Sa-ncercam a ne-ntelege….popor roman – episodul 2

de | 17/12/2012

                     Consider ca cele ce le-am afirmat la inceputul primului episod avand acealasi titlu sunt bine spuse si aranjate. Iata de ce, pentru cei ce vizioneaza astfel pentru prima data un episod din seria ” Sa-ncercam a ne-ntelege …popor roman ” am gasit a fi de folos sa reproduc textul de introducere de la episodul 1.

                     Totusi, insa de pe acum trebuie sa va adresez o atentionare foarte serioasa. Ca sa pricepeti pe de-a intregul mesajele , sensurile si semnificatiile  acestei postari trebuie sa vizionati materialul video pana la capatNu trebuie sa reactionati la ” prima impresie „, nu trebuie sa va grabiti a califica, nu trebuie sa va grabiti a judeca.

                      De altfel, trebuie sa stiti, ca materialul video ce azi reprezinta materialul de studiu a fost postat pe youtube in data de 21 decembrie 2011 si a strans pana zi un numar de 238.712 vizulizari, din care 289 au afirmat ca ” le place „, iar 512 au afirmat ca ” nu le place „.

                     Pentru comparatie, materialul de studiu din primul episod – Corul Barbatesc din Finteusul Mare – Maramures – a fost postat pe youtube in 1 decembrie 2011, iar pana azi a strans 157.457 vizualizari, din care 711 au afrimat ca ” le place „, iar 19 au afirmat ca ” nu le place. „

                     Asa ca, si numai din punctul de vedere al statisticii, si tot ar fi interesant sa intelegem, de ce, cum, din ce cauze si cu ce efecte toate acestea.

                    Pana acolo insa, sa revedem introducerea subsemnatului formulata in deschiderea acestei serii de episoade.

                     Cand vezi cateodata ce se intampla si cum merg lucrurile in tara, te cuprind trairi, sentimente si stari dintre cele mai sofisticate, contradictorii, naucitoare chiar. Nu vreau astfel sa spun, ca nu se intampla si lucruri bune in Romania. Nicidecum. Dar, daca suntem onesti cu noi insine, trebuie sa recunoastem ca de multe ori nu stim ce sa credem, ce sa intelegem si mai ales incotro sa privim.

                       Se instaleaza astfel,  la multi semeni de-ai nostrii, binecunoscuta resemnare. Un fel de ” predare „ in fata realitatii urmata mai apoi de izolarea in ” propriul cuib „ si de asumarea statutului de observator pasiv fata de ceilalti, fata de societate. 

                      Ce cauze, si ce efecte determina astfel de atitudini cumulate asupra individului si asupra societatii, cred ca este un subiect bun de studiu, caci in cele din urma si aceste aspecte nevazute ale apartenentei  si coexistentei in grup contribuie fara indoiala la ceea ce este forma si continutul calitatii vietii fiecaruia dintre noi.

                     Iata cum, dintr-o asemenea perspectiva, Dumnezeu mi-a pus in inima si minte a va invita, ca impreuna sa calatorim in adancuri nevazute ale ceea ce inseamna popor roman, individ, grup, natie, antropologie si ce-o mai fi specific sau nu celor ce ne numim romani.

                    Sper ca demersul meu sa contribuie nu doar la a ne intelege mai bine, cat mai ales la a ne ajuta sa intelegem ce trebuie sa facem si de ce. Desigur, ca orice lucru omenesc, nu va fi atotcuprinzator, va fi discutabil si interpretabil. Va rog insa a fi rabdatori cu ceilalti, si in cele din urma rabdatori cu dumneavoastra, caci despre noi vorbim.

                    Iata cum, a venit timpul sa va prezint materialul de studiu de azi.

                   El consta intr-o inregistare video postata pe youtube acum aproape un an de zile, mai precis in data de 21 decembrie 2011. Inregistarea este asezata acolo de cineva care se numeste sau foloseste contul sub numele „mondialunelson”, iar mesajul acestuia este : ” Nelson Mondialu va ureaza Sarbatori Fericite in familie”   Urmarind insa materialul filmat si postat putem intelege ca ar fi vorba de un fel de „nume de scena” si/sau ” de strada ” al celui ce, de altfel joaca rolul principal. 

             Desigur in link-ul de mai jos va invit a urmari inregistrarea, insa doresc inainte a va semnala urmatoarele ” chei „ :

 pragmatism – marcat prin comparatia dintre metodele de comunicare ;  stie ca a fost o vreme in care s-au folosit „felicitari” dar acum exista alte modalitati mai ieftine, mai putin consumatoare de resurse si timp, si mai haioase de exprimare

– este constient ca metoda de comunicare video ii permite sa se exprime mai complex, demonstrand si astfel ca stie bine ” lumea ” careia i se adreseaza si segmentul tinta vizat expres. Putem crede ca si-a elaborat un oarecare scenariu. Destul de sofisticat, valorificand elemente precum :

                 * imaginea banilor – numita ” tufla ” si atractia produsa de acestia. De fapt banii devin pentru un timp un factor portant al mesajului.

                 * o gesticulatie specifica celor care privesc banii din perspectiva unei filosofii de viata, cu nimic mai putin importanta decat cele convetionale. Sunt oarecum credinte, si sunt desigur si derute.

                    Ca tot vorbim de filosofie de viata, va lansez dumneavoastra provocarea a intelege cum gandeste acest interpret si cei apropiati lui relatia cu propriul trup. Incepeti  cu dantura.

                 * un limbaj specific segmentului, grupului vizat de mesaj

                 * introducerea in mesaj a ” actelor ” in sine – vezi apelul telefonic imaginar

                 * subliniaza faptul ca stie ce face, spunand ca el reuseste a face bine mai multe lucruri deodata. Vorba lui : „Atentie la neatentie”.

– enumera totusi cu destula usurinta o lista de altfel  consistenta de persoane si specificitati ale acestora. Ganditi-va aici la bogatia relatiilor sociale ale actorului principal. El comunica constant cu cei mentionati, le stie problemele si evolutiile. 

           Cat e de lunga lista dumneavoastra ?

– de ce credeti ca atunci cand mentioneaza un cunoscut care este in ” puscarie „ foloseste o anumita gestica ? Ce credeti ca inseamna ea ? Vedeti cat de putine de stiti legat de romani ?

– creativitate : foloseste versificarea, foloseste pauzele ca mesaj, numarul cu ” telefonul „, cuvinte imprumutate din limba italiana si limba germana

 

                 Dumnezeu sa ocroteasca Romania, si romanii.

Un comentariu la „Sa-ncercam a ne-ntelege….popor roman – episodul 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *