Construiesti sau darami ?

de | 03/09/2013

            In data de 3 septembrie 2013, cotidianul ” Adevarul ” publica in formatul sau electronic un articol ce prezenta o afacere nou aparuta, dar din ce in ce mai in voga in societatea germana – agentiile de alibiuri.

            De altfel pentru cei interesati de articolul in cauza, va ofer aici link-ul necesar accesarii  http://adevarul.ro/international/europa/fabricade-minciuni-agentiile-alibi-creeaza-vieti-duble-1_5224c4f7c7b855ff563b4c2e/index.html

 

            Pentru cei care nu veti citi articolul mai sus recomandat, imi permit a face un scurt rezumat al subiectului supus atentiei.

            Astfel :

– in Germania exista la ora actuala 3 companii care ofera celor interesati urmatorul serviciu : minciuni bine talcuite si bine acoperite cu ” probe „ astfel incat cei apropiati clientului sa nu realizeze ca acesta ( sau aceasta ) le ascunde ceva ; astfel incat acestia sa nu isi dea seama ca ” al lor ” are o viata dubla.

– intr-un asemenea cadru, clientul poate cumpara de la companiile in cauza, un sms cu un mesaj ” urgent ” sau ” de lucru ” ; o invitatie la un eveniment ” de acoperire ” sau chiar adrese si destinatii in localitati in care clientul de fapt nu ajunge dar de care se foloseste pentru a-si insela ( de regula ) partenerul sau partenera de viata.  

– mai nou, pentru ca ” totul  este gandit ” si pentru ca, nu ” totul se poate ” companiile in cauza ” rezolva ” si kilometrajul masinii clientului pentru a da astfel ” proba ” ca acesta intr-adevar circula pe traseele de altfel inventate.

– desigur ca aceste servicii sunt cumparate si platite de cei cu dare de mana, dar si ( spun specialistii ) de cei care nu sunt pregatiti sa accepte adevarul din viata lor.

      

           ” Cireasa pe tort „ in opinia mea, o reprezinta expresia folosita de unul din proprietarii acestor companii intervievati de jurnalistii germani, carora acesta le declara :

           ” EU LE DAU OAMENILOR LIBERTATEA DE CARE AU NEVOIE „.

 

           Eu vin si zic : Oare, asa este ?

 

           Inainte insa de a-mi exprima mai clar opinia, gasesc necesar a face cateva precizari :

 

sunt un fan declarat al antreprenoriatului – zona in care, de altfel de mai bine de 21 de ani activez 

sunt un fan al inovatiei – caut si gust cu reverenta multe din ceea ce mintea omeneasca creeaza sau este pe cale a crea

sunt o persoana suficient ( zic eu ) de flexibila pentru a putea pricepe cat de cat vremurile si nevoile oamenilor

ma straduiesc a judeca cu masura si ( atat cat pot ) cu intelepciune, contextul, cadrul si conditionalitatile semenilor mei

 

            Iata de ce, din perspectiva precizarilor de mai sus, spun :

 

ideea antreprenoriala a afacerii mi se pare sclipitoare ;

detaliile de adancime si creatie atinse sau potential atinse sunt de asemenea spectaculoase ;

– faptul ca pe zi ce trece afacerea cunoaste o crestere a cifrei de afaceri este un rezultat de neconstestat,

 

                                                                  DAR,

 

             TOTUL ESTE BAZAT PE MINCIUNA, si astfel totul este asezat PE RAU, pe RAUL DIN OAMENI, pe RAUL DINTRE OAMENI 

             In esenta, aceasta forma a antreprenoriatului nu construieste ci darama.

             Darama familii, darama destine, darama suflete.

             In esenta, aceasta forma a antreprenoriatului nu aduce beneficii, profit, ci aduce pierderi, aduce faliment.

             Este adevarat ca in afaceri ( ca de multe ori in viata ) conteaza matematica cifrelor, insa viata si afacerile mi-au aratat ca nu de putine ori, la fel de mult conteaza matematica valorilor.

 

             In viata poti sa construiesti sau sa darami

 

             Tu, construiesti sau darami ?

             Pentru cine, pentru ce ?

5 comentarii la „Construiesti sau darami ?

  1. Mitrasca

    Intrebarile sunt simple….astept raspunsurile !Nu m-as fi gandit ca cineva defineste libertatea si in acest mod.Cum sa fii liber ducand o viata dubla?? Vai de libertatea lor!!!

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Sarut-mana Magda,

      Ce ma bucur sa te ” aud ” chiar si in aceasta forma virtuala.
      Ce ma bucur sa-ti ” aud ” gandurile, intrebarile.
      Da, si mie mi-a atras atentia subiectul in sine, cat si perspectiva surprinzatoare din care acesta este privit.
      Insa, cu toata ascutimea si inovatia sa, raman la ideea ca astfel se darama…si nu se construieste.
      Mai devreme sau mai tarziu va crapa, chiar daca pana atunci va …creste.

      Răspunde
  2. Jan

    Capitalismul fara moralitate e periculos. Atat timp cat CEO-ul companiei a fost invatat ca singurul scop al companiei e sa faca profit, e clar ca lui nu i se pare ca face ceva rau.
    Exista cerere pe piata, el ofera in mod cinstit serviciile si castiga din asta, ba mai mult se amageste ca isi ajuta semenii. (daca nu o face el, oricum clientii lui vor minti singuri sau vor apela la alte mijloace).
    Legat de intrebare, din pacate de multe ori trebuie sa darami ca sa poti construi… cred ca pt multi asta prezinta o dilema morala.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Bine spus Jan, capitalismul fara moralitate este periculos.
      Intrebarea este : Ce si mai ales cine genereaza reperele si infrastuctura moralitatii asteptate sau dorite ?

      Răspunde
  3. tibi

    Am ramas fara replica.Daca asta se poate numi afacere atunci e clar ca nici in acest domeniu nu mai exista nnici o limita.Vis-a vis de afirmatia domnului administrator de asemenea ‘afacere’cum ca el ar da oamenilor libertatea de care au nevoie este o mare minciuna…. pe jumatate. Da ati auzit bine, nu am gresit doar pe jumatate prima parte; cum ca el poate da oamenilor libertate(mai ales mintind)e complet fals(vezi Ioan 8:30-47)”si Adevarul va va face slobozi” pentru ca „oricine traieste in pacat e Rob al pacatului”. Apoi Domnul ISUS ne mai spune ca diavolul e tatal minciunii,pe cand „cuvantul Tau este adevarul”(Ioan 17:17b).Asta-i partea cu minciuna,pe de alta parte el are dreptate cand afirma „de care au nevoie”, pt.ca foarte mult depinde de ce avem noi nevoie,ce ne dorim cu adevarat.Din pacate tot mai multi oameni doresc sa fie mintiti, sa minta si duc o viata duplicitara (spoita,cosmetizata,imaginara).Sant trei categorii de oameni:liberi fara DUMNEZEU, liberi cu DUMNEZEU, si liberi in DUMNEZEU, de noi depinde din ce categorie vrem sa facem parte.Sub auspiciul celor rostite(scrise) mai sus cum construim,cum ne cladim viata, viitorul; de vazut si reflectat la textul din Mat.7:21-29 „casa zidita pe stanca”.Doamne ajuta-ne sa zidim pe ADEVAR.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *