Ziduri – declaraţii, intenţii, fapte, întrebări

By | 10/08/2015

     August 2015 – Rihards Kozlovskis ( Ministrul leton de Interne ) propune construirea unui zid la graniţa Letoniei cu Rusia. Motivul ? Oprirea valului de imigranţi ce provin din Asia Centrală şi Orientul Îndepărtat.

     August 2015 – Franţa şi Marea Britanie, declară că au în analiză strategică construirea unui zid care să stopeze tentativele de imigraţie ilegală pe traseul Eurotunelului. Motivul ? Numai într-o noapte peste 2.300 de imigranţi au încercat să intre ilegal în Eurotunel ; asaltul continuă.

     August 2015 – Candidatul la Preşedenţia SUA, miliardarul Donald Trump, doreşte să se continue şi să se intensifice lucrările la zidul ( ce deja are o lungime de 3.141 kilometri ) de pe graniţa dintre SUA şi Mexic. Motivul ? Oprirea imigraţiei clandestine. 

     Iulie 2015Israelul decide să-şi închidă aproape complet graniţele ţării, prin construirea unui zid la frontiera sa cu Iordania ( singura rămasă deschisă, după ce graniţeel cu Egiptul, Siria şi Liban, fuseseră deja asigurate printr-un zid înalt de aproximativ 5 metri ). Motivul  ? Asigurarea securităţii naţionale. 

    Iunie 2015Guvernul Ungariei hotărăşte ridicarea unui zid ( pe lungimea a aproape 175 de kilometri ) pe frontiera cu Serbia. Motivul ? Apărarea împotriva imigranţilor care, alungaţi de foamete şi războaiele din ţările lor de origine, caută o viaţă mai bună în Europa. 

    Iulie 2015 – Guvernul Tunisiei începe construirea unui zid de nisip, însoţit de tranşee, la graniţa sa cu Libia. Motivul ? Prevenirea infiltrării militanţilor islamici pe teritoriul tunisian.

    Mai 2015 – Autorităţile din oraşul belgian Wattrelos, au decis să construiască un zid de beton pentru a împiedica intrarea nomazilor ( unii zic că rromi ) în satul Mouscron, dinspre Franţa. Motivul ? Cetăţenii belgieni, ar fi solicitat o asemenea măsură, în cadrul dezbaterilor publice privind provocările comunităţii.

    Ianuarie 2015Bulgaria hotărăşte să extindă zidul ce deja a fost construit de-a lungul graniţei cu Turcia. Motivul ? Combaterea imigraţiei clandestine.

    Ianuarie 2015 – Familia Regală din Arabia Saudită, decide să construiască un zid la graniţa sa cu Irakul, şi asta pe o lungime de 965 de kilometri. Motivul ? Apărarea ţării de invazia grupării teroriste Statul Islamic.

    Ianuarie 2015 – Autorităţile spaniole, au ridicat un zid în enclava Mellila, la graniţa sa ( politico -administrativă ) cu Marocul. Motivul ? Oprirea refugiaţilor din Africa de Nord.

    Decembrie 2014 – Premierul Ucrainei afirmă că se are în vedere construirea unui zid la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă. Motivul ? Ameninţările reale ale Rusiei la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei.

    Din anul 1975Ciprul este împărţit practic şi de un zid ce desparte partea de nord a insulei aflată sub autoritatea turcă de partea de sud a insulei, aflată sub autoritate greco-cipriotă. Motivul ? Rezoluţia ONU din 1974. 

    Din anii 1970 – În oraşele Belfast, Derry, Portadown şi Lurgan, există construite ziduri ( în unele zone cu porţi de acces controlate militar ) care despart zonele catolice ( naţionaliştii irlandezi ) de zonele protestante ( unioniştii britanici ). Motivul ? Pacea ; practic pentru a opri cumva ( sau şi aşa ) confruntările violente dintre cele două grupări de credinţă.

    Din anii 1961 şi următorii – Zidul Berlinului, ce a despărţit până în 1989 Berlinul Occidental de Republica Democrată Germană. Motivul ? Cineva, sau câţiva ( cu putere ) au avut un şerveţel şi un creion.

    Mă opresc aici, cu succintele prezentări ale oamenilor şi ale zidurilor,  şi aceasta nu pentru că oameni şi ziduri nu mai există sau nu au mai existat, ci pentru simplul motiv că nu mi-am propus să fac o lucrare academică prin această postare.

    Din acelaşi mai sus arătat motiv, îmi permit a enunţa mai jos, câteva întrebări ce se cer de la sine

    Cine şi de ce se apără ?

    Cine şi ce vrea să păstreze, să protejeze ?

    Ce vor face cei care au ridicat zidurile, dacă în viitor, mase mari de oameni vor încerca să le treacă ?

    De ce numărul celor disperaţi de foame şi fugăriţi de conflicte militare creşte  ?

    De ce parte a zidului eşti, şi pentru câtă vreme ?

 

          Aşa, bine de ştiut :

” Săracul vorbeşte rugându-se, dar bogatul răspunde cu asprime. ” Proverbe 18 : 23

” Omul bogat se crede înţelept, dar săracul care este priceput îl cercetează. ” Proverbe 28 : 11

” Mai mult preţuieşte săracul care umblă în neprihănirea lui, decât bogatul care umblă pe căi sucite. ” Proverbe 28 : 6 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *