Raspunsul meu este : Exact nu stiu.
Pot insa sa propun cateva posibile perspective asupra subiectului, considerand ca si astfel ne putem intelege mai bine conditia umana.
Astfel :
– cred ca oamenii consuma bauturi energizante pentru ca vor sa reziste, vor sa ” nu piarda ” clipa ce e pe cale sa vina. E un fel de ” acum, caci nu sti ce maine va fi „.
– cred ca oamenii consuma bauturi energizante pentru ca ” nu mai pot ” dar ” trebuie… sa mai poata „. Consumul devine astfel parte a jertfei de a obtine, de a asigura.
– cred ca oamenii consuma bauturi energizante pentru ca obiectivele pot fi mai ” sus ” decat putintele. Un fel de, drum spre infinit, construit din fortari in fortari. Desigur ca la un moment dat se rupe…
– cred ca oamenii consuma bauturi energizante pentru ca lumea de azi cere sa fi mereu in forma. Adica, un fel de cultura a randamentului constant si maxim. De parca, nu ne-am uza, de parca nu am obosi, de parca tintele si obiectivele sunt totul.
– cred ca oamenii consuma bauturi energizante pentru ca refuza sa accepte ca sunt fragili, slabi, inconstanti. De parca le-ar fi frica de efectele propriilor limite.
– cred ca oamenii consuma bauturi energizante pentru ca ritmul alert al organismului astfel stimulat, le da ” senzatia „ ca astfel traiesc. De fapt e o fuga de sine insusi, o fuga de responsabilitatea insasi. Ceva de genul : ” nu pot, pentru ca…fug „. Ei fug intr-adevar. Ideea e : Incotro fug ?
– cred ca oamenii consuma bauturi energizante pentru ca au vazut ca si altii consuma si nu au murit. Poate si pentru ca este la moda. Pana la urma nu este obligatoriu sa mori sanatos…ci ” asa cum e la moda „.
Este interesant si poate de studiat faptul observat de mine si validat de micile mele ” investigatii ” de teren ca rromi sunt printre cei mai numerosi consumatori de bauturi energizante.
Interesant zic eu. De ce ?
Voi consumati bauturi energizante ? Si de ce ?
Sau ce fel de energizante consumati ?
Primul impuls a fost sa sar cu lauda de sine. In general ma percep ca pe unul care nu consuma bauturi energizante. Am realizat insa ca si o minciuna mica tot minciuna se cheama. Asa ca rescriu raspunsul cel nepublicat inca. Da, uneori consum bauturi energizante! Foarte rar, ce e drept si intr-o singura situatie: atunci cand, extrem de obosit, sunt nevoit sa conduc (masina) pe distante foarte lungi. Sunt exceptii – cu atat mai mult cu cat sunt constient de efectele nocive ale consumului frecvent.
Am si doua observatii, apropo de ceea ce ai scris:
1.Consumul de energizante (in cantitati mari) chiar poate provoaca decesul. Sunt cunoscute astfel de cazuri, iar prietenul ”Goagal” ne ajuta, daca i-o cerem.
2.Nu as lega consumul exagerat strict de un grup etnic (sau social). Cunosc multe persoane, de etnii diferite, care beau cantitati uriase de asa ceva. Mai degraba as pune-o pe seama ignorantei si a lipsei de informare. Intr-o faza ultima, explicatia tine de instalarea dependentei. Sunt anumite beneficii pe termen scurt, care ”fura ochiul” consumatorului obosit sau dornic de un ”boosting” energetic.
Felicitari pentru alegerea subiectului! Este rar abordat, din pacate – avand in vedere faptul ca atinge o problema tot mai serioasa.
Draga Martzian, inainte de toate iti multumesc ca ai acordat atentie postarii mele.
Mai apoi, iti multumesc pentru optiunea de a nu minti ; de a alege onestitatea. Cat de multa nevoie avem de onestitate…Multumesc.
Apoi, legat de observatiile tale :
– la realizarea postarii nu am folosit informatii de pe Google. Alta data e de tinut seama. Multumesc.
– nu am avut si nu am intentie sa leg consumul de bauturi energizante de vreun grup etnic. Observatia mea legata de rromi a pornit de la constatari in teren si desigur isi asuma limitele putintelor subsemnatului.
Nu in ultimul rand cred ca ( asa cum de altfel si tu spui ) ca subiectul merita a fi mai atent studiat, cu atat mai mult cu cat el este o prezenta din ce mai evidenta in societatea romaneasca. Poate, odata, cine stie…
Multumesc inca o data pentru comentariul tau.
Pentru ca asa cum stim ca apa ne potoleste setea si painea-foamea, la fel de convinsi suntem ca o cafea, un red-bull sau un pahar de Coca-Cola ne revigoreaza, ne redau energia, fara macar sa ne mai punem intrebarea daca intr-adevar este asa…Sunetem ametiti in primul rand de arome, de gusturi si de ceea ce citim pe etichete ( cofeina, taurina, etc) incat mintea noastra e bombardata cu tot felul de mesaje care ne dau convingerea ca trebuie sa fim mai vigurosi dupa ce am savurat o bautura energizanta!
Personal am renuntat la absolut toate aceste asa-zise stimulente din 2008 si ma simt perfect.
Cred ca daca bei ceva energizant atunci cand esti sleit de puteri nu faci altceva decat sa fortezi corpul sa mai elibereze energie din ultimele sale resurse si asa slabite, in loc sa faci ceva care sa aiba ca efect un aport de energie…E ca si cum dintr-un cont din banca tot iei si tot iei bani fara sa pui nimic in loc…Personal am constatat ca 5-10 minute de relaxare, de deconectare de la tot, fac mult mai mut decat o cafea si reusesc sa aduca in corp un surplus de energie si nu sa mai storca din utimele picaturi…Dar si asta, la urma urmei e o chestie de control mental.
Interesanta perspectiva deschisa prin comentariul tau : Ultima picatura inainte de…
buna ziua.
eu am sesizat un fenomen foarte interesant legat de acest subiect si anume consumul de bauturi energizante este foarte mare in randul persoanelor care au o anumita orientare religioasa „sectantii” . acestia,cred eu, in dorinta unui substitut mental al consumului de alcol, care le este interzis, apeleaza la consumul de bauturi energizante, care secreta putina endorfina.nu vreau sa par radical in judecata mea, dar fenomenologia este foarte prezenta in mediul rural. multumesc
Buna Adrian,
nu am sesizat fenomenul, de altfel interesant remarcat de tine. Voi fi mai atent, mai curios.
Multumesc ca acorzi interes scrierilor mele.
Toate cele bune tie si familiei tale minunate.
Eu as incepe cu ultima observatie,anume ca unii consuma mai mult energizante(am observat si eu asta),cred ca pt.unii(cei cu palarii mari)este un fel de surogat deoarece ei nu au voie sa consume alcool,dar ar fi mai bine sa-i intrebam pe ei.Cat priveste revigorarea sunt de acorda cu Dana odihna e mai buna ca orice.Pauza,relaxare,maditatie.Iata un mic ex. cat e de benefic acest lucru(Gen.18:1)”pe cand Avraam sedea la usa cortului,in timpul zadufului zilei,Domnul i S-a aratat la stejarii lui Mamre”(am inversat voit frazele).Daca cauta revigorare pt. trup si spirit(Ps.42:1)”cum doreste cerbul izvoarele de apa,asa Te doreste pe Tine sufletul meu DUMNEZEULE”,iata ce putem gasi:(Ps.23:2)”El ma paste pe pasuni verzi si ma duce la ape de odihna,imi invioreaza sufletul si….”(Ps.63:5)”mi se satura sufletul ca de niste bucate grase si miezoase).Ai descoperit aceasta sursa(oaza)a relaxarii,a revigogarii,revitalizarii,esti reincarcat,regenerat?