Ceva special – atentia la detalii

de | 08/02/2014

                Intrebare : atentia la detaliile vietii cotidiene ne face mai fericiti sau ne apasa alaturi de alte comportamente impuse, cerute sau pur si simplu necesare ?

                Posibil raspuns : Depinde.

– depinde de ce vrem noi. Vrem sanse mari in realizarea planurilor noastre ? Atunci, poate ne mobilizam si pentru a fi atenti la detalii. Nu de putine ori detaliile fac diferenta ; insa acest lucru trebuie inainte de toate stiut, probat, crezut si aplicat…

– depinde de imaginea, reprezentarea si credinta noastra in reteta lucrului bine facut ; care de regula cuprinde atentia la detalii. Altcumva spus, daca imaginea, reprezentarea si credinta nu-ti este clar conturata, este foarte posibil sa-ti scape multe detalii si lucrul sa nu-ti iasa asa cum ti-ai dori.

– depinde de sistemul in care ne miscam si actionam ( chiar si atunci cand este vorba de familie ). Unele sisteme sunt indulgente cu atentia la detalii, altele o pretind obsedant, impulsiv. De spus aici ca in familie, atentia la detalii poate foarte usor desparti, poate separa in loc de a uni, de a construi. Trebuie sa stii cand…si cat…

– depinde de varsta noastra. Exista o perioada cand unii ( tinerii mai ales ) cred ca lucrurile pot fi doar alb si negru ( mai ales cand e vorba de altii ) ; dupa cum exista o perioada ( mai ales batranii ) cand vad ca atentia la detalii este pur si simplu prea mult pentru ei.

– depinde de starea noastra de sanatate fizica sau psihica. Uneori, observam detaliile si atat… Actiunea ? Mai apoi…

– depinde de motivatia noastra. Slabiciuni in forma si continutul motivatiei, influenteaza serios  reactia noastra si calitatea acesteia la detalii. De sesizat insa, faptul ca atentia la detalii poate…remotiva.

– depinde de asteptarile, cunostintele si prejudecatile noastre. Sunt situatii in care pur si simplu ceea ce constatam este profund diferit fata de ceea ce ne asteptam  a gasi sau fata de ceea ce stiam ca trebuie sa gasim. Nu de putine ori surprinderea deriva din atentia ( sau neatentia ) la detalii – la detaliile realitatii efective, dar si din cea a detaliilor si imperfectiunile cunostintelor si judecatilor noastre.

– depinde de modul in care noi ne imaginam ca ar trebui sa fie lumea. Aici sistemul de credinta si cel educational au un impact major. De mare ajutor este aici – istoria omenirii si Biblia.

 

           Atentia la detalii este ceva special ; intra-atat incat zic : atentia la detalii – intre binecuvantare si blestem. 

           Voi ce spuneti ?

2 comentarii la „Ceva special – atentia la detalii

  1. tibi

    Am vrut sa incep prin a-ti spune ca am revenit, dar ar fi incorect pt. ca de fapt nu am lipsit deloc, si am urmarit indeaproape blogul tau, doar ca o perioada m-am abtinut de la comentarii, si acest lucru n-are a face cu tine, nici cu postarile, ci a fost o decizie a mea(am fost implicat intr-o batalie asemanatoare cu cea a lui Iacov).Personal sant de parere ca „da, detaliile conteaza” si uneori chiar fac diferenta; sant un om al detaliilor in oarecare masura, dar atentie; de multe ori grija la detalii (sau prea marea sau multa importanta a acestora) ne poate abate sau distrage de la ESENTA lucrurilor. Doamne ajuta si da-ne intelepciune sa fim atenti la detalii acolo unde e cu adevarat necesar(la umblarea noastra, la relatiile noastre, in mod cu totul special cea cu DUMNEZEU, la ce lasam in jurul nostru si in urma noastra, la inchinarea noastra, SAMD. SA nu lasam detaliile sa ne conduca si sa ne domine viata, in acelasi timp ATENTIE: DUMNEZEU este Un Dumnezeu al ordinii si al detaliilor.(vezi BIBLIA)

    Răspunde
  2. Samuel

    Personal cred ca atentia la detalii este esentiala in zilele noastre, dar trebuie sa fim cumparati in orice privinta. Lipsa atentiei poate sa denote cel putin cateva lucruri, in ochii celorlalti, de la lene sau lipsa de motivare, pana la egoism si mandrie chiar, si la fel de rau, in afaceri, evidenta lipsa de profesionalism. Iar daca ne face mai fericiti, desi ciudat de greu vreau sa recunosc, raspunsul meu e da!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *