Cat si ce pot sa fac pentru a trai pe acest pamant ?

de | 16/05/2013

                Actrita Angelina Jolie, a dezvaluit presei internationale in urma cu cateva zile, faptul ca de putina vreme s-a supus unei interventii chirurgicale avand ca ratiune eliminarea ( sau reducerea consistenta ) a riscului de a face cancer la san. In fapt, dupa declaratiile si detaliile oficiale, frumoasei actrite i-au fost extirpate parti esentiale din sanii – totul in scop preventiv.

               Intreaga poveste ce explica decizia si actiunea acesteia se completeaza esential si cu faptul ca mama domniei sale a suferit mult si a murit de cancer la san ; dupa cum se completeaza cu faptul ca investigatiile genetice efectuate de artista au aratat ca aceasta sufera de o mutatie semnificativa a genelor ce pot determina aparitia si evolutia acestei boli.

               De altfel, pentru putinii ( poate ) cunoscatori ai geneticii – BRCA1 si BCRA2 – inseamna ceva. Pentru noi, cei putini sau deloc initiati, aceasta inseamna risc crescut de cancer mamar, inseamna ca materialul genetic, adica cel cu care Angelina s-a nascut nu este perfect, ci dimpotriva are un defect ce aduce cu sine un risc. Mai mult, conform expertilor, aceleasi gene si mutatiile lor au o determinatie puternica si in ceea ce priveste riscul de a dezvolta cancer ovarian. In acest ultim caz, solutia pare-se a fi deocamdata tot chirurgicala, si ea consta in ablatia ( scoaterea ) preventiva a ovarelor. Ca atare este posibil ca in viitor actrita sa se supuna si altor interventii medicale.

               Desigur ca, cele petrecute in viata vedetei au facut cu viteza inconjurul lumii, cu atat mai mult cu cat intreaga poveste si ratiunile ei au fost explicate de insasi Angelina in cadrul unui interviu acordat prestigioasei publicatii New York Times

 

               In considerarea celor mai sus relatate, gasesc folositor a spune cateva lucruri, pentru ca mai apoi, folosindu-ma de  ele  sa raspund la intrebarea tema a acestei postari : Cat si ce pot sa fac pentru a trai pe acest pamant ?

 

               Lucrurile considerate de mine necesare si bine de stiu sunt :

 

nu stim daca ne nastem perfecti ( chiar daca scorul Apgar ne da nota 10 )

este foarte probabil sa ne nastem cu defecte genetice care din cauze pe care inca nu le intelegem suficient la un moment dat declanseaza boala. Cu titlu de actualitate, cam 50 % din formele de cancer raspandite implica o mutatie a genei p53. Aceasta gena, pare-se ca se activeaza sau este inalt sensibila la variatiile factorilor de mediu si a celor chimici. Astfel, o schimbare in factorii de mediu si conditiile sunt indeplinite pentru a se declansa cancerul. Altcumva spus, azi iti faci analizele, sunt bune,  maine este posibil a avea declansat cancerul in cine stie ce forma.

copiii pe care ii nastem nu sunt perfecti, chiar daca in cultura populara parintii spun : ” eu te-am facut sanatos, am avut grija de mine si de tine inca de pe atunci „. In fapt, nu stim cu ce defecte ne-am nascut copiii, si nu stim cand si ce se poate declansa in starea lor de sanatate.

in ultimele decenii s-au facut pasi importanti in medicina, mai ales in medicina moleculara. Trebuie aici mentionat Programul Genomului Uman, care inca din anul 2001 a realizat schita genetica a omului, schita alcatuita din aproximativ 35.000 de gene si aproximativ 3 miliarde de baze chimice aranjate intr-o secventa precisa. O munca teribila a cercetatorilor, un pas important pentru omenire.

in zile noastre este in curs de realizare Atlasul Genomului Cancerului, care isi propune sa identifice si sa recunoasca precis mutatiile genetice implicate in declansarea cancerului in multiplele lui forme. Astfel, azi se stie ca defectele materialului genetic sunt cauza celor mai multe tipuri de cancer ( al caror numar pare-se ca nu depaseste 100 ). Combinatiile si mutatiile individuale a acestor tipuri de cancer sunt ametitoare, facand spre exemplu ca un fumator sa produca o mutatie a propriilor gene la fiecare 15 tigari fumate – cancerul pulmonar devenind astfel personalizat, iar tratamentul sau cerandu-se a fi de asemenea particularizat. De altfel, urmare a evolutiilor medicinei moleculare, in ultimii ani practic am intrat in medicina personalizata, despartindu-ne incetul cu incetul de medicina traditionala construita pe tratamentul simptomelor. 

             Noua axioma medicala porneste de la constatarea ca nu suntem egali din punctul de vedere al calitatii si predispozitiilor materialului genetic, si ca atare si tratamentele in caz de boala se cer a fi construite si administrate in considerarea acestei specificitati a fiecaruia dintre noi.

de cativa ani se poate ca fiecare dintre noi, sa obtina pe un CD, schita sa genetica, cu defectele si predispozitiile sale spre diverse boli. Punerea in practica a dorintei necesita tehnologie si bani. Acum, 8 ani investigatia costa aproximativ 50.000 de dolari, astazi se pare ca vorbim de cateva mii de dolari. Angelina Jolie dezvaluia ca undeva peste 3.000 de dolari.

             Informatiile recente arata ca de putina vreme si in Romania se pot realiza asemenea analize. In ce conditii si cum nu stiu, dupa cum nu stiu daca se asigura o privire sectoriala asupra amprentei ADN sau o analiza larga, atotcuprinzatoare. Stiu insa ca relativ usor, si desigur contra cost se poate efectua in strainatate.

             Pentru cei care vreti si care puteti, fiti pregatiti de o intalnire de grad O. Aflati astfel, ce va paste din punctul de vedere al predispozitiilor genetice, sau ce procese de risc s-au declansat deja in organismul dumneavoastra.Problemele astfel tocmai se deschid, ramanand intrebarea : Acum stiti. Ce faceti ?

– cu toate aceste spectaculoase evolutii ale cercetarii medicale si nu numai, este putin probabil ca in urmatorii ani sa se gaseasca leacuri impotriva cancerului. Sunt atatea forme si atatea posibile combinatii, incat multi dintre noi vom putea inca sfarsi datorita acestei boli.

             De altfel, astazi pentru a fi oarecum asigurat ca iti cunosti starea de sanatate, comportamentul cel mai des recomandat este acela de a efectua ritmic, constant diverse investigatii generale si punctuale in acelasi timp – prin intermediul carora de fapt monitorizezi evolutiile indicatorilor chimici, moleculari sau ale organelor direct vizate. Metoda ramane desigur un fel ” de-a soarecele si pisica „.

dar daca, aflam ca suntem predispusi la o anumita forma de cancer sau alte boli precum Alzheimer, Parkinson, diabet, boli cardiace, etc. ce faci ? Te uiti sa vezi daca stiinta iti ofera solutii, nu ? Apoi, intrebi cat costa acele solutii pentru a vedea daca ti le permiti sau daca ti le suporta vreun sistem de asigurari. Apoi, te opresti sau dai curs recomandarilor medicale. Apoi speri a fi sanatos si a nu muri din cauze accidentale. Apoi ?

 

              Acestea au fost elementele pe care am considerat util a vi le prezenta in spatiul dedicat unei postari pe blog. Sper sa va foloseasca in strategia dumneavoastra existentiala si nu numai.

 

              Ramane insa intrebarea :

              Cat si ce pot sa fac pentru a trai pe acest pamant ?

              Raspunsul meu este : Atat cat stiinta, tehnica si putinta ne permite, fara insa a transforma stradania noastra in razvratire sau lupta cu Dumnezeu, fara insa a ne impotrivi voii Sale. Traieste-ti viata cu frica de Dumnezeu si crede in mantuirea ta prin Isus Hristos.

 

              Nu trebuie uitat insa ca :

stiinta si tehnica, stradania de a intelege, nu contravine voii lui Dumnezeu. Dar, dorinta de a fi Dumnezeu, precum si unele aplicatii ale stiintei si tehnicii pot incalca cuvantul si invatatura Sa.

– nu uitati ca nu de putine ori omul prin aplicatiile stiintei si tehnicii a distrus, a omorat. Desigur vina este a omului si a neputintei sale de a-si controla instinctele si pornirile.

descoperirile stiintifice nu trebuie sa te tulbure intr-atat incat sa te faca sa crezi ca poti totul, poti orice. Mai degraba ele trebuiesc incadrate in spatiul milei, dragostei si al rabdarii neobosite pe care Dumnezeu o arata fata de noi.

nu ai voie sa iti iei viata. Decizia ii apartine lui Dumnezeu.

 

               Ai luptat, lupti sau te consideri binecuvantat ?

               Sanatate tuturor.

 

               

3 comentarii la „Cat si ce pot sa fac pentru a trai pe acest pamant ?

 1. Anca

  Sau cu alte cuvinte …poate omul sa-si cunoasca viitorul? Si daca da, l-ar putea influenta? Si daca da, ar fi bine sa o faca?

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   O excelenta intrebare de sinteza.
   Raspunsul ? Poti sa cauti. Poti sa intelegi. Dar nu te razvrati impotriva Lui ; ci dimpotriva, incredete pe El.

   Răspunde
 2. adi

  omul poate sa-si cunoasca viitorul si poate sa-l influenteze. daca se naste si traieste intr-un mediu prielnic, sanatos si urmeaza unimite percepte etice si morale(zic eu sa respecte doar cele 10 porunci), atunci da poate sa-si influenteze viitorul. al sau si a celorlalti.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *