Tinerii nu sunt batrani

de | 28/01/2013

            Am auzit nu de putine ori, mai ales in ultimii ani, adulti exprimadu-se in formule de genul :

– ” Ce isteti sunt copiii si tinerii din ziua de azi. „

– ” Ce prematuri in gandire sunt copii si tinerii din ziua de azi. „

– ” Parca au fost batrani odata…copiii si tinerii de azi. „

– ” Pentru ca tinerii si copiii din ziua de azi au acces facil la informatie, e de inteles ca se maturizeaza mai repede. „

– ” Pai, pe vremea noastra, nu vedeai intr-o viata cat vad tinerii de azi pana la 14 ani. „

          Am lucrat si lucrez cu tineri, avand diverse pregatiri, diverse daruri si talente, diverse inclinatii, diverse abilitati.

          Toate aceste ” diverse „ poarta insa un marcaj evident si comun : tineretea.

          Practica muncii cu ei imi arata ca :

– accesul la informatie al copiilor si tinerilor nostri nu le aduce cu sine si maturitatea ( chiar daca uneori pare ).

aparenta maturitatii lor este mai degraba expresia ” ramanerii ” noastre in urma fata de ritmul si continutul dinamicii realitatii.

– ca orice tineri, si tinerii nostri au nevoie de suport, de indrumare, de modele, de asistenta. Provocarea noastra este sa ne gasim timp si disponibilitate pentru ei.

nu trebuie sa confundam ordinea : Prima data noi trebuie sa fim diponibili pentru tinerii nostrii, pentru a le fi de folos in ceea ce pentru ei ( si nu pentru noi ) sunt intrebari ce cauta raspunsuri sau solutii punctuale. Abia mai apoi, tinerilor li se cere a ne asculta dorintele si asteptarile in ceea ce ii priveste.

daca nu oferim timp si disponibilitate tinerilor nostrii, ei vor incerca a gasi indrumare sau solutii, fie prin imitatie, fie dand curs strategiilor ce de regula ii privesc drept consumatori, fie vor deveni niste rataciti ce tarziu sau niciodata nu-si vor gasi busola.  Practic, astfel ii ” jucam ” oarecum la ruleta vietii si culmea le cerem in timp sa reuseasca in toate.

                    De prea multe ori, tinerii nu sunt batrani, dar nici batranii nu sunt batrani cand trebuie.

4 comentarii la „Tinerii nu sunt batrani

 1. m.m

  Puteai adauga adagio-ul”Batranetea n-are nimic de-a face cu intelepciunea”,De aici ni se trag multe…

  Răspunde
 2. georgiana

  Parerea mea,mi se pare o maturitate aparenta,este exact ca si puiul de gaina crescut cu furaje care ajunge la maturitate in 3 saptamani ,in loc de 1 an de zile,picioarele i se frang usor si este mancat mai repede decat confratele lui dupa un an.in plus nu mai spun de gustul pe care il are.sper sa nu deranjeze cuvintele mele vreun vegan,imi cer iertare anticipat.se pare ca e bine ca toate sa se faca la vremea lor.in adevar tehnologia avansata si avalansa informatiilor nu mai lasa loc unei stil de viata clasic si asta e foarte adevarat,dar lasa loc in viata de familie a unor relatii dumnezeiesti.
  Orice lucru El îl face frumos la vremea lui; a pus în inima lor chiar şi gândul veşniciei, măcar că omul nu poate cuprinde, de la început până la sfârşit, lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu. – Eclesiastul 3:11

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   Excelent exemplul si excelenta solutia, Georgiana. Esti lumina si sare pentru cei din jurul tau. Domnul sa te binecuvanteze in tot ceea ce faci.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *