Realitatile dominante ale societatii omenesti la inceput de secol – XXI, arata ca banul ( sau oamenii prin intermediul banilor ) isi revendica agresiv un loc si un rol esential, de referinta, nu doar in spatiul jocului – economiei de piata, ci incetul cu incetul si in cel al relatiilor comunitare si chiar in cel al relatiilor de familie.
Numarul, forta si ingeniozitatea oamenilor ce cred si folosesc banii ca solutie universala la probleme, nevoi si dorinte pare a fi de neoprit ; si astfel, banul devine nu doar un mijloc, nu doar un instrument, ci se transforma in insasi ratiunea de a fi a multora.
Se adauga celor de mai sus si practici din ce in ce mai dure, din ce in ce mai nemiloase, prezente in aproape fiecare aspect al cotidianului si aflate pare-se sub stindardul expresiei : ” care pe care „.
Usor de inteles ca pe un asemenea generalizat camp de batalie sunt invinsi, invingatori, daune directe si daune colaterale.
Este bine ca este asa ?
Pentru a gasi raspunsul, sau macar pentru a schimba perspectiva, va invit a viziona prezentarea profesorului Michael Sander din cadrul universitatii Harvard, in cadrul unui evenimet TED.
La randu-mi, cu voia lui Dumnezeu, la vremea potrivita, voi reveni pe subiect.
Vizionare placuta.