Desi nu stim exact ce este, o pretindem de regula si performant celor din jurul nostru.
Atunci cand e vorba de performanta noastra in manuirea ei, constatam ca nu intotdeauna ne descurcam asa cum ne-am dori, dupa cum gustam cu speranta, solutiile si efectele ei mai mult sau mai putin intelese.
Descoperim de regula tarziu in viata, si inegal, ca de fapt nimeni nu s-a preocupat a ne invata despre ea, dupa cum si daca a facut-o, aceasta s-a realizat de cele mai multe ori ca expresie a conformarii unor standarde si nicidecum ca dorinta si interes onest in a te descoperi, ca dorinta si interes onest in ati afla identitatea si specificitatea in folosinta ei. Nu putini din formatori uita ca ea…pare-se ca este de mai multe feluri ; iar : ” dat-ul ” nostru performeaza diferit pe diferite feluri de gandire.
Poate fi antrenata, acest lucru neschimband specificitatea si ” dat-ul ” noastru.
De prea multe ori, o ascundem fata de noi insine, fata de ceilalti. Credem ca expunerea ei ar fi de natura a ne vulnerabiliza, ar fi de natura a ne anula avantajele, sau pur si simplu ne-ar rusina. Si cat priveste rusinea…
Per-a-contrario, cu nu mai mica satisfactie ii gustam reusita in competitia sociala, considerand astfel eronat ca ea este stabila in oportunitate si performanta pe intreaga perioada a vietii noastre pamantesti. Desigur, ne inselam…
Ignoram prea usor faptul, ca ea participa esential la forma, continutul si actiunea…alegerilor noastre.
Preferam insa, de prea multe, sa ii evitam exigenta in ceea ce priveste valorile, responsabilitatea si actiunea.
Are o relatie speciala cu limbajul interior si exterior, cu referintele sociale, cu motivatia, cu logica. Uitam insa prea des, ca in viata, nu de putine ori raspunsul la intrebarea ” De ce ? „, este mai important decat raspunsul la intrebarea : ” Cum ? „.
De prea multe ori insa, uitam ca esenta ei are legatura cu inima, cu Dumnezeu.
Din pacate, la fel de bine poate avea distrugatoare legaturi cu Cel rau. ” Instrumentarul ” este asemanator. Alegerea este alta…
Este bine a ne reaminti ca ea nu se identifica cu caracterul. Se pot innobila reciproc, dupa cum pot se pot insoti in cadere.
Poate comite marea greseala in a considera ca poate explica, cuprinde si determina totul.
Parerea mea, este ca se inseala…
Gandirea este ceva special.
Voi ce spuneti ?
Da,gandirea,gandurile sunt ceva foarte special.Gandirea inseamna;cugetare,plasmuire,inchipuire,meditare,conceptie,framantare,naste idei,starneste curiozitatea,pofte,vise,contempleaza,este chiar acel ceva care ne ajuta sa analizam,si are legatura cu constientul nostru,cu memoria cufunctia cognitiva,am spune in general cu psihicul nostru,cu mintea noastra.Totusi,extista o stransa legatura intre acastea si inima omului.”Caci din inima ies gandurile rele”(Mat.15:19),inclusiv gandurile Domnului vin din inima Lui(Ier.30:24).Noi nu cunoastem,sau doar in mica parte gandurile Lui DUMNEZEU ,dar El le stie pe ale noastre,si ne spune ca acestea sant foarte diferite.”Domnul cunoaste gandurile omului”(Ps.94:11),”Cat de nepatrunse mi se par gandurile Tale,DUMNEZEULE”(Ps.139:17)si”gandurile Mele nu sant gandurile voastre”(Is.55:8),si cat sant de sus cerurile fata de pamant, asa sant de diferite gandurile noastre fata de ale Domnului(Is.55:9).Dar avem o speranta,o veste buna;Dumnezeu are ganduri de pace cu privire la noi,ca sa ne dea un viitor si o nadejde (Ier.29:11).Pentru asta a pus in noi si Gandul vesniciei(Ecl.3:11)si L-a trimis in lumea noastra pe Domnul ISUS,ca sa capatam viata vesnica.Biblia are si cateva sfaturi, atentionari pentru noi,pt.ca ISUS ne cunoaste gandurile(Luc.6:8/11:17);sa fim atenti si sa veghem asupra gandurilor noastre(2Cor.11:3/Fil.4:7/Col.1:21)pt.ca intr-o zi toate vor fi descoperite(inclusiv tot ce am gandit si gandim despre cei din jurul nostru)(1Cor.4:5)si toate vor fi judecate(Evr.4:12).Doamne ajuta-ne sa fim la dreapta.