In saptamana ce tocmai a trecut, Mircea Cinteza – directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, a aratat in cadrul unui seminar organizat de mediul bancar, ca ” s-a ingrozit ” sau mai bine zis ca ” s-au ingrozit ” – ( ei cei de la BNR ) – atunci cand, comparand datele de la Centrala Riscurilor Bancare cu bilanturile unor banci, au constatat ca situatia creditelor neperformante a fost puternic alterata de metoda restructurarii creditelor – folosita pe scara larga de unele banci comerciale.
Declaratia domnului Mircea Cinteza – director al Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, ma surprinde si ma ingrijoreaza in acelasi timp.
Ma surprinde :
– pentru ca imi este foarte greu sa cred ca BNR nu avea stiinta de faptul ca, de la declansarea crizei financiare, cele mai multe banci comerciale si-au ascuns neperformanta politicilor de creditare si ” gunoiul financiar „ , sub ” presul ” contabilitatii masluite moral.
In aceste cazuri, bancile comerciale pentru a nu aduce ” bani de acasa ” pentru constituirea provizioanelor ( cerute de lege in cazul creditelor neperformante ), au redus substantial nivelul ratelor lunare solicitate imprumutatilor si au prelungit ( acolo unde s-a putut ) chiar si perioada de rambursare a creditului.
In contabilitatea bancilor comerciale, aceste credite ( in fapt neperformante ) nu erau evidentiate ca fiind neperformante si ca atare nu atrageau obligatia bancii de a constitui provizioane la adresa BNR, cu titlu de garantie. Miza ? Milioane si milioane de euro acordate drept credit, de cele mai multe ori prea usor, prea negandit, prea lacom. Efectul ? Gunoi financiar, moral si profesional bancar.
Noi, consultantii in afaceri, aveam stiinta de asemenea practici si metode al bancilor comerciale inca de la sfarsitul anului 2008. Si BNR, nu stia ? Credeti ?
Ma ingrijoreaza :
– declaratia domnului Mircea Cinteza, pe subiectul aflat in discutie, pentru ca la o rata a creditelor neperformante de 21,6 la suta – la nivelul lunii septembrie a anului 2013 – in mod normal esti in alarma de grad zero.
Asta inseamna, ca nu crezi pe nimeni, ca verifici la sange, ca faci ceea ce trebuie facut – chiar daca doare…
Da, stiu, unii imi vor spune ca trebuie sa evitam panica, ca nu trebuie sa destabilizam sistemul, ca increderea conteaza.
Acestora le raspund cu vorbele lui Rick Pitino – fost baschetbalist american :
” MINCIUNA face ca problemele sa fie proiectate in viitor. ADEVARUL, face ca problemele sa fie o parte a trecutului. ”
Cine are urechi de auzit, sa auda.
Sinteza :
– daca BNR, abia acum a aflat faptul ca bancile comerciale si-au mascat creditele neperformante acordate in special inainte de criza prin metoda restructurarii creditelor si a contabilitatii masluite moral – e grav – pentru ca putem banui ca analizele lor nu pornesc de la un diagnostic corect al realitatii de fapt. Poate stau prea mult prin birouri si / sau seminarii…
– daca BNR, stia de aceasta realitate lipsita de onestitate si transparenta din partea celor mai multe banci comerciale cu referire la situatia reala a creditelor neperformante, atunci mai bine…tacea si trecea la treaba. Iar eu, si altii nu mai eram surprinsi si ingrijorati… ci, dimpotriva aplaudam asanarea unei realitati bazate pe minciuna si fatarnicie.
Cat gunoi sta inca ascuns sub ” presul ” contabilitatii masluite moral de unele banci comerciale ?
BNR stii ? Cum iti faci treaba ?
BNR – Fa-ti treaba !
Am ratat aceasta stire, suna ingrijorator mai ales in contextul economic actual in care avem un guvern total iresponsabil care nu mai are bani, e disperat si are de platit polite de partid serioase.