Ce fel de dragoste iti lipseste ?

de | 22/11/2013

        Este dragostea de mai multe feluri ?

        Se pare ca da.

        Grecii spre exemplu, au 4 cuvinte referitoare la dragoste :

1. Primul este ” eros „ – si desemneaza dragostea pasionala, asociata in esenta cu dorinta sexuala. Ea cuprinde in acelasi timp, si sentimentele puternice ce de obicei stau la baza cuplului, a casatoriei.

2. Al doilea cuvant este ” philia „ – si desemneaza in general o dragoste specifica relatiilor de prietenie. Intra astfel in continutul intelesul si practica sa, elemente precum : virtute, buna-dispozitie, bucuria si placerea de a fi impreuna, dorinta binelui celuilalt.

3. Al treilea cuvant este ” storge „ – si desemneaza dragostea de tip parinte – copil. Avem in acest caz de-a face cu o forma naturala, fara constrangere a sentimentului ; un rezultat adanc a ceea ce este familiaritatea si suportul sau neconditionat.

4. Al patrulea cuvant este ” agape „ – si desemneaza acea dragoste care este generata si sustinuta prin rationalitate. O rationalitate pornita si construita de la atributele si caracteristicile celui sau celei iubite. In esenta, ea este o dragoste pornita si sustinuta de convingeri, o dragoste aleasa pentru elemente bine identificate.

         Si daca dragostea este, iata de mai multe feluri inseamna ca ” tabolul ” creat astfel poate cunoaste cateva specificitati ( in dinamica sa mai ales ).

         Astfel :

– este posibil sa ai un anumit fel de dragoste si sa iti lipseasca in acelasi timp unul sau mai multe alte feluri de dragoste ;

– este posibil ca in timp ce tocmai ce ” ai castigat „ un fel de dragoste, sa pierzi pe de alta parte un alt fel de dragoste ;

– este posibil sa vrei ca tot timpul si in egala masura sa ai la nivel maxim din toate felurile de dragoste ;

– este posibil sa nu stii unde si ce probleme ai in dragoste ;

– este posibil sa crezi ca daca pierzi o dragoste de un anumit fel, le-ai pierdut pe toate celelalte ;

– este posibil sa nu stii cand si cum sa alegi intre diferitele feluri de dragoste ;

 

         In indiferent care, dintre situatiile de mai sus va aflati sau v-ati aflat, va ofer mai jos cateva ” capete de fir „ pentru a cauta posibilele solutii :

 

         „ Cine nu iubeste, n-a cunoscut pe Dumnezeu : pentru ca Dumnezeu este dragoste. ( 1 Ioan 4 : 8 )

         ” Dumnezeu este dragoste ; si cine ramane in dragoste ramane in Dumnezeu, si Dumnezeu ramane in el. ( 1 Ioan 4 : 16 )

         „ Prin dragoste si credinciosie omul ispaseste nelegiuirea, si prin frica de Domnul se abate de la rau. ( Proverbe 16 : 6 )

         „ …credinciosi adevarului, in dragoste, sa crestem in toate privintele, ca sa ajungem la Cel ce este Capul, Hristos „ ( Efeseni 4 : 15 )

 

        Ce fel de dragoste iti lipseste ?

 

          

 

Un comentariu la „Ce fel de dragoste iti lipseste ?

  1. tibi

    Dragostea nu este prea multa niciodata.De toate trei avem nevoie,cat cuprinde.Nu o poti desparti pe una de cealalta, si nici nu o poti inlocui pe niciuna;chiar daca unii oameni incearca.Intr-o zi,cand il sarutam pe micutul nostru, pe Gabriel,sotia dintr-o parte eu din alta,am intrebat-o pe sotia mea cata dragoste poate gabriel absorbi,de cata are nevoie; de toata, cata i-o putem oferi. Tereza de Calcutta spunea odata ( intrebata despre dragoste)ca:”foamea de dragoste este mai acuta si mai greu de potolit decat foamea de paine”.Acum daca DUMNEZEU este dragoste;cata nevoie avem de DUMNEZEU?Mai multa decat ne dam seama.Unii nu vor sa-si dea seama si sa accepte niciodata acest adevar.Eu personal ma declar dependent de dragoste,de DUMNEZEU.Dar ce inseamna si ce implica dragostea,daca spun ca si eu Il iubescs pe Dumnezeu?Dragostea inseamna ascultare,supunere,sacrificiu,timp petrecut cu Cel pe care-L iubesti,pasiune pentru El,dedicare,adorare,asta inseamna dragoste.DUMNEZEU ni l-ea aratat pe toate ( cu prisosinta),noi I-o aratam oare? Si mai e ceva,cand ai primit acesata dragoste si o simti in fiecare moment al vietii tale, si la randu-ti iubesti,nu poti sa tii acest lucru pentru tine,ci lasi sa se vada acest lucru,vorbesti lumii despre el,iti vine sa strigi in gura mare.Cred ca DUMNEZEU pe mine ma iubeste cel mai mult pentru tot ce a facut pentru mine si mai ales ca:” DUMNEZEU Isi arata dragostea fata de noi prin faptu ca, pe cand eram noi inca pacatosi,HRISTOS a murit pentru noi”.(Rom.5:8)

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *