Ceva special – simplitatea

de | 22/04/2013

           Sa vedem ce stiu ( pana acum ) despre simplitate.

           Astfel, stiu ca :

simplitatea este opusul complexitatii – chiar daca, nu de putine ori ( paradoxal ) o genereaza sau ( ca sa fie si mai dificil ) rezulta din ea.

simplitatea iese in evidenta – si induce nu de putine ori  mister, prezumtia inteligentei, modestie – elemente care, (  iarasi nu de putine ) ori starnesc invidie, sau din nou paradoxal admiratie.

simplitatea poate fi ( si este ) nu de putine ori dificila – cu titlu de exemplu, incercati sa explicati unui copil de 6 ani, de ce casele si oamenii care stau ( sau care calatoresc la Polul Sud ) nu sunt cu acoperisurile si capetele in jos, daca Pamantul este asa cum zicem noi rotund.

simplitatea presupune nu de putine ori ordine ( in gandire, actiune, comportament, etc. ) – ceva de genul : ” am nevoie de asta si ma pot lipsi de aia „.

simplitatea presupune nu de putine ori disciplina – adica ceva de genul ” daca vreau sa…atunci… „. E un fel de simplitate de rezultat sau de impresie.

simplitatea presupune nu de putine ori smerenie – smerenie fata de Cineva care ne vrea cumva pentru El. In aceste cazuri Cel mai important e EL si nu tu sau noi. In esenta, intr-un asemenea caz simplitatea este incarcata de speranta.

simplitatea presupune nu de putine ori saracie – dupa cum, iarasi paradoxal, de multe ori apare ca fiind apanajul bogatiei.

simplitatea presupune nu de putine ori esente ( poate chiar sinteze ) – adica, ceea ce conteaza, sau ceea ce conteaza separat de ceea ce nu conteaza. As putea spune ca presupune a sti ce sa dai la o parte, si ce sa pastrezi. Daca aplici observatia si la munca s-ar putea sa ai multe surprize placute.

simplitatea poate cuprinde in ea nu de putine ori si asteptarea… – asteptarea finalului simplu rezultat din…complex… 

 

              Simplitatea e ceva special.

              Voi ce credeti ?

 

8 comentarii la „Ceva special – simplitatea

  1. iagher.i.jr

    cred ca a trai simplu e cel mai confortabil dar eu am inteles asta doar dupa ce am trait si altfel.doua exemple:sa ai o masina in garaj cu 230cai si multe dotari si toti din familie sa foloseasca zi de zi masina cu 130cai si dotari minime.sa ai casa cu dotari pe care nu-i rau ni le dorim cu toti si totusi sa te simti confortabil la cabana din lemn, de ce simt asta? de ce simt fericirea in simplitate?

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Poate pentru ca :

      – ai inteles ce conteaza…si ce nu…
      – ai ” umblat ” pe calea nepotrivita…
      – ai suferit…ai pierdut…
      – ai aflat incotro te indrepti…
      – ai inteles ca trebuie sa fi recunoscatoare…

      Dumnezeu sa te binecuvanteze in tot ceea ce faci.

      Răspunde
  2. dana

    Imi place simplitatea, ma consider un om simplu si ma simt bine in compania oamenilor simpli.Dar ma intreb: simplitatea e o calitate sau un defect? Faptul de a fi natural, original, lipsit de prefacatorie, incontestabil sunt calitati dar simplitatea mai inseamna si credulitate, naivitate, franchete ceea ce nu mi se par tocmai niste calitati mai ales in contextul actual. Nemaivorbind de simpliatatea gandirii care poate fi catalogata drept calitate doar atunci cand este rezultatul unei minti ascutite care descifreaza rapid si fara complicatii orice problema. Si imi mai pun intrebarea: simplitatea este nativa sau o dobandesti prin educatie si control?

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Draga Dana, dupa cum ai vazut nu de putine ori simplitatea determina situatii paradoxale. Ca atare, depinde de noi sa stabilim perspectiva. Astfel devin importante valorile si directiile : ” De ce incolo ? ” si ” De ce asa ? „.
      Pe de alta parte, nu stiu daca simplitatea poate fi si nativa, dar stiu sigur ca ea poate rezulta din credinta.

      Răspunde
  3. tibi

    Simplitatea e o trasatura a oamenilor mari,e in apanajul lor sa fie simpli.Suntem printre primii din Europa si noi la ceva:gadget-uri,tablete,etc;dar printre ultimii la inventivitate(nu negativa),viziune si lucrul bine facut.Suntem tot mai sofisticati(vezi melodia devenita hit).Cred ca de vina sunt 2 lucruri:1)acel complex de inferioritate care se vrea mascat(spoit)si 2)mandria.Arareori(inclusiv in domenii sociale;administratie,invatamant,sanatate,interne)mi-a fost dat sa cunosc pe cineva care sa spuna:”nu stiu”.Noi le stim pe toate,doar Ecleziastul nu le stia,noi suntem sofisticati.De obicei cei „simpli” fac, cei sofisticati spun(stiu),cei simpli fac,cei sofisticati comenteaza,pt.ca santem si foarte critici.Exemplul suprem de simplitate il gasim in viata Domnului ISUS.Doamne ajutane sa fim simpli.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Doamne ajuta-ne sa te urmam iar vietile noastre Sa-ti aduca marire si slava. Daca aceasta inseamna si a fi simplu, Doamne ajuta-ne te rugam.

      Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Multumesc Gabriela. Voi da curs invitatiei tale. Multumesc.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *