Cat valoreaza munca ta ?

de | 24/01/2013

       Formula scurta de raspuns :

– cat crezi tu ca valoreaza

– cat crede angajatorul de la stat ca valoreaza

– cat crede angajatorul din privat ca valoreaza

– cat valoreaza munca celor cu care esti comparat sau cu care te compari

– cat mai putin

– din ce in ce mai putin

– din ce in ce mai mult

– din ce in ce mai mult spre din ce in ce mai putin

 

     Formula lunga de raspuns :

            Pe harta globala a afacerilor,  Romania se remarca inca prin costul relativ scazut al fortei de munca. Daca este bine, daca este rau, este un subiect interesant fara indoiala si necesar de urmarit. In cele ce urmeaza insa, va propun a privi posibilele raspunsuri la intrebarea – tema a postarii, prin flitre care poate va vor pune pe ganduri sau poate chiar va vor impinge la actiune.

            Desigur, nu-mi propun, ca printr-o scriere pe blog sa ” dau gata ” un subiect pe care, de zeci buni de ani, semeni de-ai nostri nu l-au lamurit, epuizat si inteles intru-totul. Totusi insa, imi asum ca in cele ce urmeaza sa marchez in opinia mea cateva elemente care, zic eu, merita a fi luate in considerare atunci cand vorbim de valoarea muncii fiecaruia si mai  ales de actualitatea si perspectivele ei.

           Astfel :

– Un raspuns onest la intrebarea, cat valoreaza munca ta este : Nu stiu sau depinde. De ce depinde ? Pai, depinde de vremuri ; daca sunt vremuri de exuberanta economica e una, daca sunt vremuri de regres economic e alta. Depinde de asemenea de conditionalitatile situatiei tale financiare, care poate cantari greu in a accepta sau nu ofertele sau cererile pietei muncii. Depinde daca esti multumit cu ce ai sau daca iti mai doresti si altceva. Depinde de nevoile celor care sunt in grija ta. Depinde de Cel de Sus si de modurile in care El le potriveste.

Valoarea muncii tale nu este constanta. Si aici, depinde. Depinde de vitalitatea si actualitatea atributelor si competentelor tale. Depinde de cat de multi ” similari ” tie activeaza pe piata si de starea lor. Depinde de perspectiva imediata, medie sau lunga a putintelor si competentelor tale in a ramane eficiente pentru organizatie si vandabile pentru piata. Depinde de evolutia starii tale de sanatate. Depinde de prejudecatile si conceptiile societatii in care traiesti legate de varste, generatii, ” fosile ” si lupi tineri. 

Cumparatorii muncii tale nu au pozitii stabile si constante. Mai mult decat asta, tendinta multora este de a trata aplicat matematic relatia cu resursele umane, in ciuda regiilor si a stratagemelor invocate si folosite de fatada sau propagandistic. In esenta, ei si-ar dori munca ta atunci cand au nevoie, atat cat au nevoie, si le-ar place sa te plateasca atunci cand incaseaza. De fapt, un frumos si de multe ori greu paradox al organizatiilor este ca li se cere a fi stabile, dar in acelasi timp trebuie sa se schimbe. Chestia e ca nu se termina niciodata framantarea aceasta si ca atare nu poti la randu-ti sa stai linistit.

– Munca ta valoreaza atat, cata valoare cred ca au nevoie sau cat va ofera prejudecatile si presupunerile celor ce conduc organizatia. De fapt, orice organizatie poarta amprenta si specificul credintelor celor ce o conduc. Astfel, ceea ce ei cred despre oameni, despre munca, despre familie, despre lucrurile importante in viata unui om, despre bani, influenteaza major valoarea ofertata a muncii voastre.

Munca ta valoreaza atat cat matematica de analiza a afacerii permite a se acorda resursei umane. Munca ta valoreaza atat cat managementul companiei stie sa o scoata la suprafata si o puna in valoare si direct sau indirect in vanzare. Efectele sunt pe masura si atunci cand managementul nu stie sa faca cele de mai sus.

Munca ta valoreaza atat cat de priceput esti sau nu  in a o plasa si oferta pe piata potrivita. Daca nu esti constient de o asemenea perspectiva a muncii, s-ar putea sa te risipesti subevaluat pe piata nepotrivita sau in orice caz mai putin aducatoare de foloase.

Munca ta valoreaza atat cat categoria profesionala careia ii apartii reuseste sau nu sa obtina ca recunoastere si influenta din partea societatii. Sunt de altfel categorii profesionale care au avut si au ca obiective dominante descurajarea accederii in profesie sau obtinerea legiferata a unor tratamente privilegiate. Unii angajati ( in special de la stat ) cauta adapostul legiferat al unor asemenea favoruri. Nu putini asteapta de fapt sa se pensioneze, asteptand la fel favoruri.

Munca ta valoreaza atat cat platesc clientii noi sau / si vechi. Onest, se cuvine sa scazi taxele si impozitele aferente formei de organizare in care activezi. Valorezi in munca atat cat iti ramane dupa aceste operatiuni.

Munca ta valoreaza atat cat piata la negru ii permite. De fapt, o fatada distructiva a pietei la negru este si aceea de a deforma grav si profund valoarea reala a muncii. Dumpingul astfel format si tolerat afecteaza valoarea muncii per ansamblu si desigur pe pietele specifice unde ocupa procente consistente.

Munca ta valoreaza atat cat sistemul de impozitare si aplicarea sau neaplicarea unitara a legii in domeniu o determina. Neaplicarea legii la timp, partinitor si manata de prejudecati poate urca sau cobori semnificativ valoarea muncii fiecaruia din noi. Nu putin important este nivelul de impozitare aplicat fortei de munca si serviciile sociale oferite sau nu de stat.

Munca ta valoreaza din ce in ce mai putin, daca nu stii, nu poti, nu vrei sa ” tii pasul „. Intr-o societate competitiva, concurentiala, tinerele generatii par mai grabite, mai agresive, mai jucause si imprevizibile facand ca presiunea adaptarii repetate sa aduca depresii, oboseala, non-combat. Este adevarat ca modulatia potrivita aplicata aceluiasi scenariu poate aduce de fapt provocatori si ajutor in a conserva ” verdeata ” si potentialitatea competentelor tale.

Munca ta valoreaza cat risc intelegi a-ti asuma, accesand domenii noi, piete noi, strategii noi. Este adevarat, poti reusi, poti pierde, poti spera sau renunta.

 

              Lista ramane deschisa, dragul meu cititor.

              Cat valoreaza munca ta ?

 

8 comentarii la „Cat valoreaza munca ta ?

  1. SMURDBIHOR

    Buna ziua 🙂
    Ma bucur ca v-am re-descoperit,prin”bunavointa”lui #facebook ,ce-i drept:) Obisnuiam sa urmaresc cu deosebit interes aparitiile dvs televizate pe canalele tv „bihoresti” 🙂 Nu le mai am asa ca v-am pierdut…ca”timpul nu mai avea rabdare”cu mine e o alta treaba 🙁 .
    Vorbim despre „valoarea muncii”…mele de ex..Intr-o piata „inchisa”si sistemic blocata de sistem,ma voi simti si eu si „ai mei”,multa vreme „sub_apreciati.De ce? probabil si pentru ca „piata…urgentei”este in realitate strict ..de stat.
    Asa ca m-am obisnuit sa sper la „vremuri mai bune”cind „angajatorul”va binevoi sa inteleaga ca e prea ..sarac ca sa nu aiba prioritati,financiar vorbind :(.
    Din aceasta speranta am ajuns sa ne cuantificam ,(urgentistii),valoarea muncii noastre dupa un alt sistem de valori.Si vorbesc despre UTILITATEA si IMPACTUL muncii noastre in SOCIETATEA ROMÂNEASCA …problema apare insa cint trebuie sa „platesti”binefacerile oferite de societate:utilitati,rate,familie,papa’ ,hoby_uri,educatie si (surprinzator):propria noastra sanatate 🙁
    Ei bine,atunci incepem sa”privim peste gard”la sistemele ce isi cunosc …prioritatile !
    O societate „bolnava”, „analfabetizata”si tot mai „asistata social”,valoarea muncii”tale” ramine o …speranta.

    Scuze pentru „cimpii batuţi” dar nu m-am putut….abţine 🙂

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Draga Malin, multumesc inainte de toate pentru atentia acordata subsemnatului de-a lungul timpului. Speram si atunci ca si acum sa contribui cu ceea ce stiu, ceea ce am inteles si n-am inteles la mai binele semenilor mei.
      Cu impact si aplicatii diferite, oarecum facem acelasi lucru. Voi cu impact direct asupra trupului si a mintii omului. Eu cu impact asupra inimii, mintii, sufletului lui. Toti insa manati de dorinta de a face bine. Speram sa fim de folos, pentru ca in mod sigur si noi gresim…
      Pe de alta parte, te invit sa citesti ( daca nu cumva ai facut-o deja )postarile mele avand ca titlu : Sanatatea la romani si Paziti-va.Puteti muri cu zile. Ele ating oarecum si domeniul in care tu activezi. Sper ca nu doar in teorie ci si in practica, discutiile si informatiile comunicate de noi sa determine in cele din urma actiunea necesara.
      Pana atunci, imi asum afirmatia insotita de reverenta : Multumesc Malin, multumesc SMURD Bihor.

      Răspunde
  2. SMURDBIHOR

    Multumesc in numele meu si al intregii echipe in care muncesc 🙂 „SMURDBIHOR™”este insa o”voce ne-oficiala”,o marca proprie care insa reflecta pe linga parerile mele si activitatea … oficiala 🙂 Tin sa precizez acestea pentru a nu lasa loc de dubii sau interpretari 🙂
    O sa incerc sa-mi fac update,citind cam tot ce ai „pe blog” 🙂
    Cu toate”durerile si necazurile”personale sau institutionale prin care trecem,incercam si vreau sa cred ca reusim sa ne ridicam la nivelul asteptarilor „beneficiarilor”nostrii !Chiar daca „succesurile”noastre pleaca de la …necazurile si”durerile”pacientilor .
    O intrebare si gata ,for the moment : sint pe mobil si nu vad unde pot sa”subscriu” la comment_uri ori new post ?
    Multumesc !

    Răspunde
  3. DanP

    Lista de mai sus trebuie sa aiba la baza o axioma sau un cod moral interior al fiecarui „prestator” de munca, si anume acela de a nu cobora valoarea muncii sale sub criteriile enumerate de tine. Ei ar trebui sa fie constienti de efectul destructiv pe care il au in piata prin practicile kamikaze, de a cobora pretul muncii la limita minima de supravietuire. Acest lucru nu le asigura decat o moarte lenta si implicit o renastere mult mai tarzie a afacerii lor. Un alt lucru ce l-am invatat: sa nu fii niciodata cel mai ieftin. Fiind cel mai ieftin pe piata iti diminuezi profitul, sansele de existenta. In plus, intotdeauna se va ivi cineva mai ieftin decat tine. Din acel moment nu iti mai revii, mai bine te apuci de altceva.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Din nou excelenta si plina de invatatura interventia ta Dane. Intr-adevar, evaluarea si reevaluarea valorii muncii tale este prin sine un examen formativ necesar si util pentru a spera la a cariera sanatoasa – indiferent daca esti angajat sau angajator. Se vede ca a trecut cu folos viata peste tine. Fii binecuvantat prietene in tot ceea ce faci.

      Răspunde
  4. Jan L

    Din pacate inca „romanul de rand” nu simte inca foarte direct piata globala a muncii. Datorita domeniului in care activez (online) am fost nevoit sa-mi pun de multe ori in trecut (cand lucram in servicii) intrebarea „cat valoreaza munca mea?” Punctul de pornire pentru raspuns a venit de fiecare data in mod natural, mana invizibila lucreaza si piata regleaza acest lucru automat insa atentie, raspunsul poate fi de multe ori dezamagitor.
    Pentru bugetari acesta intrebare e irelevanta din pacate 🙂 daca aveti ocazia, fugiti de stat.

    Răspunde
    1. Dacian Autor articol

      Excelent Jan. Retin cuvantul dezamagitor, sau tradus fata in fata cu tine insuti si atunci cand este vorba de nevoi, putinta, context – toate sub semnul onestitatii.
      Altcumva te minti pe tine insuti….
      Nu toti accepta si suporta repetabilitatea procesului de analiza. Si asa se face selectia.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *