Ghicitoare : ce uită oamenii ?

de | 04/07/2014

                  De câteva zile am început a citi o carte pe care am cumpărat-o acum 7 ani. Ştiu că pe unii dintre dumneavoastră îi pot astfel surprinde, mărturisind că lecturez o scriere foarte posibil depăşită de vremuri (câte nu sau întâmplat în ultimii 7 ani de zile). 

                  Mai mult, cartea a fost scrisă în 2006, şi doar în 2007 a fost publicată şi în limba română sub îngrijirea Editurii Polirom din Iaşi, ce merită toată aprecierea pentru demersul său editorialistic şi de promovare a cunoaşterii.

                  Ca şi cum nu ar fi de ajuns, titlul cărţii este : Scurtă istorie a viitorului – iar autorul acesteia se numeşte Jacques Attali – un eseist francez, de origine evreu, cu o biografie căreia merită să-i acordaţi câteva minute. De aceea, accesând link-ul ce urmează, o veţi putea citi imediat : http://www.attali.com/en/biographie/biographie-de-jacques-attali

                  Astăzi nu-mi propun a vă spune mai multe despre carte ( pe care de altfel vă invit a o cumpăra din librării sau comandând-o pe internet ) ci doresc doar, a formula o ghicitoare pornind de la una dintre excelentele analize şi afirmaţii ale autorului acesteia.

                  Paragraful ( conţinut al ghicitorii ) este :

Istoria se îndreaptă cu încăpăţânare într-o anumită direcţie, unică, pe care nici o schimbare bruscă, fie ea şi de durată, n-a reuşit pânâ în prezent s-o deturneze în mod durabil : de la un secol la altul, omenirea impune preemineţa libertăţii individuale asupra oricărei alte valori. Ea o face prin respingerea treptată a resemnării faţă de orice formă de aservire, prin progrese tehnice permiţând reducerea oricărui efort, prin liberalizarea moravurilor, a sistemelor politice, a artei şi ideologiilor. Astfel spus, istoria omenirii este istoria emergenţei persoanei ca subiect de drept, autorizată să gândească şi să-şi stăpânească destinul, liberă de orice constrângere în afara respectării dreptului celorlalţi de a se bucura de aceleaşi libertăţi. ”  

( citat din Jacques Attali – Scurtă istorie a viitorului – ediţia în limba română a cărţii, publicată în anul 2007 de către Editura Polirom din Iaşi )

                  Dacă acesta este conţinutul ghicitorii, întrebarea generată de aceasta este : Ce uită oamenii ?

                  Răspunsul ( răspunsurile ) le aştept cu interes de la dumneavoastră…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *