De voie, de nevoie, cei mai multi dintre noi alegem sa ” mergem inainte „.
Adica, zi dupa zi, ” pasim ” voluntar sau manati de oameni si situatii, spre ceea ce devine clipa urmatoare, ziua urmatoare.
Ne facem planuri, strategii, ne mobilizam si speram…
Pe drum, gasim satisfactii, intalnim si observam semeni, gasim suparari si infrangeri sau pur si simplu stim ca trebuie sa mergem.
Toti insa, obosim.
Toti insa, avem nevoie de odihna.
Toti insa, avem nevoie de opriri.
Toti insa, ar fi bine sa facem un pas inapoi. Adica, sa iesim pentru o vreme ” din joc „. Sa facem un pas inapoi, sau in lateral daca vreti, astfel incat sa ” privim ” situatia si tabloul nostru de viata, de context – din afara sa. Sa privim si sa analizam ce vedem, ce intelegem si ce nu intelegem.
In opinia mea, exercitiul este folositor, desi unii zic ca nu este bine a gandi prea mult si aleg pur si simplu sa actioneze. Ei zic ca fac…, dar la un moment dat, tot se opresc…
In cele ce urmeaza, am sa va prezint cateva invataturi rezultate din propriile-mi opriri si din cele ale altora. Sper sa va foloseasca.
Astfel, am observat si invatat ca :
– lumea isi continua mersul, chiar si daca tu – pentru moment – te opresti ;
– la catava vreme de la ” iesirea ta din decor ” – apar semne de la oameni pentru care tu, oarecum contezi ;
– pricepi mai mult decat in alte dati, in cate aspecte ale vietii esti puternic determinat sau condus de altii, si cat te-ai ignorat sau iluzionat. Iti poti vizualiza astfel si propriile-ti neputinte, propriile-ti ezitari, propriile-ti frici.
– realizezi ca binele poate insemna si mai putin, si nu neaparat mai mult ;
– iti pricepi mai bine relatia : consum – rezultat si descoperi de multe ori ca ai risipit sau te-ai risipit ;
– descoperi cat te-ai neglijat sau pe cine ai neglijat, lasandu-te ” dus ” pur si simplu…
– iti ” vizualizezi ” mai bine personalitatea din perspectiva a ceea ce arati a fi prin fapte si nu din perspectiva a ceea ce pretinzi a fi prin vorbe ;
– te intalnesti in tihna cu micile-ti placeri. Este bine a ramane atent observate si controlate chiar si intr-o asemena stare.
– gasesti explicatii si intelesuri la situatii si evenimente ce pana atunci pareau de neinteles ;
– iti descoperi binecuvantarile si darurile divine ;
– iti descoperi micimea si imperfectiunile morale, atitudinale si de actiune ;
– iti descoperi promisiunile neonorate fata de tine insuti, fata de cei din jurul tau, fata de Dumnezeu ;
– gasesti sensuri si directii de gandire si actiune la probleme ce pana atunci au fost agresate prin rationalitate, dorinta si actiune ;
– descoperi cui trebuie sa-i ceri iertare si de ce. Putini insa o si aplica mai apoi in practica.
– descoperi ca, de mult nu ai vorbit in tihna cu Dumnezeu. Si nu e bine…Roaga-te.
– iti descoperi, lungimea, latimea, adincimea si inaltimea ratacirilor…
Desigur ca, enumerarea de mai sus, nu epuizeaza subiectul propus astazi atentiei, dar poate il deschide…
Un pas inapoi ?
Dacian ,esti inepuizabil!!Astept mereu cu interes postarile tale care ,am senzatia ca-mi fac ordine in minte.! Multumesc ca existi .Va imbratisez pe toti cu tot dragul si prietenia mea.
Ma bucur ca pot fi de folos Magda.
Cat priveste ordinea mintii – ma straduiesc, ne straduim…
Cu drag te imbratisam si noi, draga noastra prietena.
inapoi nu , doar in lateral
De acord, Gabi.
In lateral.
Din pacate nu toata lumea isi „permite” sa faca pasul inapoi si rezultatul in final e burn-out (profesional/emotional/spiritual).
Poate ar fi mai bine sa ne invatam copii/generatia urmatoare sa traiasca mai „incet” (exemplu concret: In loc de fast-food sa avem slow-food, in loc de ipad sa mai foloseasca creionul etc..)
The Rolling Stones – Time is on my side 🙂 > http://www.youtube.com/watch?v=PHVeyo4W18U
Multumesc pentru comentariu Jan. Ca intotdeauna, echilibrat.
Multumesc de asemenea, pentru dedicatie.
Si, da, poate ar fi mai bine…
Sant de acord doar daca pasul inapoi inseamna a renunta la ceva vechi,la o viata lipsita de continut,la o traire fara perspectiva crestina si a incepe oviata noua,la umblarea pe o cale noua,care duce catre cer,alaturi deDomnul ISUS.Acest pas inapoi e acceptat.Pentru crestini exista doar inainte,doar in sus,daca am ales si ati ales aceasta cale „nu-i drum n’apoi,nu-i drum n’apoi”.Fratele I.T. ne spunea la un curs de crestere spirituala,ca daca am asemana viata noua,schimbata a unui crestin autentic,cu o curba dintr-un grafic aritmetic,ea ar trebui sa urce mereu,chiar si cand apar sincope,coborasuri,ele tot in ascensiune trebuie sa ramana,sa urmeze aceeasi linie ascendenta.Exista un risc mare pt. pasul inapoi;vezi ce apatit sotia lui Lot(Gen.19:26).Pavel ne spune ca ;”alerg spre tinta,pentru premiul chemarii ceresti a Lui DUMNEZEU,in Hristos Isus”(Fil.3:14),aceasta este directia si in indemnul din (Evr.12:1)”sa alergam cu staruinta in alergarea care ne sta inainte”.(vezi cantarea „Mereu ‘Nainte”)