Parametrii maturitatii

de | 29/11/2012

           In numarul dedicat lunilor ianuarie si februarie din anul 2012, in revista PSYCHOLOGIES MAGAZINE – editia in limba romana, a fost publicat un articol cu titlul SA DEVIN ADULT ? CHIAR TREBUIE ? semnat de catre doamnele Violeta Rusu si Marie Christine Colinon. Dupa cum va dati seama materialul publicat mi-a atras atentia si de pe de acum cu caldura vi-l recomand al lectura si dumneavoastra pe site-ul revistei – www.psychologies.ro.

           In cuprinsul materialului publicat de cele doua distinse autoare ve-ti gasi un mic capitol sinteza avand titlul ADULTUL (PREA) -PERFECT ? Voi reproduce mai jos paragraful respectiv, facand de asemenea comentarii la fiecare dintre afirmatiile acolo prezentate. Este important sa spun ca prin aceste comentarii nu doresc a deschide o dezbatere conflictuala cu nimeni, ba dimpotriva imi exprim respectul fata de competentele persoanelor care au ales aceasta tema – a maturitatii – si fata de calitatea muncii lor.

           Sper totusi ca prin comentariile mele, dumneavoastra, vizitatori ai blogului meu sa gasiti capete de fir si de reflectie in acest sofisticat proces al maturizarii….daca exista. 

 

           ADULTUL ( PREA ) PERFECT ?

           Daca multi spun ca nu vor sa devina adulti in adevaratul sens al cuvantului, asta e pentru ca, adesea, ei cred ca exigentele sunt prea mari. Iata care ar fi parametrii maturitatii :

 

SA FII RESPONSABIL, dar fara culpabilitati fata de nimeni

COMENTARIUL MEU : adica autoarele spun ca trebuie sa iti asumi responsabilitatea celor facute de tine, dar sa nu-ti asumi vreo vina fata de cineva. Gasesc formularea destul de incalcita, si cred ca a fi responsabil inseamna si a te raporta la cineva, a-ti asuma nerealizarea obiectivelor, a suporta sanctiunile sau pierderile astfel generate. Daca aceasta situatie ( a responsabilitatii ) si efectele sale includ si vinovatia ta ( cu intentie sau fara intentie ) cred ca pot aparea nuante in raspunderea ta. Oricum in sistemul meu de credinta, individul raspunde pentru alegerile sale, iar partea vinovatiei se rezolva prin a te uita la propria-ti inima si a vedea de cine este ea cuprinsa si inspirata – de Cuvantul lui Dumnezeu sau de Cel Rau.

 

SA-TI CONTROLEZI  EMOTIILE, si sa fii stapan pe tine

COMENTARIUL MEU : suna bine, dar : cred ca mai aproape de realitate ar fi sa-ti constientizezi emotia si sursa ei. Ar urma mai apoi mobilizarea, instructia, experienta de viata si metodica in a-ti administra emotia. Basic nu cred ca ne putem controla emotiile ci mai degraba putem a dobandii intelepciunea de a stii ce sa nu facem sub imperiul lor. Chestie de maturitate, influentata major de tipul emotiei. De altfel folositor aici vad clasificarea emotiilor din perspectiva durerii sau a placerii.

 

SA-TI FACI PROPRIA OPINIE  despre oameni si lucruri

COMENTARIUL MEU : Atentie insa la : " Nu judecati, si nu veti fi judecati ; nu osanditi, si nu veti fi osandati ; iertati si vi se va ierta (Luca 6 : 37 ). " Cine dintre voi este fara de pacat sa arunce cel dintai piatra in ea " ( Ioan 8 :7 ) " Caci unde este comoara voastra, acolo este si inima voastra " ( Luca 12 : 34 ).

 

SA STII SA TE ASUMI

COMENTARIUL MEU : Imi permit o " traducere " a parametrului. Sa nu te razvratesti impotriva celui care te-a creat. De asemenea completez si spun : sa te asumi cu smerenie.

 

SA STII SA SPUI " NU "

COMENTARIUL MEU : sa stii sa spui " nu " – inainte de toate tie insuti si abia apoi celorlati.

 

SA ACCEPTI ca nu te poate iubi toata lumea

COMENTARIUL MEU : sa accepti ca nu te poate iubi toata lumea, dar tu sa te straduiesti ai iubi pe toti. " Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti " ( Matei 22 : 39 ). Descopera-te ( cat iti este dat sa poti ) si invata sa te iubesti.

 

SA OFERI mai mult decat primesti

COMENTARIUL MEU : Realizezi de fapt cate binecuvantari si daruri ai primit si primesti ? Realizezi ca de la aceasta masura trebuie sa incepi a oferi ? De jertfa ai auzit ?

 

SA FII LIBER, dar sa fii constient ca esti singur

COMENTARIUL MEU : Depinde de tine daca alegi sa fii singur. Dumnezeul meu vrea ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa vina la cunostiinta adevarului. Avem acelasi Dumnezeu ?

 

SA AI GRIJA de altii

COMETARIUL MEU : cat de grea poate fi cateodata munca asta. Nu vorbim aici doar de hrana si imbracaminte. Vorbim si de inimiLasa-l pe Dumnezeu sa te ajute.

 

SA-TI ASIGURI AUTONOMIA FINANCIARA

COMENTARIUL MEU : Dand Cezarului ce este al Cezarului ? Ramai pe plus daca-ti sunt impozitate onest veniturile ?

 

SA GASESTI un sens vietii

COMENTARIUL MEU : " Cel ce are un de ce pentru care sa traiasca poate suporta aproape orice "  ( Nietzche ). Care este de ce-ul vietii tale ? De ce-ul vietii mele il gasesti la postarea din acest blog avand titlul  : " De ce m-am nascut ".

 

 

SA RECUNOSTI greselile facute

COMENTARIUL MEU : cred ca este important sa-ti recunosti greselile inainte de toate in fata lui Dumnezeu, apoi in fata ta si apoi in fata celorlati. Este binevenita de cele mai multe ori marturisirea efectiva si directa atat in fata lui Dumnezeu cat si nu de putine ori in fata semenilor nostrii.

 

SA STII CA VEI MURI si sa accepti acest lucru

COMENTARIUL MEU : Cum te pregatesti pentru acel moment ? Cum iti traiesti viata pana atunci ? La ce te astepti cand vei muri ? Sper ca nu ai raspuns in ordine : Nicicum. Cum vreau. La nimic.

 

SA FACI FATA CURAJOS tragediilor vietii

COMENTARIUL MEU : pe umarul cui ai plans atunci cand ai intalnit tragedii ? Fii un curajos smerit. Nu ezita sa ceri ajutorul lui Dumnezeu. Este acolo intotdeauna.

 

SA RAMAI DEMN

COMENTARIUL MEU :  Fii un demn smerit. Nu intelegem totul. Nu putem totul. Iti intelegi cumva demnitatea in raport de lume ? Eu  iti propun a o intelege in raport de Cer.

 

              am totusi o COMPLETARE la lista de mai sus a PARAMETRILOR MATURITATII

 

SA STII DE CINE SI DE CE TI-E FRICA

COMENTARIUL TAU :

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *