Intrebari omenesti – raspunsuri biblice – episodul 3

de | 16/12/2012

                        Cu voia lui Dumnezeu, iata ca a venit vremea celui de-al treilea episod din seria ” Intrebari omenesti – raspunsuri crestine „. Este o serie dedicata configurarii, improspatarii sau a asezarii primelor piese a ceea ce eu cred ca ne este folositor in viata – invatatura si practica biblica.

                        Spuneam in episoadele anterioare ca societatea romaneasca in ansamblul ei,  arata mari carente si neajunsuri in ceea ce priveste cunoasterea continutului si a practicii cerute de invatatura crestina – cea declarata de cei mai multi romani ca reprezentand credinta si fundamentul vietii lor spirituale. Imi asum desigur limitele acestei generalizari, viata aratandu-mi ca exista ( multumim lui Dumnezeu ) nu putine exceptii.

                       Totusi, cred ca mai este de lucru, mai trebuie vorbit si impartasit de catre cei care l-au cunoscut pe Dumnezeu, despre ce inseamna a fi crestin. Ce poti si ce nu poti in aceasta conditie. Ce iti asumi si ce ti se cere in aceasta conditie. Ce ai si ce poti sa speri a avea de la aceasta conditie.

                       Oricum, trebuie facute cateva precizari importante, cu riscul de a ma repeta :

– lectura materialelor mele nu poate si nu trebuie sa tina loc de studiu biblic individual

– intrebarile si mai ales raspunsurile date in aceste episoade, nu epuizeaza intrega resursa a invataturii biblice legate de subiectul propus

– intrebarile si raspunsurile nu sunt asezate intr-o ordine a importantei

fiecare avem o masura a credintei data de Dumnezeu. Pentru unii, cele scrise de mine sunt doar capete de fir. Ele trebuiesc desirate de fiecare in parte.

                     Dumnezeu sa va insoteasca cu intelepciunea, priceperea si harul sau.

 

                                                                DE CE NE-A FACUT DUMNEZEU ?

RASPUNS : Pentru ca asa avrut. Ne-a creat pentru slava Sa.

Apocalipsa 4 : 1 = ” Vrednic esti Doamne si Dumnezeul nostru, sa primesti slava, cinstea si puterea, caci Tu ai facut toate lucrurile si prin voia Ta stau in fiinta si au fost facute.”

Isaia 43 : 6 = Voi zice miazanoaptei : ” Da incoace ! „, si maizazilei : ” Nu opri „, ci adu-Mi fiii din tarile departate si fiicele de la marginea pamantului :

           43 : 7 = pe toti cei ce poarta Numele Meu si pe care i-am facut spre slava Mea, pe care i-am intocmit si i-am alcatuit. „

 

                                                                CUM POATE FI DEFINIT PACATUL ?

RASPUNS : Pacatul poate fi definit ca :

                       Incalcarea Legii lui Dumnezeu.

1 Ioan 3 : 4 = Oricine face pacat face si faradelege ; si pacatul este faradelege.

                      A stii ce este binele, dar a nu face binele.

Iacov 4 : 17 = Deci cine stie sa faca bine, si nu face, savarseste un pacat.

                     Orice nu vine din incredintare.

Romani 14 : 23 = Dar cine se indoieste si mananca este osandit, pentru ca nu mnanca din incredintare. Tot ce nu vine din incredintare e pacat.

                     Nota mea : Incredintarea este mecanismul biblic, care iti cere ca nu cumva prin binele tau sa-ti faci semenul a pacatui. Este ceva de genul, nu manca intentionat in fata si nu spre starnirea poftelor semenului tau care are probleme cu obezitatea. Mancarea in sine nu este un lucru rau, dar, intr-un asemenea context, cu o inima si minte iresponsabila din partea ta, in loc sa faci un bine , faci un rau. Pazeste-ti seamanul de pacat. 

 

                                         CARE  ESTE  RELATIA  ACESTEI  LUMI  CU  DUMNEZEU ?

RASPUNS : Lumea se afla in stare de pacat fata de Dumnezeu si astfel am rupt relatia initiala cu El. 

                         ( Romani 18 – 32 )

ce se poate cunoaste de oameni despre Dumnezeu le este descoperit in ei, ca-ci le-a fost dat de Dumnezeu

oamenii nu se pot dezvinovatii ca nu stiu ce este, ce poate si ce face Dumnezeu

– cu toate cele de mai sus, oamenii s-au falit si se falesc ca sunt intelepti. Au innebunit, si-au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare, taratoare. Oamenii, au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat la fapturi in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci.

                                                              de aceea,

Dumnezeu i-a lasat prada necuratiei, i-a lasat sa-si urmeze poftele inimii lor ( asa ca oamenii isi necinstec singuri trupurile )

Dumnezeu i-a lasat in voia unor patimi scarboase. Femeile au schimbat intrebuintarea lor fireasca intr-una care este impotriva firii. Barbatii au parasit intrebuintarea fireasca a femeii,  s-au aprins unii pentru altii in poftele lor, savarsind parte barbateasca cu parte barbateasca.

– Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate ca sa faca lucruri neingaduite.

                                                                 astfel :

oamenii au ajuns : plini de orice fel de nelegiuire,  de curvie, de viclenie, de lacomie, de rautate, plini de pizma, de ucidere, de cearta, de inselaciune, de porniri rautaciaose, sunt soptitori, barfitori, uratori de Dumnezeu, obraznici, trufasi, laudarosi, nascocitori de rele, neascultatori de parinti, fara pricepere, calcatori de cuvant, fara dragoste fireasca, neinduplecati, fara mila. 

 

                                          ESTE  POSIBILA  REFACEREA  RELATIEI  CU  DUMNEZEU ?

RASPUNS : Da. Devenind o faptura noua, prin mijlocirea Domului Isus Hristos.

2 Corinteni 5 : 17 = Caci,  daca este cineva in Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus : iata ca toate lucrurile s-au facut noi.

                Nota mea : ve recomand a citi intreg capitolul 5 din a doua Epistola a lui Pavel catre Corinteni, unde de fapt se prezinta forma si continutul a ceea ce inseamna faptura noua.

Ioan 14 : 6 = Isus i-a zis : ” Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine. ” 

 

          Pana aici episodul trei. La vremea potrivita, cu voia lui Dumnezeu, episodul patru.

 

 

                                                               

 

 

                       

                       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *