Despre fondurile europene destinate Romaniei

de | 23/05/2014

                  In data de 22 mai 2014, am avut placerea de a fi invitat in cadrul emisiunii ” Vocile Bihorului „ – din grila de programe Digi24 Oradea – pentru ca, impreuna cu Ministrul Fondurilor Europene – domnul Eugen Teodorovici si prin amabila gazduire si moderare a realizatorului emisiunii Octavian Haragos, sa discutam despre trecutul, prezentul si viitorul teoriei si practicii romanesti in atragerea si administrarea fondurilor europene destinate Romaniei.

                 A fost o intalnire placuta, sper eu si cu o oarecare utilitate pentru cei interesati de macro-economie, administratie publica centrala si locala, putina politica si perspective strategice nationale.

                 Desigur, timpul nu a fost indeajuns pentru a intra in detaliile intereselor, ratiunilor si mecanismelor efective, insa chiar si atat cat a fost, eu zic ca a fost de natura a creiona ceva mai precis imaginea scenei si a culiselor acestei activitati potential aducatoare de… bani si foloase.

                  Iata de ce, inainte de a va invita ( pe cei interesati ) a urmari emisiunea, imi permit a va comunica si atfel cateva date si informatii utile.

                  In sinteza, acestea ar fi :

in Romania, acum sunt in derulare 7 Programe Operationale in relatia U.E. – Romania

   * Program Operational – Asistenta Tehnica

   * Program Operational – Dezvoltarea capacitatii administrative

   * Program Operational Sectorial – Transport

   * Program Operational Sectorial – Mediu

   * Program Operational Sectorial – Dezvoltarea resurselor umane

   * Program Operational Sectorial – Cresterea competitivitatii economice

   * Program Operational Regional

– pentru cele 7 programe operationale mai sus aratate, Romaniei i-au fost destinate pentru urmatorii 6 ani suma de 40 miliarde euro. Ideea este ca acesti bani ne sunt alocati ; ramane ca noi sa indeplinim conditiile pentru ai si atrage efectiv.

– in anul 2013, am reusit a atrage din fondurile destinate Romaniei un procent de 33 % din suma destinata noua. Iar din acest punct de vedere, 2013 a fost un an bun. Spre comparatie, in 2012 rata de absorbtie a fost undeva pe la 14 – 18 %.

ce va fi in 2014 si mai apoi ( cu ajutorul lui Dumnezeu ), vom vedea…

            Atat pentru moment, iar pe aceia dintre dumneavoastra interesati de subiect, ii invit a accesa link-ul de mai jos pentru a urmari inregistrarea emisiunii mentionate.

           Tuturor va doresc, toate cele bune in viata dumneavoastra, in viata familiilor dumneavoastre.

 http://www.digi24.ro/Media/Emisiuni/Regional/Digi24+Oradea/Vocile+Bihorului/Vocile+Bihorului+22+mai+2014+40+de+miliarde+de+euro+la+dispoziti

           

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *