Dragi prieteni, vă invit să vă aşezaţi confortabil într-un fotoliu sau în pat chiar, să închideţi telefonul mobil şi să vă asiguraţi pe cât se poate că, preţ de aproximativ jumătate de oră nimic nu vă va deranja.
Apoi, vă rog să închideţi ochii, să vizualizaţi cu ochii minţii harta politică a globului pământesc şi să vă imaginaţi ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar putea circula liberi, fără restricţii şi controale, pe toată întinderea planetei Pământ.
Eu unul am făcut acest exerciţiu, iar mai jos vă prezint una dintre perspectivele generate de ( trebuie să recunosc ) ciudatul exerciţiu.
Astfel :
- cred că dacă oamenii ce trăiesc acum pe Pământ, ar putea circula liberi ( fără restricţii şi controale ) pe întreaga suprafaţă a planetei, mase mari de oameni s-ar deplasa dinspre zonele ce oferă condiţii grele de trai şi puţine oportunităţi de supravieţuire, către zonele de pe glob ce oferă mai multe oportunităţi de supravieţuire şi evoluţie, şi zonele ce oferă condiţii mai bune de trai.
Dar unde pe Pământ sunt mase mari de oameni care o duc greu, mase mari de oameni care nu au suficiente oportunităţi de supravieţuire ?
Un răspuns rapid ar fi : în Africa şi în Asia – în special India, părţi ale Chinei, Coreea de Nord, părţi ale Americii de Sud.
A, şi ar mai fi un răspuns : în zonele unde sunt conflicte armate.
Să intrăm în puţine detalii.
AFRICA – ocupă aproximativ 20,2 % din partea de uscat a Pământului şi ” găzduieşte ” aproximativ 16 % din populaţia lumii. Astăzi, planeta Pământ este căminul pentru peste 7,3 miliarde de oameni.
AMERICA de NORD – ocupă aproximativ 16,1 % din partea de uscat a Pământului şi ” găzduieşte ” aproximativ 7,23 % din populaţia lumii
AMERICA de SUD – ocupă aproximativ 12,1 % din partea de uscat a Pământului şi ” găzduieşte ” aproximativ 5,30 % din populaţia lumii
ASIA – ocupă aproximativ 29,6 % din partea de uscat a Pământului şi ” găzduieşte ” – ATENŢIE – peste 60 % din populaţia lumii ( aproximativ 4,427 miliarde persoane ).
AUSTRALIA ( împreună cu insulele învecinate – Oceania ) – ocupă aproximativ 5,7 % din partea de uscat a Pământului şi ” găzduieşte ” aproximativ 0,47 % din populaţia lumii.
EUROPA – ocupă aproximativ 6,8 % din partea de uscat a Pământului şi ” găzduieşte ” aproximativ 8,25 % din populaţia lumii. Aici, poate este util a vă informa că în Europa se alocă şi se consumă, mai bine de 50 % din cheltuielile sociale de la nivel global.
A, să nu uit : pentru ca o populaţie să aibă un viitor ( sau altfel spus – să nu dispară ) este necesar a avea o rată a fertilităţii de 2,1 copii la o femeie. În România, rata fertilităţii este de 1,35 – 1,4 copii la o femeie. La nivelul UE, rata fertilităţii este de 1,58 copii la o femeie.
În intervalul 2016 – 2050, peste jumătate din creşterea populaţiei este de aşteptat să vină din următoarele 9 tări ( în ordine ) : India, Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Republica Unită Tanzania, SUA, Indonezia, Uganda.
Pe de altă parte, este poate util a vă reaminti că acum în lume, cei mai mulţi milionari în dolari americani sunt în China – aproximativ 11.680.000 de persoane. Urmează SUA cu aproximativ 8.760.000 de persoane milionare în dolari şi apoi Marea Britanie cu aproximativ 2,4 milioane persoane milionare în dolari americani.
Nu în ultimul rând, găsesc folositor a vă informa despre faptul că acum în lume ( început de 2016 ) aproximativ 53 % din populaţia lumii trăieşte în zona urbană, şi asta comparativ cu numai 5 % în urmă cu doar 100 de ani. De altfel, dacă trendurile actuale se menţin, în 2050, peste 70 % din populaţia lumii va locui în zona urbană. La fel de important mi se pare şi faptul că în fiecare an pe glob ( fără a lua în calcul evenimente globale majore – pandemii, războaie mondiale, etc. ) peste 220.000.000 de oameni se deplasează dintr-o ţară în alta pentru a-şi căuta mai binele material.
Cât priveşte conflictele militare de pe glob, la ora actuală, sunt atât de multe şi atât de alambicate, încât şi aici ” imaginile fac cât o mie de cuvinte „. Aşadar, vă invit a vizualiza imaginea ( şi detaliile aferente ei – dând clik pe semnele albastre ) la adresa de mai jos :
http://www.warsintheworld.com/?page=static1329446051
Sintetizând oarecum cele de mai sus, în scenariul de mine imaginat, posibilele mişcări de mase de oameni ( fără restricţii şi fără controale ) ar avea ( printre altele ) ca posibil efect – şi aglomerarea urbanului deja formatat şi existent. În asemenea posibile condiţii, întrebările care se cer sunt următoarele :
* La ce încărcătură demografică şi de imigraţie pot rezista actualele oraşe ?
* Care sunt limitele actualelor oraşe şi ale actualelor aglomerări urbane şi care le sunt vulnerabilităţile ?
* Ce feluri de provocări pot aduce aceste posibile fenomene de masivă mişcare demografică, şi ce intensitate pot atinge ele ?
* Ce fel de modificări ( în formă şi fond ) ar putea apărea în ceea ce priveşte calitatea vieţii urbane şi calitatea vieţii locuitorilor săi ?
* Ce este important şi de ce / care sunt relaţiile între : oportunităţile de supravieţuire individuală sau / şi de grup, calitatea vieţii, securitatea individuală şi casnică, identitatea individuală sau / şi de grup, mai binele…
Sună soneria de la poartă.
Deschid ochii, mă trezesc…oare ?
La televizor se vorbeşte de Schengen, garduri, controale, imigranţi, insurgenţi, bogaţi şi săraci. Mulţi vorbesc…
E vecinul. Mă roagă să-i tractez maşina. A rămas fără baterie. Se mai întâmplă.