De fapt, vine vremea celor care prin cunoştinţe, practică şi relaţii au acumulat şi exersat constant şi dinamic impactul reglementărilor şi practicilor fiscale româneşti, europene şi internaţionale în / şi faţă de cetăţeanul român ( rezident sau nu în România ), în / şi faţă de cetăţeanul străin ( rezident sau nerezident în România ), în / şi faţă de persoana juridică română sau grupurile din care aceasta face parte, în / şi faţă de persoana juridică straină României dar cu interese în / şi legat de România.
Pe de altă parte, desigur că titlul postării mele nu îşi propune a induce cumva ideea că până acum fiscaliştii – consultanţii fiscali, nu au existat şi nu au avut nici un rol în economia şi societatea românească. Dimpotrivă. Ei sunt deja organizaţi într-o structură funcţională ( Camera Consultantilor Fiscali ) şi au responsabilităţi şi competenţe suficient de bine precizate în dinamica afacerilor, în dinamica obligaţiilor şi responsabilităţilor fiscale ce stau în sarcina persoanelor fizice şi juridice.
Acum însă, titlul postării mele afirmă că vine vremea fiscaliştilor şi în considerarea următoarelor specifice motive ce caracterizează stadiul de evoluţie al mediului de afaceri românesc, al societăţii româneşti în ansamblul ei.
Iar aceste specifice motive, în opinia mea, sunt :
– şi în România încep a fi oameni cu suficienţi de mulţi bani, cu suficient de multe interese economice, astfel încât ei să aibă din ce în ce mai multe motive pentru a se îngrijora să nu piardă ceva din acestea, urmare a relaţiei cu fiscul românesc.
– în România ultimilor ani, numărul românilor şi al străinilor care au pierdut valori consistente în relaţia cu fiscul românesc a crescut considerabil. Într-un fel, se poate spune că astfel au învăţat lecţii importante pentru viitor ( sau aşa ar trebui să fie… ).
– în România ultimilor ani, sistemele fiscului au început a funcţiona şi asta chiar dacă multe mai sunt încă de făcut, multe mai sunt încă de implementat, şi încă multe de onest aplicat.
– în România ultimilor ani, frica inspirată de fisc, sistemele şi reacţia sa, au fost şi sunt în măsură a genera comportamentul de frică şi ca efect comportamentul de conformare la normele şi regulile fiscale de către un număr din ce în ce mai mare de contribuabili – insuficient însă, pentru ca cei corecţi să fie regula şi nu excepţia. Mai este de lucru…
– în România ultimilor ani, bugetul de stat continuă a demonstra că este nesătul, că mereu vrea mai mult şi că îi displace a da explicaţii cum şi după ce interese şi principii se gestionează.
Dacă cele de mai sus, sunt cum spuneam, motive specifice ale dinamicii recente şi ale actualităţii societăţii româneşti atunci când vorbim de fisc şi relaţia contribuabilului cu acesta, întrebarea pe care acum o aduc înaintea dumneavoastră este :
Dacă doresc a fi într-o relaţie corectă cu fiscul românesc, ce trebuie să fac, de unde să încep ?
Răspunsul direct este : Contactează un consultant fiscal, descriei situatia ta patrimonială, financiară şi notează-ţi răspunsurile. Nu te sfii să întrebi, să ceri lămuriri pentru orice termen, noţiune sau mecanism pe care nu îl înţelegi, pe care nu îl cunoşti. Într-o formă ideală, poţi solicita consultantului formularea în scris a opiniei sale, deşi este puţin probabil că o vei obţine ( iar aceasta şi pentru motivele ce mai jos am să le descriu ).
Sunt importante de ştiut în acelaşi timp, următoarele atribute ale României în materie de fiscalitate :
– legislaţia se schimbă des şi de multe ori imprevizibil şi simultan pe mecanismele fiscale. Este nevoie de veghe zilnică pentru a te asigura cât de cât, că eşti în pas cu dinamica reglementărilor. Per-a-contrario, dacă îţi scapă o zi din această veghe, poţi pierde informaţii şi trenduri esenţiale din teoria şi practica fiscalităţii.
– dacă citeşti legislaţia publicată în Monitorul Oficial al României, nu este suficient pentru a te considera bine informat şi la zi. Contează foarte mult dacă ai cunoştiinţe şi contacte în sistem care să te alimenteze cu instrucţiunile şi ordinele ce vin în aplicarea vechilor sau noilor reglementări. Nu de puţine ori, aceste norme şi practici interne permit celor din sistem şi apropiaţilor lor să-şi câştige şi să-şi transforme în avantaje şi interese, relaţiile directe sau indirecte ale acestora cu mediul de afaceri, cu alţi contribuabili.
– este foarte posibil să nu găseşti uşor un consultant fiscal, după cum este foarte greu să găseşti un consultant fiscal bun. Pe de o parte, nu foarte mulţi dintre doritori trec examenul de acces în profesie ; pe de altă parte, să fi un consultant fiscal bun, necesită o muncă zilnică disciplinată, bune contacte în sistem, precum şi o cazuistică consistentă. De fapt, gasirea unui consultant fiscal şi mai ales a unui consultant fiscal bun, este la ora actuală cea mai mare dificultate pe care o veţi intâlni.
Atunci, dacă aşa stau lucrurile, mai este valabil titlul postării : Vine vremea fiscaliştilor.
Răspunsul meu continuă a fi : Da. Da, pentru că disciplina fiscală trebuie să fie un pilon esenţial al unei societăţi ce doreşte a trăi din ce în ce mai bine. Da, pentru că într-o societate ai şi obligaţii, nu numai drepturi. Da, pentru că şi în acest fel ne arătăm responsabilitatea între generaţii. Da, pentru că minciuna şi furtul trebuiesc a fi sancţionate ; iar corectitudinea şi disciplina respectate şi stimulate.
Dragii mei, vine vremea fiscaliştilor, dacă nu a şi venit deja…