Timpul de gandire

de | 12/03/2013

             Daca apasati un intrerupator ce comanda aprinderea unui bec cu filament, acesta va lumina foarte rapid ( aproape instant ) pentru putinta noastra limitata, in a realiza timpul foarte scurt dintre apasarea efectiva a intrerupatorului si aprinderea becului.

             Daca insa, apasati un intrerupator ce comanda aprinderea unui neon, acesta va avea nevoie de un interval de timp usor vizibil si perceptibil de noi, pentru si pana a lumina efectiv. Pe scurt spus, neonul ( si logica tehnologiei sale ) cere un anumit timp pentru a transforma comanda intrerupatorului in lumina.

             Comportandu-ma precum un bec cu filament ( de aceasta data ) va spun : nu toti oamenii gandesc la fel de rapid.

             Unii, gandesc si reactioneaza ( de cele mai multe ori ) precum becul cu filament ; si rapid gasesc solutia.

             Altii, gandesc si reactioneaza ( de cele mai multe ori ) precum neonul : au nevoie de mai mult timp pentru a gasi solutia.

             Cateva observatii si precizari dintr-o asemenea pespectiva cu referire la om, cu referire la societatea umana :

nu intotdeauna, in orice situatie de viata, oamenii au aceiasi viteza in gandire. Este gresit ca atare a considera omul ca fiind constant rapid sau constant lent. Este adevarat insa ca se poate vorbi de o ” amprenta „, de un specific al fiecarui individ.

de multe ori viteza in gandire nu coincide cu viteza in executia solutiei gasite. Lipsesc nu de putine ori detalii importante, chiar daca drumul e oarecum configurat.

da, viteza in a gasi solutia, este de regula un semn al inteligentei. Nu de putine ori insa, mai apoi, la calm, se gasesc solutii alternative poate mai bune.

in viata sunt diverse situatii, care cer diverse viteze de gandire. Chiar daca noua ni se pare altcumva, nu de putine ori ar fi fost bine sa ne grabim ; dupa cum in altele ar fi fost bine sa nu ne grabim.

societatea pare a prefera indivizii care gandesc rapid, si ” per a contrario „, ii valorizeaza mai putin pe cei care gandesc mai lent. Nu de putine ori e victima lui ” aici si acum „.

exista o zona speciala intre gandire si motivatie. Este foarte greu de patruns, conteaza insa foarte mult, iar priceperea in reglajele ei poate crea adevarate minuni.

pana la un punct, viteza gandirii este influentata de nivelul cunostintelor acumulate prin studiu, prin experienta de viata. Ele insa, nu explica pe de-a intregul viteza in gasirea solutiei.

 

              Dumneavoastra ce ziceti ?

4 comentarii la „Timpul de gandire

  1. tibi

    Aici nu mai pot sa tin pasul cu tine,sunt mai „lent”.Intr-o zi vecinul meu m-a intrebat care e diferenta intre ‘dstept’ si ‘inteligent’.A trebuit sa-i raspund onest ca nu stiu.Atunci el mi-a dat o explicatie care suna cam asa:cel destept le stie pe toate,iar cel inteligent stie ce stie.Eu gandesc mai greu de aceea maditez mult;de exemplu mi-au trbuit 38 de ani sa-mi dau seama care e rostul meu,de ce DUMNEZEU mi-a dat viata si pentru ce,sa-mi dau seama cat ma iubeste .Ferice de cei ce gandesc mai rapid.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Toate au vremea lor, frate Tibi.
      Multumim lui Dumnezeu pentru rabdarea avuta cu noi…cu cei care gandim mai greu…
      Marit si slavit fie numele Sau, in veci.
      Amin.

      Răspunde
  2. DanP

    de foarte multe ori viteza de gandire si raspunsurile/reactiile imediate sunt solutii de moment; un timp mai lung de gandire iti da sansa sa alegi o solutie mai buna pe termen lung. La fel si exemplul tau, becul are o durata de viata mai scurta decat neonul, tocmai datorita aprinderii aproape imediate. sa nu mai vorbim de consumul electric care este cam 1 la 1 fata de neon, unde consumul semnificativ este alimentatorul acestuia. Aici este si „smecheria” comerciala la becuri, fie cu incandescenta, halogen sau economice. Poate ca ele resizta la nu stiu cate mii de ore de functionare, dar vorbim de functionare continua. Aprinderile dese sunt cele ce omoara aceste becuri.
    daca vorbim de viteza de gasire a solutiilor, aici se interpun solutiile de moment, discernamantul si experienta, apoi evaluarea avantajelor imediate/directe cu a celor pe termen lung.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Ca in alte dati, imi era dor de comentariile tale si aleasa lor lumina.
      Multumesc Dane.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *