Se intampla in aceasta perioada cateva mutatii interesante si cu efect pe piata muncii din Romania.
Cred ca unele lucruri trebuiesc spuse onest, apasat.
In sinteza lucrurile se prezinta cam asa :
ANGAJATORII DIN PRIVAT :
– nu au o perspectiva suficient de stabila in ceea ce privesc vanzarile si veniturile afacerii. De fapt sunt din ce in ce mai ingrijorati – existand desigur si exceptii.
– multi dintre ei au trecut deja prin redimensionari ale personalului, care de regula a insemnat reducerea numarului angajatilor.
– in aceste conditii, o data in plus resimt presiunea ridicata a fiscalitatii fortei de munca, care ii obliga a lua serios in calcul forme si modalitati de ocolire a ei.
– ofera salarii mici si cer mult angajatilor in schimbul acestora.
– incep sa caute formule alternative de lucru cu angajatii sau fostii sai angajati, in special de tip parteneri pe proiect – si nu angajat ; sau angajatului pe salar minim i se permite un program mai lax, care sa-i permite a ” mai face bani ” si de altundeva.
– prefera sa nu se intrebe daca angajatul sau poate trai decent cu banii primiti de la el drept salar.
– se trezesc mai nou asaltati de indivizi ce cauta de lucru, fiind dispusi a-si vinde forta de munca pe bani putini. Uita-te din nou la punctul de mai sus.
ANGAJATII DIN PRIVAT :
– nu putini realizeaza ca patronatului ii este greu, dar atat cat acesta mai reuseste sa le de-a salariul mai stau si ei.
– simt ca trebuie a lua in calcul din ce in ce mai probabil, despartirea de companie, deoarece viitorul ei a devenit prea riscant, prea incert.
– unii se ingroapa in munca, sperand astfel ca sansele de a ramane in companie cresc. Nu intotdeauna funtioneaza.
– unora ( si nu putini ) chiar le place ce fac si pretuiesc specificitatile muncii lor.
– unii dintre ei considera ca li se cere prea mult pentru banii primiti si atunci isi dramuiesc efortul, implicarea sau isi cauta alte locuri de munca
– unii considera ca patronatul doar ii exploateaza, ii foloseste, simtindu-se a fi tratati doar ca o resursa si nu ca oameni
– devin obositi de incertitudinea privatului si se gandesc serios sau chiar isi cauta un loc de munca la stat, urmand ca ” pe langa ” sa mai incerce si altceva…
ANGAJATORII DE LA STAT :
– in cea mai mare masura inca nu trateaza serios, profesionist, responsabil subiectul numarului de angajati si a rostului sau a pagubei pricinuite de acestia bugetului institutiei si indirect bugetului national.
– sunt in cea mai mare masura dominati, bantuiti de formula ” cine a cui este „ si ” la ce sa am grija „.
– calculeaza atent si chivernisit cat mai au pana la pensie, si cat va fi aceasta.
– acorda atentie ” orientarii politice „ care poate sa faca si sa desfaca poziti, functia, chiar locul de munca.
– unii inteleg ca e austeritate si aleg sa stea pe fundul lor, folosind victimizant formula : ” nu sunt bani „.
– unii ( mari exceptii ) incearca sa optimizeze, sa reformeze. De regula acestia ” dispar ” rapid din structura.
ANGAJATII DE LA STAT :
– sunt acolo pentru ca nu au incredere in privat, pentru ca nu doresc a fi ” slugile ” nimanui.
– unii sunt acolo pentru a-si crea oportunitati de lucru in privat, prin redirectionarea problematicii de lucru ( de la stat ) catre consultanta privata.
– unii considera ca statul ii da siguranta si privatul ” suplimentul „ de venit.
– unii muncesc pe bune, le place si cred in ceea ce fac, dornici a realiza misiunea institutiei din care fac parte.
– altii ” se fac ca muncesc „ – ca doar asa e la stat. Nu putini dintre acestia sunt sau ajung sefi. Ei sunt de regula ” orientati „.
– unii se cred prea batrani pentru pretentiile si ritmurile din privat.
Cateva recomandari esentiale si actuale :
Angajatorilor din privat – daca salariul oferit de dumneavoastra angajatilor vostri nu le permite acestora sa aiba un trai decent, oferiti-le ( daca puteti si stiti ) formule oneste ( corecte ) de suplimentare a veniturilor. Fiti creativi, inventivi.
Angajatilor din privat – tratati-va onest ( corect ) angajatorul si discutati cu acesta despre framantarile si ingrijorarile determinate de locul dumneavoastra de munca. Contribuiti cu tot ce puteti ca afacerii sa-i merga bine.
Angajatorilor de la stat – Unora : Plecati. Faceti loc. Altora : Aveti curaj.
Angajatilor de la stat – sunt vremuri grele, iar voi nu sunteti copiii privilegiati ai statului. Alaturi de el ( stat ) la bine si la rau. Faceti-va treaba.
Voi ?
La stat sau la privat ?
Sau si, si ?
2 comentarii la „Angajat – angajator. Romania – mai 2013”