În faţa răutăţii semenilor

de | 06/06/2014

                 Îmi este uşor să-mi închipui că cei mai mulţi dintre dumneavoastră au avut situaţii în viaţă, când persoane cunoscute lor sau persoane pe nu le-au întălnit vreodată, au afirmat sau chiar au pus în practică tot felul de răutăţi la adresa voastră.

                 De ce se întâmplă aşa ceva, nu îmi propun a vă explica acum.

                 Îmi propun însă azi,prin această postare, să vă reamintesc ( celor cei care ştiţi ) sau să vă informez ( pentru cei care nu ştiţi ) care este o parte a învăţăturii biblice atunci cănd vorbim de răutăţi, vrăjmăşii şi…oameni.

                 Învăţăturile şi comportamentele de care vă vorbesc, sunt :

iubiţi pe vrăjmaşii voştri ;

faceţi bine celor ce vă urăsc ;

binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă ;

rugaţi-vă pentru cei se poartă rău cu voi ;

– dacă te bate cineva peste o falcă, întoarce-i şi pe cealaltă ;

– dacă îţi ia cineva haina cu sila, nu-l opri să-ţi ia cămaşa ;

– oricui îţi cere dă-i ;

– celui ce-ţi ia cu sila ale tale, nu i le cere înapoi ;

daţi cu împrumut fără să nădăjduiţi ceva în schimb ;

nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi ;

nu osândiţi şi nu veţi fi osândiţi ;

iertaţi şi vi se va ierta.

 

            Îmi aduc aminte că, acum mai bine de un an am avut o postare având ca titlu : Ceva special – să ierţi şi să uiţi. Cred că acea postare completează folositor, scurta şi sintetica postare de azi şi de aceea ( dacă doriţi ) vă invit şi acum a o citi sau reciti accesând link-ul : http://www.dacianpalladi.com/ceva-special-sa-ierti-si-sa-uiti/

            Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face.

            Ce ai dori să ţi se facă, în situaţiile de viaţă când tu eşti nu doar victima răutăţii semenilor ci autorul răutăţilor la adresa semenilor tăi  ? 

            Fiţi, dar, milostivi cum şi Tatăl vostru este milostiv.

Un comentariu la „În faţa răutăţii semenilor

  1. tibi

    Dragul meu Dacian,a trecut ceva vreme de la acea postare; ” sa ierti si sa uiti”, dar mi-amintesc cu drag pt. ca acela a fost un moment „special” pt. mine, si atunci m-am referit mai mult la a uita si la a aminti, acum o sa ma refer putin la iertare si reactia nostra (comportament crestin)la provocarile si rautatile celor din jur. Traim intr-o lume a violentei, a urii, a invidiei, a rautatii si este imposibil sa nu ne lovim permanent de acestea, dar ce facem, cum reactionam, cand ti se face atata nedreptate, cand atat de mult altii vor sa te faca sa suferi? Este o invatatura foarte profunda in acest sens in Sfanta Scriptura, mai exact ma refer la invatatura si predica de pe munte a domnului ISUS, unde ne vorbeste explicit despre aceste lucruri; suferinta raului si iubirea vrajmasilor(Mat.5:38-48),despre iertare chiar dupa ce ne invata si ne da rugaciunea „Tatal nostru”(Mat.6:7-15). Nu este curios faptul ca dupa cele 7 cere din rugaciunea „Tatal nostru” Domnul ISUS vine cu lamuriri si explicatii suplimentare si insista doar la capitolul „iertarea greselilor”, ca din cele 9 „fericiri” 7 se refera la astfel de lucruri. Trebuie sa iertam ca sa fim iertati, acestai principiul Bibliei, si pt.ca sa nu-l lasam pe cel rau sa aiba vreun castig de la noi, spune apost. Pavel cand vorbeste despre iertare in 2Cor.2:5-11. Da Dacian cred ca proverbul acesta „ce tie nu-ti place altuia nu-i face” este mereu actual si personal am incdercat sa-mi ghidez viata dupa el, il repet mereu copiilor in diferite imprejurari, tatal meu la randu-i a facut-o, invatatoarea mea a facut-o, nu stiu azi cati parinti si dascali omai fac. Domnul ISUS perfectioneaza acest principiu, ridica stacheta si zice asa: ” Ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel.”, adica nunumai sa nu facem raul, ci sa facem binele. Mantuitorul nostru a si pus in practica aceasta invatatura; si cand ere scuipat, batut, insultat, batjocorit, plin de dragoste si compasiune se ruga pt. vrajmasii lui: „Iarta-i Tata ca nu stiu ce fac”. Doamne ajuta-ne sa calcam pe urmele Tale.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *