit !ca toate serviciile si prestarile de servicii sunt cu mult sub nivelul tarii noastre si asta am vazut.si totul se petrece in California,renumita pentru celebritati din lumea filmului american.hai sa nu mai fim atat de exigenti cu ceea ce se intampla in Romania,e patria noastra,iar daca Domnul te dorea in alta parte cu siguranta ai fi fost nascut intr-acolo(acolo unde crezi tu ca ti se pare bine)!numai bine!

      Răspunde
      1. Dacian Autor articol

        Draga Georgiana, draga Dan, confirm ca in multe privinte nu stam atat de rau pe cat credem sau ne place a ne vaicari.
        Ar trebui sa ne resetam prejudecatile legate de noi dar si de altii.

        Răspunde
    2. Dacian Autor articol

      Lucid, pragmatic, matur. Ma bucur sa te ” reaud ” Dane. Inca o data jos palaria. Da, si eu am avut posibilitatea sa constat nu de putine ori ca estul Europei si desigur Romania sunt tratate ca niste piete de desfacere pentru capacitatile de productie si supraproductie europene si nu numai.
      Da, de prea multe ori ca piete de ” mana a doua ” spre care se indreapta cele ce nu corespund standardelor de consum occidentale. Ei incearca, noi ne lasam prea usor.
      Din pacate aceiasi logica trsita se aplica si atunci cand e vorba de sistem bancar sau structuri de retele de vanzare.
      Cat priveste resursele…ce sa mai zic.
      Nu stim, nu putem sau tradam.
      Dumnezeu sa binecuvanteze Romania.

      Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      In forma initiala a materialului era cuprinsa cu mentiunea intre paranteze : nu stiu de ce mi-a venit asa.
      Nici acum nu stiu.
      A, si mai era o formula de titlu : Fericirea second-hand.

      Răspunde
  3. DanP

    Pt Georgiana,
    Sincer, America nu ma mai intereseaza. Zilnic sunt la curent cu viata de acolo ( mai ales de pe coasta de vest – California si Oregon). Aia multi si ignoranti de acolo isi merita soarta.
    Cat despre „patria noastra”, DA, SUNT exigent pentru ca nu eu imi doresc sa fiu tratat astfel, altcineva a decis asta, dar cu ce drept? Eu inca imi pot permite acele produse de uz casnic de o calitate mai buna nu pentru ca as fi „fitos”. Mi le permit pentru ca ele exista, le pot compara cu cele de la noi si culmea, pretul este acelasi ( ca doar sunt multinationale) iar daca vorbim de campanii promotionale sau reduceri de preturi pentru aceste produse, abia atunci iti dai seama cum esti jefuit in „patria noastra”. Dar jefuiala asta e o alta tema…
    Aceasta exigenta de mai sus este pentru mine ceva similar cu a mentine curata casa, geamurile, masina, biroul, pantofii, parul etc…

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Draga Dan, solutii exista. In opinia mea, oameni cu frica de Dumnezeu si munca, inovatie, creativitate, abilitate, si cate si mai cate.Cred ca inca nu ne-am spus ultimul cuvant.

      Răspunde
  4. Gabi

    Georgiana , Dan si da, Dacian ,
    asta-i CULMEA , aveti cu totii dreptate !

    Răspunde
  5. Gabi

    Eu sunt doar cititor . Si imi plac comentariile voastre !
    Daca ne chemi pe toti la masa intr-o zi , vin cu placere si-atunci sa vezi comentarii 🙂

    Răspunde
    1. georgiana

      ramane invitatia valabila,dar am o rugaminte ,numai dupa 8 martie!nu are legatura cu ziua mondiala a femeii ,ci cu reintoarcerea noastra acasa!:)

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *