Ce este binele ?

de | 26/12/2012

                In 21 decembrie 2012, agentia de stiri Hotnews Romania a postat pe site-ul sau ( este adevarat cu insemnul P  – publicitate ) un material cu tema – ” Ce este binele „. De fapt, dupa o scurta introducere, se face trimitere la un material filmat ce cuprinde parerile  unui sociolog, a doi jurnalisti si a unui psiholog cu privire la ceea ce domniile lor cred ca este binele. Va invit desigur a urmari materialul filmat pe linkul http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13854318-este-binele.htm. De asemenea nu lipsit de importanta, va invit a citi si comentariile aferente materialului postat de agentia de stiri.

               Daca ati aflat ce este binele, urmarind materialul propus in linkul de mai sus las a decide dumneavoastra.

              Eu, ma folosesc de aceasta, de altfel inspirata idee pentru a va prezenta cateva texte din Biblie care zic eu ca pot reprezenta prin sine un raspuns de folos tuturor. Asa cum deja stiu cititorii mei , nici in acest caz textele alese de mine nu au pretentia de a fi atotcuprinzatoare si suficiente si numai pentru motivul  neputintelor mele in cunoasterea si intelegerea textului biblic. De asemenea ele nu sunt asezate intr-o ordine a importantei, aceasta neinsemnand ca textele nu au o logica aplicativa a continutului lor.

              Sper insa, ca si prin acest demers, noi oamenii sa ne intelegem mai bine conditia si sa traim astfel conform celei pentru care am fost creati si existam. Acestea fiind spuse va invit sa lecturati textele selectate de mine.

 

                                                POMUL  CUNOSTINTEI  BINELUI   SI  RAULUI

 

Geneza 2 : 15 = Domnul Dumnezeu a luat pe om si l-a asezat in gradina Edenului, ca s-o lucreze si s-o pazeasca.

                2 : 16 = Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta : ” Poti sa mananci dupa placere din orice pom din gradina ;

                2 : 17 = dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el vei muri negresit. „

 

Geneza 3 : 1 = Sarpele era mai siret decat toate fiarele campului pe care le facuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii : „Oare a zis Dumnezeu cu adevarat : ” Sa nu mancati din toti pomii din gradina ? „

                3 : 2 = Femeia a raspuns sarpelui : ” Putem sa mancam din rodul tuturor pomilor din gradina.

                3 : 3 = Dar despre rodul pomului din mijlocul gradinii, Dumnezeu a zis : ” Sa nu mancati din el si nici sa nu va atingeti de el, ca sa nu muriti.

                3 : 4 = Atunci sarpele a zis femeii : ” Hotarat ca nu veti muri,

                3 : 5 = dar Dumnezeu stie ca, in ziua cand veti manca din el, vi se vor deschide ochii si veti fi ca Dumnezeu, cunoscand binele si raul. „

                3 : 6 = Femeia a vazut ca pomul era bun de mancat si placut de privit si ca pomul era de dorit ca sa deschida cuiva mintea. A luat deci din rodul lui si a mancat ; a dat si barbatului ei, care era langa ea, si barbatul a mancat si el. 

 

Geneza 3 : 7 = Atunci li s-au deschis ochii la amandoi ; au cunoscut ca erau goi, au cust laolalta frunze de smochin si si-au facut sorturi din ele.

 

Geneza 3 : 21 = Domnul Dumnezeu a facut lui Adam si necestei lui haine de piele si i-a imbracat cu ele.

                  3 : 22 = Domnul Dumnezeu a zis : ” Iata ca omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscand binele si raul. Sa-l impiedicam, dar, acum ca nu cumva sa-si intinda mana, sa ia din pomul vietii, sa manance din el si sa traiasca in veci. „

                  3 : 23 = De aceea Domnul Dumnezeu l-a izgonit din gardina Edenului, ca sa lucreze pamantul din care fusese luat.

                  3 : 24 = Astfel a izgonit El pe Adam ; si la rasaritul gradinii Edenului a pus niste heruvimi, care sa invarteasca o sabie invapaiata, ca sa pazeasca drumul care duce la pomul vietii.

 

 

                                         BINELE  ESTE  UNUL  SINGUR

 

Matei 19 : 16 = Atunci s-a apropiat de Isus un om si I-a zis : ” Invatatorule, ce bine sa fac ca sa am viata vesnica?

              19 : 17 = El i-a raspuns : ” De ce ma intrebi : ” Ce bine ? ” Binele este Unul singur. Dar daca vrei sa intri in viata, pazeste poruncile. „

              19 : 18 = ” Care ? „ I-a zis el. Si Isus i-a raspuns : ” Sa nu ucizi, sa nu preacurvesti ; sa nu furi ; sa nu faci o marturisire mincinoasa ;

              19 : 19 = sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta ” si ” Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. „

              19 : 20 = Tanarul I-a zis : ” Toate aceste porunci le-am pazit cu grija din tineretea mea ; ce-mi mai lipseste ? „

              19 : 21 = ” Daca vrei sa fii desavarsit „, i-a zis Isus, ” du-te de vinde ce ai, da la saraci, si vei avea o comoara in cer ! Apoi vino si urmeaza-Ma. „

              19 : 22 = Cand a auzit tanarul vorba aceasta, a plecat foarte intristat ; pentru ca avea multe avutii.

              19 : 23 = Isus a zis ucenicilor Sai : ” Adevarat va spun ca greu va intra un bogat in Imparatia cerurilor.

              19 : 24 = Va mai spun iarasi ca este mai usor sa treaca o camila prin urechea acului, decat sa intre un bogat in Imparatia lui Dumnezeu. „

              19 : 25 = Ucenicii, cand au auzit lucrul acesta, au ramas uimiti de tot si au zis : ” Cine poate, atunci , sa fie mantuit ? 

              19 : 26 = Isus S-a uita tinta la ei si le-a zis : ” La oameni lucrul acesta este cu neputinta, dar la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinta.

 

 

                                     FACETI  BINE  CELOR  CE  VA  URASC

 

Luca 6 : 27 = Dar Eu va spun voua care Ma ascultati : Iubiti pe vrajmasii vostrii, faceti bine celor ce va urasc,

             6 : 28 = binecuvantati pe cei ce va blestema, rugati-va pentru cei ce se poarta rau cu voi. „

 

 

                                     OMUL  DE  BINE  ESTE  PLIN  DE  DUH  SI  DE  CREDINTA 

 

Faptele Apostolilor 11 : 24 = Caci Barnaba era un om de bine, plin de Duhul Sfant si de credinta. Si destul de mult norod s-a adaugat la Domnul.

Evrei 11 : 1 = Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad.

              11 : 3 = Prin credinta pricepem ca lumea a fost facuta prin Cuvantul lui Dumnezeu, asa ca tot ce se vede n-a fost facut din lucruri care se vad.

 

 

                        SLAVA,  CINSTE  SI  PACE  PESTE  ORICINE  FACE  BINELE

 

Romani 2 : 10 = Slava, cinste si pace va veni insa peste oricine face binele : intai peste iudeu, apoi peste grec.

                    2 : 11 = Caci inaintea lui Dumnezeu nu se are in vedere fata omului.

                    2 : 12 = Toti cei ce au pacatuit fara Lege, vor pieri fara Lege ; si toti cei ce au pacatuit avand Lege vor fi judecati dupa Lege.

 

1 Timotei 1 : 8 = Noi stim ca Legea este buna daca cineva o intrebuinteaza bine.

 

 

                 CEI  CE  CRED  IN  DUMNEZEU  SA  CAUTE  SA  FIE  CEI  DINTAI  IN  FAPTE  BUNE

 

Tit 3 : 8 = Adevarat este cuvantul acesta si vreau sa spui apasat aceste lucruri, pentru ca cei ce au crezut in Dumnezeu sa caute sa fie cei dintai in fapte bune. Iata ce este bine si de folos pentru oameni.

       3 : 9 = Dar de intrebarile nebune, de insirarile de neamuri, de certuri si ciorovaieli privitoare la Lege, fereste-te, caci sunt nefolositoare si zadarnice.

 

 

                   CINE  STIE  SA  FACA  BINE, SI  NU  FACE,  SAVARSESTE  UN  PACAT

 

Iacov 4 : 17 = Deci cine stie sa faca bine, si nu face, savarseste un pacat.

 

 

                   STARUITI  IN  BINE, si astfel puteti spera la VIATA  VESNICA

 

Romani 2 : 7 = Si anume, va da viata vesnica celor ce, prin staruinta in bine, cauta slava, cinstea si nemurirea ;

                    2 : 8 = si va da manie si urgie celor ce, din duh de galceava, se impotrivesc adevarului si asculta de nelegiuire. 

         

              

 

 

4 comentarii la „Ce este binele ?

 1. Paul

  Frumoasa analiza.

  ” Binele este Unul singur ” mi se pare cel mai intelept raspuns posibil. Daca Dumnezeu nu exista, nostiunea de bine nu ar exista. Noi oamenii, fiind toti diferiti in perceptii si sentimente, pentru mine bine ar fi un lucru si pentru un canibal dintr-un tribul Korowai ar fi probabil complet opus. Daca nu exista un arbitru extern, care sa decida ce este binele, notiunea de bine sau rau este irelevanta. Chestiunea moralitatrii este o consecinta directa a dificultatii identificarii binelui fara a-l recunoaste pe Dumnezeu. De aceea binele este unul singur, iar moralitatea absoluta exista din El si prin El.

  Ravi Zacharias discuta problematica moralitatii absolute foarte bine aici: http://www.youtube.com/watch?v=QUrsFtLhzCA

  „Dar daca vrei sa intri in viata, pazeste poruncile. “ – poruncile fiind o exprimare expresa a Binelui.

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   Excelent comentariu Paul.
   Apreciez expres : ” Chestiunea moralitatii este o consecinta directa a dificultatii identificarii binelui fara a-l recunoaste pe Dumnezeu. De aceea binele este unul singur, iar moralitatea exista din El si prin El.”
   Excelent.
   Domnul fie laudat, in veci. Amin.

   Răspunde
 2. Viorica Negrutiu

  „Taina binelui si raului este AMESTECUL si asta, din momentul in care Adam a schimbat inocenta, (unitatea nediferentiata cu Dumnezeu, stare pe care o mai gasim la copilul mic,inca needucat, in rapot cu tot ce-l inconjoara. Nu are rusine, nu are griji, nu stie ca stie ceva,… ), deci, a schimbat aceasta stare cu o cunoastere subiectiva, limitata, separatoare, dar care se vrea normativa. In acest punct al istoriei, tot ce face avand la baza fructele din pomul cunoasterii este subiectiv, pune ziduri intre om si Fiinta lui ( cel ce era menit de Dumnezeu sa fie), intre om si om ( caci gandim asa: eu asi face mai bine, eu nu sunt ca el, etc…) si intre om si Dumnezeu,( caci binele pe care vreau sa-l fac nu-l fac si raul pe care nu veau sa-l fac, iata ce fac! ..)

  Tocmai cunoasterea,( pentru ca suntem fiinte mimetice si imprumutam totul )pe care dorim sa o impunem, anuleaza tot binele nostru. Dorinta mea ( buna) impusa, starneste in celalalt dorinta de a se impotrivi si repeta si perpetueaza la nesfarsit, intre parinti si copii chiar, poticnirea ( impiedicarea de celalat, in momentul in care pornesti sa aplici o fapta buna.Aici e viclenia satanei. A legat mimetismul constitutional functionarii omului de DORINTA.Rezultatul este poticnirea ( sminteala), care , nu doar ca s-a intamplat odata, nu doar ca se intampla unora mai nepriceputi, ci ni se intampla tuturor, in fiecare imprejurare. Nu ne mai descurcam in relatii. Avem nevoie, fie de LEGE, dar care nu-si face treaba corespunzator,fie de un tap ispasitor, pe socoteala caruia, la apogeul crizei mimetice, al scandalului iscat- culmea, de dorinta de a face un bine, satan, cel ce seamana scandalul se autoexpulzeaza, dand impresia unei rezolvari. Putini stim insa ca, fiecare scandal sau conflict rezolvat in acest fel, pe socoteala unui tap ispasitor- de obicei cel mai slab ca pozitie sociala, copilul, femeia, subalternul, este ocazia diavolului de a-si intari pozitia ca stapan al acestei lumi. De cate ori vedem cum mamele, care-si iubesc copiii, ii intarata pana la epuizare, cand, li se pare ca au invins. Defapt, a invins satana si si-a consolidat pozitia.Avem nevoie de CUNOASTEREA care ne vine de la CRUCE.

  Cum a rezolvat Isus problema? A intat in istorie ca om, exact in punctul fenomenului de „tap ispasitor”, dar nu ca o alta victima, ci ca unul care ia aspra Sa de buna voie renuntarea la dreptatea proprie, pentru a imbratisa Dreptatea Tatalui. In acest fel, dezleaga mimetismul de DORINTA si-l releaga de VOINTA TATALUI.Prin El, satan nu s-a mai putut autoexpulza in acea criza a rastignirii.

  Neambalarea mimetica, dezambalarea, asumarea pentru a impiedica scandalul, sunt cai nespus mai bune de a ajunge la obiectiv ( nu al nostru, ci al Tatalui) Abia de aici incolo, in aceasta LUMINA, putem vorbi despre BINE.

  In lumea cazuta, Dumnezeu a hotarat ca BINELE este tot ce ne apropie de El ( de ce oare? suferinta, acceptarea voii Lui, vinderea averilor ( nu a celor materiale, ci renuntarea la propriile definitii, pentru a ne deschide Luminii Duhului Sfant) RAUL , cred ca cel mai mare rau este bunele silit. De aceea, Isus a refuzat, a ocolit aceasta cale de a face binele.
  Recomand cartea „Prabusirea satanei” de Rene Girard- Ed. Nemira

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   Ce sa zic. Un comentariu serios, profund, de folos. Sunt onorat sora Viorica pentru faptul ca dati citire scrierilor mele, si sper ca si aceasta munca a noastra, inainte de toate sa fie placuta lui Dumnezeu, de folos si cercetare celor inca bolnavi.
   Domnul fie laudat in veci de veci.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *