2030 – la ce ne putem astepta – episodul 1

de | 30/11/2012

       Nu-mi place sa-mi fac planuri si incerc ca si cele ce sunt nevoit a le face, sa se refere la perioade scurte de timp. Totusi , astazi imi incalc oarecum regula si ma avant a comunica cu voi, indraznind a privi tocmai catre…2030. Adevarul este ca nu o fac intamplator, ci mai degraba imi asum rolul de a disemina astfel  informatii, care sper eu va vor actualiza folositor cu privire la stiinta, tehnica, tehnologie si de ce nu cu privire la calitatea vietii fiecaruia dintre voi.

       Da, astazi despre stiinta, tehnica, tehnologie din pespectiva cercetarilor si a realizarilor tehnice deja existente in lume si aflate in diverse stadii de imbunatatire. Informatiile principale pe care urmeaza a vi le prezenta vin inspirate dintr-o aparitie editoriala recenta al carui titlu este " Fizica viitorului – cum va influenta stiinta destinul omenirii si viata de zi cu zi in anul 2100 ". Autorul cartii este Michio Kaku,  american de origine japonea, fizician, cofondator al teoriei corzilor si profesor de fizica. Cartea a aparut la Editura Trei in anul 2012, ea fiind oarecum o " recidiva  " dupa ca in anul 2009 aceiasi editura a publicat o alta carte a aceluiasi autor avand titlul " Fizica imposibilului. " Desigur va incurajez a cumpara cartea sau cartile mai sus prezentate, ele fiind in opinia mea lecturi tonice, scrise cu pasiune si cu devotament, inchinate cercetarii stintifice si conditiei umane. 

       Deci, la ce ne putem astepta pana in 2030 :

– ne putem astepta la lentile de contact cu conexiune internet. Adica esti la un clipit distanta de conectarea cu lumea virtuala. Tehnologia exista deja la nivelul ochelarilor, cercetarea facand progrese mari si la nivelul solutiilor presupuse de aplicatia prin lentile. Vorbim desigur de o conexiune completa de date si informatii prin intermediul lentilelor de contact, purtatorul lor nu doar primind informatii ci putand in aceiasi masura sa transmita informatii.

– ne putem astepta la masini fara sofer. Tehnologia exista deja, se afla in stadii avansate de experiment, astfel incat Pentagonul pare-se ca are ca tinta ca pana in 2015 cel putin o treime din fortele sale terestre sa fie dotate cu sistemele presupuse de ea. Ratiunea militara a tehnologiei vine din faptul ca multe vieti omenesti pier in conflictele militare actuale in ambuscade si capcane ce implica autovehicule.

– ne putem astepta la ecran mural. Adica, pe peretii locuintei, a biroului sa a te miri ce spatiu, vor fi montate ecrane ce-ti vor permite sa intri in legatura directa cu familia, cunostiintele, prietenii, sefii, subordonatii tai. Tehnologia te va scuti de corvoada zugravelii si a reparatiilor peretilor, caci atunci cand vei dori, iti vei putea schimba instant " tapetul " gazduit pe ecranele murale sau vei putea cand si cum vrei schimba caracteristicile de confort ale spatiului. Poti astfel schimba culoarea peretilor murali, poti schimba designul ce depinde de pereti, tablouri virtuale, ornamente virtuale, luminozitate.

– ne putem astepta la a avea camere virtuale cu tehnologie tactila avansata si punti holografice, astfel incat acolo, " simtim " precum s-ar intampla in realitate. Tehnologia exista deja, o puteti incerca la stadiile ei primare intr-un club mai acatarii unde poti conduce virtual si simtii virtual parte a senzatiilor unui sofer de formula unu, sau poti simti reculul armei atunci cand iti lichidezi inamicii virtuali. Daca acesta este entertainment, ce ziceti atunci de operatii chirurgicale facute la distanta, utilizand tehnologia tactila ce-i permite medicului a simti precum in realizate zonele ce trebuie astfel explorate.

– ne putem astepta la a avea senzori de monitorizare a starii noastre de sanatate in haine, in scaunul de la wc, in oglinda. Se vor monitoriza astfel functiile vitale ale organismului cu posibile reglaje de alerta in raport de istoricul si antecedentele fiecaruia. In wc vor fi senzori ce vor analiza rapid daca in excrementele noastre sau in lichidele ce le eliminam s-au depistat microbi, virusi, bacterii sau colonii de celule canceroase. Daca vei sufla pe o anumita zona a oglinzii in fata careia de aranjez, senzorii acolo montati vor putea identifica eventuala prezenta a ADN-ului unei proteine mutante denumita p53 implicata in peste 50 % din tipurile de cancer cunoscute.

– ne putem astepta a avea de-a face cu robodoctorii, adica cu sisteme expert care fiind programate a lucra dupa reguli stricte, dupa protocoale, realizeaza diagnosticari pentru parte a suferintelor medicale umane. Aceasta se realizeaza printr-un dialog interactiv de tip intrebare – raspuns, desfasurat intre robotul " expert " si pacient. Sistemul exista deja si se afla implementat public in anumite unitati sanitare din SUA si Japonia. 

– ne putem astepta ca fiecare din noi sa aiba un CD sau un cip pe care sa fie stocata descrierea propriilor gene aflate in structura ADU-ului nostru. Se va trece astfel de la medicina pentru toti, in care tratamentul se recomanda in raport de simptome, la medicina personalizata care va recomanda tratamentul in raport de specificul si unicitatea fiecarui pacient.

– ne putem astepta la sofisticate aplicatii ale ingineriei tisulare, adica a ingineriei ce dezvolta noi organe, extragand mai intai celule din corpul pacientului. Din aceste celule se creeaza apoi noi organe pentru pacient. Exista deja deja rezulate notabile, in 2007 a fost realizata astfel prima vezica urinara, in 2009 a fost realizata astfel prima trahee, iar cercetarile sunt avansate si pentru organe complexe precum ficatul sau rinichii.

           Pentru astazi, ma opresc aici. Cu Voia Domnului, maine episodul 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *