Reflecţii

de | 17/10/2014

            ” Reflecţii „ – acesta a fost titlul prezentării mele din cadrul conferinţei cu tema : ” De la comunicare ineficientă şi eşec la relaţii de calitate şi succes „ , desfăşurată la Cluj-Napoca în data de 16 octombrie 2014.

           A fost încă o binecuvântată ocazie, de a cunoaşte oameni preocupaţi în a fi mai buni pentru sine, pentru semenii lor, şi urmare a întâlnirii cu mine ( sper )…mai buni şi pentru Cer.

          Prezentarea mea a fost construită pe baza reflecţiilor determinate în inima, mintea şi acţiunea mea de cuvintele ( şi expresiile ) de forţă – temă a conferinţei. Mai concret, cuvintele supuse analizei au fost : comunicare ineficientă, eşec, relaţii de calitate, succes.

         Pe cei interesaţi de asemenea provocatoare teme, îi invit mai jos a parcurge structura speach-ului meu :

                                                 

                                  De la comunicare ineficientă şi eşec la relaţii de calitate şi success

 

Cât priveşte comunicarea ( şi mai ales comunicare ineficientă ) :

               Mai devreme sau mai târziu, toţi greşim în comunicarea şi în comunicările noastre. Cele mai des întălnite cauze ale acestor greşeli, sunt :

 

 • Aceea că noi credem că, interlocutorii noştri au înţeles ceea ce noi am crezut că le transmitem / sau am crezut că am înţeles bine ceea ce ei au dorit a ne transmite – şi nu ne-am verificat înţelesurile reciproc. În fapt, fiecare ( de bună intenţie de altfel, a plecat crezând că celălalt l-a înţeles). De fapt, nu a fost aşa, iar acest lucru l-am descoperit ( de cele mai multe ori ) înainte de deadh-line-ul  sarcinii sau a activităţilor comune sau în legătură.

      Învăţăturăverificaţi ceea ce credeţi voi că aţi înţeles şi verificaţi ceea ce credeţi că au înţeles ceilalţi în comunicarea dintre voi.

 

 • Ne grăbim ; iar acest ( prea des ) întâlnit comportament ne face să decupăm pripit forma discuţiei, uitând că astfel riscăm a pierde fondul ei, care nu de puţine ori cuprinde însăşi esenţa comunicării eficiente, folositoare

     Învăţătură – da, câteodată graba ajută ; nu întotdeauna însă, atunci când este vorba de comunicare. Învaţă să te grăbeşti încet şi selectiv…

 

 • Vorbim prea mult sau altcumva spus nu ascultăm. Câteodată asta poate însemna pur şi simplu tinereţe ; altă dată poate însemna mândrie ; altă dată poate însemna prea multă încredere în sine ; altă dată poate însemna orgoliu sau chiar răutate ; altădată poate însemna un prea ieftin marketing ; altădată poate însemna un simptom al unei boli

      Învăţătură – ascultă-te când şi ce vorbeşti. Te miri şi tu… ?

 

 • Ascultăm prea mult şi nu întrebăm. Câteodată asta se numeşte timidate ; câteodată asta se numeşte mândrie ; căteodată asta se numeşte frică ; câteodată asta se numeşte oboseală ; câteodată asta se poate numi…un început de înţelepciune.

      Învăţătură – Viaţa nu înseamnă doar să primeşti, ci viaţa presupune să şi dai. De multe ori primeşti cât dai…

 

 • Nu notăm şi credem că vom reţine. Zicem că încă mai putem ; zicem că şi astfel ne antrenăm mintea ; credem că din amalgamul informaţiilor rezultă creativitatea, genialitatea ; prea multă planificare strică ; sau de ce să mă mai obosesc.

      Învăţătură – aşa ca exerciţiu, notează-ţi în seara aceasta ideile şi gândurile importante, noi ale acestei zile. Dacă ţi se par că sunt multe, înmulţeşte-le cu zilele în care nu ţi-ai notat ideile…acum pierdute în mare parte.

 

 • Nu planificăm acolo unde trebuie planificat. De prea multe ori, fără să ne dăm seama, mare parte a programului nostru este făcut de alţii – în raport de interesele lor. Noi, ne putem astfel trezi într-o continuă cursă de a răspunde alarmelor altora. Atât de mare poate fi nebunia, încât doar atunci când clacăm fizic sau / şi spiritual ne întrebăm : De ce ? Ce fac eu de fapt ?

     Învăţătură : nu este înţelept a planifica totul ; vorba aceea : ” Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i ce planuri ai.”  Este însă prostesc şi ineficient a nu planifica deloc.

 

 

  Cât priveşte eşecul :

 

 • După părerea mea, eşecul necesită o referinţă – un ceva, raportat la care, ceva-ul făcut de noi să fie evaluat, să fie măsurat.

   Învăţătură : verificaţi-vă înţelegerea referinţei la care vă raportaţi spre analiză şi evaluare – pregătirea, munca, valorile, gândurile şi eficienţa acţiunilor voastre şi nu-i ignoraţi istoria. Nu uitaţi că totul are un preţ. Vi-l asumaţi ?

 • Eşecul produce efecte în două lumi : lumea exterioară nouă ( ce include semenii, sistemele formale şi informale ale societăţii ) şi lumea noastră interioară.

             Între aceste două lumi există legături şi determinaţii. Întrebarea care se cere, este : Este una dintre aceste două lumi mai importantă decât cealaltă? Şi dacă da, de ce ?

    Învăţătură : Este bine a te întreba ( mult mai des şi mai repetitiv decât o faci acum ) : Cui încerci să-i placi şi de ce ? Tu, tu în autenticitatea ta, unde eşti…?

 

 • Eşecul poate să dărăme în interior şi în exterior.

    Învăţătură : dacă însă zilei eşecului îi urmează o dimineaţă, este bine să-ţi reaminteşti că de multe ori, noile construcţii se ridică pe locul vechilor construcţii, pe un spaţiu curăţat, marcat, bine planificat şi cu avântul noilor speranţe…Spor la treabă.

 

Cât priveşte relaţiile de calitate :

          Ce înseamnă relaţii de calitate :

 • Înseamnă să ştii pe cine trebuie în raport de interesele tale ?
 • Înseamnă să îi ştii pe cei ce sporadic sunt la butoanele puterii sociale ?
 • Înseamnă să ai fotografii cu persoane la care se ajunge greu ?
 • Înseamnă să ai numărul de telefon al unor persoane influente ?
 • Înseamnă să-ţi şi răspundă la apelurile tale ?
 • Înseamnă să ştii pe cine trebuie, unde trebuie ?

 

 • Aş putea să vă spun multe la acest capitol al prezentării ; după cum vă spun că perspectivele de mai sus nu sunt prin sine, sau pe deplin, greşite sau nefireşti. Totuşi, când este vorba de relaţii de calitate, vă recomand următoarele :
 • Înainte de a-ţi alege relaţiile, alegeţi valorile. Alegerea valorilor te va ajuta la alegerea relaţiilor.
 • Reevaluează-ţi relaţiile în raport de valorile alese. Un element ajutător : a-ţi alege valorile înseamnă printre altele a descoperi şi a hotărâ ceea ce nu eşti dispus să faci în condiţii normale de presiune existenţială.
 • Aţi reevalua relaţiile nu înseamnă a le arunca în aer pe cele considerate nepotrivite în raport de valorile ( acum sau mai demult alese ) ; ci înseamnă a ţine distanţa de siguranţă pentru ca cele acum descoperite sau încadrate ca fiind necorespunzătoare să nu rodească  – rău
 • De fapt, relaţiile de calitate sunt cele centrate în jurul binelui – a binelui individual şi a binelui celuilalt ; chiar dacă asta poate însemna ( şi nu de puţine ori înseamnă ) jertfa ta pentru binele celuilalt.
 • Relaţiile de calitate se bazează pe onestitate, respect şi înţelegere. Dar, la fel de important, relaţiile de calitate nu exclud mustrarea, de altfel obligatorie atunci când partenerul sau partenera în relaţie o ia pe…arătura.

     Un memento de context şi de viaţă : să nu uitaţi că noi oamenii nu suntem roboţi. Suntem fiinţe vii, care trecem prin etape, care cunoaştem diverse stări, care o bună perioadă de timp şi în neaşteptate împrejurări ale vieţii, ne putem surprinde chiar pe noi înşine…

 

Cât priveşte succesul :

 

         E oarecum mai complicat pentru că nu ştim ce este succesul.

         Este succesul, sau succesul constă şi în :

 • A avea resursele pentru a avea şi a face ce vrei, cât şi când vrei ?
 • Recunoaşterea socială largă, este succes ?
 • Puterea de a determina semnificativ vieţile semenilor este succes ?
 • A fi căsătorit, este un succes ?
 • A avea copii, este un succes ?
 • A avea nepoţi, este un succes ?
 • A călători, este un succes ?
 • Aţi permite să spui nu, fără consecinţe, este succes ?
 • Aţi permite să spui da, fără consecinţe, este succes ?

 

 • Adevărul este că nu ştim. Nu ştim dacă bifând una, mai multe sau toate cele mai sus enumerate putem spune că am avut, avem sau vom avea succes. Şi dacă ar fi să zicem că am avut, avem sau vom avea succes – atunci nu mai murim ? Ştiu, unii îmi veţi spune că dacă tot murim, măcar să murim cu succes. Succesul morţii sau succesul prin moarte…o temă poate pentru altă dată.

 

 • Unii spun că 3 sunt momentele importante în viaţa unui om, iar acestea sunt : naşterea, căsătoria, moartea. Alţii, spun că de fapt, 2 sunt momentele importante în viaţa unui om, şi anume : naşterea şi momentul în care afli de ce te-ai născut. Mulţi se nasc, se căsătoresc şi mor fără să ştie de ce…Alţii, se nasc şi află la un moment dat, de ce s-au născut şi drept efect, află astfel şi cum şi pentru ce, trebuie să trăiască.

 

 • Am văzut la ce îndeletnicire supune Dumnezeu pe fiii oamenilor. Orice lucru El îl face frumos la vremea lui ; a pus în inima lor chiar şi gândul veşniciei, măcar că omul nu poate cuprinde, de la început până la sfârşit, lucrarea pe care a facut-o Dumnezeu.

                Am ajuns să cunosc că nu este altă fericire pentru ei decât decât să se bucure şi să trăiască bine în viaţa lor ; dar şi faptul că un om mănâncă şi bea, şi duce un trai bun în mijlocul întregii lui munci este un dar de la Dumnezeu.

                 Am ajuns la cunoştiinţa că tot ce face Dumnezeu dăinuie în veci, şi la ceea ce face El nu mai este nimic de adăugat şi nimic de scăzut, şi că Dumnezeu face aşa pentru ca lumea să se teamă de El.

                  Ce este a mai fost, şi ce va fi a mai fost ; şi Dumnezeu aduce iarăşi înapoi ce a trecut “ ( Cartea Eclesiastul 3 : 10 – 15 )

 

           “ Cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun. “ ( 1 Tesaloniceni 5 : 21 )

 

 

2 comentarii la „Reflecţii

 1. Gabi T

  Foarte bine ai pus problema. Cu adevarat lucruri asupra carora nu strica sa cugetam si sa ne punem cateva semne de intrebare. 🙂

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   Dragă Gabriel, aşa cum deja ai observat, nu de puţine ori, răspunsurile potrivite sunt rezultatul întrebărilor potrivite.
   Aşa că : atenţie la întrebări.
   Mulţumesc pentru atenţia cordată gândurilor şi scrierilor mele. Mă onorează.
   Toate cele bune.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *