Ceva special – Esecul

de | 03/03/2013

             Veti spune ca mi-am pierdut mintile. Ca in fata unui cuvant care provoaca suparare, care nu de putine ori este insotit de lacrimi, de nervi sau rusine, eu ma grabesc a alatura expresia ” ceva special „. Cum sa fie special, asa ceva ?

             Dar ce este esecul ? Ce intra in forma si continutul sau ?

             Ca intotdeauna, nici in cazul de fata nu-mi asum definitii sau perspective atotcuprinzatoare, si numai pentru motivul ca am evidentele mele limite omenesti. Totusi, subiectul fiind de evident impact in viata oamenilor, sunt nevoit al „creiona” cel putin.

             Astfel, cred ca esecul este o situatie in viata omului, care rezulta si il determina pe acesta a se raporta, a se compara sau a se confrunta cu :

             * standarde impuse de altii

             * standarde impuse de sine ( persoana in cauza )

             * rezultatul sau rezultatele raportarii, comparatiei sau confruntarii standardelor mai sus aratate

             Cred in acelasi timp ca actiunea persoanei in cauza, si mai ales rezultatul actiunii sale in raport de standardele mai sus aratate determina efecte aparent neplacute, nedorite in viata celui direct implicat astfel. Paleta efectelor esecului este larga, ea putand a cuprinde :

              * manifestari fiziologice ( accelerarea batailor inimii, accelerarea pulsului, stari de greata, lesin, etc. )

              * manifestari pshihologice ( depresii, neincredere in sine, autocritica, ura, incapatanare, etc. )

              * manifestari sociale ( izolare sau dimpotriva ” excese  ” sociale )

              Cred insa in acelasi timp, ca esecul poate determina in schimb si alte efecte, precum :

– descoperirea unor valori, principii, metode

– revederea unor valori, principii, metode

– indepartarea sau apropierea de valori, principii, metode

– ordine si strategie existentiala

– mobilizare si disponibilitate pentru efort

– constientizarea, evaluarea sau reevaluarea prejudecatilor

– revederea ” pozitiei ” individuale pe traseul vietii

– maturizare

             Se prea poate insa, ca esecul sa nu aiba nici un efect in viata individului. Pur si simplu, nu cutremura nimic in el. Situatiile de acest fel nu sunt mai putin importante in intelegerea naturii umane si a specificului individual. Desigur, nuantele sunt multe si poate ca fiecare ar fi in masura a genera prin sine o dezbatere si analiza distincta. Fiind totusi o postare pe blog ma opresc aici.

             Gasesc in acelasi timp insa folositor ( sper ) a va impartasi cateva sinteze in si legat de esec, observate de mine pe parcursul de pana acum al vietii mele. Astfel :

de prea multe ori, esecul apare oarecum surprinzator in diversele situatii de viata. De regula explicatia este aceea ca, el de prea multe ori nu este luat in calcul. Si nu este luat in calcul, sa zicem ” cultural „, dar nici metodic. Adica, cultural – esecul este marginalizat si rau famat, iar metodic – inseamna ca de prea multe ori imitam fara sa gandim, sau actionam fara sa planificam.

suntem de prea multe ori dominati de formula ” ori – ori „ ; sau astfel spus credem ca ” daca este sa avem ceva ” sau  ” sa fie ceva „, atunci trebuie sa se arate din prima ( din prima incercare ). Este nu de putine ori o asteptare cu ancore in superstitie, in ceva ” dat ” – cu care nu e bine ” sa te pui „. De fapt poate crezi ca ” e un semn „.

lipsa culturii esecului ( ca ceva firesc in viata ) face ca oamenii sa fie retinuti in a-si manifesta creativitatea, curajul, initiativa. Se ramane astfel in tipare, in modele impuse ; inhibandu-se pana la suprimare individualitatea, autenticitatea.

exista o predispozitie umana care face usor ca viata proprie sa para in cele din urma un esec. Adica, daca cauti onest in propria-ti viata, in mod sigur vei gasi lucruri, fapte, ganduri si framantari care iti arata usor ca de fapt esti un ratat. Ca desi crezi ca ai facut, ai putut, si ai aratat, de fapt sunt zone consistente in care nu ai facut, nu ai putut, si nu ai aratat. Ramai cu intrebari de genul : ce-ar fi fost daca… 

        Cum ar fi fost daca, ati fi fost invatati la timp si despre esec ca posibila varianta a gandurilor, trairilor si actiunilor voastre ?

        Cum ar fi fost daca, ati fi fost invatati sa va incredeti in Dumnezeu si nu in oameni ?

        Cum ar fi fost daca, ati fi fost invatati ca minuni se intampla in fiecare zi in viata voastra ? Ca minune este ca va treziti dimineata. Ca minune este ca va miscati mainile, picioarele.  Ca minune este ca aveti ca manca. Ca minune este ca puteti manca singuri.Ca minune este ca aveti sotie, sot, copii, parinti, bunici, strabunici.

        Cum ar fi fost daca, ati fi fost invatati ca nu puteti totul ; iar chiar si ceea ce puteti, trebuie a fi facut cu frica de Dumnezeu ? 

        Cum ar fi fost daca, ati fi fost invatati ca viata cuprinde obligatoriu si incercari ? Ca incercarile ajuta, inalta, smeresc.

        Cum ar fi fost daca mi-as fi asumat decizia neasumata ?

        Cum ar fi daca mi-as asuma azi…

 

        Esecul e ceva special.

        Dumneavoastra ce credeti ?

 

             

10 comentarii la „Ceva special – Esecul

 1. m.m

  Special? Cred ca se potriveste aici adagio-ul:ce nu te omoara te intareste!Daca esti puternic,daca ai noroc, atunci poate fi ceva mobilizator….

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   Daca nu esti puternic, atunci ? Ce interesant, poti sa devii mai puternic gresind, nereusind.

   Răspunde
 2. gabriel

  noi mai credem si ca „esecul este parte a drumului spre succes”!

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   De ce ai pus semnul intrebarii la sfarsitul afirmatiei tale ? Nu esti sigur ?

   Răspunde
 3. Negrutiu Viorica

  „Pasul gresit serveste pasului bun” spunea Exupery.
  „Taina binelui si raului este amestecul” spunea un liber cugetator, dar nu inainte de a fi spus-o chiar Isus in Pilda neghinei. RAUL e tot ce ne indeparteaza de Dumnezeu si-I uzurpa Maretia ( de ce ? tocmai succesele trufase si binele ateu ( obtinut fara Dumnezeu).BINELE e tot ce ne apropie de Dumnezeu si ne da un sens real al nevoii de Mantuitor ( de ce oare?… tocmai esecurile care ne duc ” la capatul” nostru, la limita de unde incep posibilitatile infinite care se adauga insuficientei constientizate.
  Daca ar fi sa ramanem la un nivel mai superficial, esecul pentru traseul unui om este ceea ce inseamna bioxidul de carbon pentru sange si plamani: un stimulent, care semnaleaza nevoia de a inspira…

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   Minunat Viorica : ” un stimulent, care semnalizeaza nevoia de a inspira…”
   Minunat. Multumesc.
   Dumnezeu sa te aibe in paza Sa.

   Răspunde
 4. tibi

  Draga Dacian;nu stiu foarte multe despre esec desi am mai avut unele in viata.De exemplu daca uneori si pana acum cativa ani am esuat ca tata, acum stiu cum si la Cine trebuie sa vin sa transforme escul in victorie.Cred ca asta trebuie sa invatam despre esec;cum il putem transforma in victorii.Vi se pare imposibil,dar chiar nu e.Pot TOTUL in CRISTOS care ma intareste.A si mai e ceva(Ioan 14:13)”si orice veti cere in numele Meu”.Doamne ajuta.

  Răspunde
  1. Dacian Autor articol

   Poate fi tema de seminar : Cum sa transformi esecul in victorie – sub puterea si exemplul lui Isus.
   Dumnezeu sa te binecuvanteze draga frate in credinta.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *